Ζωηφόρος

Ταφή και όχι καύση νεκρών ασπάζεται η Εκκλησία,

Ταφή και όχι καύση νεκρών ασπάζεται η Εκκλησία

Ταφή ή καύση των νεκρών; Το ερώτημα αυτό τέθηκε στην παγκρήτια θεολογική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το περασμένο Σάββατο με θέμα «Το ανθρώπινο σώμα στην προοπτική της Ανάστασης του Χριστού» από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων.

Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέταση της χριστιανικής προσέγγισης του οντολογικού περιεχομένου της ανθρώπινης ύπαρξης, σε σχέση με αντίστοιχες θέσεις της αρχαίας ελληνικής σκέψης, της φιλοσοφίας και των σύγχρονων επιστημών. Από την άλλη πλευρά, ανά τους αιώνες μέχρι και σήμερα, οι χριστιανικές αντιλήψεις για το ανθρώπινο σώμα, που εν μέρει έχουν επηρεάσει ποικιλότροπα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση τυχόν ηθικών διλημμάτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη ιδιοσυστασία.

Παράλληλα, η ημερίδα προσπάθησε να ψηλαφίσει το επίκαιρο θέμα της καύσης των νεκρών ή αποτέφρωσης των σωμάτων, για την οποία η Εκκλησία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος καλεί τους πιστούς να παραμένουν πιστοί στις χριστιανικές παραδόσεις που προβλέπουν ταφή και όχι καύση του σώματος. Άλλωστε, ο κ. Ευγένιος παρέπεμψε στην αναστάσιμη προσευχή που αναφέρει «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος». «Η καύση των νεκρών δεν συνάδει με τον ορθόδοξο πολιτισμό μας. Αυτές τις μέρες που μιλάμε για την ανάσταση του Ιησού, ο νους όλων μας πάει στον πανάγιο τάφο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγένιος.

Για τους θεολόγους, κομβικό σημείο για την προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων είναι το θεολογικό και υπαρξιακό νόημα της διδασκαλίας της Εκκλησίας για την Ανάσταση του Χριστού, όπως τόνισε ο Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, που πρόσθεσε ότι «η εκκλησία για λόγους παραδόσεως, ιστορικούς, ψυχολογικούς και ποιμαντικούς λόγους εκφράζεται με επιφύλαξη ως προς το ζήτημα της αποτέφρωσης και ενθαρρύνει τα μέλη του εκκλησιαστικού σώματος να αποφεύγουν την καύση».

Ακόμα, ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Υφαντής, τόνισε πως το ζήτημα της ταφής ή της καύσης είναι θέμα προσωπικό, παραθέτοντας την άποψη που ασπάζεται η εκκλησία: «Η εκκλησία για λόγους παραδοσιακούς κυρίως και όχι δογματικούς επιμένει στην ταφή, γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι σέβεται περισσότερο το ανθρώπινο πρόσωπο. Η καύση θεωρείται ένας βίαιος τρόπος αφανισμού του ανθρωπίνου προσώπου, που δεν ταιριάζει στην παράδοσή μας».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ιερείς και θεολόγοι από το Ρέθυμνο και τους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Πηγή: http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,52678,0,0,1,0

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/05/blog-post_7235.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel