Ζωηφόρος

Πανορθόδοξη Συνεδρίαση στο Σαμπεζύ,

Πανορθόδοξη Συνεδρίαση στο Σαμπεζύ

6 - 13 Ιουνίου

Στο Ορθόδοξο κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, στις 6 με 13 Ιουνίου 2009, θα πραγματοποιηθεί η Προπαρασκευαστική

Πανορθόδοξη Συνεδρίαση.

«Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το θέμα του Εκκλησιαστικού συστήματος της Ορθόδοξης Διασποράς(Ορθόδοξοι που ζουν έξω από τα σύνορα της οποιασδήποτε από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες)», - δήλωσε την Τρίτη ο εκτελών χρέη Γραμματέα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις, Ιερέας π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

Επίσης σημείωσε ότι για πολλούς αιώνες, από την τελευταία- έβδομη- Οικουμενική Σύνοδο, «συσσωρεύτηκαν αρκετά ζητήματα που απαιτούν πανεκκλησιαστικές λύσεις για την ενίσχυση της ενότητας και για την αποφυγή των διαιρέσεων στους κόλπους της ενωμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στο άμεσο μέλλον, σχεδιάζεται να συγκληθεί η Μεγάλη και Ιερά Σύνοδος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», - εξήγησε ο π. Ίγκορ.

Οι προετοιμασίες για την Μεγάλη Σύνοδο αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται μέσω της σύγκλησης Πανορθοδόξων - πριν  από τις Συνοδικές- Συνεδριάσεων και Διορθοδόξων Προπαρασκευαστικών Επιτροπών.

Κατά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν τρεις Πανορθόδοξες-προ των συνοδικών- συνεδριάσεις (Σαμπεζύ, 1976, 1982, 1986) και πέντε Προπαρασκευαστικές επιτροπές (Γενεύη 1971, Σαμπεζύ 1986, 1990, 1993 και 1999).

Η παρούσα –δεκαετής- διακοπή της σύγκλησης των συνεδριάσεων και των εργασιών της προπαρασκευαστικής επιτροπής οφείλεται σε επιπλοκή κατά τις μεταξύ τους σχέσεις, λόγω των διαφορών μεταξύ της Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα του εκκλησιαστικού συστήματος της Εσθονίας.

Η συνάντηση των Προκαθημένων  και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον Οκτώβριο του 2008 στην Κωνσταντινούπολη, επέτρεψε την ανανέωση της Διορθόδοξης συνεργασίας για την προετοιμασία της Συνόδου.

Τέλος κατά τον Δεκέμβριο του 2009, έχει προγραμματιστεί τακτική συνεδρίαση της Διορθόδοξης προπαρασκευαστικής Επιτροπής. 

Πηγή:  Romfea.gr

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel