Ζωηφόρος

«Δώρο Θεού-Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», Μια καταπληκτική θεατρική παράσταση,

«Δώρο Θεού

Ο  Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος»

Μια καταπληκτική θεατρική παράσταση

από το Γυμνάσιο & Λύκειο Πολιχνίτου Λέσβου,

στο Δημοτικό θέατρο Καλλονής

στα πλαίσια των εκδηλώσεων

της εβδομάδας των εν Λέσβω Αγίων.

Ένα θαυμάσιο -άρτιο και ολοκληρωμένο- θεατρικό δρώμενο με θέμα τη ζωή του Αγίου Θεοδώρου του πολιούχου της Μυτιλήνης και της νήσου Λέσβου, παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου & Λυκείου Πολιχνίτου στις 19 Ιουνίου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ, στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό θέατρο Καλλονής και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της εβδομάδας των εν Λέσβω Αγίων, προσκεκλημένοι επί τούτου από την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και με τη συνεργασία της Ένωσης Θεολόγων Νομού Λέσβου.

Η θεατρική παρουσίαση της ζωής του αγίου Θεόδωρου του Βυζάντιου ήταν μια πρωτότυπη ιδέα της εξαίρετης φιλολόγου διδας Θεοδώρας Βουτσάς καθηγήτριας του Γυμνασίου Πολιχνίτου που συγκινημένη από την ανάγνωση της ζωής του αγίου, προχώρησε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας με τη βοήθεια του θεολόγου Γυμνασιάρχη Πολιχνίτου κ. Χρήστου Μακρή και της Διευθύντριας του Λυκείου Πολιχνίτου κας Βασιλικής Σαλταμάρα, αλλά κυρίως με τη θερμή συμβολή των μαθητών και των μαθητριών του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου. Πολύτιμη ήταν στην πραγματοποίηση της ιδέας αυτής και η συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και ιδιαίτερα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου που αμέσως αγκάλιασε και στήριξε και οικονομικά το εγχείρημα αυτό, το οποίο ας σημειωθεί πρωτοπαρουσιάστηκε στον Πολιχνίτο στις 30 Απριλίου 2011 και κατόπιν στο θέατρο των «Αστέγων», στη Μυτιλήνη στις 6 Μαΐου 2011.

Όμως πρώτα και πάνω απ΄ όλα οι ευχαριστίες και τα χίλια μπράβο πρέπει να απευθυνθούν στα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.

Μέσα σε μια εποχή κρίσης όπου λυσσομανούν οι άνεμοι της αθεΐας και του ωχαδερφισμού και σε πείσμα όλων όσων διακηρύσσουν τον θάνατο του Θεού, η ολοπρόθυμη συμμετοχή, συνεργασία και η άριστη απόδοση των ρόλων στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο των μαθητών και των μαθητριών του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου, δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι δεν έχουν χαθεί όλα, ότι ζει Κύριος ο Θεός στις ψυχές των παιδιών μας, των νέων μας.

Γι΄ αυτό και ήταν σημαντική κίνηση με πολλαπλά μηνύματα η ένταξη του θεατρικού δρώμενου «Δώρο Θεού - Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων της κατ΄ έτο εορταζόμενης στο νησί μας εβδομάδας των εν Λέσβω Αγίων και οφείλονται ευχαριστίες στην Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο γι΄ αυτή την όμορφη πρωτοβουλία.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Νομού Λέσβου, ο Γυμνασιάρχης Πολιχνίτου κ. Χρήστος Μακρής και η σκηνοθέτης του θεατρικού έργου, διδα Θεοδώρα Βουτσά καθηγήτρια του Γυμνασίου Πολιχνίτου.

Επίσης, την πολύ πετυχημένη αυτή εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της χορωδία υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου μουσικοδιδασκάλου της βυζαντινής μουσικής, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Καλλονής του π. Παναγιώτου Ιωακείμ,  η οποία και απέδωσε καλλίφωνα ύμνους και τροπάρια των Αγίων της Λέσβου.

Τέλος, την όλη εκδήλωση την οποία παρακολούθησε και ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Μ Αρχιμ. π. Νικόδημος Κουτζαμπάσης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Λειμώνος Αρχιμ. π. Νικόδημος Παυλόπουλος, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής κ. Ευάγγελος Γιαβάσης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και λοιπών πολιτικών φορέων της Καλλονής, ιερείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου, έκλεισε με τον εμπνευσμένο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ο οποίος και προσέφερε ως ενθύμιο, σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, από ένα βιβλίο με τη ζωή των εν Λέσβω Αγίων.

Συντελεστές της θεατρικής παράστασης:

Έπαιξαν:

Γιαννόγλου Χρήστος: νεαρός, άσωτος υιός, άγιος Θεόδωρος

Εύη Φρύσσα: Μάνα του αγίου Θεοδώρου

Χρήστος Καβαλίκας: Άγιος Θεόδωρος σε μικρή ηλικία

Πατσατζής Στέφανος: πατέρας ασώτου, σωματοφύλακας, Γιώργης

Παπαδημητρίου Γιώργος: φίλος ασώτου, Μεχμέτ

Πετρέλλης Μιχάλης: φίλος ασώτου, Μαχμούτ, τούρκος κριτής, Στρατήγος

Παισατζή Ελένη: Αφηγήτρια

Λεμονού Ελένη: Αφηγήτρια

Καλογήρου Λίνα: Σεϊλά

Διακορώνα Μυρσίνη: Αφηγήτρια

Κοντού Ειρήνη: Αφηγήτρια

Τσούκα Ελευθερία: Ρηνιώ

Γεωργακή Μαρία: Μυρσινιώ

Σκηνοθεσία: Βουτσά Θεοδώρα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μητρέλλος Παναγιώτης

Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Τζανής Δημήτριος

Χόρεψαν:

Αναστασίου Χρυσούλα, Ασβεστάς Άγγελος, Βερβέρη Νικολεντίνα, Πατρέλη Χρύσα, Καλαγάνης Στρατής, Ζερβού Κων/να, Θεοδωρή Ραφαέλα,  Κατρακάζας Γρηγόρης, Κούτουκα Σόνια, Μαργαρίτη Μαρία, Πατσατζής Στράτος, Προκοπίου Αιμιλία, Αλβανός Χριστόφας-Πατσατζής Στέφανος

Χανούμισσες:

Ζούρου Χριστίνα, Καβαλίκα Εύα, Καλογήρου Λίνα, Κανδηλανάπτη Γεωργία, Τσούκα Ελευθερία

Στα παρασκήνια:

Κουστούμια: Μυρσίνη Φώτα, Εκπολ/κος, Λαογραφικός σύλλογος Αρίων, Πάραλος-πολιτιστική παρέμβαση

Σκηνικά: Μητρέλλος Παναγιώτης, Σιδερή Αφροδίτη και συνεργείο μαθητών και φίλων

Κομμώσεις-Μακιγιάζ: Βάσω Καββαδά, Βούλα Μαργαρίτη

Ήχος και φως: Μανόλης Καστανάκης

***

Μια θεατρική επιτυχία των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Πολιχνίτου

του Στρατή Τζιμή

Φιλολόγου και Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου

H θεατρική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου, με την έμπνευση και την καθοδήγηση της χαρισματικής καθηγήτριας κ. Θεοδώρας Βουτσά, πέτυχε να παρουσιάσει τη ζωή και την αγιοσύνη του Θεόδωρου του Βυζάντιου ως δώρο θεού στη Μυτιλήνη.

Η καλλιτεχνική δουλειά του μαθητικού θιάσου αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους τους θεατές, προχθές, στο θέατρο των «Αστέγων» της πόλης μας. Ο ίδιος ο μητροπολίτης μας, κ. Ιάκωβος, και χορηγός αυτής της θεατρικής παράστασης, τίμησε με την παρουσία του την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια των σχολείων. Η σκηνοθέτης ως άριστη δασκάλα στη θεατρολογία, με την αρτιότητά της, πέτυχε, απευθυνόμενη κυρίως στη νεολαία, να μεταφέρει επί σκηνής τη ζωή ενός αγίου που δεσπόζει στην πίστη μας και την τοπική μας ιστορία και να μας καλλιεργήσει το θρησκευτικό συναίσθημα, αποδίδοντας με τον πιο ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο το δράμα του αγίου, τον ανείπωτο πόνο της μάνας, αλλά και τις αντιδράσεις εκείνων που είδαν και έζησαν τα πάθη του αγίου. Κατόρθωσε πάντοτε οι θεατρικοί διάλογοι και τα σκηνικά, όπου είχε τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Παναγιώτη Μητρέλου και Αφροδίτης Σιδερή, να είναι ταιριαστά με την εποχή, τον τόπο και τα ήθη και προπάντων να συνάδουν με τα δρώντα υποδυόμενα πρόσωπα. Το θείο δράμα του Χριστού, όπως το κατέγραψαν οι ευαγγελιστές, το ύμνησαν οι ποιητές και το έψαλαν οι υμνωδοί, υπήρξε σημείο έμπνευσης στην αποτύπωση της ψυχολογίας όλων εκείνων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του αγίου και υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του μαρτυρικού θανάτου του. Αλλά και ο αφηγηματικός λόγος ήταν εξίσου άριστος και αντιπροσωπευτικός. Ακούστηκε με έντονη εκφραστικότητα, και ο καθαρός εκκλησιαστικός λόγος, αλλά και η λεσβιακή ντοπιολαλιά. Ήταν μια εξαίσια παράσταση που πρόδιδε ερωτευμένο για την τέχνη μόχθο και μια γόνιμη και λυτρωτική για τους θεατές εμπειρία.

Η θεατρική ερμηνεία από τους μαθητές ήταν άψογη. Το υποκριτικό ταλέντο όλων των μαθητών καλλιεργήθηκε ώστε να είναι τέλειο. Η κ. Βουτσά σφράγισε με τη δεξιοτεχνία της και με την υψηλή γνώση της αισθητικής, που διαθέτει, κάθε λεπτομέρεια του έργου της.

Τα χορευτικά, με δάσκαλο τον καθηγητή Δημήτριο Τζανή, έδειξαν ένα άριστο σύνολο και ήταν απόλυτα αντιπροσωπευτικά των ηθών της κάθε κοινωνίας μέσα στην οποία διαδραματιζόταν η υπόθεση. Η μουσική, επίσης, ήταν εξίσου καίρια και δημιουργική.

Ακόμη, η κ. Βάσω Καββαδά και η κ. Μυρσίνη Φώτα φρόντισαν με μεγάλη επιτυχία, η με πρώτη με το μακιγιάζ και τις κατάλληλες κομμώσεις η δε δεύτερη με τα κοστούμια της, να δώσουν στους μαθητές και τις μαθήτριες την ανάλογη εικόνα με το υποδυόμενο πρόσωπο.

Γενικά, οι συνεχείς πνευματικές και πολιτιστικές διακρίσεις των μαθητών του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος, που πληθυσμιακά δυστυχώς φθίνει, καταδεικνύουν ότι το σχολείο παραμένει μέσα στην κοινωνία μας, που διέρχεται σοβαρή κρίση θεσμών και αξιών, φάρος πολιτισμού και γνώσεων. Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε ότι τα σχολεία αυτά, που είναι μακριά από την πρωτεύουσα και τις πολλές ευκαιρίες απόκτησης δεξιοτήτων, ευτύχησαν να διοικούνται, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, από αξιόλογους διευθυντές, οι οποίοι αξιοποίησαν και αξιοποιούν το άριστο διδακτικό προσωπικό τους. Η κατάκτηση, φέτος, του 1ου Πανελλήνιου Βραβείου Ηλεκτρονικής Μαθητικής Εφημερίδας στο διαγωνισμό της εφημερίδας «Τα Νέα», η επιτυχής οργανική απόδοση μουσικών παραδοσιακών τραγουδιών από μαθητές αυτών των σχολείων σε εκδήλωση που προηγήθηκε της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης, είναι, όπως επεσήμανε με σεμνότητα και λεκτική ακρίβεια στον πρόλογό της η διευθύντρια του Σχολείου, Βάσω Σαλταμάρα, καρποί εργατικότητας και ήθους τόσο των λειτουργών της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης αυτής της περιοχής, όσο και μαθητών αυτών των Σχολείων. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους τους συντελεστές της σχολικών αυτών επιτυχιών.

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/Opinions/articles/?EntityID=d27868e8-6360-4f5d-ba26-1e1dcfab8e5a

***

«Δώρο Θεού», μια παράσταση για τον Άγιο Θεόδωρο

της Βαγγελιώ Χρηστίδου

Πάνω στο βίο του Αγίου Θεοδώρου έχει δουλέψει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου και του Λυκείου Πολιχνίτου. Αφού παρουσίασαν την παράσταση στο χωριό τους το περασμένο Σάββατο, οι μαθητές και οι μαθήτριες που απαρτίζουν την ομάδα ετοιμάζονται τώρα να την ανεβάσουν και στη Μυτιλήνη. Με τίτλο «Δώρο Θεού, ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος και η Μυτιλήνη», η παράσταση των μαθητών ανεβαίνει αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο θεατράκι των «Αστέγων».

Η παράσταση είναι ουσιαστικά η επισφράγιση των πολιτιστικών προγραμμάτων των δύο σχολείων, που αφορούν στον άγιο Θεόδωρο και τη Μυτιλήνη και τους παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας. Στόχος των προγραμμάτων ήταν να προσεγγίσουν οι μαθητές την προσωπικότητα του Αγίου Θεοδώρου, όπως αναδεικνύεται από το συναξάρι και την παράδοση και να ανακαλύψουν το ανθρώπινο πρόσωπο του πολιούχου της πρωτεύουσας του νησιού.

Πρόκειται για μια σύνθεση από ετερόκλητα - εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον - δρώμενα, που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του αγίου. Η παράσταση περιλαμβάνει αρκετά αποσπάσματα από το συναξάρι, συνοδευόμενα από αναπαράσταση, τα οποία εναλλάσσονται με σκηνές που προσπαθούν να αποδώσουν ρεαλιστικά τόσο το ιστορικό πλαίσιο (τέλη του 18ου αιώνα), όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Όλα αυτά, εμπλουτισμένα και με μουσική και χορούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολής, ώστε οι θεατές να μεταφέρονται όσο είναι δυνατόν στην ατμόσφαιρα της εποχής.

Σύμφωνα με την αρμόδια καθηγήτρια, θεατρολόγο και φιλόλογο Θεοδώρα Βουτσά, οι μαθητές κατέβαλαν από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τώρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και κατάφεραν τελικά να αποδώσουν με υπευθυνότητα τις «ψηφίδες» που συνθέτουν την προσπάθεια που έγινε να παρουσιαστεί η προσωπικότητα του Αγίου Θεοδώρου. «Πέρα από “θρησκευτικό δράμα”, η παράσταση φιλοδοξεί να γίνει σύγχρονο δράμα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των αξιών για τις οποίες θυσιάστηκε ο νεαρός Θεόδωρος Κυρίκογλου», αναφέρει η ίδια.

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/theater/?EntityID=2377c977-fde9-4507-8f8f-22df50ac3045

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel