Ζωηφόρος

Προχωρά ο Μπουτάρης με αποτεφρωτήριο και τζαμί,

Προχωρά ο Μπουτάρης

με αποτεφρωτήριο και τζαμί

του Φώτη Κουτσαμπάρη

Επιχωμάτωση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, μαρίνες στην παραλιακή ζώνη, αξιοποίηση της περιοχής των Λαχανόκηπων, ανάπλαση των πυλών εισόδου της πόλης και χώρος για αποτεφρωτήριο περιλαμβάνονται στις προτάσεις που καταθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης.

Οι προτάσεις του δήμου, τις οποίες επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Αρχιτεκτονικού, θα κατατεθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια θα κατατεθούν στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη συνολική πρόταση, ο δήμος πρέπει να επιμείνει στα εξής σημεία, σε ό,τι αφορά το νέο ρυθμιστικό:

Να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατευθύνσεις του νόμου ως προς τη χωροθέτηση (μετεγκατάσταση ή μη, επέκταση, μερική αποκέντρωση) εγκαταστάσεων μείζονος σημασίας για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, οι δε προτεινόμενες ενέργειες να εξειδικευτούν ως προς τον χρονικό τους ορίζοντα (μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα, μεταβατικές περίοδοι) ενδεικτικά για τις εξής χρήσεις: ΔΕΘ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία, ενεργά στρατόπεδα, γήπεδα ποδοσφαίρου, δικαστήρια, διοικητικά κέντρα, ενεργά κοιμητήρια.

Να περιληφθούν στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις για το θαλάσσιο μέτωπο η δημιουργία δικτύου μαρίνων στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θεσσαλονίκης και η σημειακή επιχωμάτωση (εμπλησμός) για τη δημιουργία δημόσιας γης και την εξυγίανση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή του Ποσειδωνίου και του μεγάρου Μουσικής και στην εκβολή του Δενδροπόταμου.

Να εξειδικευτούν οι κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της περιοχής των Λαχανόκηπων, ώστε να αποτελέσει περιοχή εκτόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιστορικού κέντρου και πόλο δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα για τις δυτικές συνοικίες (χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου, σε συνδυασμό με ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης, πρόβλεψη ειδικών κινήτρων και ειδικών παρεκκλίσεων δόμησης).

Να περιληφθούν στις ζώνες ανάπλασης οι βασικές πύλες εισόδου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης με κάθε είδους προσέγγιση (οδική, σιδηροδρομική, ακτοπλοϊκή, αεροπορική) και να ιεραρχηθούν ως προς την έκταση των προτεινόμενων επεμβάσεων. Για τον δήμο Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πύλες από τη Χαλκιδική (περιοχή κεραμείων Αλλατίνι), από το λιμάνι (κέντρο πόλης), από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, τα ΚΤΕΛ (περιοχή Μοναστηρίου, Γιαννιτσών, Λαχανόκηποι) και από την περιφερειακή οδό (Άνω Πόλη, Επταπύργιο, σύνδεση με περιαστικό δάσος).

Να προβλεφθεί η χωροθέτηση εγκαταστάσεων υπερτοπικής σημασίας, αλλά μικρής ή μεγαλύτερης όχλησης από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, όπως κοιμητήρια όλων των δογμάτων και θρησκειών (συμπεριλαμβανομένων αποτεφρωτηρίου), χώροι λατρείας αλλοθρήσκων, καταστήματα κράτησης, υπέργειοι σταθμοί ΔΕΗ, εγκαταστάσεις που προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, διαμετακομιστικοί κόμβοι και αμαξοστάσια.

Να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και επικαιροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα νομοθεσία, όπως τον “Καλλικράτη”, προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/77096/

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel