Ζωηφόρος

Η εορτή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά,

Η εορτή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου

στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ

Με κατάνυξη, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με την παρουσία του Ιερού Κλήρου, πλήθους πιστών και των Τοπικών Αρχών εορτάσθηκε και εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η ιερά μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο ιερό προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο ευρίσκεται εις την περιοχήν του Δερβενίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγυνών-Λαγκαδά. Στο ίδιο χώρο, ακολούθως, πραγματοποιήθηκε και η τελετή αγιασμού στο Αγίασμα του Βήματος του Αποστόλου Παύλου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος ευρισκόταν και το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργουπηκόου η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαγυνών.

Στο Θείο Λόγο που εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε χαρακτηριστικά: «Τιμούμε σήμερα τη μεγάλη προσωπικότητα της Αγίας μας Εκκλησίας, τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεώς του από το σημείο στο οποίο τιμάται σήμερα η μνήμη του. Έσπειρε το λόγο του Θεού και όλοι εμείς σήμερα αποτελούμε καρποφορία της πνευματικής του παρουσίας. Στο Ιερό τούτο προσκύνημα τιμάται σήμερα η αποστολική μαρτυρία, η διακονία του λόγου, το μυστήριο της ευσεβείας και Εκείνος που αποτελεί την αρχή αυτού του κηρύγματος είναι ο Μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος».

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαιτέραν συγκίνησιν καθώς, ένα χρόνο πριν, άρχισε αυτή η τιμητική αναφορά στον Απόστολο των Εθνών με τα εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος και σήμερα τελείται η πρώτη Θεία Λειτουργία επί τῃμνήμῃ των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τιμούνται, διότι πολλά διδασκόμεθα και ωφελούμεθα και από τη ζωή και από το έργο τους, ιδιαιτέρως σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την πατρίδα μας συγκυρία, όπως η σημερινή.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ότι το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά του εφαμάρτου βίου και δίδει το μήνυμα της εν Χριστῳ καινής κτίσεως, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ο Απόστολος Παύλος είναι προσωπικότητα με λόγο και έργο που αποτελούν καρποφορία της μεγάλης συναντήσεώς του με τον Αναστάντα Χριστό και αυτό πρέπει να είναι και το υπαρξιακό βίωμα στη ζωή του καθενός μας, ώστε να ζούμε με τη σφραγίδα και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να τιμούμε τον Απόστολο Παύλο και να μιμούμαστε τη ζωή του καθώς εκείνος ήταν μιμητής της ζωής του Χριστού, ώστε με εκείνον να πορευθούμε όλοι μαζί στη βασιλεία των ουρανών, για να βιώσουμε την τελείωση.

Το απόγευμα θα τελεσθεί, Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο χώρο του Βήματος του Αποστόλου των Εθνών Παύλουχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου,  παρουσίᾳ όλου του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και των Τοπικών Αρχών.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

***

Αρχιερατικός Εσπερινός στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος

του Αποστόλου Παύλου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια,  και παρουσίᾳ πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος του Αποστόλου Παύλου. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννής, συνχωροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα και Θερμών κ.κ. Δημήτριο. Στον πανηγυρικό Εσπερινό παραβρισκόταν οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών της περιοχής μας, σύσσωμος ο ιερός κλήρος , καθώς και οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε την ανάγκη της βιώσεως των ευαγγελικών αληθειών που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε. Είναι σημαντικό  να ενθυμούμαστε το όραμα της Τρωάδος «το διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ήμιν» που έφερε την ευλογημένη παρουσία του  στην γη της Μακεδονίας η οποία είναι γη Ελληνική, όπως τεκμηριώνεται από τα κείμενα των Θεόπνευστων επιστολών «προς Φιλιππισίους» και «προς Θεσσαλονικείς» οι οποίες είναι  γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, γλώσσα όπου ο ίδιος μίλησε και δίδαξε και αποτελούν τεκμήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα οι δύο επιστολές «προς Θεσσαλονικείς» είναι τα αρχαιότερα κείμενα στην Καινή Διαθήκη.

Ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μαρτυρίας της πίστεως μέσα από τα έργα της αγάπης που πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας περνά τις δοκιμασίες της οικονομικής και ηθικής κρίσης.

Μετά τον εσπερινό ακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες παρουσίασε η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου - Λαγυνών

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel