Ζωηφόρος

Και η εκκλησία κάνει απολύσεις δημοσιογράφων;

Και η εκκλησία κάνει απολύσεις δημοσιογράφων;


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου Μαρίας (Μαρίτας) Πάλλη από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «Η συνάδελφος απολύθηκε, γιατί άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της στην εργασία και την κατοχύρωση της θέσης της αλλά και γιατί εκτελούσε σωστά την εργασία της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, που ορίζονταν από τη θέση στο Γραφείο Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση επαναπρόσληψη της Μαρίας (Μαρίτας) Πάλλη και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δικαστικό ή εξώδικο μέσο που έχει για τη δικαίωση της συναδέλφου».

Πηγή: http://www.newpost.gr

***

Νομικός κίνδυνος για τη σύνθεση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου

Η πιθανότητα να υπάρξει νομική εμπλοκή στη σύνθεση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, της Εκκλησίας έχει ανακύψει μετά από έναν συνδυασμό γεγονότων που συνέβησαν πρόσφατα αλλά έχουν βάθος χρόνου.

Το κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί η απόλυση της υπευθύνου του γραφείου τύπου στην εν λόγω Συνοδική Επιτροπή, δημοσιογράφου κ. Μαρίας (Μαρίτας) Πάλλη, η οποία ήταν μόνιμο στέλεχος με σύμβαση αορίστου χρόνου, υπεύθυνη και για την ενημέρωση των Μητροπολιτών σχετικά με οτιδήποτε δημοσιεύεται στα ΜΜΕ (έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά) και αφορά την Εκκλησία.

Η δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με βάση το έγγραφο υλικό που έχει καταθέσει στην ΕΣΗΕΑ και την προφορική ενημέρωση σε μέλη του ΔΣ της, αποκαλύπτει μια απαράδεκτη κατάσταση εντός της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, που φτάνει μέχρι του σημείου να της είχε απαγορευθεί έμπρακτα και προφορικά να ενημερώνει τους Μητροπολίτες στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου σχετικά με οτιδήποτε δημοσιεύεται για την Εκκλησία. Η απαγόρευση έγινε από μη κληρικό της Επιτροπής αλλά και ουσιαστικά από την Γραμματεία της Επιτροπής και εν αγνοία των Μητροπολιτών που ήταν μέλη της, με αποτέλεσμα οι Μητροπολίτες της Ιεραρχίας να μην ενημερώνονται και να είναι δυσκολότερο ή αδύνατο να ανασκευάσουν τις οποιεσδήποτε ανακρίβειες και κατευθυνόμενες επιθέσεις. Συγκεκριμένα, πριν από αρκετούς μήνες, της απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φαξ, ώστε να μην μπορεί να στέλνει ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ούτε φαξ στις Μητροπόλεις.

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση (http://www.esiea.gr/gr/index.html)

την πρώτη μέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Η ΕΣΗΕΑ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ(ΜΑΡΙΤΑΣ)ΠΑΛΛΗ

04 Οκτωβρίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου Μαρίας (Μαρίτας) Πάλλη από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η συνάδελφος απολύθηκε, γιατί άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της στην εργασία και την κατοχύρωση της θέσης της αλλά και γιατί εκτελούσε σωστά την εργασία της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, που ορίζονταν από τη θέση στο Γραφείο Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση επαναπρόσληψη της Μαρίας (Μαρίτας) Πάλλη και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δικαστικό ή εξώδικο μέσο που έχει για τη δικαίωση της συναδέλφου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Η κ. Πάλλη προσλήφθηκε πριν από αρκετά χρόνια στο Γραφείο Τύπου, ως δημοσιογράφος, μετά από πρόσκληση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως και ούτε η Επιτροπή ούτε η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκαν και φυσικά ποτέ δεν συναίνεσαν στην απόλυση, τη στιγμή μάλιστα που ήταν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Ήδη, εδώ και λίγες εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, κύκλοι εντός της ΕΣΗΕΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που έχουν σχεδόν εχθρική στάση απέναντι στην Εκκλησία, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός της απόλυσης για να επιτεθούν στην Εκκλησία, λέγοντας ότι η Εκκλησία είναι το πρώτο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που απέλυσε μόνιμο εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου, στην εποχή μετά από το Μνημόνιο. Μόνο η Ιεραρχία της Εκκλησίας έχει δικαιοδοσία για τέτοια θέματα, ούτε καν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία απλώς υλοποιεί τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Δηλαδή το θέμα της κ. Πάλλη θα έπρεπε να απασχολήσει την Ιεραρχία την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, όταν γίνεται ο νέος σχηματισμός των Συνοδικών Επιτροπών.

Συνεπώς, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από άτομα εντός της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσιογραφικές ενώσεις συντακτών και έχει ήδη δώσει πολεμοφόδια σε αντιεκκλησιαστικές ομάδες εντός του δημοσιογραφικού χώρου για να επιτεθούν κατά της Εκκλησίας. Φυσικά, αυτά θα χαρακτηριστούν ως «συνωμοσιολογία» από τις συγκεκριμένες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα στην Ιεραρχία όταν έγινε γνωστή η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, διότι κανένας Μητροπολίτης δεν γνώριζε κάτι και δεν είχε πληροφορηθεί τις απαντήσεις που είχε δώσει η κ. Πάλλη πριν απολυθεί.

Το ουσιαστικό θέμα που δημιουργείται είναι ότι μετά από τις νομικές προσφυγές από τη δημοσιογράφο, στις οποίες υποχρεώνεται να καταφύγει, μένει νομικά μετέωρος ο σχηματισμός της νέας σύνθεσης της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, διότι μια δικαίωσή της στα δικαστήρια θα υποχρεώνει την Εκκλησία να την επανατοποθετήσει μόνο στην ίδια θέση στην οποία βρισκόταν. Συνεπώς, οποιοσδήποτε τοποθετηθεί στη θέση της, αφενός θα μπορούσε ο ίδιος να αντιμετωπίσει ποινική και αστική δίωξη, όπως επίσης και πειθαρχική δίωξη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, διότι προφανώς θα πρέπει να είναι μέλος σε αναγνωρισμένη ένωση εντός της ΠΟΕΣΥ. Μια πολύ θετική εικόνα που είχε η Εκκλησία εντός του δημοσιογραφικού χώρου ήταν ότι στο Γραφείο Τύπου είχε επικεφαλή δημοσιογράφο που ήταν μέλος δημοσιογραφικής ένωσης.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας δεν είχε πληροφορηθεί το γεγονός ούτε φυσικά τις πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις κατά της Εκκλησίας και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε συζητηθεί σε κάποια συνεδρίαση. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ρωτήθηκε πώς συμβαδίζει η απόλυση (σε αυτές τις πολύ αμφιλεγόμενες συνθήκες) ενός σημαντικού στελέχους της Επιτροπής Τύπου με τα «παράπονα» από πολλούς Ιεράρχες ακόμη και από τον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με τις άδικες επιθέσεις εναντίον της Εκκλησίας και τα «φαινόμενα της αντιχριστιανικής προσπάθειας». Η ενίσχυση της συγκεκριμένης Επιτροπής θα ήταν το λογικό και αναμενόμενο να γίνει και όχι φυσικά η απομάκρυνση ικανού στελέχους με μακρά θητεία και εμπειρία. Ο εκπρόσωπος δεν γνώριζε άμεσα το θέμα (όπως άλλωστε και όλοι οι Μητροπολίτες) και είπε ότι μέχρι την δεύτερη ημέρα των συνεδριάσεων δεν είχε συζητηθεί το θέμα. Πάντως, αργότερα έγινε γνωστό ότι δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα το πρωί όταν Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το θέμα τη στιγμή που οι ίδιοι δεν είχαν ενημερωθεί από κανένα.

Η συγκεκριμένη Συνοδική Επιτροπή έχει πολύ μεγάλη σημασία για την άμυνα της Εκκλησίας από επιθέσεις που δέχεται. Σύμφωνα με το έγγραφο «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 160/2004 «Περί λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών» (ΦΕΚ Α΄ 100/ 20.5.2004)», η Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, μεταξύ άλλων, αποστολή της είναι σε «12. Η οργάνωσις της αμύνης της Εκκλησίας έναντι των κατ` αυτής επιθέσεων». Αποτελεί την μοναδική αναφορά στο ΦΕΚ για θεσμοθετημένο και αναγνωρισμένο φορέα της Εκκλησίας για την άμυνα της Εκκλησίας απέναντι στις επιθέσεις εναντίον της. Κατά συνέπεια, είναι αδύνατο να είναι τυχαίο (και φυσικά δεν έχει σχέση με συνομοσιωλογία) τα προαναφερθέντα να συμβαίνουν αυτή τη χρονική περίοδο στον μοναδικό θεσμοθετημένα αναγνωρισμένο φορέα της Εκκλησίας για την άμυνά της απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται και τις οποίες οι Μητροπολίτες και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θεωρούν τουλάχιστον άδικες.

Αυτό το περιστατικό, αναφέρεται, έχει βάθος χρόνου με συκοφαντικές επιθέσεις κατά της δημοσιογράφου και μία ένορκη διοικητική εξέταση ή επανεξέταση της απόλυσης φαίνεται να είναι το λογικό που αναμένεται από τη Ιερά Σύνοδο.

Πηγή: http://olympia.gr/2011/10/07/%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel