Ζωηφόρος

Αγνοούν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επαναφέρουν το βιβλίο της Ρεπούση,

Αγνοούν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,

επαναφέρουν το βιβλίο της Ρεπούση

To 2007 προκλήθηκε σημαντική αναστάτωση στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα για τις ιστορικές ανακρίβειες που αναφέρονταν, όπως εκ των υστέρων επεσήμανε και η Ακαδημία Αθηνών, στο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού, της κ. Μ. Ρεπούση, αναφέρει σε ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Τον Οκτώβριο του 2007 με απόφασή του ιδίου ως Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία βασίστηκε στις κριτικές παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, ακυρώθηκε η διανομή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Μετά την απόσυρση του βιβλίου, η ανάθεση του νέου σχολικού εγχειριδίου έγινε, μετά από διαγωνισμό, σε συγγραφική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Κολιόπουλο και μέλη τους Ιάκωβο Μιχαηλίδη, επίκουρο καθηγητή στο ΑΠΘ, Χαράλαμπο Μηνάογλου και Αθανάσιο Καλλιανιώτη, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Το νέο βιβλίο, πέρασε από όλες τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις και η τελική έγκριση δόθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου με το υπ’ αριθμ. 13/07-04-2011 πρακτικό του Συντονιστικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε μάλιστα να εισηγηθεί τη διανομή του από το σχολικό έτος 2011-2012.

Η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγινε αποδεκτή και από τον Ειδικό Γραμματέα του Ενιαίου Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μιχάλη Κοντογιάννη και προωθήθηκε στην ιεραρχία, ώστε να πάρει την τελική υπογραφή από την Υπουργό και να προχωρήσει η αναπαραγωγή του.

Η Υπουργός όμως, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν έδωσε την έγκρισή της και, όπως φαίνεται και από τον ετήσιο οδηγό διδακτικών βιβλίων, που εκδίδει το Υπουργείο, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα διανεμηθεί το παλιό βιβλίο της ιστορίας.

Τα ερωτήματα προς την Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου είναι συγκεκριμένα:

1. Για ποιο λόγο δεν ενέκρινε την έκδοση και διανομή του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού, της συγγραφικής ομάδας Κολιόπουλου, από τη στιγμή που, όπως προβλέπει ο νόμος, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, είναι το μοναδικό δοκιμασμένο πιλοτικά με επιτυχία σχολικό βιβλίο, που απέσπασε μάλιστα άριστες κριτικές και έτυχε της θετικής εισήγησης του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα;

2. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μήπως θεωρεί ότι δεν έπρεπε να αντικατασταθεί το επίμαχο βιβλίο της κ. Ρεπούση, το οποίο είχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες, όπως επεσήμανε και η Ακαδημία Αθηνών;

3. Ισχύουν οι ισχυρισμοί δημοσιευμάτων του κυριακάτικου τύπου (εφημερίδα το Παρόν, 10/07/2011) ότι σύμβουλος της Υπουργού ανατρέπει όλη τη νόμιμη διαδικασία και την ουσιαστική επιστημονική αξιολόγηση, εμποδίζοντας την έκδοση του βιβλίου, προκειμένου να δικαιώσει εκ των υστέρων όσους, ιδεολογικοποιώντας την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, δίχασαν την εκπαιδευτική κοινότητα και αμφισβήτησαν την ιστορική αλήθεια;

Πηγή: http://www.politis-gr.com/?p=19860

Και από: http://aktines.blogspot.com/2011/07/blog-post_26.html

***

Ερώτηση για τη «σφαγή» του βιβλίου της Ιστορίας

Τα αίτια της επίμονης άρνησης της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου να εγκρίνει το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού ζήτησε να πληροφορηθεί με ερώτηση στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην ίδια ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης διατυπώνει σαφώς το ερώτημα μήπως η υπουργός θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να αντικατασταθεί το περίφημο βιβλίο της κυρίας Ρεπούση, στο οποίο, ανάμεσα σε πολλά άλλα όμορφα, η σφαγή της Σμύρνης γινόταν συνωστισμός, περιγραφόταν πόσο καλά περνούσαν οι Ελληνες στην Τουρκοκρατία και ο Κεμάλ παρουσιαζόταν ως ηγέτης του «απελευθερωτικού» κινήματος των Τούρκων.

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθυμίζει ότι το βιβλίο, που αρνείται να εγκρίνει η κυρία Διαμαντοπούλου, είναι αυτό της συγγραφικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή νεότερης ιστορίας του ΑΠΘ Ι. Κολιόπουλο, το οποίο έπειτα από διαγωνισμό επιλέχθηκε να αντικαταστήσει αυτό της κυρίας Ρεπούση και αξιολογήθηκε πολύ θετικά από δασκάλους και μαθητές.

«Η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγινε αποδεκτή και το βιβλίο προωθήθηκε στην ιεραρχία, ώστε να πάρει την τελική υπογραφή από την υπουργό και να προχωρήσει η αναπαραγωγή του. Η υπουργός όμως, άγνωστο για ποιον λόγο, δεν έδωσε την έγκρισή της και, όπως φαίνεται και από τον ετήσιο οδηγό διδακτικών βιβλίων, που εκδίδει το υπουργείο, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα διανεμηθεί το παλιό βιβλίο της Ιστορίας» αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης. Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. καταλήγει ερωτώντας «για ποιον λόγο η υπουργός δεν ενέκρινε την έκδοση και διανομή του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, της συγγραφικής ομάδας Κολιόπουλου, από τη στιγμή που, όπως προβλέπει ο νόμος, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έτυχε της θετικής εισήγησης του αρμόδιου ειδικού γραμματέα».

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel