Ζωηφόρος

Ιερά Σύνοδος: Προτρέπει το λαό να αποδοκιμάσει το «Corpus Christi»,

Ιερά Σύνοδος: Προτρέπει το λαό

να αποδοκιμάσει το «Corpus Christi»


Ένα «βλάσφημο θεατρικό έργο που δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» θεωρεί η Ιερά Σύνοδος το ««Corpus Christi» και προτρέπει το λαό να το αποδοκίμασει.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), όπως ανακοινώθηκε, οι συνοδικοί ιεράρχες ενημερώθηκαν για την παρουσίαση του «Corpus Christi».

Πρόκειται για το έργο «Corpus Christi» το οποίο η Ιερά Σύνοδος «θεωρεί απαράδεκτο διότι ούτε επί ιστορικής βάσεως ερείδεται, ούτε επί των Ιερών Κειμένων μπορεί να πάρει κάποιος επιχειρήματα ως προς το περιεχόμενο του εν λόγω θεατρικού έργου και την παρουσίαση αυτού στο κοινό, αλλά και παράλληλα αντίκειται εις την μακρά παράδοση της Πατρίδος και της Εκκλησίας μας. Καλόν είναι και απαραίτητο, οι συγγραφείς του θεατρικού έργου να σέβονται τη μεγάλη Ορθόδοξη παράδοση του Λαού μας και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας», επισημαίνει η Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα οι ιεράρχες εξέφρασαν τη λύπη τους «για τη νοσηρή φαντασία των συγγραφέων του θεατρικού έργου», τονίζοντας: «προτρέπουμε τον Λαό μας να αποδοκιμάσει αυτό».

Στο μεταξύ, κατά τις εργασίες της ΔΙΣ, εγκρίθηκε ο κατάλογος των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2012. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 796 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 159.200 ευρώ.

Ραδιοσταθμός Εκκλησίας

Εξάλλου χθες το βράδυ ο αρχιεπίσκοπος παρέστη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον συνδικαλισμό λέγοντας: «Αυτός ο σταθμός έγινε με κόπο και πρέπει να κρατηθεί. Οι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από όσους χρειαζόμαστε αλλά δεν θα απολύσουμε κανέναν γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας κάνουν ό,τι θέλουν με τον συνδικαλισμό τους. Εμείς σας βλέπουμε σαν παιδιά μας, αλλά και εσείς να μας βλέπετε σαν Πατέρες σας».

Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/ιερά-σύνοδος-προτρέπει-το-λαό-να-αποδοκιμάσει-το-140226785.html

***

Εκκλησιαστικές αντιδράσεις προκαλεί το "Corpus Christi" "Απαράδεκτο" χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ το έργο του αμερικανού συγγραφέα

Μια θεατρική παράσταση φαίνεται να πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Πρόκειται για «το αιρετικό έργο του Τέρενς ΜακΝάλι CORPUS CHRISTI» που ανεβαίνει την Τετάρτη σε θεατρική σκηνή των Αθηνών και παρουσιάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την «ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση». Ωστόσο, το δημιούργημα του Τερενς ΜακΝάλι έχει προκαλέσει συζητήσεις – και αντιδράσεις – σε όλο τον κόσμο αφού η ιστορία αναφέρεται στον Ιησού και τους 12 Αποστόλους οι οποίοι παρουσιάζονται σαν… ομοφυλόφιλοι που διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους.

«Είναι απαράδεκτο, είναι ανιστόρητα έργα και προκαλούν την πίστη των ανθρώπων. Αυτά τα έργα δεν έχουν σχέση με τα ιερά κείμενα. Δεν μπορούν να παρουσιάζονται και μάλιστα σε μια χώρα που έχει μια μεγάλη θρησκευτική παράδοση. Δεν μπορεί ο κάθε συγγραφέας να παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο την ιστορία του Ιησού. Είναι απαράδεκτό», δήλωσε στο Amen.gr o Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη στην Αθήνα. Λίγες ώρες αργότερα αναμένεται να κάνει την πρόβα τζενεράλε και η θεατρική παράσταση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και καταχωρίσεις στο διαδίκτυο το Corpus Christi παρουσιάζει την ιστορία του Ιησού και των Αποστόλων από τη σκοπιά της … διαφορετικότητας. Γραμμένο το 1997, ανέβηκε σε θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης το 1998, παρουσιάζει τον Ιησού και τους Αποστόλους σαν ομοφυλόφιλους άνδρες που ζουν στο σύγχρονο Τέξας. Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα μοντέρνο σκηνικό ζωής, με τηλεόραση και υπολογιστές αλλά και αναχρονισμούς με αναφορές στη Ρωμαϊκή κατάκτηση. «Ο Ιούδας προδίδει τον Ιησού για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Ο Ιησούς τελεί το γάμο μεταξύ δύο Αποστόλων», γράφει το σχετικό λήμμα στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας και δεν είναι λίγοι οι κληρικοί αλλά και οι θεολόγοι που -ανεπίσημα- χαρακτηρίζουν «βλάσφημο» το έργο του αμερικανού συγγραφέα.

Στα ελληνικά δημοσιεύματα που ανακοινώνουν την επικείμενη θεατρική παράσταση, αναφέρεται ότι οι 13 νέοι «συναντιούνται σε ένα ταξίδι κατά το οποίο η φιλία τους δοκιμάζεται από τον Έρωτα, την Αγάπη, την Καριέρα και την Προδοσία ως την άλλη όψη της Θυσίας».

«Το Κόρπους Κρίστι είναι ένα έργο που αφηγείται με καινούριο τρόπο την πιο παλιά και πλέον αμφιλεγόμενη ιστορία για τον Άνθρωπο, σε μία κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες αξίες και ιδανικά και σε μία περίοδο που περισσότερο από ποτέ παλεύουμε να φιλτράρουμε τα όσα μας έχουν «σερβιριστεί» ως επίσημη Αλήθεια και Ιστορία. Στην εποχή, λοιπόν της περίφημης «κρίσης», αυτό το έργο δίνει την αφορμή να κρίνουμε, να συγ-κρίνουμε και να διακρίνουμε τις αξίες που θέλουμε να υπηρετούμε», αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Πάντως σε κανένα από τα ελληνικά δημοσιεύματα δεν συσχετίζεται ευθέως η ιστορία της παράστασης με εκείνη που – κατά τα διεθνή δημοσιεύματα – επικεντρώνεται η αμερικανική εκδοχή του έργου του Τέρενς ΜακΝάλι.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9539

***

H Δ.Ι.Σ για την παρουσίαση βλάσφημου θεατρικού έργου

και συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Πρόεδρο και Πρωθυπουργό

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία

:Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση σχετικά με την παρουσίαση ενός βλασφήμου θεατρικού έργου, το οποίο άκρως δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, θεωρεί τούτο απαράδεκτο διότι ούτε επί ιστορικής βάσεως ερείδεται, ούτε επί των Ιερών Κειμένων μπορεί να πάρει κάποιος επιχειρήματα ως προς το περιεχόμενο του εν λόγω θεατρικού έργου και την παρουσίαση αυτού στο κοινό, αλλά και παράλληλα αντίκειται εις την μακρά παράδοση της Πατρίδος και της Εκκλησίας μας. Καλόν είναι και απαραίτητο, οι συγγραφείς του θεατρικού έργου να σέβονται τη μεγάλη Ορθόδοξη παράδοση του Λαού μας και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Λυπούμεθα πάρα πολύ για την νοσηρή φαντασία των συγγραφέων του θεατρικού έργου, και προτρέπουμε τον Λαό μας να αποδοκιμάσει αυτό.

Εν συνεχεία ενέκρινε τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2012. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 796 και το ποσό ανέρχεται στα 159.200,00 €.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ο Μακαριώτατος, κατόπιν Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα επισκεφθεί, συνοδευόμενος από δύο Συνοδικούς Αρχιερείς, στη 1 το μεσημέρι τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στις 4 το απόγευμα τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, για να τους ενημερώσει για την Ειρηνική Επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ρωσίας, και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρο Πούτιν.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel