Ζωηφόρος

Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά επί τη μνήμῃ του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου,

Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά

επί τη μνήμῃ του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου


Δελτίο Τύπου

palaiologos1Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης την Τρίτη 29 Μαίου 2012, τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο επί τη μνήμῃ του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, και των ηρωικών συναθλητών αυτού στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου – Λαγκαδά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στο πνευματικό κέντρο του μητροπολιτικού ναού Αγίας Παρασκευής – Λαγκαδά. Ακολούθησε εκδήλωση με γενικό τίτλο «Η Πόλις Εάλω, 29 Μαῒου 1453» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, όπου παρουσιάστηκαν ιστορικά αποσπάσματα, διηγήσεις και τραγούδια σχετικά με την άλωση της Πόλεως. Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο ελλογιμώτατος Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης. Μαζί του συνεργάστηκαν η θεατρική ομάδα και η χορωδία του συλλόγου «Μυγδονία», τα δρώμενα των οποίων απέδωσαν τις ιστορικές στιγμές εκείνων των ημερών με ζωντανό και παράλληλα συγκινητικό τρόπο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμίωτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και επεσήμανε ότι τότε έπεσε η Πόλις που υπηρέτησε επί αιώνες την Οικουμένη και αυτό γιατί το Βυζάντιο ήταν μια Αυτοκρατορία που όλοι οι λαοί ζούσαν ειρηνικά και αρμονικά. Την εποχή εκείνη η Αυτοκρατορία αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα όπως: με το στρατό, που έγινε μισθοφορικός, έπαψαν να γίνονται εξαγωγές αγαθών αλλά μόνον εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα η οικονομία να οδεύει προς κατάρρευσιν. Η κατάρρευση ήταν οικονομική, στρατιωτική και πνευματική, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και σήμερα η πατρίδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας αλώσεως που προέρχεται από τις ποικίλες οικονομικές ατασθαλίες. Όπως τότε, εκείνο που κράτησε αδούλωτο το Γένος μας ήταν η πίστη στον Ιησού Χριστό και στις ηθικές αξίες, έτσι και τώρα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι ιστορικές μνήμες είναι για να θυμόμαστε και για να διδασκόμαστε. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης ευχήθηκε τα δεινά του παρελθόντος να μην έχουν μέλλον στην πορεία του γένους μας.

Η εόρτια εκδήλωση μνήμης έκλεισε ψάλλοντας την φήμη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

palaiologos4palaiologos2palaiologos3

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel