Ζωηφόρος

Ελεύθερος ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης,

Ελεύθερος ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης


***

Ελεύθερος ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης

Καταδικάστηκε για πλημμέλημα για την υπόθεση "παραδικαστικού"

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο Αρχιμ.Ιάκωβος Γιοσάκης μετά την ολοκλήρωση της δίκης για την υπόθεση του "παραδικαστικού". Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή στον αρχιμανδρίτη για το πλημμελήματικού βαθμού αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Οι δικαστές απάλλαξαν τον Αρχιμ. Ι. Γιοσάκη από κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες, για τις οποίες σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή την πρώην δικαστή Παναγιώτα Τσέβη, για το αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης ενώ την έκρινε ομόφωνα αθώα για τρεις κατηγορίες παράβασης καθήκοντος που αφορούσαν σε αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα και του Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου (τότε Θεσσαλιώτιδος), καθώς το Ανώτερο Δικαστήριο έκρινε την ορθότητα των αποφάσεών αυτών ενώ περαιτέρω απάλλαξε τον Αρχιμ.Ιάκωβο Γιοσάκη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πιο πάνω πράξεις.

Αντίθετα, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου, που σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί κάθειρξη έξι ετών. Αθωωτική, επίσης, απόφαση εξέδωσε και για τον δεύτερο κατηγορούμενο, δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη.

Οι έρευνες για τη δράση "παραδικαστικού κυκλώματος" στη δικαιοσύνη, που σύμφωνα με καταγγελίες εξέδιδε έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις, είχαν ξεκινήσει το 2004, γεγονός όμως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως κρίθηκε αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά σε βάρος του Αρχιμ. Ιάκωβου Γιοσάκη είχαν απαγγελθεί 91 συνολικά κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις οποίες όμως ο εν λόγω κληρικός αθωώθηκε ομόφωνα ενώ δικαιώθηκε πέντε φορές με ισάριθμες προσφυγές του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Για την πλημμεληματική καταδίκη του Αρχιμανδρίτη οι συνήγοροι του Ι. Μυλωνάς και Αθ. Πλεύρης, όπως δήλωσαν στο Amen.gr, θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο γιατί πρόκειται περί εξοφθαλμου νομικού λάθους δεδομένου ότι για την εν λόγο πράξη για την οποία καταδικάσθηκε ο Αρχιμανδρίτης είχε ήδη απαλλαγεί από το 2007 με αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Ήδη ο Αρχιμανδρίτης κατέθεσε αίτηση αποζημιώσεως του για την άδικη προφυλάκισή του επί 15 μήνες.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9310

***

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

- Αθώος ο Σάκης, ένοχος ο Γιοσάκης

της Μαίρης Μπενέα

Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, ο ποινικολόγος Σ. Κεχαγιόγλου. Σε 14 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο αρχιμανδρίτης

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε χθες, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, που δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό στην υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, για την οποία πρωτόδικα του είχε επιβληθεί κάθειρξη έξι ετών.

Ο δικηγόρος απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της συνέργειας στην πράξη, με απόφαση του δικαστηρίου, που έκανε δεκτή σχετική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει να κηρυχθεί αθώος ο ποινικολόγος.

Να σημειωθεί ότι ένα μέρος του κατηγορητηρίου που αντιμετώπιζε ο κ. Κεχαγιόγλου είχε υποχωρήσει ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο, που τον είχε απαλλάξει -όπως και τους συγκατηγορουμένους του- από το αδίκημα της συμμορίας, καθώς οι δικαστές είχαν διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε κυκλωμα, όπως ήταν η αρχική κατηγορία.

Με την ίδια απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη για την πλημμεληματική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και του επέβαλε ποινή 14 μηνών, η οποία ανεστάλη, γεγονός που θα έχει αποτέλεσμα τη σύντομη αποφυλάκισή του.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτο βαθμό ο αρχιμανδρίτης είχε κριθεί ένοχος για συνδρομή σε κακουργηματική απάτη και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και για ηθική αυτουργία σε πέντε περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος, και του είχε επιβληθεί -κατά συγχώνευση- κάθειρξη 9 ετών και 11 μηνών.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση αθώος κρίθηκε και ο δικηγόρος Νίκος Εμμανουηλίδης, ο οποίος φέρεται ότι είχε εμπλακεί στην ίδια υπόθεση για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ενώ αντίθετα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών (με αναστολή) καταδικάστηκε η πρώην δικαστής Παναγιώτα Τσέβη.

Το αποκαλούμενο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος είχε ξεκινήσει το 2004, με κατηγορουμένους αρχικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία, η οποία φυγοδικεί.

Πάντως, αν και φυγόδικη, το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει στην Αντωνία Ηλία συνολική ποινή 80 μηνών, για οκτώ παραβάσεις καθήκοντος και δύο περιπτώσεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης (πλημμελήματα).

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63655099

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel