Ζωηφόρος

Ο Ομπάμα ζητάει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων,

Ο Ομπάμα ζητάει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων


***

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ζήτησε ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τίμησε σήμερα τη μνήμη της Σφαγής των Αρμενίων, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ζητώντας μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων».

Καταγγέλλοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία, ως μία από τις «απεχθέστερες ωμότητες του 20ου αιώνα», ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο ‘γενοκτονία’, αλλά κάλεσε διαρρήδην την Τουρκία να παραδεχθεί τον ρόλο που είχε διαδραματίσει.

«Έχω κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψή μου για όσα διαπράχθηκαν το 1915. Η άποψή μου για το ιστορικό γεγονός καθαυτό δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε ο Ομπάμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την 97η επέτειο της Σφαγής.

«Μία πλήρης, ειλικρινής και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων θα είναι συμφέρουσα για όλους μας. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε μπροστά εάν δεν λάβουμε υπ’ όψη τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά το παρελθόν», τονίζει ο Ομπάμα στο κείμενό του.

Παράλληλα, και οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ παραβρέθηκαν στο Παρίσι στις εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να επικυρώσουν τάχιστα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνησή της.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ακυρώσει στις 28 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο μήνα από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση για ποινικοποίηση της άρνησης της Σφαγής των Αρμενίων, κρίνοντας πως παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είχε οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία σε κρίση.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/04/2012_439181

***

97 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα εκατοντάδες Αρμένιοι, ολοκληρώνοντας τις τριήμερες εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή για την 97η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι διαδηλωτές δεν κατόρθωσαν να πλησιάσουν στην πρεσβεία για να θυροκολλήσουν το ψήφισμα διότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία τους κάνοντας χρήση χημικών και έτσι επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος.

Τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας και την επιστροφή των τουρκοκρατούμενων εδαφών στον Αρμενικό λαό.

Της πορείας προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης (στη Νέα Σμύρνη) την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Αρμενίων Χορέν Τογκραματζιάν.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκαγκίκ Γαλατζιάν, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αρμενίας Σαμβέλ Ραμαζιάν, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Φούντας, ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης και η εκπρόσωπος της Αρμενικής Παροικίας Αλίς Παρατζιάν.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Αρμενικής Παροικίας καταδίκασε, σε σύντομη ομιλία της, όχι μόνο την συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία αλλά και τις απειλές που εξαπέλυσε προς την γαλλική κυβέρνηση όταν η τελευταία την αναγνώρισε. Τέλος πρότεινε προς τις θετικά διακείμενες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλικής γερουσίας και να ποινικοποιήσουν την άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=39979&Itemid=169

***

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της 97ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πλήθος, αποτελούμενο από Τούρκους, Αρμένιους και Κούρδους, οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της τουρκικής μεγαλούπολης, κρατώντας φωτογραφίες Αρμενίων διανοουμένων, μεταξύ των οποίων και του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2007 έξω από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη.

«Βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε πως αυτός ο πόνος είναι όλων μας. Προσπαθούμε να μοιρασθούμε τον πόνο των Αρμενίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Σενόλ Καρακάς.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν όλοι σιωπηλοί, κάποιοι απ’ αυτούς κλαίγοντας.

Η αστυνομία είχε αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης.

Το γραφείο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη διοργάνωσε από την πλευρά της διαδήλωση έξω από το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο σύμφωνα με τη ΜΚΟ είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλακή για Αρμένιους διανοουμένους, που είχαν συλληφθεί στα τότε γεγονότα.

«Οι Αρμένιοι διανοούμενοι είχαν κρατηθεί στα κελιά τούτα προτού σταλούν κατόπιν στον θάνατο», τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού γραφείου Αμπντουλμπακί Μπογκά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/-202030434.html

***

Αρμενία: Μπλακάουτ για τις γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

«Στις 19 Μαρτίου 2012, το αρμενικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του κόμματος της αντιπολίτευσης «Κληρονομιά» να εξετάσει νομοσχέδιο που καταδικάζει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ψηφοφορία απέτυχε λόγω έλλειψης απαρτίας».

Έλλειψη απαρτίας ή όχι, είναι αποδεκτό να επιβάλεις σε άλλους το τι καταγγέλλεις για τον εαυτό σου; (Δείτε τις πολλαπλές καθυστερήσεις στα ισραηλινό η αμερικανικό κοινοβούλια σχετικά με την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων).

Πέρα από αυτή την ηθική πτυχή, το να αποκαλύπτεις ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν εξόντωσε μόνο τον αρμενικό πληθυσμό της το 1915, αλλά και όλες χριστιανικές μειονότητες της (Έλληνες του Πόντου, Ασσύριους) ρίχνει φως αποκαλύπτοντας τα ψέματα του τουρκικού αρνητισμού: αυτή τη φορά, η επίσημη τουρκική ιστοριογραφία δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες και τους Ασσυρίους ότι συμμάχησαν με τους Ρώσους, για να δικαιολογήσει τη εξόντωση τους.

Το ίδιο ισχύει με τους Κούρδους, οι οποίοι εξοντώθηκαν με τη σειρά τους από το τουρκικό κράτος, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως «πράκτορες της εθνοκάθαρσης» εναντίον των Αρμενίων και άλλων χριστιανών. Αναμφισβήτητα, η Άγκυρα έχει συμφέρον να αναγνωρίσει σύντομα τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος της πριν να έρθουν στο φως άλλες ξεχασμένες γενοκτονίες...

Και το Ερεβάν θα ήταν καλό να διαθέτει τουλάχιστον μια ισχυρή στρατηγική θέση, αν όχι ηθική.

Ακολουθεί μια μετάφραση που έκανε το Collectif VAN ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα ArmeniaNow στις 20 Μαρτίου, 2012.

Οι Αρμένιοι νομοθέτες αρνήθηκαν την εισαγωγή ψηφοφορίας στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου ενός νομοσχέδιου για τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Στις 19 Μαρτίου, το αρμενικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του κόμματος της αντιπολίτευσης «Κληρονομιά» να εξετάσει νομοσχέδιο που καταδικάζει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων και άλλων εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μόνο 17 βουλευτές (οι εκπρόσωποι του κόμματος «Κληρονομιά» και του Οργανισμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ, PRA), το άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα μειοψηφίας) ψήφισαν για την εγγραφή του εν λόγω νομοσχεδίου στην ημερήσια διάταξη της κοινοβουλευτικής συνόδου. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας (PRA), του κόμματος στην εξουσία, και οι εκπρόσωποι των άλλων φιλοκυβερνητικών κόμματων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που απέτυχε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Ο Galust Sahakian, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΘΔ, εξήγησε ότι, σήμερα, δεν υπήρχε πολιτική αναγκαιότητα για την υιοθέτηση του εν λόγω νομοσχεδίου. Πρότεινε να ζητηθεί πρώτα από τις εθνικές μειονότητες που ζουν στην Αρμενία, αν υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία ή όχι. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό νομοθέτη, η Αρμενία θεωρεί τις μαζικές σφαγές των άλλων λαών που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως μέρος του συνόλου και τις καταδικάζει με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Armen Martirosian, μέλος του κόμματος «Κληρονομιά», δήλωσε ότι οι Αρμένιοι ως θύματα μιας γενοκτονίας, έχουν ηθική υποχρέωση να σέβονται τη μνήμη των άλλων θυμάτων. Σύμφωνα με τη συνάδελφό του κόμματός του Zaruhi Postanjian, η θέση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δείχνει ότι βρίσκονται «κάτω από την επιρροή των τουρκικών αρχών.

«Τα τουρκο-αρμενικά πρωτόκολλα εξακολουθούν να είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ το νομοσχέδιο μας απορρίφθηκε. Αυτό δεν ταιριάζει στον λαό μας, δήλωσε η Postanjian.

Ο Samvel Nikoïan, Πρόεδρος της Βουλής, που εκπροσωπεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εξήγησε ότι η διατήρηση πρωτοκόλλων στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αρμενία ελπίζει ότι η Τουρκία θα αλλάξει σύντομα τη θέση της, αλλά μάλλον αυτό δείχνει τον σεβασμό της Αρμενίας για τους διεθνείς εταίρους της, «οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την εξομάλυνση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων».

collectifvan.org/ & infognomonpolitics.blogspot.com/

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2012/04/blog-post_8596.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel