Ζωηφόρος

Γιατί αρνήθηκαν στον Πούτιν να επισκεφθεί το Άγιον Όρος;

Γιατί αρνήθηκαν στον Πούτιν

να επισκεφθεί το Άγιον Όρος;

***

Διπλωματικό θρίλερ στο παρασκήνιο,

με την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιο Ορος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας σχετικά με την εκφρασμένη πρόθεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί το Αγιο Ορος, επίσκεψη που όλα δείχνουν ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά πρακτορεία, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας σκόπευε να πραγματοποιήσει δίημερο ταξίδι στην Αθωνική Πολιτεία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο κ. Πούτιν θα επισκεπτόταν τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην διάρκεια της παραμονής του θα είχε συνάντηση και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Φαίνεται όμως πως στην αλληλογραφία που ορίζεται από το πρωτόκολλο μεταξύ των δύο κρατών η απάντηση των ελληνικών αρμόδιων υπηρεσιών στο αίτημα του Κρεμλίνου ήταν ευγενικά αποτρεπτική με το πρόσχημα ότι την περίοδο του Πάσχα ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε... άδεια.

Ωστόσο, σε επίσημη τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα.

«Αλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού», συμπλήρωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Οπως μεταδίδεται από κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν τόνιζαν πως η τελευταία εξέλιξη αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» στις ήδη παγωμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας την τελευταία τριετία.

Στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας συνδέεται άμεσα με το ενδιαφέρον της Gazprom για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ καθώς και με τις εξελίξεις στη Συρία, με τη Μόσχα να αναζητά εναλλακτικές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Φοβού τον Πούτιν και δώρα φέρων»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αγιο Ορος ο κ. Πούτιν δεν θα ερχόταν στον Αθω με άδεια χέρια. Κατά την επίσκεψή του θα έφερνε μαζί του και γενναίες οικονομικές ενισχύσεις προς τα μοναστήρια ενώ φαίνεται πως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ετοιμάζει «απόβαση» 500 μοναχών που θα ενισχύσουν το δυναμικό των μονών.

Η κίνηση αυτή προβληματίζει έντονα τον αμερικανικό παράγοντα αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Αγιο Ορος. Αλλωστε στη Δύση όλο και πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν με ανησυχία τη ρώσικη κάθοδο προς την Ανατολική Μεσόγειο.

FT: «H κρίση οδηγεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας»

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα οι Financial Times σε άρθρο τους τόνιζαν πως η οικονομική κρίση οδηγεί την Ελλάδα «στην αγκαλιά της Ρωσίας»,

«Μια 30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δώσει στο ρωσικό ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως μια μέρα να είναι λογική σκέψη και για τις δύο πλευρές. Μέσα στον χρόνο, αυτή η συμφωνία θα απέφερε στην πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια», επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ωστόσο η βρετανική οικονομική εφημερίδα τονίζει πως «είναι αδύνατον για τον κ. Λουκά Παπαδήμο και την τεχνοκρατική του κυβέρνηση να υπογράψει τέτοια συμφωνία, εν μέρει επειδή οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είχαν σθεναρές αντιρρήσεις. Ομως για μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που θα αντιμετωπίσει ισχυρές λαϊκές πιέσεις για να αντλήσει κεφάλαια και να αντισταθεί στις πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα»

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/44848

Και από: http://e-parembasis.blogspot.com/2012/04/blog-post_9638.html

Η μυστηριώδης άρνηση στον Πούτιν

με φόντο τον πόλεμο συμφερόντων και μυστικών υπηρεσιών

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η είδηση που θέλει τη κυβέρνηση Παπαδήμου να αρνείται στον Βλαντιμίρ Πούτιν τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Του διεμήνυσαν πως δεν εγγυώνται την ασφάλειά του γιατί ο κρατικός μηχανισμός είναι σε άδεια!

Αστεία αν όχι ύποπτη δικαιολογία που παραπέμπει σ’ έναν ασίγαστο πόλεμο των μεγάλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών τους με φόντο την χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Προφανώς η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν τόλμησε να επιτρέψει μια ανεπίσημη επίσκεψη Πούτιν για να μη δυσαρεστήσει κάποιους άλλους συμμάχους.

Την ίδια ώρα στο Αιγαίο αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά πλοία στήνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό λίγα μίλια μακριά από τα σημεία όπου έχουν στηθεί η πρόκειται να στηθούν τα γεωτρύπανα του πετρελαίου.

Σύμφωνα με σχετική φημολογία στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000 πράκτορες αμερικανικών, ρωσικών, αγγλικών, ισραηλινών, γερμανικών, γαλλικών, κινεζικών κλπ μυστικών υπηρεσιών.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μια σύγκρουση χωρίς προηγούμενο ξένων συμφερόντων βρίσκεται σε εξέλιξη με μοναδικό έπαθλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την άρνηση της κυβέρνησης στον Πούτιν με την πρόσφατη επιχείρηση σπίλωσης τράπεζας από σύστημα που βρίσκεται σε διατεταγμένη «Υπηρεσία»…

Πηγή: http://www.kourdistoportocali.com/articles/10659.htm

Και από: http://olympia.gr/2012/04/05/%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%ac%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%cf%8c/

***

Ο Β. Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψη

"Παιχνίδια" των αντιπροέδρων της ΝΔ

Σε δραματική φάση περιέρχονται οι σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας με την ματαίωση του ταξιδιού του νεοεκλεγέντος Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα το Πάσχα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η αιτία της ματαίωσης της επίσκεψής του φαίνεται ότι δεν αφορά ενέργειες και πράξεις κυβερνητικών στελεχών που σχετίζονται με την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου και εξακολουθούν να κατέχουν κυβερνητικά πόστα και στη νυν κυβέρνηση, αλλά τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, τον υπουργό Εξωτερικών Σ.Δήμα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο!

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδεται από την Μόσχα. Κάτι που ακυρώνει βέβαια σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της επίσκεψης του Α.Σαμαρά στη Μόσχα. Χωρίς να αποκλείεται και επιχείρηση υπονόμευσης του Α.Σαμαρά από τα ίδια του τα στελέχη, καθώς γενικά στη Συγγρού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ατυχές για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ.

Σε ότι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών και τον Σ.Δήμα, υποτίθεται ότι όταν τέθηκε θέμα διοργάνωσης της επίσκεψης απαντήθηκε ότι «Λόγω του Πάσχα ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου»!

Η πηγή είναι απόλυτα αξιόπιστη, αλλά από στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν διαφορετική γνώμη και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ.Δελαβέκουρας προχώρησε σε δήλωση που έλεγε ότι «Ο Β.Πούτιν είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα, όποτε θέλει να έρθει».

Σήμερα πηγή του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο defencenet.gr υποστήριξε ότι «Δεν ξέρουμε αν πραγματικά υπήρξε θέμα επίσκεψης του Β.Πούτιν στην Ελλάδα. Από την ρωσική πρεσβεία μας είπαν ότι από τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν ενημερωθεί για το θέμα».

Όμως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χθες δεν είπε κάτι τέτοιο. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού».

Η δήλωση είναι τυπική και δεν απαντά στο ερώτημα αν ζητήθηκε από την Ρωσία να οργανωθεί η επίσκεψη και απαντήθηκε ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν θα είναι σε ετοιμότητα να υποστηρίξει την επίσκεψή του.

Η δεύτερη αιτία της ακύρωσης της επίσκεψής του έρχεται από το υπουργείο Άμυνας: Η Μόσχα έχει γίνει έξαλλη από την θέση του Δ.Αβραμόπουλου που παίζει «full ΗΠΑ», χωρίς να κρατά στοιχειώδη διπλωματικά προσχήματα έστω και αποφάσισε εν μέσω ουσιαστικής ακυβερνησίας της χώρας κα εν μέσω προεκλογικής περιόδου να βάλει την Ελλάδα στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και να διαθέσει μία υπερπολύτιμη πυροβολαρχία Patriot για να … αντιμετωπίσουμε, υποτίθεται, τι; Τα βαλλιστικά όπλα του Ιράν!

Φυσικά οι πάντες γνωρίζουν ότι η αντιπυραυλικη ασπίδα αφορά την προσπάθεια του ΝΤΟ να ακυρώσει το βαλλιστικό πλεονέκτημα της Ρωσίας σε περίπτωση κρίσης, αλλά το ερώτημα είναι ποια ελληνικά συ΄μφέροντα εξυπηρετούνται από αυτή την απόφαση.

Μάλιστα ζητήθηκε να υπάρξει ενημέρωση του Δ.Αβραμόπουλου για τις ρωσικές θέσεις από υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλή στενό συνεργάτη του Β.Πούτιν, στις 9 Απριλίου, αλλά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους απαντήθηκε ότι «Είναι προεκλογική περίοδος και δεν μπορεί να σας δεχθεί ο υπουργός»!

Η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη θα γινόταν με αφορμή την επιθυμία του για προσκύνημα στο Άγιο Όρος, ένα «τάμα» που είχε κάνει όταν ξεκινούσε τον προεκλογικό του αγώνα ο βαθιά θρησκευόμενος αρχηγός του μεγαλύτερου ορθόδοξου κράτους. Σχετικό ρεπορτάζ παίχθηκε και στην Κύπρο από το κανάλι "Σίγμα"

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=38436&Itemid=139

***

Τι θέλουν τα ρωσικά πολεμικά στη Κρήτη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λίγα 24ωρα πριν προειδοποιούσε ακόμα μία φορά για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου χτυπήματος στο Ιράν.

Η προειδοποίηση πήρε «σάρκα και οστά» την Τρίτη 3 Απριλίου με την κατάπλευση του Smetliviy στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ως απάντηση στην «σκιώδη» αεροπορική-ναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ που ξεκίνησε στις 29 Μάρτη.

Το κωδικό όνομα της άσκησης είναι «Noble Dina» και καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, της Τουρκίας, της Κύπρου και των ισραηλινών βάσεων στα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ.

Κανένα από τα τρία μέρη δεν έχουν παραδεχτεί επισήμως την πραγματοποίηση της στρατιωτικής άσκησης, όμως σύμφωνα με πληροφορίες πιθανώς θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου.

Εκτός από το ρωσικό καταδρομικό, στην ανατολική Μεσόγειο έχουν καταπλεύσει ένα υποβρύχιο και ένα σκάφος υποστήριξης.

Συγκεκριμένα το υποβρύχιο εκτελεί … περιπολίες νότια της Κρήτης.

Η Ρωσία φαίνεται ότι συνδέει τη στρατιωτική άσκηση με τη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την 1η Απριλίου, ενώ παίρνει πλέον ξεκάθαρη θέση υπέρ της Συρίας και του Ιράν.

Μάλιστα, η απάντηση στην τριμερή άσκηση που συμμετέχει και η Ελλάδα ήταν άμεση, με τη Μόσχα να επιτυγχάνει διπλό στόχο: την παροχή αντιπυραυλικής ασπίδας στη Συρία, σε περίπτωση απόφασης μιας διεθνούς επέμβασης και την αποστολή σαφούς μηνύματος στην Ουάσινγκτον και στο Ισραήλ για το Ιράν.

Πηγή: http://www.kourdistoportocali.com/articles/10656.htm

Και από: http://attikanea.blogspot.com/2012/04/blog-post_8555.html

***

Αρνήθηκαν στον Πούτιν να επισκεφθεί το Άγιον Όρος (VIDEO)

Συντάχθηκε από την Sigmalive

Έντονα δυσαρεστημένο με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι το Κρεμλίνο, μετά την άρνηση της Ελλάδας στο αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την μεγάλη Βδομάδα του Άγιο Όρος και το Βατοπέδι.

Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να πραγματοποιήσει διήμερο ταξίδι αστραπή στο Άγιο Όρος μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και στα πλαίσια της επίσκεψης του να δει και τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Κατά την τυπική ωστόσο αίτηση προς την ελληνική κυβέρνηση, το Κρεμλίνο άκουσε τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους να απαντούν αρνητικά, με τη δικαιολογία ότι την περίοδο εκείνη ο κρατικός μηχανισμός της χώρας θα βρίσκεται σε άδεια.

Μετά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναβλήθηκε το ταξίδι Πούτιν, με το Κρεμλίνο να παρουσιάζεται σφόδρα δυσαρεστημένο.

Δήλωση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα:

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας.

Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού.



Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel