Ζωηφόρος

Ο «κοσμοκαλόγερος» στην Πόλη, της Βίκυς Χαρισοπούλου,

Ο «κοσμοκαλόγερος» στην Πόλη

της Βίκυς Χαρισοπούλου


Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη πραγματοποιείται στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

O Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν ταξίδεψε ποτέ στο εξωτερικό. Το πρώτο του «άρθρο» («Η μετανάστις», μυθιστόρημα σε συνέχειες) δημοσιεύεται πρώτη φορά στην εφημερίδα «Νεολόγος» της Κωνσταντινούπολης σε συνέχειες, στο διάστημα από το 1879 έως το 1880, και φέρει την υπογραφή Α.Πδ.

Σ' αυτή την «άγνωστη», αλλά γνωστή του «κοσμοκαλόγερου» Κωνσταντινούπολη, όπως επιχειρούν να αποδείξουν με σειρά εισηγήσεων δεκάδες μαθητές, επιστρέφει από σήμερα ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων» 100+1 χρόνια από τον θάνατό του.

Οχημα για την… επιστροφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη οι εκατοντάδες μαθητές ελληνικών σχολείων, οι φιλόλογοι καθηγητές τους, λογοτέχνες, ηθοποιοί και ιερωμένοι που μετέχουν στο 1ο Τετραήμερο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, που όμως «απλώνεται» με τις παράλληλες συνεδρίες και εκδηλώσεις του σε ολόκληρη την Πόλη.

Το συνέδριο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με τη συμμετοχή 12 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από την Ελλάδα και τριών ομογενειακών σχολείων (Ζωγράφειο, Ζάππειο Λύκειο και Μεγάλη του Γένους Σχολή) και περισσότερων από 150 μαθητών που θα παρουσιάσουν εργασίες και θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου.

Μέσω των εργασιών των μαθητών και των εισηγήσεων θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης των παραμέτρων στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Ο χριστιανισμός του Παπαδιαμάντη», «Το θρησκευτικό στοιχείο στη Φόνισσα», «Η φύση και ο έρωτας», «Η καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη», «Ο μοντέρνος Παπαδιαμάντης», «Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη σήμερα» - από τους μαθητές του γυμνασίου της γενέτειρας του συγγραφέα -, «Πόλη και Ανατολή στο έργο του Παπαδιαμάντη» κ.ά.).

«Συνέπεσε μιαν εσπέραν, ώρα καθ' ην ήναπτον τους φανούς να διέλθω πλησίον του παλαιού Τζαμίου, παρά τας ποινικάς φυλακάς... Ηκουες μειλίχιους ψιθυρισμούς εις το σκότος, και των ανθέων το άρωμα. Απετέλουν κράμα τι ηδυπαθές, απερίγραπτον, άρρητον, το οποίον μόνον η τουρκική λέξις γκιουζέλ θα ηδύνατο κατά προσέγγισιν να εκφράση…».

Ηταν το 1896, τη χρονιά των «εν Αθήναις Ολυμπιακών Αγώνων», όταν ο Βλάσης Γαβριηλίδης εξέδιδε τεύχη με τον τίτλο «Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας», τα οποία αργότερα εκδόθηκαν και σε έναν εικονογραφημένο τόμο.

«Λεύκωμα» το αποκαλεί ο εκδότης και, πράγματι, τα κείμενα, που υπογράφει μια πλειάδα εκλεκτών λογίων της εποχής, δίνουν μια συνολικότερη εικόνα της Ελλάδας και της Αθήνας εκείνων των χρόνων, καθώς και των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν μόλις τελεστεί. Ανάμεσα σε ιστορικούς και δημοσιογράφους, δημοσιεύουν κείμενα και ορισμένοι λογοτέχνες.

Στο κεφάλαιο για την «Εκκλησία της Ελλάδος», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει για τους «Ιερείς των πόλεων και τους ιερείς των χωρίων» κι ένα ακόμη κείμενο «Aι Aθήναι ως ανατολική πόλις».

Λογοτέχνες και ηθοποιοί (Θωμάς Κοροβίνης, Ζυράννα Ζατέλη, Κώστας Ακρίβος, Αγγελος Αντωνόπουλος, Νένα Μεντή κ.ά.) αλλά και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εκκλησίες της Πόλης: Αγία Τριάδα και Παναγία Εισοδίων στο Πέραν, Παναγία της Μουχλιώτισσας, Παναγία των Βλαχερνών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέλεξε να διαβάσει (αύριο, Παρασκευή, στην Παναγία των Βλαχερνών) απόσπασμα από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο λαμπριάτικος ψάλτης».

Πηγή: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4702542

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel