Ζωηφόρος

Οι μητροπολίτες βγαίνουν στο μπαλκόνι, της Αφροδίτης Καρίμαλη,

Οι μητροπολίτες βγαίνουν στο μπαλκόνι

της Αφροδίτης Καρίμαλη


Όλο και περισσότεροι ιεράρχες δημοσιοποιούν τις απόψεις τους

για εκκλησιαστικά και πολιτικά ζητήματα,

επιχειρώντας να επηρεάσουν την κοινή γνώμη

από την εφημερίδα «Έθνος», 17-2-2012

Στην επιφάνεια έφερε η υπόθεση Εφραίμ τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών της ιεραρχίας. Η πρόσφατη προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου άνοιξε στόματα, δίχασε τους μητροπολίτες και έβαλε τέλος σε μια περίοδο σιωπής, όπου n διαπάλη και οι ανταγωνισμοί εξελίσσονταν κυρίως στο παρασκήνιο. Οι νέες ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί, αναδεικνύουν μια «άτυπη αντιπολίτευση», με μητροπολίτες που έχουν ξεκινήσει με αργά και σταθερά βήματα να επενδύουν στην επόμενη ημέρα, δημοσιοποιώντας τις απόψεις τους και επιχειρώντας να επηρεάσουν την εκκλησιαστική κοινή γνώμη.

Με ισχυρό σύμμαχο τις προσωπικές τους ιστοσελίδες, ιεράρχες βγαίνουν στην επιφάνεια, ασκώντας κριτική είτε για το Μνημόνιο και τα χαράτσια της ΔΕΗ είτε για να προβάλουν το φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο των ενοριών τους. Κάποιοι είναι σιωπηλοί , άλλοι εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι, ενώ κάποιοι τρίτοι λειτουργούν ως «εν αναμονή Αρχιεπίσκοποι» ενισχύοντας το κοινωνικό τους προφίλ και τη δημόσια εικόνα τους. Δεν λείπουν προφανώς και οι ιεράρχες που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη σημερινή εκκλησιαστική τόξα και στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, εκκλησιαστικοί κύκλοι μάλιστα επιμένουν πως η τάση αυτή εξακολουθεί να είναι και η πολυπληθέστερη. Ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος προσφάτως μιλώντας σε εκδήλωση απέστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής τονίζοντας πως στις παρούσες συνθήκες το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως σε αυτή την προσπάθεια καλούνται να συνεισφέρουν όλοι με κάθε τρόπο. «Αυτή είναι η γραμμή μας. Όποιος δεν συμφωνεί ή αυτός θα πρέπει να φύγει ή εγώ. Και εγώ δεν μπορώ να φύγω», τόνισε χαρακτηριστικά. Δεν είναι λίγες οι φορές πάντως που ο κ. Ιερώνυμος δέχεται τα «πυρά» ιεραρχών είτε για επιλογές του (όπως είναι αυτές που αφορούν την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας) είτε για το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις του εν μέσω κρίσης είναι λιγότερο ηχηρές απ' όσα θα επιθυμούσαν οι σκληροί της Συνόδου, όπως είναι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων.

ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ - Προτάσσουν τα εθνικά θέματα

Δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που επιδιώκουν να διατηρούν δυναμική παρουσία, ασκώντας κριτική στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, από τους παλαιότερους ιεράρχες, που παρέμεινε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (αν και κατά καιρούς του ασκούσε σκληρή κριτική), βρέθηκε πλάι ατούς ανέργους του Νομού Αχαΐας, ακόμη όμως και στους «αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος. Επίσης, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος δεν δίστασε, με αφορμή το νέο χαράτσι για τα ακίνητα, να επικρίνει για «σπασμωδικές αποφάσεις» την κυβέρνηση, προτάσσοντας μάλιστα το σύνθημα «δεν έχω, δεν πληρώνω». Με σπουδές στο Αριστοτέλειο, στο Χάρβαρντ και το MIT, θεωρητικά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συντηρητικός. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που οι απόψεις του μοιάζει να κινούνται στα άκρα.

«Παρών» δηλώνει και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος δεν διατάζει να «μοιράζει» μηνύσεις και να αποστέλλει επιστολές στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, διαμαρτυρόμενος άλλοτε για τον νόμο περί ναρκωτικών και άλλοτε για τη λαθρομετανάστευση. Υπενθυμίζεται ότι επιστολή του είχε αποδέκτη μέχρι και τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, από την οποία ζητούσε να αφαιρέσει τον τίτλο σερ από τον Ελτον Τζον με αφορμή δηλώσεις του τραγουδιστή που θεωρούσε προκλητικές.

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - Ιεράρχες με κοινωνικό πρόσωπο

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ είναι ένα, αλλά οι τρόποι προσέγγισής του πολλοί... Κάποιοι κινούνται παραδοσιακά, προάγοντας το φιλανθρωπικό τoυs έργο, όπωs είναι ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος με «όπλο» το Διαδίκτυο γνωστοποιεί μια φιλόδοξη εκστρατεία φιλανθρωπίας, κατορθώνοντας μάλιστα να συστρατεύει στην προσπάθεια και εφοπλιστές. Καλλιεργεί κοινωνικό προφίλ και είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η Εκκλησία οφείλει να έχει ενεργό ρόλο κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, θεωρείται ότι έχει «ρεύμα» στους νέους της ιεραρχίας.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί δειλά στην προηγούμενη εκλογή κατά την οποία είχε συνταχθεί με την υποψηφιότητα του Ιερώνυμου, προάγει επίσης προφίλ προσφοράς, ενώ στα «καυτά» ζητήματα προτιμά να αποστασιοποιείται.

Χωρίς περιστροφές και με ξεκάθαρο λόγο εμφανίζεται ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος δεν δίστασε να συγκρουστεί ευθέως με την Αρχιεπισκοπή, με αφορμή την υπόθεση Εφραίμ. Ήταν ο μοναδικός που τάχθηκε κατά της στάσης της Ιεράς Συνόδου, μη διστάζοντας μάλιστα να παραιτηθεί από όλες τις συνοδικές επιτροπές που συμμετείχε.

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία μητροπολίτης, πάντα κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υποστήριξε δυναμικά την εκλογή Ιερώνυμου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα κρατά αποστάσεις.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εκτιμάται ότι συσπειρώνει τους υποστηρικτές του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρείται πνευματικό του παιδί.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63618376

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel