Logo
Print this page

Πνευματική εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες από την ΠΕΘ Ν. Ηλείας,

Πνευματική εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες από την ΠΕΘ Ν. Ηλείας


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος, 30 /1/2012

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

hl1Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, συνδιοργάνωσαν σήμερα πνευματική εκδήλωση επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σταμάτης Πορτελάνος.

Μίλησε με θέμα :

«Διαπολιτισμικότητα και καθολικότητα

στην προσέγγιση Ελληνισμού και Χριστιανισμού ».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, στην Κεντρική πλατεία Πύργου.

Ανεγνώσθη χαιρετισμός του Βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη και στην συνέχεια χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πυργίων κ. Χ. Ρόρρη. Τον ομιλητή προσφώνησε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της   Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Γ. Κομιώτης.

Παρέστησαν εκτός του πλήθους, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Δντης Δ.Ε. Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Βένδρας, ο τέως Δντης Δ.Ε κ. Ν. Ντοάς, τέως σχολικοί σύμβουλοι Α΄θμιας Εκπ/σης, Δντες σχολείων της περιοχής και εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων.

Μεταξύ των άλλων ο κ. καθηγητής τόνισε ότι:

hl2…..Η μοναδικότητα του κάθε πολιτισμού υποστηρίζεται όπως και η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου με το δικό του γονότυπο. Ο ελληνισμός στην ιστορία εμφανίστηκε ανοιχτός στο να προσλαμβάνει όλα τα υγιή στοιχεία του γύρω κόσμου, να τα μετουσιώνει και να τα μεταπλάθει σε πανανθρώπινες πολιτιστικές, πνευματικές αξίες και πανανθρώπινα ιδανικά. Όταν όμως αναφερόμαστε για γόνιμη συνάντηση και σύνθεση Ελληνισμού και Χριστιανισμού δε σημαίνει ότι εννοούμε, παράλληλα, αμφισβήτηση και αναίρεση της ιστορικής ιδιαιτερότητας του Ελληνισμού ή της θείας αποκαλυπτικής φύσης του Χριστιανισμού. Τα στοιχεία που δημιουργούν μια σχέση δεν καταργούν στον κάθε πολιτισμό τη διακριτή τους οντότητα και τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Οι δύο έννοιες διαπολιτισμικότητα και καθολικότητα βρίσκονται στη διερεύνηση των δύο κοσμοθεωριών Ελληνισμού και Χριστιανισμού με διαπλαστικά στοιχεία οντολογικής, γνωσιολογικής και βιωματικής κατεύθυνσης και κοινή ορολογία ενίοτε για την ερμηνεία της ζωής, του ανθρώπου και του κόσμου. Η αναφορά στους Τρεις Ιεράρχες και η λειτουργία της μνήμης για το πνευματικό τους ανάστημα συνιστά προσέγγιση τόσο στην έννοια της διαπολιτισμικότητας όσο και της καθολικότητας που νοθεύεται από την παγκοσμιοποίηση με την αυτονόμηση της οικονομίας και του κέρδους που καταργεί πατρίδες ήθους και πολιτισμού. Η παγκοσμιοποίηση διακόπτει ενέργειες παραγόντων διακριτότητας μεταξύ υπερβατικού και πεπερασμένου, θρησκείας και αποκάλυψης, λόγου και Λόγου, ουσίας και ενέργειας, ατόμου και προσώπου, προσώπου και προσωπείου, κοινωνίας και μάζας, κτιστού και ακτίστου…».

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR