Ζωηφόρος

Δικαιώθηκε από το Στρασβούργο ο Γιοσάκης!

Δικαιώθηκε από το Στρασβούργο ο Γιοσάκης!

Απορρίφθηκε η αίτηση της Ελλάδας


Nέα δικαίωση για τον Αρχιμ. Ιάκωβο Γιοσάκη και κόλαφος για την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Άρειο Πάγο, αποτελεί η πρόσφατη Απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

στο Στρασβούργο, της 15/9/2011. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, απορρίφθηκε ως αβάσιμη η αίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για επανεξέταση στην Ολομέλεια του πιο πάνω Δικαστηρίου, της από 3 Μαϊου 2011 απόφασης του Α’ Τμήματος ΕΔΑΔ, με την οποία καταδικάστηκε η Χώρα μας για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (αρθρ. 6§2) σε υπόθεση που αφορούσε προσφυγή του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη κατά σχετικής αποφάσεως του Αρείου Πάγου, ενώ του επιδικάστηκε σημαντική χρηματική ικανοποίηση.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Το 2004, ασκείται ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του π. Ιάκωβου Γιοσάκη, για υπεξαίρεση ιερών εικόνων και άλλων αρχαίων αντικειμένων από την Ιερά Μονή Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων που εφέρετο ότι διαπράχθηκε το 1997, χρόνο κατά τον οποίο ο εν λόγω κληρικός υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων.

Τον Φεβρουάριο του 2005 ο Αρχιμανδρίτης απολογείται στην Ζ’ Τακτική Ανακρίτρια Πειραιά η οποία διαφωνεί με τον Εισαγγελέα, ως προς την επιβολή προσωρινής κράτησής του, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο π. Ιάκωβος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, γιατί κατά την κρίση της δεν συνέτρεχαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος του.

Τελικά το Συμβούλιο Πλημ/κων Πειραιά, με βούλευμά του επιλύει την διαφωνία υπέρ της άποψης του Εισαγγελέα, με αποτέλεσμα ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης να προφυλακισθεί.

Τον Αύγουστο του 2005, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, με βούλευμά του απαλλάσσει ομόφωνα τον π. Ιάκωβο από την πράξη της υπεξαίρεσης των ιερών εικόνων, αλλά τον παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, ως κατηγορούμενο υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων.

Τον Φεβρουάριο του 2006, το Τριμελές Εφετείο Κακ/των Πειραιά, αθωώνει ομόφωνα τον π. Ιάκωβο Γιοσάκη από την παραπάνω κατηγορία.

Ένα χρόνο αργότερα ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς ασκεί αίτηση αναίρεσης κατά της ανωτέρω αθωωτικής απόφασης, ζητώντας εκ νέου την παραπομπή του Αρχιμανδρίτη σε δίκη.

Όμως στις 17 Ιουλίου 2007 ο Άρειος Πάγος παύει οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του κληρικού, λόγω παραγραφής.

Κατά της πιο πάνω απόφασης, ο Αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης προσφέυγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου και εν τέλει δικαιώνεται για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Τώρα μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, καλείται ο Άρειος Πάγος να ανακαλέσει την προγενέστερη απόφασή του περί παραγραφής καινα επικυρώσει την απόφαση της 10/2/2006 του Τριμελούς Εφετείου Κακ/των

Πειραιά με την οποία είχε κριθεί ομόφωνα αθώος ο π. Ιάκωβος για την κατηγορία της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων, ενώ τα Ελληνικά Δικαστήρια αναμένεται να του καταβάλλουν αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για την πέρα των 12 μηνών άδικη, όπως αποδείχθηκε, προφυλάκιση του στην πιο πάνω υπόθεση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ ο π. Ιάκωβος τόνισε με έμφαση:

«Η απόφασις αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο αγώνες 14 ετών για πλήρη και ολοκληρωτική δικαίωση από μια σαθρή κατηγορία που εξυφάνθη το έτος 1997 σε βάρος μου, από διαφόρους Κυθηραϊκούς κύκλους κακοβούλων και ανεντίμων ανθρώπων οίτινες «τον μύθον λόγον εποίησαν», στοχεύοντας πρωτίστως στην εξόντωση και τον εκτοπισμό από τους οίακας της τοπικής Εκκλησίας, του τότε Μητροπολίτου Κυθήρων και ήδη μακαριστού κυρού Ιακώβου, χάριν σκοπιμοτήτων πολλών.

Η απόφασις αυτή, φρονώ ότι θα αποτελεί εφεξής μνημόσυνον αιώνιο, για τον γαλήνιο και άκακον Εκείνο Ιεράρχην, όστις εποίμανε θεοφιλώς και θεαρέστως την Κυθηρία νήσο πέραν των 18 ετών, απολάυσας, ως μη ώφειλε περί το τέλος της Αρχιερατικής ποιμαντορίας του την ακανθοφορούσαν αγνωμοσύνην εξ όλων αυτών που ολοψύχως ευηργέτησε και πολλαπλώς εστήριξε.

Η απόφασις αυτή, είναι η καλλίστη απάντησις σε όλους αυτούς τους εμφανείς και αφανείς επικριτές μου, οι οποίοι επι μακρόν χρόνον δεν δίστασαν να διέλθουν σειράν όλην εξαγίστων και παρανόμων ενεργειών στην απέλπιδα προσπάθειά τουν να αμαυρώσουν το ήθος και την εντιμότητά μου, κατά την τότε διακονία μου στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων.

Πάντας τούτους παραδίδω στην διακιοκρισία του Αγίου Θεού, τον Άνωθεν Εκείνον Δικαστήν. «Ος οίδε πάσαν κακίαν εν τέλει αμύνασθαι» (πρβλ. Μακαβ. 6:20), εξακολουθών να διατηρώ όσον ζήλον δύναμαι μέχρι την τελική δικαίωσή μου, «ειδώς ότι και ο καταποθείς υπό του κήτους ηξιώθη της σωτηρίας και δεν απελπίσθη, αλλ’ εβόησεν προς τον Κύριο (Ιωαν. 2 2:3)».

Πηγή: http://fimotro.blogspot.com/2011/11/blog-post_117.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel