Ζωηφόρος

Τα περί του Αρχιεπισκοπικού ταξιδίου στο Κατάρ,

Τα περί του Αρχιεπισκοπικού ταξιδίου στο Κατάρ


***

Τι έφερε από το Κατάρ ο Αρχιεπίσκοπος

- Ενδιαφέρον του εμιράτου για μάρμαρα και ενέργεια

έδειξαν οι διερευνητικές επαφές του κ. Ιερώνυμου

του Mάνου Χαραλαμπάκη

Η μείωση των εσόδων της Εκκλησίας λόγω της οικονομικής κρίσης οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι το Κατάρ, σε αναζήτηση συνεργασιών και επενδυτών για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν - σε διερευνητικό στάδιο - ήταν και πιθανές επενδύσεις. Ο κ. Ιερώνυμος αποφεύγει προς το παρόν να προβεί σε ανακοινώσεις, διότι θέλει πρώτα να ενημερώσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδριάζει την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα ωστόσο με επιχειρηματικές πηγές, ανάμεσα στα άλλα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά του Κατάρ για εξόρυξη μαρμάρων σε εκτάσεις της Εκκλησίας.

Ένα από τα «άγια πρότζεκτ» της Εκκλησίας στην προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδά της είναι αυτό των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - και συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Κι αυτό διότι η Εκκλησία διαθέτει μεγάλες εκτάσεις σε όλη τη χώρα - εκτάσεις που θεωρούνται κατάλληλες για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις.

«Πιλότος» για το παραπάνω πρότζεκτ που μελετά η Εκκλησία είναι το σχέδιο της Αρχιεπισκοπής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση της Μονής Πεντέλης. Αυτό το διάστημα η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστώσει σε ποιες εκτάσεις της Εκκλησίας υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρόμοια έρευνα κάνει η Υπηρεσία Οικονομικών και για την εξόρυξη μαρμάρων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην Πεντέλη αλλά «με σύγχρονες μεθόδους - δηλαδή υπογείως - και όχι με τρόπους όπως στο παρελθόν που έβλαπταν το περιβάλλον και το τοπίο», αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές της ΕΚΥΟ.

Οι προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου και της Ιεραρχίας για εξεύρεση πόρων εν μέσω κρίσης δεν σταματούν εδώ. Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο της Εκκλησίας έχει βάλει μπρος και άλλα σχέδια αύξησης εσόδων. Στόχος είναι - όπως τονίζει συχνά ο κ. Ιερώνυμος - να ενισχυθεί περαιτέρω το προνοιακό έργο της Εκκλησίας αλλά παράλληλα να δοθεί και βοήθεια στην ανάπτυξη της χώρας.

«Αυτό που θέλουμε είναι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η Εκκλησία να μπορεί να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους που υποφέρουν. Να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους» τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης.

Βασική προσπάθεια της ΕΚΥΟ είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τα ακίνητα που διαθέτει προς ενοικίαση. Σήμερα η Κεντρική Διοίκηση της Εκκλησίας έχει 486 ακίνητα (γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα) στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Περίπου ένα στα τέσσερα όμως - συνολικά 127 - παραμένουν ξενοίκιαστα. Εβδομήντα τρία ακίνητα είναι ξενοίκιαστα στην Αθήνα και 54 στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, ξενοίκιαστο παραμένει εδώ και τρία χρόνια ακίνητο της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Βαλαωρίτου, το οποίο χρησιμοποιείτο ως βιοτεχνία.

Ρίχνει τις τιμές των ενοικίων, ανακαινίζει για να βρει ενοικιαστές

Ακολουθώντας την τακτική πολλών ιδιοκτητών ακινήτων που κατεβάζουν τα μισθώματα λόγω της κρίσης, η Εκκλησία προσπαθεί να προσελκύσει ενοικιαστές για τα ξενοίκιαστα ακίνητά της με τον ίδιο τρόπο - μειώνει δηλαδή τα ενοίκια.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΥΟ με στόχο την προσέλκυση ενοικιαστών προσπαθεί - «με φειδώ όμως, διότι η κρίση δεν δίνει δυνατότητες για πολλά έξοδα» σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές - να κάνει ριζικές ανακαινίσεις στις εγκαταστάσεις (ηλεκτρομηχανολογικές) ή και στις όψεις κτιρίων της. Τέτοιες επισκευές αναμένεται να γίνουν στο ακίνητο της Εκκλησίας στην οδό Βεντήρη 5, πίσω από το «Χίλτον».

«Αγκάθι» για τις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας αποτελούν και τα μεγάλα ακίνητά της που αυτή τη στιγμή παραμένουν ξενοίκιαστα και ανεκμετάλλευτα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κτιρίου στην οδό Μητροπόλεως 15 όπου έως το 2006 στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας. Το Δημόσιο έδινε για το ενοίκιο στην Εκκλησία 791.592 ευρώ το χρόνο• ήταν από τα πιο προσοδοφόρα. Μολονότι το 10ώροφο - 7.000 τ.μ. - κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, δεν έχει μισθωθεί ακόμη. Περισσότεροι από τρεις διαγωνισμοί έχουν γίνει χωρίς αποτέλεσμα. Πηγές από την ΕΚΥΟ όμως αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών - και από το εξωτερικό - και ευελπιστούν για θετικό αποτέλεσμα σε επόμενο διαγωνισμό. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν γίνει είναι για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, γραφεία ή για μεικτή χρήση.

Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4668457

***

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Ο καθένας πρέπει να κάνει τον αγώνα του"

του Γιώργου Φερδή

Την Δοξολογία της επετείου του ΟΧΙ τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο κολωνάκι.

Στην Εκκλησία κατέφτασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Γιώργος Παπανδρέου όπου έγινε δεκτός στην είσοδο του Ναού από τον νέο πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη.

Ο Πρωθυπουργός προσήρθε συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια βίου Μάθησης κ. Άννα Διαμαντοπούλου τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη.

Στην Δοξολογία επίσης, παρευρέθηκαν ο Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων στην Αθήνα, Ιεροσολύμων Αρχιμ. Δαμιανού και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτη Αξώμης.

Αμέσως μετά, οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για την Μαθητική παρέλαση, να σημειώσουμε ότι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εκπροσώπησε στην παρέλαση ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφερόμενος για το μήνυμα της σημερινής ημέρας τόνισε: «Πράγματι ένας ιστορικός σταθμός η σημερινή ημέρα, το μήνυμα, μας το έδωσε η ευχή που ακούσαμε στην Δοξολογία, μας είπε ότι αυτοί που μας κατέτρεξαν, καταποντίστηκαν εμείς, δεν καταποντιστήκαμε ανορθωθήκαμε και αναστηθήκαμε, αλλά αυτό έχει όμως μια προϋπόθεση, τον αγώνα.»

«Επομένως, το ουσιαστικό μήνυμα είναι ότι πρέπει ο καθένας εκεί που βρίσκετε να κάνει αυτόν τον αγώνα που έκαναν και αυτοί οι Πατέρες μας. Και είναι σίγουρο ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Σε ερώτηση, σχετικά με την πολυσυζητημένη επίσκεψη στη χώρα του Κατάρ, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για επόμενα ταξίδια σε άλλες χώρες προς αναζήτηση ενδιαφέροντος και συνεργασίας με την Εκκλησία λέγοντας.

«Η επίσκεψη μου στο Κατάρ δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό αλλά ήταν μια πρωτοβουλία η οποία ελήφθη εκ μέρους μας και κυρίως εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής ώστε να επισκεφτούμε διάφορες χώρες και διάφορες αγορές για να δούμε τι ενδιαφέρον υπάρχει και να δούμε τι θα κάνουμε με την εκκλησιαστική περιουσία μας, όταν μαζέψουμε και από αυτήν την περιοχή και από άλλες περιοχές τα ενδιαφέροντα θα κάνουμε έναν αγώνα άλλης μορφής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κλείνοντας σημείωσε ότι «εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι εγώ προσωπικά και πιστεύω όλοι οι συνεργάτες μου και οι Αρχιερείς θα κάνουμε ότι το καλύτερο για την Πατρίδα και την Εκκλησία μας».

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9666:--q-------q&catid=13

***

Τα μάθατε τα νέα;

του Βίδου Κοσμά

Κύριε διευθυντά,

Αν πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω ο Χριστός άδραξε το φραγγέλιο και έδιωξε κακήν κακώς τους εμπόρους από την Εκκλησία, σήμερα ο εν Ελλάδι εκπρόσωπός του Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάνει, με την επίσκεψή του στο Κατάρ, ό,τι μπορεί για να τους φέρει ξανά πίσω. Την εποχή του μνημονίου, και όταν το παγκάρι είναι μείον, οι Παραβολές των Ευαγγελίων δεν είναι αρκετές για να διατηρήσουν το χριστιανικό φρόνημα ψηλά…

Μετά τιμής,

Πανδώρα

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=427337

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/10/blog-post_29.html

Επαφές με Λαυρεντιάδη ο Ιερώνυμος στο Κατάρ

- ΣΥΝΕΦΑΓΑΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

του Θ. ΤΣ.

Μαζί με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη βρέθηκε στο Κατάρ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και οι δύο έφτασαν στην Ντόχα το βράδυ της Κυριακής, διέμειναν στο ξενοδοχείο «Sheraton», όπου διοργανώθηκε διαθρησκειακή συνάντηση, εθεάθησαν να τρώνε μαζί με άλλους στο ίδιο τραπέζι το βράδυ της Δευτέρας, ενώ και οι δύο αναχώρησαν από το Κατάρ την Τρίτη.

Την άφιξη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο Κατάρ και τη διαμονή του στο ξενοδοχείο «Sheraton» επιβεβαίωσε στην «Ε» η υποδοχή του ξενοδοχείου και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η σχέση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ιδιαίτερα στενή.

Μετάλλιο

Στις 7 Ιουλίου 2010, ο Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση της ΜΚΟ «Αποστολή», είχε ευχαριστήσει δημόσια τον επιχειρηματία «για τη μέχρι σήμερα σημαντική υποστήριξη στο έργο» της Αρχιεπισκοπής. Είχε τιμήσει δε τον Λαυρεντιάδη με το μετάλλιο του Αγίου Διονυσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, που ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η συνοδεία του όπως και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης βρίσκονταν στο Κατάρ, η εταιρεία Alapis, άλλοτε ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων του επιχειρηματία, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής των διατάξεων του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007.

Αρχων

Σχετικά με την παρουσία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο Κατάρ ρωτήθηκε η Αρχιεπισκοπή. Οπως ανέφερε εκπρόσωπός της, ο επιχειρηματίας παραβρέθηκε στο διαθρησκειακό συνέδριο που έγινε στην Ντόχα ως άρχων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Πρόσθεσαν δε ότι στο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας εκτός του αρχιεπισκόπου και του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=321260

***

Αρχιεπίσκοπος: "Ό,τι κάνω, είναι για το καλό της Πατρίδας και της Εκκλησίας"

του Γιώργου Φερδή

"Για την Εκκλησία και την πατρίδα θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκλειστικά στη Romfea.gr απαντώντας σε ερώτηση για το πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας στον ναό του Αγίου Δημητρίου Όπλων, δήλωσε στη Romfea.gr:

"Έχω να κάνω μια γενική παρατήρηση. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο το καλό της Εκκλησίας μας και της Πατρίδας μας. Και γι' αυτά τα δύο πράγματα την Εκκλησία και την Πατρίδα μου, θα κάνω ότι μπορώ και περνάει από το χέρι μου".

Να αναφερθεί ότι ο κ. Ιερώνυμος γύρισε χθες το βράδυ από την πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, κουβαλώντας στις αποσκευές του σχέδια και προτάσεις συνεργασίας με το πλούσιο Εμιράτο.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του (Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ και Δ/ντης ΕΚΥΟ Αρχιμ. Αντώνιος Αβραμιώτης) συνάντησαν τον Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί και έκαναν μία πρώτη διερευνητική επαφή για να διαπιστώσουν πως μπορούν να συνεργαστούν, αξιοποιώντας την περιουσία της Εκκλησίας, κυρίως τις εκτάσεις που ανήκουν στην κεντρική υπηρεσία οικονομικών της Εκκλησίας.

Από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας σε συνεργασία με το Κατάρ, σε περίπτωση που τελικά επιτευχθεί συμφωνία, προβλέπεται να αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Σύνοδος.

Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Εμίρη, ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει τα μέλη της Δ.Ι.Σ. κατά την συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9639:ieronimos-gia-qatar-dilosi&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel