Ζωηφόρος

Η Παμμακεδονική Ένωση για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειανατολικών Νησιών του Αιγαίου

Serving Hellenism Since 1947

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1947

Pan-Macedonian Association, Inc., U.S.A.

Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών

NEW ENGLAND DISTRICT

www.macedonia.info

 

Υψηλής Ποιότητας Εκδήλωση στο Μαλιώτιο Κέντρο στη Βοστόνη από το Κυβερνείο Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειανατολικών Νησιών του Αιγαίου

Η Κυβερνήτης Συλλόγων της περιοχής Νέας Αγγλίας Ροδή Βασιλειάδη Μητκώνη, η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Νίνα Γκατζούλη, με τη συνεργασία των προέδρων των Μακεδονικών τμημάτων και συλλόγων Νέας Αγγλίας διοργάνωσαν στις 12 Οκτωβρίου στο Μαλιώτιο Κέντρο στην περιοχή Βοστόνης, μουσικοποιητική βραδιά με τραγούδια και ποίηση της εποποιίας 1912 και ’13, τιμώντας αυτούς που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορειοανατολικών νησιών του Αιγαίου

Η κ. Μητκώνη  άνοιξε το πρόγραμμα καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ενώ ο αφηγητής κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, κάτω από την αιγίδα του Δρ. Παναγιώτη Λιαρόπουλου, έδωσε μια μικρή ιστορική περίληψη των γεγονότων του ’12 και ’13. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το μουσικό σχήμα Greek Music Ensemble το οποίο διηύθυνε ο Δρ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος. Ανδρική δε χορωδία σε Βυζαντινό στυλ συμπλήρωσε το καταπληκτικό αυτό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Αντωνόπουλος που διηύθυνε τη χορωδία, έκανε παρεμβάσεις με ποίηση και στίχους που αντανακλούσαν στα ιστορικά γεγονότα της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.  

Η εκδήλωση άρχισε με το τραγούδι  Το 912 το οποίο περιγράφει την αγωνία, αλλά και την αποφασιστικότητα της μάνας που ξεπροβοδά το γιο που θα παει να πολεμήσει γιατί η Πατρίδα τον καλεί, ενώ αυτός φιλά την εικόνα της Παναγιάς που κρατά η μάνα και της υπόσχεται πως θα γυρίσει νικητής. Ο πόνος του ξεπροβοδίσματος της μάνας προς τον στρατιώτη γιο περιγράφηκε όχι μόνον από τους στίχους του τραγουδιού, αλλά και από την εικόνα που μεταφέρθηκε στους θεατές αποτυπωμένη από την οθόνη του power point που επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Γκατζούλης με φωτογραφίες και σκηνές της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

Τα τραγούδια του ’12 και ’13 είχαν μια πικροχαρούμενη χροιά συνοδευόμενα από εθνική περηφάνια, συναισθήματα που αντανακλούσαν στον απανταχού ελληνισμό εκείνης της εποχής. Το ριζίτικο τραγούδι η Κρήτη Μαυροντύθηκε που αποδόθηκε από την ανδρική χορωδία τόσο υπέροχα, αντανακλά όχι μόνον τη συμπαράσταση όλου του ελληνισμού για την απελευθέρωση ελληνικών περιοχών, αλλά και την απώλεια της ελληνικής νεολαίας. Τα ίδια συναισθήματα ένιωσαν οι θεατές ακούγοντας την κρυστάλλινη φωνή της κ. Παναγιώτας Χαλουλάκου να τραγουδά το χαμό των Μακεδονομάχων Γαρέφη και Μητρούση που και οι δυο έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν τη Μακεδονία. Ο κ. Στέλιος Καραμηνάς, με συνοδεία το κλαρίνο του κ. Mal Barsamian, έφερε στη μνήμη μας τον «ήρωα των ηρώων», όπως τον αποκάλεσε ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, τον Ταγματάρχη του Ευζωνικού Ιωάννη Βελισσαρίου, που πολέμησε τόσο ανδρεία στη μάχη του Μπιζανιού, όπου απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα, αλλά έπεσε ηρωικά στη μάχη της Τζουμαγιάς μαζί με πολλούς εύζωνες. Τα δυο τραγούδια που αναφέρθηκαν στο θωρηκτό «Αβέρωφ» αντικατόπτρισαν την υπερηφάνεια του ελληνισμού για τις νίκες των Ελλήνων σε στεριά και θάλασσα και την απελευθέρωση ελληνικών περιοχών.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Παναγιώτη Λιαρόπουλο, τα μέλη του Greek Music Ensemble, καθώς και τα μέλη της ανδρικής χορωδίας για τη μουσικοποιητική αυτή βραδιά η οποία χαρακτηρίστηκε μαγευτική από τους συμμετέχοντες και «τέτοιες εκδηλώσεις επιβάλλεται να γίνονται για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε αυτούς που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία», τόνισε κάποιος από τους θαμώνες. Ο δε Δρ. Παπαγιάννης πρόσθεσε: «η περιοχή της Βοστόνης ποτέ δεν είδε τέτοιου είδους εκδηλώσεις σαν αυτήν και ούτε θα ξαναγίνει τέτοια εκδήλωση». Το ιστορικό μήνυμα προωθήθηκε και διδάχτηκε μέσω της υπέροχης ποίησης και μουσικής μιας ένδοξης ιστορικής εποχής που την αναβίωσε ο Δρ. Λιαρόπουλος και οι συνεργάτες του.

Η κ. Γκατζούλη η οποία έκανε την έρευνα των τραγουδιών, της ποίησης και των ιστορικών γεγονότων της εποχής εκείνης, έκλεισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας τους μουσικούς και προσφέροντας στο Δρ. Λιαρόπουλο και στον κ. Αντωνόπουλο το λεύκωμα που έκδωσε η ιστορική εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης για την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των ιστορικών γεγονότων, όπως περιγράφηκαν από την ίδια την εφημερίδα το ’12. Το ίδιο λεύκωμα προσφέρθηκε στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βοστόνης κ.κ. Μεθόδιο και στην Γενική Πρόξενο Ελλάδας στη Βοστόνη κ. Ιφιγένεια Καναρά που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο να προβληθεί και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Σας παρακαλούμε ελάτε σε επαφή με τον Δρ. Λιαρόπουλο στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Δείτε: http://youtu.be/8NN2a4TOAUs

Πηγή: http://olympia.gr/2013/10/17/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf/

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel