Ζωηφόρος

Η Ορθοδοξία στην Εποχή μας

“H Ορθοδοξία στην εποχή μας” ήταν το θέμα εκπομπής στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής και στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο βουλευτής και γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης ορθοδοξίας κ. Αναστάσιος Νεράντζης και ο ομότιμος καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ κ.Πέτρος Βασιλειάδης.

 

Επι τάπητος τέθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα όπως το κατά πόσο είναι επίκαιρος ο λόγος της Εκκλησίας, η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, οι σχέσεις Ευρώπης και Χριστιανισμού, η τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά και η δραστηριότητα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Ο λόγος της Εκκλησίας: Αναφορικά με το ζήτημα αυτό ο πατήρ Αδαμάντιος τόνισε πως “ως Εκκλησία πρέπει να βρούμε ξανά τη δυναμική του λόγου. Να ξαναδούμε το λόγο της Εκκλησίας” και πρόσθεσε πως αυτός ο λόγος πρέπει να περιλαμβάνει δύο έννοιες: την προφητεία και τη μετάνοια. Οσον αφορά στην πρώτη ξεκαθάρισε πως με τον όρο “προφητεία” δεν εννοεί τα...μεντιουμ, αλλά υποστήριξε πως ο προφητικός λόγος της Εκκλησίας έχει να κάνει με την ανάλυση για το που θα πάνε τα πράγματα.

Για τη δε μετάνοια επέμεινε πως δεν πρέπει να είναι ηθικιστική, αλλά μετάνοια ουσίας,

Σε σχετική ερώτηση με αφορμή τη φράση του Νίτσε “ο Θεός πέθανε” απήντησε πως “Ναι, ο διαστρεβλωμένος Θεός πέθανε και πλέον αναστήθηκε ο αληθινός”...

Από την πλευρά του ο κ. Νεράντζης επισήμανε πως πρέπει να δοθούν χρηστικές απαντήσεις από την Εκκλησία σε διάφορα θέματα, αλλά πάντως συμπλήρωσε ότι ο λόγος των κηρύκων έχιε βελτιωθεί.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας για τη “λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία”, δηλαδή την υποχρέωση των πιστών ό,τι πήραν από τη Θεία Λειτουργία να το μεταλαμπαδεύσουν, ενώ υπογράμμισε κα ιτην ανάγκη του κληρικού να κατευθύνει όχι μόνο με το κήρυγμα αλλά και με τις πράξεις του.

Ευρώπη-Χριστιανισμός: Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ιδιαίτερα εύστοχη ήταν η τοποθέτηση του πατρός Αδαμάντιου, ο οποίος σχολίασε πως “Αν υποτίθεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως πυλώνα το Χριστιανισμό, πατάει σε αυτόν, τότε σήμερα μοιάζει με ένα τραπέζι που είναι έτοιμο να καταρρεύσει γιατί λείπει το ένα πόδι”! Επισήμανε ακόμη ότι η αντίληψη περί της Χριστιανοσύνης που είχε η Ευρώπη απέχει από το ήθος που πρεσβεύει η Ορθοδοξία.

Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας: Σχετικά με τις δράσεις της εν λόγω προσπάθειας μίλησε ο γγ αυτής κ. Νεράντζης, ενώ στην εκπομπή παρουσιάστηκαν και δηλώσεις του προέδρου αυτής Ρώσου βουλευτή της κρατικής Δούμα, κ. Σεργκέι Ποπόφ, ο οποίος αποκάλυψε πως στο τέλος Ιουνίου στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση αυτής θα υπογραφεί κείμενο για την αλληλεγγύη των Ορθοδόξων. Σημειωτέον πως στην Διακοινοβουλευτική, η οποία κλείνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας, συμμετέχουν μέλη από 30 χώρες.

Γάμοι Ομοφυλοφίλων: Την σε γενικές γραμμές αντίθεσή τους αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι, αλλά ιδιαίτερη σημασία είχε μια παλιότερη φράση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Βασιλειάδης και σύμφωνα με την οποία “όλοι είμαστε αμαρτωλοί, ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι”.

Τεχνητή γονιμοποίηση: Το κατά πόσο είναι αποδεκτή η τεχνητή γονιμοποίηση συζητήθηκε ακόμη στην εκπομπή και κυρίως σε σχέση με την “παρέμβαση στη φύση”. Ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης ξεκαθάρισε μεν ότι “τα περι φυσικού δικαίου είναι κάτι παραπάνω από τη χριστιανική θέση”, ωστόσο διευκρίνισε πως “Δεν υπάρχει κάτι στη Χριστιανοσύνη που να εμποδίζει τις επιστημονικές εξελίξεις, αρκεί αυτές να σέβονται αυτές την ελευθερία του ανθρώπου”

Κλείνοντας την εκπομπή ο π. Αδαμάντιος υπογράμισε πως “στην ορθόδοξη εκκλησία έχουμε διακρίσεις χαρισμάτων και όχι διακρίσεις εξουσιών”

Του Μανώλη Κείου

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/arxeio/23841-i-orthodoksia-t

***

Η Ορθοδοξία στην Εποχή μας

Ημερομηνία Προβολής: 23/06/2013

Ενημερωτική Εκπομπή

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Παραγωγή: Βουλή - Τηλεόραση

Με αφορμή τις εργασίες της "Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας - 2013", συζητούν ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών - και ο Πέτρος Βασιλειάδης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/Tv-History/?d=23/06/2013&tv=5b3959fd-1bb3-4904-b43c-2ec6010c60d7&p=7345a9e0-84be-4fe3-89bd-4479dafc6ee9

Media

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel