Ζωηφόρος

«Λυχνία» Οκτώβριος 2007

Μηνιαίο Περιοδικό Ι.Μ.Νικοπόλεως & Πρεβέζης Αρ. Φύλλου 291  Αρ. Φύλλου 291
«Η ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ» του Αρχιμ. Β.Λ.
«ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ!» του Οσίου Στάρετς Νίκωνος
«Ο «ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ» ΑΝΘΡΩΠΟΣ» του Οσίου Στάρετς Βαρσανουφίου
«ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;» του Αρχμ. Ν.Κ

 

Η ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ

Η νέα μόδα στα αγγλικά σχολεία είναι οι ειδικές στολές πού προστατεύουν τους μαθητές από ... μαχαιριές! Πρόκειται για σχολικές στολές με ανθεκτική επένδυση, πού δεν τρυπιέται από μαχαίρι. Η τιμή τους λίγο τσουχτερή: 180 ευρώ.

 

Οι υπεύθυνοι της βρετανικής παιδείας κατέληξαν σ' αυτό το έσχατο μέσο για να προστατέψουν τα παιδιά από τις ... φιλοπόλεμες συνήθειες των συμμαθητών τους! Και έτσι ομολογούν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι η σύγχρονη παιδεία (τουλάχιστον στην Βρετανία) δεν εξημερώνει και τόσο τα παιδιά! Και τελικά δεν τα εμποδίζει να γίνονται και μαχαιροβγάλτες, οι όποιοι δεν διστάζουν να λύνουν «πολιτισμένα» τις διαφορές τους ... τραβώντας μαχαίρι!

 

 

 

Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την μνήμη του αγίου Δημητρίου.

 

Ό Δημήτριος έζησε σε εποχές και σε τόπους, πού δεν ήταν σπάνιοι οι ... μαχαιροβγάλτες. Ρωμαίος στρατηγός ήταν. Και ήξερε καλά από πολέμους και μαχαιρώματα.

 

Κατάλαβε όμως αρκετά νωρίς, ότι το πιο σημαντικό στην ζωή είναι το να μάθεις να προστατεύεις τον εαυτό σου. Όχι τόσο από αισθητά μαχαίρια και βέλη, όσο από τις θανατηφόρες «μαχαιριές» της λανθασμένης τοποθέτησης για την ζωή" από τις «μαχαιριές» της πλάνης της ειδωλολατρίας· από τις «μαχαιριές» της προπαγάνδας ότι «με τον Σταυρό στο χέρι, είσαι χαμένος»!

 

 

 

Ό Δημήτριος έκανε πρώτιστο έργο του να καλλιεργεί κάθε μέρα την σωτήρια πίστη

 

ότι:

 

 ο Σταυρός του Χρίστου είναι ή πηγή της

 

Μόνης Αληθινής Ζωής που υπάρχει·

 

 ο Χριστός, με την ίδια την Λόγχη πού δέχθηκε ΕΚΟΥΣΙΑ να Του τρυπήσουν την πλευρά, μαχαίρωσε θανάσιμα τους δυο μεγαλύτερους εχθρούς του ανθρώπου: τον διάβολο και τον θάνατο!

 

 

 

Αυτή η πίστη αποτέλεσε την πιο ανθεκτική πανοπλία, πού έκανε τον Δημήτριο να μη φοβάται κανένα μαχαιροβγάλτη. Είχε καταλάβει, ότι η μεγαλύτερη ζημία για άνθρωπο, είναι όχι να του δίνουν μαχαιριά, ή να του πάρουν χρήματα, αλλά το να μην το αισθάνεται πλέον, ότι το μεγαλύτερο κακό για άνθρωπο είναι να πάψει να πιστεύει στον Χριστό. Και γι αυτό, όταν πήγαν στην φυλακή για να τον σκοτώσουν με λόγχες, ο άγιος Δημήτριος μόνος του γύμνωσε την πλευρά του και τους ... παρακάλεσε: «Εδώ χτυπάτε, για το όνομα του Χρίστου! Εδώ λογχεύθηκε για μένα και ο Σωτήρας μου Χριστός!»

 

 

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από το να «σκοτώνονται» δήθεν μερικοί να προστατέψουν τα παιδιά από τα μαχαιρώματα κάποιων ... «παλληκαράδων», και από την άλλη να μη «τους καίγεται καρφί» για το ανελέητο «μαχαίρωμα», πού δέχονται καθημερινά τα παιδιά από την τηλεόραση, από την διάλυση της οικογένειας, και από την ασταμάτητη δαιμονική προπαγάνδα ότι «με τον Σταυρό στο χέρι, είσαι χαμένος»!

 

 

 

• Ή τελικά ... άχρηστη σχολική «πανοπλία» των αγγλοπαίδων στοιχίζει γύρω στα 180 ευρώ.

 

• Ή πανίσχυρη πανοπλία του Σταυρού κόστισε στον Χριστό την ίδια Του την ζωή! Την πλήρωσε με το Τίμιο Αίμα Του! Σε μας απομένει να Την αποκτήσουμε -για μας και για τα παιδιά μας - αγαπώντας και τηρώντας ΕΛΕΥΘΕΡΑ τις ασκήσεις της νηστείας και της προσευχής και συμμετέχοντας συνειδητά στο Μυστικό Δείπνο της

 

Ζωής, στην Θεία Λειτουργία.

 

Έτσι, δεν φοράμε απλώς μια ... στολή προστασίας, αλλά ντυνόμαστε τον ίδιο τον Χριστό, και νικάμε μαζί Του τους μόνους εχθρούς της σωτηρίας μας: τον διάβολο και τον θάνατο!

 

Αρχιμ. Β.Λ.

 

 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;

 


Ο μεγαλύτερος θεωρητικός φυσι­κός του εικοστού αιώνα, ίσως και ο σπουδαιότερος των δύο-τριών τελευ­ταίων αιώνων, είναι ο Αλβέρτος Αϊν­στάιν.

 

 

 

 

Στην εφημερίδα ΒΗΜΑ (24/2/2002) αναδημοσιεύθηκε συνέντευξη του διά­σημου αυτού επιστήμονα, πού είχε δοθεί το 1930. Σ' αυτήν, είπε ανάμεσα στα αλλά και τα εξής:

 

-Ερώτηση: Δέχεσθε την Ιστορική ύπαρξη του Ιησού Χριστού;

 

-Απάντηση: Ασφαλώς. Δεν έχω καμμιά αμφιβολία. Κανένας δεν μπο­ρεί να διαβάσει το Ευαγγέλιο δίχως να νιώσει την πραγματική παρουσία του Ιησού Χριστού. Η προσωπικότητα Του βρίσκεται μέσα σε κάθε λέξη. Καμμιά άλλη διήγηση δεν είναι εμπλουτισμένη με τόση ζωή, όσο οι ιστορίες της Καινής Διαθήκης. Είναι εντελώς διαφορετική η εντύπωση πού μας δημιουργούν οι διάφοροι ήρωες -πρόσωπα μυθικά και ιστορικά- της ανθρωπότητας. Κανένας από αυτούς δεν έχει την αυθεντική ζωντάνια του Ιησού.

 

* * *

 

 

 

 

Ο Αϊνστάιν ήταν Εβραίος. Ο ίδιος δήλωνε ότι πίστευε στο Θεό. Και γι' αυτό ο τρόπος πού μιλούσε για τον Χριστό, ήταν πολύ εντυπωσιακός.

 

 

 

 

* * *

 

 

 

 

Πόσοι, όμως, από μας, τους λεγό­μενους Χριστιανούς, θα μιλούσαμε για τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, με τέτοιο ενθουσιασμό;

 

 

 

 

Γιατί, όμως, να μην μπορούμε να το κάνουμε;

 

1. Γιατί δεν Τον γνωρίζουμε καλά. Δεν φροντίσαμε να καταλάβουμε ότι αυτός είναι δημιουργός του σύμπα­ντος. Και σωτήρας μας. Και γι' αυτό και λίγο τον αγαπάμε!

 

2. Γιατί δεν γνωρίζουμε καλά το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ότι δηλ. ο Χριστός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να γνωρίσουν την αλήθεια Του (=το πρόσωπο Του!). Να σωθούν από την δυστυχία της ζωής μακριά από τον Χριστό και χωρίς τον Χριστό.

 

3. Γιατί, ως άνθρωποι, δελεαζόμα­στε υπερβολικά από τα αγαθά της παρούσης ζωής και από την μέριμνα για την απόκτηση τους. Χάνουμε έτσι από τον πνευματικό μας ορίζοντα το πρόσωπο του Χριστού.

 

* * *

 

 

 

 

Συνεπώς, είναι χρέος μας με την μελέτη και την προσευχή να εφαρμό­σουμε τα λόγια του Κυρίου:

 

 

 

 

-Μάθετε από μένα ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά και θα βρείτε ψυχική ανάπαυση (Ματθ. 1129).

 

Αρχμ. Ν.Κ

 


ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ!

 

 

 

 

Οσίου Στάρετς Νίκωνος

 

Λες, ότι, θέλεις:

 

 

 

 

 να επουλώσεις τις πληγές της ψυχής σου·

 

 να θεραπεύσεις τις αμαρτωλές σου συνήθειες·

 

• να νικήσεις τον κακό εαυτό σου· τα ολέθρια πάθη πού όλο και σε τραβάνε προς τα κάτω.

 

 

 

Ξέρε το καλά! δεν θα το πετύ­χεις ποτέ μόνος σου!

 

Εργαλείο- μέσο, για την θερα­πεία της ψυχής σου, έχεις, άμα το θελήσεις, την εξομολόγηση! Μην πλανάσαι! Άλλη οδός δεν υπάρ­χει! Μόνο η σωστή εξομολόγηση ξεριζώνει το κακό από την ψυχή.

 

Λοιπόν. Ένα έχω να σου ειπώ: μην παίζεις με την υγεία της ψυχής σου! Για την σωματική σου υγεία κάνεις τον κόσμο άνω-κάτω. Τρέ­χεις σε γιατρούς και σε νοσοκομεία προκειμένου να θεραπεύσεις το σώμα. Δεν είναι ντροπή, αν όχι και ανοησία, να μην ενδιαφέρεσαι, τουλάχιστον τόσο όσο ενδιαφέρε­σαι για την υγεία του σώματος σου, και για την ψυχική σου υγεία;

 

Η εξομολόγηση δεν είναι παρωνυχίδα. Είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Και απαιτεί, σοβαρότητα. Σωστή προετοιμασία και ειλικρινή εξαγόρευση των αμαρτιών σου. Διαφο­ρετικά, θεραπεία δεν γίνεται.

 

Μετ: Αρχιμ. Αλκ.Μ.

 

 

 

Ο «ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ» ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

 

 

 

 

 

Οσίου Στάρετς Βαρσανουφίου

 

Όταν κάποιος δεν συμπλέει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, οι υ­πόλοιποι τον χαρακτηρίζουν α­παρχαιωμένο· απολίθωμα· απροσγείωτο· ανεδαφικό· άνθρωπο, χωρίς πρακτική σκέψη.

 

Και ποιος άραγε είναι ο άν­θρωπος οχωρίς πρακτική σκέψη; Εκείνος πού δεν κλέβει· πού δεν εκμεταλλεύεται πρόσωπα και κα­ταστάσεις.

 

Παράδειγμα, ένας μεγάλος στρατηγός, ο Τσερνιάγεφ. Πολέ­μησε εναντίον των Τούρκων και προσέφερε πολλές υπηρεσίες στην πατρίδα του. Όμως δεν ήταν άν­θρωπος «πρακτικός». Ενώ είχε δυνατότητα να κάμει μεγάλη πε­ριουσία, δεν έκαμε! Γι' αυτό, οι «πρακτικοί» άνθρωποι του περι­βάλλοντος του τον κατέκριναν! Τον έλεγαν βλάκα και κουτό.

 

Ο Θεός να μην δώσει ποτέ, να γίνετε και σεις άνθρωποι «πρα­κτικοί»! Το ίδιο συνέβαινε και με τους πρώτους χριστιανούς. Όταν τους οδηγούσαν μπροστά στον εισαγγελέα και τους έλεγαν να προσκυνήσουν τους θεούς, απα­ντούσαν :

 

-Ψεύτικους θεούς εμείς δεν προσκυνούμε. Εμείς λατρεύουμε τον ΕΝΑ αληθινό Θεό, πού δημι­ούργησε τον ουρανό και την γη· τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.

 

-Είστε αλαζόνες. Ταπεινωθείτε και προσκυνήστε τους θεούς.

 

-Ποτέ!

 

Και τους κατεδίκαζαν σε τρομε­ρά βασανιστήρια. Ο εισαγγελέας ζητούσε ψεύτικη - αμαρτωλή τα­πείνωση! Άρνηση του Χριστού.

 

Το ίδιο μας σερβίρεται και σήμερα στην ιδιωτική μας ζωή!

 

-Ταπεινώσου! Ζήσε όπως όλοι! Μην είσαι υπερήφανος! Μη θέλεις να ξεχωρίζεις από τους υπόλοι­πους!

 

Μη τους ακούτε! Υπάρχουν βέ­βαια και άνθρωποι, οι όποιοι μπερδεύονται σ' αυτά τα γρανάζια του διαβόλου. Στην αρχή χωρίς καλά - καλά να το έχουν συνειδη­τοποιήσει. Και σταδιακά απομα­κρύνονται από τον Χριστό! Και χάνουν την ψυχή τους.

 

Καμμιά φορά ρωτάω τους προ­σκυνητές :

 

-Παιδιά έχετε;

 

-Ναι, έχομε.

 

-Και τι θα θέλατε να γίνουν τα παιδιά σας, όταν μεγαλώσουν;

 

-Μηχανολόγος, λέει κάποιος. Έτσι κι αλλιώς ο γιος μου έχει εκ φύσεως την κλίση προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

-Και η κόρης σας;

 

-Να παντρευτεί ένα διάσημο και πλούσιο νέο.

 

-Και νομίζετε, πώς τα παιδιά σας θα είναι έτσι ευτυχισμένα;

 

Απαντούν με σιγουριά:

 

-Και βέβαια, πάτερ! Τι άλλο να ποθούσαν;

 

 

 

Οι ταλαίπωροι! Δεν σκέφτονται και δεν αγωνιούν να δώσουν στα παιδιά τους τον μόνο αληθινό «θησαυρό» - πού όχι απλώς δεν χάνεται ποτέ, αλλά και θα τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους: τον Χριστό! Λένε πώς όλα σήμερα αγοράζονται. Ναι, με το χρήμα μπορείς σήμερα να αγοράσεις πολλά. Όχι όμως όλα. Μόνο ο Χριστός δεν αγοράζεται, με όλα τα πλούτη του κόσμου.

 

Όμως χωρίς Χριστό:

 

 αληθινή ζωή, δεν υπάρχει·

 

 σωτηρία, δεν υπάρχει·

 

 αιώνια ζωή, δεν υπάρχει.

 

Μετ: Αρχμ. Αλκ.Μ.

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel