Logo
Print this page

«Όχι» στα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας,

«Όχι» στα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας


***

«Όχι» στα φωτοβολταϊκά της Πεντέλης

Απορρίφθηκε τελικά η τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Χαραλαμπόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης για την κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου από την Εκκλησία της Ελλάδας.

Η μεγάλη ενεργειακή επένδυση θα λειτουργούσε σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη με τον όρο ότι η Εκκλησία της Ελλάδας θα υλοποιούσε τεχνητή αναδάσωση σε 20.000 στρέμματα στο Πεντελικό Όρος.

«Δεν είμαστε αντίθετοι με αυτή την επένδυση, αλλά είμαστε θετικοί παρά τα προβλήματα, όμως δεν μπορώ να την αποδεχθώ, γιατί πρέπει να ωριμάσει περισσότερο» είπε στην Βουλή, κατά την συζήτηση της τροπολογίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου.

Η Πολιτεία, όπως τόνισε ο υπουργός, θα επανεξετάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε πιο ώριμη φάση. Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές.

Οι αντιδράσεις

Πριν από λίγο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει πως η Εκκλησία αντιμετωπίζει εμπόδια από την Πολιτεία στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα κέρδη των οποίων θα πήγαιναν σε ευπαθείς ομάδες. Όμως, οι προθέσεις της Εκκλησίας για την κατασκευή του πάρκου δημιούργησαν αντιδράσεις.

Αρκετές οικολογικές οργανώσεις επισήμαναν πως η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών πρέπει να γίνει με σωστή χωροθέτηση. Η Greenpeace εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην προτεινόμενη τροπολογία η οποία όπως τόνισε, δυσφημεί την ηλιακή ενέργεια και τη στιγματίζει στις συνειδήσεις της κοινωνίας.

Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/-022000705.html

***

«Άγια των Αγίων» η Πεντέλη

του Κώστα Ζαχαριάδη

Περιβαλλοντολόγου

Η κατάθεση τροπολογίας για το Πεντελικό, που παραχωρεί στην εκκλησία 23.000 στρέμματα αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα που, εάν και εφόσον υιοθετηθεί, θα σφραγίσουν την περίοδο της «πράσινης ανάπτυξης» που ξεκίνησε το 2009 και τώρα την υπηρετεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η Εκκλησία της Ελλάδας, γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, σχεδιάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ίσο με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης! Τα άλλα 20.000 περίπου στέμματα θα γίνουν πράσινο! Η Εκκλησία και το πρασίνισμα του καμένου βουνού χρησιμοποιούνται για άλλη μια φορά ως «Δούρειος Ίππος» για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης. Το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας• οι ακροβατισμοί συνεχίζονται.

Το πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας, σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει τους εμπρησμούς ή τους αποθαρρύνει; Η μεγαλόστομη διακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού, κ. Καραμανλή, «όπου ήταν πράσινο, θα γίνει ξανά πράσινο», δεσμεύει τον κ. Σαμαρά που σήμερα συγκυβερνά ή την προσπερνά για να τακτοποιήσει εκκρεμότητες με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, έναν σχεδόν μήνα πριν τις εκλογές;

Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς. Το Πεντελικό Όρος, ακόμα και τώρα που έχει καεί, είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά air condition της πρωτεύουσας κατά τους αβίωτους καλοκαιρινούς μήνες και η διάσωσή του αφορά όχι μόνον τους κατοίκους που ζουν στους γειτονικούς, δήμους αλλά όλους τους Αθηναίους. Ποιος εμπόδισε, ποιος εμποδίζει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ταχεία αναδάσωση της περιοχής; Γιατί κωλυσιεργεί επί 4 σχεδόν χρόνια;

Είμαι φανατικός υποστηρικτής της εγκατάστασης των ΑΠΕ σε στέγες, υπόστεγα ιδιωτικών-δημόσιων κτηρίων (και διά νόμου), κορυφογραμμές οροσειρών (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και χωρίς να γίνονται υπερβολές όσον αφορά την προς εγκατάσταση ισχύ), ακόμα και οι επικλινείς επιφάνειες των εκκλησιών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Είναι απαράδεκτη η αντίληψη ορισμένων τοπικών κοινωνιών που επιχειρηματολογούν ΝΑΙ στις ΑΠΕ, όμως ΟΧΙ εδώ, αλλά στο γειτονικό χωριό.

Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό χρέος που έχουμε απέναντι στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και των άλλων ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών που επί δεκαετίες πληρώνουν με καρκίνους και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει ταχύτατα το ενεργειακό της μείγμα με μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η αλληλεγγύη της Ελλάδας στις χώρες που πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή, μέσα από την ελαχιστοποίηση εκπομπών CO2, πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι διακηρυκτική. Η προσαρμογή της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο του 21ου αιώνα οφείλει να γίνει τώρα και όχι αύριο.

Ας μην γελιόμαστε όμως! Η εγκατάσταση ΑΠΕ στον χώρο του καμένου Πεντελικού δάσους είναι το πρώτο βήμα για να γίνει αλλαγή χρήσης γης. Η Πεντέλη για τους Αθηναίους είναι «τα Άγια των Αγίων» και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.

ΥΓ.: Η διαφαινόμενη εξέλιξη στο Πεντελικό Όρος, ο απαράδεκτος εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση Siemens, ο τραγέλαφος με τις εξελίξεις στην εξεταστική για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δείχνουν πλέον καθαρά ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν συγκροτήθηκε σαν «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για να κλείσει το PSI, να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 και να σώσει τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ένα μεγάλο πλυντήριο σκανδάλων και συγκάλυψης-τακτοποίησης αμφιλεγόμενων υποθέσεων.

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=677437

***

Πεντέλη: Δισταγμοί για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας

"Φυτεύουν" φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη και τσιμέντο στο Ελληνικό

Παρότι η τροπολογία που κατέθεσαν ο Μ. Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.) και Ε. Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΣΟΚ) για να δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος άδεια δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, οι αντιδράσεις υποχρεώνουν την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σε δεύτερες σκέψεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπουργείο δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, ενώ ο υφυπουργός Σ. Ξυνίδης έχει έχει εκφράσει τις διαφωνίες του. Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ηρώ Διώτη χαρακτήρισε την υπόθεση "νέο Βατοπέδι".

Τον... παπά παίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την επένδυση της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, την ώρα που με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στη Βουλή "φυτεύει" μπετόν στο Ελληνικό. Μετά τον σάλο που ξέσπασε για την τροπολογία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να εγκαταστήσει η Εκκλησία φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει σήμερα τη θέση της.

Η τροπολογία δεν αποσύρθηκε χθες από τους υπογράφοντες Γιώργο Ερνέστο Χαραλαμπόπουλο και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (που είναι και οι εισηγητές των κομμάτων τους...). Βέβαια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διέρρεε ότι θα αποσυρθεί, ενώ ξεκαθάριζε ότι κατατέθηκε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συναρμόδιοι υπουργοί (όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης) που διαφωνούν, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ενιαία άποψη.

"Μετά το Βατοπέδι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σκάνδαλο που λέγεται 'Πεντέλη'", τόνισε η Ηρώ Διώτη, η οποία επεσήμανε ότι πρόκειται για "δωρεά 23.500 στρεμμάτων δημόσιας αναδασωτέας έκτασης της Πεντέλης στην Εκκλησία και σε ιδιωτικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα 3.500 στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο για όποια μελλοντική εκκλησιαστική ή ιδιωτική επένδυση. Δηλαδή μιλάμε για δωρεές, για αλλαγή χρήσης γης κ.λπ.". Υπενθυμίζεται ότι η έκταση είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας…

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης διέκοψε την εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι βουλευτική τροπολογία και πρόσθεσε: "Υπό αυτήν την έννοια, το ΥΠΕΚΑ θα πει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα την κάνει δεκτή ή όχι. Και εγώ μπορώ να σας πω ότι πιθανόν να μην την κάνει δεκτή".

Π. Λαφαζάνης: Έχετε αλλεργία με το πράσινο;

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει διπλό σχέδιο με το νομοσχέδιο που ψηφίζουν σήμερα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.: "φυτεύει" ιερά φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη και τσιμέντο στο Ελληνικό, όπου αντί για πάρκο, χώρους πρασίνου αναψυχής, με δραστηριότητες πολιτιστικές, αθλητικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές, χαμηλής όχλησης, γίνεται ένα έκτρωμα, που, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης "θα καλύπτει περίπου 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα". "Αλλεργία έχετε με το πράσινο της φύσης; Έχετε έναν φοβερό έρωτα με το τσιμέντο. Ό,τι είναι τσιμέντο θεωρείτε ότι είναι και αναπτυξιακό. Αυτή η λογική μάς έχει φέρει σε αυτό το χάλι: η λογική της ανάπτυξης διά του τσιμέντου" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις τελευταίες ρυθμίσεις Παπακωνσταντίνου στο Ελληνικό (δημιουργία χώρου αμιγούς κατοικίας στην παράκτια ζώνη με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%) διαφωνούν το ΚΚΕ, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης έκανε λόγο για "δυσάρεστη έκπληξη" και πρόσθεσε: "Αποτελεί εσφαλμένη τακτική της Ελληνικό Α.Ε. με τη γνωστή μανατζίδικη τακτική, να στέλνει επιστολές έξωσης φορέων από το Ελληνικό χωρίς να διακρίνει ποιος φορέας είναι αυτός".

Και ο ανεξάρτητος Σπύρος Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί "με την πολιτική εκποίησης real estate που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και ειλικρινά λυπάμαι που μια τόσο μεγάλη ευκαιρία να δώσουμε το σημαντικότερο δείγμα γραφής στη Μεσόγειο για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης υποβαθμίζεται σε μια ακόμη εργολαβία με όρους αντιπαροχής...".

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο υπογράμμισαν ο Θοδωρής Δρίτσας και η Ευαγγελία Αμμανατίδου, η οποία τόνισε ότι το Ελληνικό "είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ξεπουλήματος δημόσιας γης" και έκανε λόγο για "ανάπτυξη τύπου Κίνας που θα μπορούσε να συνοψίσει το νόημα στη φράση 'τα πάντα για τον επενδυτή'".

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=677523

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR