Ζωηφόρος

Τα φωτοβολταϊκα της Εκκλησίας,

Τα φωτοβολταϊκα της Εκκλησίας


***

Νέο Βατοπέδι στο Πεντελικό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία-ντροπή από το υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία δημιουργεί νέο Βατοπέδι στην Πεντέλη. Παραχωρούν στην εκκλησία αναδασωτέα περιοχή για να κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο. Διαβάστε αναλυτικά την σχετική τροπολογία

Νέο Βατοπέδι δημιουργούν στην Πεντέλη με την κατάθεση τροπολογίας-σκάνδαλο με την οποία παραχωρούν στην εκκλησία (στην Μονή Πεντέλης) 23.000 στρέμματα αμφισβητούμενης, αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κάνει στα καμμένα της Πεντέλης, φωτοβολταϊκό πάρκο 3.500στρεμμάτων!

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από τους οι εισηγητές βουλευτές Μ.Βαρβιτσιώτη (ΝΔ) και Γ.Χαραλαμπόπουλο (ΠΑΣΟΚ), στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού και το πρόγραμμα Ήλιος, που υπερψηφίζεται την Πέμπτη από την ολομέλεια της Βουλής.

"Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, ένα Βατοπέδι Νο2 που προωθείται με τις πλάτες του κ.Σαμαρά και του κ.Βενιζέλου. Να πάρει αμέσως σαφή θέση η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Παπακωσταντίνου", τόνισε ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως "πρόκειται για μεθόδευση που χρησιμοποιείται ως "Δούρειος Ίππος" για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης".

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία.

Ολόκληρη η δήλωση του Παπαδημούλη

"Όλη η Πεντέλη είναι καμένη τα τελευταία 15 χρόνια και στις καμένες εκτάσεις, με βάση το άρθρο 117, παρ. 3, του Συντάγματος "Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.

Η Εκκλησία επικαλείται ιδιοκτησία, ενώ έχει παραδώσει με πρωτόκολλο το Δημόσιο "Διακατεχόμενο δάσος" Πεντέλης με βάση τους νόμους 1700/1987 και 1811/1988. Η Μονή Πεντέλης υπέγραψε τη Σύμβαση με το Δημόσιο, που επικυρώνουν οι 2 νόμοι.

Επίσης, κάθετη είναι και η διαφωνία του WWF-Ελλάς, που τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η κατάθεση φωτογραφικής τροπολογίας για το Πεντελικό, από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παραχωρεί στην εκκλησία 23.000 στρέμματα, αμφισβητούμενης, αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κατασκευαστεί ένα φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο 3.500 στρεμμάτων αποτελεί σκάνδαλο. Πρόκειται για μεθόδευση που χρησιμοποιείται ως "Δούρειος Ίππος" για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης.

Το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε φαίνεται μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Τι θέση παίρνει για αυτή την φωτογραφική ρύθμιση ο κ. Βενιζέλος; Η διακήρυξη του κ. Καραμανλή "όπου ήταν πράσινο θα γίνει ξανά πράσινο" δεσμεύει τον κ. Σαμαρά; Ποιος εμποδίζει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ταχεία αναδάσωση της περιοχής και κωλυσιεργεί επί 4 σχεδόν χρόνια;Η Πεντέλη και η δημόσια περιουσία, το πράσινο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου είναι "τα Αγία των Αγίων" και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε".

Πηγή: http://news247.gr/ellada/eidiseis/neo_vatopedi_sto_penteliko_kataggellei_o_syriza.1698480.html

***

Ανοικτό το θέμα των φωτοβολταϊκών της Εκκλησίας στην Πεντέλη

μετά το Υπουργικό - Διαφωνία εξέφρασε ο Σ. Ξυνίδης

Το θέμα της τροπολογίας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση του Πεντελικού όρους από την Εκκλησία άφησε ανοικτό ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, καθώς υπάρχουν ζητήματα αναδάσωσης και ιδιοκτησίας.

Διαφωνία στην τροπολογία εξέφρασε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η δουλειά της Εκκλησίας; Δεν έχουμε πάθει από τις μπίζνες της;»

Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενέστερα σε κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά το τέλος της συνεδρίασης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2050 και την σύσταση επιτροπής η οποία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ενημέρωσε ακόμη ότι προχωράει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που είναι υποχρέωση από το Μνημόνιο, αλλά και για τις διαδικασίες πώλησης τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη να εκφράζει την διαφωνία του και σε αυτό.

Συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ελλάδα και ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη προώθηση του ΤΑΡ και του ITGI. Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος είπε ότι αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για το πρόβλημα επιβάρυνσης του ισολογισμού της ΔΕΗ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ εξαιτίας των επισφαλειών και δικαστικών αποφάσεων από ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231187222

***

Φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη για την Εκκλησία αφού προηγηθεί αναδάσωση

Πηγή: ΣΚΑΪ, της Πηνελόπης Γκάλιου

Τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε έκταση 3.500 στρεμμάτων από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Πεντέλη, αφού προηγηθεί αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων με έξοδα της Εκκλησίας στο Πεντελικόν Όρος, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος» που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αειφόρος αξιοποίηση των ως άνω εκτάσεων η οποία θα έχει σημαντικές θετικές επενέργειες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».

Όσον αφορά τα έσοδα της Μονής Πεντέλης και της ανώνυμης εταιρείας της Εκκλησίας που θα προκύψουν «θα διατίθενται αποκλειστικώς για την οικονομική ενίσχυση του προνοιακού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και των καθιδρυμάτων της».

Μάλιστα ζητείται δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης «να παρασχεθεί η υπαγωγή του έργου σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ταχύτερη πρόοδό του, εφόσον τηρηθούν οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις σχετικά με την αναδάσωση και τη χρήση των εσόδων». Επίσης προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία «δεν θα θίγουν τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης ή τα δικαιώματα του Δημοσίου επί της μείζονος έκτασης των 23.500 περίπου στρεμμάτων».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/198025/fotovoltaika-stin-pedeli-gia-tin-ekklisia-afou-proigithei-anadasosi/

***

Τροπολογία βουλευτών για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας στην Πεντέλη - Ζητούν να επιτραπεί η εγκατάσταση με την προϋπόθεση

να αναδασώσει 20.000 στρέμματα

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Τροπολογία με την οποία θα δίδεται στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με ίδια έξοδα στο Πεντελικό Όρος, κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Χαραλαμπόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Είναι γνωστό το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Εκκλησία για τις επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών και ειδικότερα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη. Μάλιστα προσφάτως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δεν έκρυψε την δυσφορία του για την στάση της Πολιτείας έναντι των επενδυτικών σχεδίων της Εκκλησίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος».

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος» που θα ψηφιστεί μεθαύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες.

Όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αειφόρος αξιοποίηση των ως άνω εκτάσεων η οποία θα έχει σημαντικές θετικές επενέργειες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».

Όσον αφορά τα έσοδα της Μονής Πεντέλης και της ανώνυμης εταιρείας της Εκκλησίας που θα προκύψουν «θα διατίθενται αποκλειστικώς για την οικονομική ενίσχυση του προνοιακού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και των καθιδρυμάτων της».

Μάλιστα ζητείται δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης «να παρασχεθεί η υπαγωγή του έργου σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ταχύτερη πρόοδό του, εφόσον τηρηθούν οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις σχετικά με την αναδάσωση και τη χρήση των εσόδων». Και επιπλέον προβλέπεται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν θα θίγουν τα δικαιώματα της Μονής Πεντέλης ή τα δικαιώματα του Δημοσίου επί της επίμαχης έκτασης των 23.500 στρεμμάτων συνολικά, καθώς, ως γνωστόν, είναι ανοιχτό το ιδιοκτησιακό θέμα στην Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει στην Βουλή ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην επιδίωξη επένδυσης της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά, πρέπει όμως να λυθούν προηγουμένως μια σειρά από ζητήματα». Ενώ είχε σχολιάσει σχετικά με τις ανεπίσημες προτάσεις της Εκκλησίας ότι «είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος επενδυτής δηλώνει ότι αναλαμβάνει την αναδάσωση μεγάλου όγκου με ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συνεπώς εμείς δεν είμαστε αρνητικοί, στον βαθμό όμως που θα υπάρχει ένα μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Αττική και που θα έχουμε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, που θα βασίζεται στο αποτύπωμα αυτό».

Δ. Παπαδημούλης: «Φωτογραφική η τροπολογία»

Για «φωτογραφική τροπολογία» από βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ «που παραχωρεί στην εκκλησία 23.000 στρέμματα, αμφισβητούμενης, αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κατασκευαστεί ένα φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο 3.500 στρεμμάτων», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης αποκαλώντας την μάλιστα «σκάνδαλο». «Πρόκειται για μεθόδευση που χρησιμοποιείται ως ΄΄Δούρειος Ίππος΄΄ για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης», υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι «το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε φαίνεται μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας» και κάλεσε τους κκ. Βενιζέλο και Σαμαρά να πάρουν θέση επί του θέματος, ενώ διερωτάται «ποιος εμποδίζει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ταχεία αναδάσωση της περιοχής και κωλυσιεργεί επί 4 σχεδόν χρόνια;».

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=449388&h1=true

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration