Ζωηφόρος

Ιερές επενδύσεις, του Φάνη Καλαντζή,

Ιερές επενδύσεις

του Φάνη Καλαντζή

από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»,

Σάββατο 26 - Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011


Εκκλησία - Μνημόνιο με ράσα

Μπίζνες με Άραβες, Ρώσους και Κινέζους ετοιμάζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

και «βγάζει στο σφυρί» χιλιάδες «χρυσά» στρέμματα και δεκάδες μεγάλα ακίνητα στην Αττική

***

Η αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, όπως η καταβολή των αποδοχών και του δώρου των εορτών σε περίπου 200 υπαλλήλους, αποτελεί ένα μικρό δείγμα της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Εκκλησία.

Δεινή θέση που θέτει με επιτακτικό πλέον τρόπο το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός, δυνάμει, πακέτου επενδύσεων. Ένα πακέτο-«μεγαλοφιλέτο» θεωρητικά, αν συνυπολογίσει κανείς περί τα 1.200 στρέμματα, αμφισβητούμενα και μη, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Βάρκιζα, με αιχμή τα «Λιμανάκια», τα ακίνητα στην οδό Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο επανέρχεται ο διαγωνισμός, στο Κολωνάκι και στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας ή μη με την κυβέρνηση του Κατάρ μέσω ενός, ετήσιας προθεσμίας για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, μνημονίου αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασισθεί στο πλαίσιο των επικείμενων, τον Δεκέμβριο, συνεδριάσεων της Συνόδου. Μια συνεργασία που εντάσσεται, συμφωνά με την αραβική πλευρά και υπό προϋποθέσεις, σε ένα συνολικό κονδύλι ύψους 5 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο «Αστήρ» της Βουλιαγμένης, για την οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον τόσο από ρωσικής όσο και από κινεζικής πλευράς, η οποία έτσι κι αλλιώς σχετίζεται με την επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Αρχιεπισκοπής στην Πεντέλη.

Στάση πληρωμών

Ειδικότερα, το ότι «το ταμείον είναι μείον» της Εκκλησίας έχει καταστεί σαφές και με επίσημα στοιχεία από την εισήγηση που έκανε ο αρχιεπίσκοπος τον περασμένο μήνα στη διάρκεια της σύγκλησης της Ιεραρχίας. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει πλέον άλλο χαρακτήρα, απτό και καθημερινό. Δύο παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Το πρώτο αφορά το προαναφερθέν, την αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας των συνοδικών υπαλλήλων και της κεντρικής υπηρεσίας των οικονομικών (περί τα 170 άτομα), όπου η ζοφερή κατάσταση (τραγική ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο συνομιλητής μας) δημιουργεί προβλήματα καταβολής αποδοχών και δώρων εν όψει εορτών. Το δεύτερο αφορά ένα κονδύλι, μικρό ας πούμε, της τάξης των περίπου 15.000 ευρώ, που αφορά κοινόχρηστα εγκαταλελειμμένων μισθωμάτων (πρόσφατα, ως γνωστόν, η Σύνοδος δημοσιοποίησε για πρώτη φορά στα χρονικά έναν κατάλογο προς ενοικίαση διαμερισμάτων, και όχι μόνο). Η καθίζηση σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τα μισθώματα, κεντρικός παραδοσιακά πυλώνας εισροών, ήλθε να στοιχιστεί με το πλήγμα από την καθίζηση των μετοχών, με αιχμή εννοείται την Εθνική Τράπεζα. Εδώ το «μάρμαρο» δεν αφορά μόνο τις απώλειες από την κατακόρυφη πτώση των μετοχών, αλλά και τις δόσεις του δανείου που πήρε η Εκκλησία προκειμένου να συμμετάσχει στη σχετικά πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η αξιοποίηση της περιουσίας επανατίθεται με άλλους όρους πλέον, η υπόθεση με το Κατάρ ξάφνιασε δικαιολογημένα, ωστόσο η διερεύνηση ουδόλως βλάπτει την εκκλησιαστική υγεία, αν υποθέσουμε ότι η τελευταία εδράζεται σε στέρεα θεμέλια. Τι προκύπτει μέχρι στιγμής; Η κυβέρνηση του Κατάρ φέρεται διατεθειμένη να επενδύσει, και μάλιστα άμεσα, στη Ελλάδα, υπό όρους και προϋποθέσεις, ένα κονδύλι της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Η εμπειρία από τις μέχρι πρόσφατα επαφές, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, που είχε η αραβική πλευρά δεν ήταν και η καλύτερη, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Το αφερέγγυο του φορολογικού συστήματος και η αναξιοπιστία του κράτους (στα οποία προστίθενται παράγοντες, μεσάζοντες και τα συναφή) λειτουργούν ανασταλτικά. Την εικόνα αυτή φέρεται να αποκόμισε ο αρχιεπίσκοπος από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε. Πού εντοπίζεται το ενδιαφέρον στην εκκλησιαστική διάσταση των επενδύσεων;

Η λίστα

Το ενδιαφέρον για τον «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη είναι «επίσημο», από τη Βουλιαγμένη αρχίζει η περίφημη εκκλησιαστική έκταση που περικλείει τη Βούλα και φθάνει μέχρι τη Βάρκιζα. Σε μια έκταση, που υπολογίζεται σε... 1.200 στρέμματα, στην οποία βέβαια ελλοχεύουν χρόνια προβλήματα (καταπατήσεις, διεκδικήσεις κ.λπ.), αλλά που σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά μεγάλη και πρόσφορη για ποικιλόμορφη αξιοποίηση. Τα «Λιμανάκια» της Βουλιαγμένης, περιοχές στη Βούλα, το Ορφανοτροφείο της Αρχιεπισκοπής, εντάσσονται σε μια πρώτη, ας πούμε, κατηγορία ενδιαφέροντος, ωστόσο οι αξιοποιήσιμες εκτάσεις είναι πολύ ευρύτερες από τα γνωστά 85 στρέμματα.

Προτάσεις

Η καταγραφή, διερεύνηση και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων (που δεν μπορεί, εννοείται, να αφορούν επενδύσεις τύπου καζίνο κ.λπ.) θα αποτελέσουν τις βασικές πτυχές του κειμένου-μνημονίου, ετήσιου χρονικού ορίζοντα, που θα τεθεί κατά τις πληροφορίες προς έγκριση ή μη στα μέλη της Συνόδου (με πλήρη ενημέρωση, εννοείται). Στην περίπτωση άρνησης, η υπόθεση τελειώνει σε επίπεδο Συνόδου, πιθανόν όχι σε επίπεδο αρχιεπισκοπής.

Ένα δεύτερο, τρέχον, πακέτο, στο οποίο υπάρχει και αραβικό αλλά και από άλλες πλευρές ενδιαφέρον, αφορά τρεις συγκεκριμένες επενδύσεις, μία εκ των οποίων, το οικόπεδο στην οδό Δεινοκράτους, έχει μακρά ιστορία. Για το περίφημο οικόπεδο που κάποτε θα γινόταν Συνοδικό Μέγαρο έχουν διατυπωθεί ορισμένες προτάσεις ήπιας αξιοποίησης, που κινούνται παράλληλα με τη συμφωνία της Εκκλησίας με το υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση του ιστορικού αρχείου της. Η δεύτερη επένδυση αφορά το κτίριο όπου στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, για το οποίο πρόκειται να διενεργηθεί διαγωνισμός τον Ιανουάριο, με τέσσερις, κατά τις πληροφορίες (αλλοδαπούς στην πλειοψηφία), ενδιαφερομένους. Η τρίτη επένδυση, τέλος, αφορά το γωνιακό ακίνητο, βενζινάδικο, που βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δίπλα από το γήπεδο, για το οποίο επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Αναφερθήκαμε στο εκτός Κατάρ ενδιαφέρον, αυτό αφορά εν πρώτοις τη ρωσική και την κινεζική παράμετρο. Το ρωσικό ενδιαφέρον, που έχει εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως και παλαιότερα -επί Χριστόδουλου-, επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σήμερα. Οσονούπω θα εκδηλωθεί και με πολιτιστικό μανδύα. Το κινεζικό, από την άλλη, έχει εκδηλωθεί εμπράκτως, σε επίπεδο αρχιεπισκοπής όμως, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη, επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται δύο κοινοπραξίες, από τη μία η αρχιεπισκοπή και οι μονές Πεντέλης και Πετράκη, από την άλλη τέσσερις επιφανείς εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε στη σύναψη της σύμβασης μεταξύ των δύο κοινοπραξιών (το έργο αφορά 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 θα διατεθούν για τα έργο και τα υπόλοιπα 22.500 θα αναδασωθούν). Το ισχυρό «χαρτί» της εκκλησιαστικής κοινοπραξίας εδώ, εκτός από την ενοικιαζόμενη εδαφική έκταση, αποτελεί μια επιστολή της κινεζικής κυβέρνησης που παραχωρεί δάνειο ύψους 800 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της επένδυσης.

Οι εύλογες, περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ανησυχίες και αιτιάσεις που εκφράζονται και η διασάφηση ρυθμίσεων και συμφωνιών απαιτούν κάποιο χρόνο για να δούμε εάν η επένδυση αυτή -πίσω από την οποία υπάρχει μια συστηματική, ογκώδης και αφανής προεργασία δύο σχεδόν ετών- θα αποκτήσει υπόσταση. Το κλίμα καχυποψίας και μη εμπιστοσύνης που έχει διαβρώσει χρόνια τώρα τον κοινωνικό ιστό λειτουργεί προφανώς ακόμη περισσότερο στη σημερινή ιδιότυπη συγκυρία.

***

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης το business plan

Η διάβρωση στον εκκλησιαστικό ιστό -χρόνιο φαινόμενο- είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι πολύμορφες παθογένειες συχνά καλύπτονται πίσω από θεολογικό, εκκλησιολογικό, εθνικό μανδύα, ανάλογα με την περίσταση, το θέμα, τις... τυχόν σκοπιμότητες, στενεύοντας τα περιθώρια ανάδυσης μιας κρυστάλλινης στάσης. Εξ ου και, όσο εύλογες αν είναι οι ενστάσεις για το Κατάρ, άλλο τόσο εύλογη είναι και η καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται ενδεχομένως από πίσω τους, μιλώντας και με όρους πρόσφατης -πολύ νωπής- εκκλησιαστικής ιστορίας.

Τα προαναφερθέντα προφανώς δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, η συναίνεση στο δυνάμει πακέτο έχει με όλους τους τρόπους εκδηλωθεί προς το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου πριν και μετά τις πολιτικές εξελίξεις. Το «σε χρειαζόμαστε» που εξέπεμψε πρόσφατα προφορικώς και γραπτώς ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αντανακλά την εικόνα από το κάτι περισσότερο από συναινετικό κλίμα που έχει εισπράξει ο αρχιεπίσκοπος. Μεταξύ λόγων και έργων υπάρχει, ως γνωστόν, σημαντική απόσταση, προφανώς ο κ. Ιερώνυμος θα γνωρίζει στα 73 του πού βάζει την υπογραφή του, πίσω από την οποία, για τους λίγους που τον γνωρίζουν, υπάρχουν τέσσερις λέξεις, το μέλλον της Εκκλησίας, εξ ου και δεν προτίθεται, όπως προσφάτως διαμήνυσε, να παίξει τον ρόλο του μεταπράτη ούτε στη ρωσική ούτε στην ισλαμική διάσταση.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel