Ζωηφόρος

Συμφωνία για την ανοικοδόμηση του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου Νέας Υόρκης,

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Λιμενική Αρχή

ανακοίνωσαν συμφωνία

για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε την επίτευξη και υπογραφή συμφωνίας με την Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης με αντικείμενο την ανοικοδόμηση του Ελληνορθοδόξου Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής συναντήθηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο στο γραφείο του στο Μανχάταν, κατόπιν προσκλήσεως του Κυβερνήτη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η ηγεσία της ενορίας του Αγίου Νικολάου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίαζε την ίδια ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία υπεγράφη στο γραφείο του Κυβερνήτη από τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Τζαχάρη, τον πρόεδρο της ενορίας του Αγ. Νικολάου Ιωάννη Κουλουκουνδή και τον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής Κρις Γουόρντ. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Κυβερνήτης Κουόμο και ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Ελληνοαμερικανός Ντιν Σκέλος συνυπέγραψαν το έγγραφο ως επίσημοι μάρτυρες της συμφωνίας.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ανοικοδόμηση του Ναού στην ανατολική άκρη της οδού Λίμπερτι στον αριθμό 130. Της συμφωνίας προηγήθηκε ανεξάρτητη τετράμηνη μελέτη ειδημόνων μηχανικών και η εκπόνησή της είχε από κοινού ανατεθεί από τη Λιμενική Αρχή και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η ανοικοδόμηση του Ναού θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στον χώρο αυτό με μικρές μόνο προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο και χωρίς να επηρεάσει το πρόγραμμα κατασκευής του Διεθνούς Εμπορικού Κέντρου, στο Ground Zero.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εκφράστηκε εγκωμιαστικά για τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο: «Είμεθα ευγνώμονες προς τον αξιότιμο Κυβερνήτη και εκλεκτό φίλο Άντριου Κουόμο διότι βοήθησε στην πραγματοποίηση ενός ονείρου το οποίο τρέφουμε για μια ολόκληρη δεκαετία. Με τη βοήθεια του Θεού η ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, εκεί δηλαδή που είχε σημαντική πνευματική παρουσία και προσφορά 85 ετών, αποτελεί επιβεβαίωση του πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και όλους τους Αμερικανούς. Η υπόσχεση θα γίνει πραγματικότητα. Θ’ ανάψουμε και πάλι πολλά κεριά στον νέο Ναό του Αγίου Νικολάου εις ανάμνηση εκείνων που έφυγαν από κοντά μας και εις ανάμνηση των ηρώων που θυσίασαν τις ζωές τους. Η υπόσχεσή μας είναι υπόσχεση μαρτυρίας για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, ότι η ελευθερία της συνειδήσεως και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής εκφράσεως είναι το φως που θα εκπέμπει ο αναστημένος ναός του Αγίου Νικολάου». Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε επίσης την βαθιά του ευαρέσκεια για τους κ.κ. Εμμανουήλ Τζαχάρη και Ντένις Μιέλ και άλλα μέλη της κοινής επιτροπής που εργάστηκαν με πολλή επιμέλεια για την επίτευξη της ιστορικής αυτής συμφωνίας.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο αναφερόμενος στη συμφωνία είπε: «Χάσαμε το ναό του Αγίου Νικολάου στην καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου και για ένα μεγάλο διάστημα το μέλλον του ναού ήταν αβέβαιο. Η ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, με τον πρόσθετο χώρο περισυλλογής, μνήμης και προσευχής (για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου), δεν είναι ευχάριστη είδηση μόνο για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα αλλά για και για όλους τους Νεοϋορκέζους. Με τη συμφωνία αυτή συνεχίζουμε συλλογικά την πορεία επουλώσεως, αποκαταστάσεως και αναγεννήσεως. Επιτέλους επιστρέφουμε αυτόν τον πολύτιμο χώρο προσευχής εκεί που ανήκει».

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενημέρωσε με λεπτομέρειες το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το οποίο συνεδρίαζε κατά την διάρκεια της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου δέχθηκαν με ενθουσιασμό την ευχάριστη είδηση και ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε το ιστορικό και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τόνισε την καθοριστική συμβολή του Κυβερνήτη Κουόμο. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάϊκλ Μπλούμπεργκ για την συνεχή και σταθερή υποστήριξή του, ομοίως δε και στον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζόρτζ Πατάκι, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή είχε δεσμευθεί για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=14316&lang=GR

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/10/blog-post_5617.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel