Ζωηφόρος

ΦΠΑ στο παγκάρι στις εκκλησίες…

ΦΠΑ στο παγκάρι στις εκκλησίες…

   

Με τους μητροπολίτες να απειλούν ότι θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου βάζει στο ΦΠΑ τις εικόνες, τα βιβλία ή τα καντηλέρια που διατίθενται από ιερούς ναούς έναντι ανταλλάγματος. Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του που απέστειλε στη Βουλή, περιγράφοντας τις διαδικασίες φορολόγησης κατά την εμπορική δραστηριότητα ναών και μοναστηριών.

Το μόνο που εξαιρείται από το ΦΠΑ είναι οι εισφορές στους ιερούς ναούς και τα μοναστήρια που γίνονται “επ΄ευκαιρία” τέλεσης μυστηρίων, “υπό τύπο δωρεάς” για την ενίσχυση του εκκλησιαστικού έργου.

Η απάντηση αυτή του Υπουργού, δόθηκε στον Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος ήθελε να μάθει γιατί «εξαιρέθηκε από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές το εμπόριο της πίστης και η αγοραπωλησία εκκλησιαστικών ειδών, όπως κεριά, λιβάνια, κομποσχοίνια, καντηλέρια σε εκκλησιαστικούς ναούς, πρόναους, μοναστήρια και άλλους θρησκευτικούς χώρους».

Ο κ. Οικονόμου, αναφέρει επίσης ότι «τα εισοδήματα (καθαρά κέρδη) που αποκτούν οι ιερές μονές και ναοί, τα οποία προέρχονται από την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας (π.χ. εκμετάλλευση ξενώνων, ραδιοφωνικός σταθμός, εμπορία εισαγόμενων εικόνων) υπόκεινται σε φορολογία.

Συνεπώς αν κάποια ιερά μονή ή ναός αποκτά εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, αυτά υπόκεινται σε φορολογία, έστω και αν τα κέρδη από τις δραστηριότητες αυτές διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού της».

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel