Ζωηφόρος

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου, των μελών της ΔΙΣ και του Υπουργού Οικονομικών,

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου, των μελών της ΔΙΣ

και του Υπουργού Οικονομικών

***

Και αν είσαι και Βενιζέλος με την αράδα σου θα πας

Γράψαμε χθες για το “Τελεσίγραφο της Ιεράς Συνόδου στην κυβέρνηση“. Ιδού η σημερινή συνέχεια:

Ρητή διαβεβαίωση ότι το μεσοπρόθεσμο δεν αφορά την Εκκλησία έδωσε σήμερα ο Βενιζέλος στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο υπουργός Οικονομικών πήρε πίσω όλα τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί εις βάρος των μισθών των ιερέων και της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία θα μείνει στο απυρόβλητο.

Συγκεκριμένα ο Βενιζέλος είπε ότι δεν θα αλλάξει η μισθοδοσία των ιερέων, παρά το ότι υπήρξε η σκέψη να δίνεται το 50% του μισθού από το κράτος και το άλλο 50% από την Εκκλησία. Και για την περιουσία της Εκκλησίας ανέφερε, προς μεγάλη ικανοποίηση των ιεραρχών, ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν είναι στα σχέδιά του η «αξιοποίηση», όπως θα γίνει με την περιουσία του Δημοσίου. Στην συνάντηση μίλησαν σχεδόν όλοι οι μητροπολίτες που συμμετέχουν στην ΔΙΣ.

Η πλευρά Βενιζέλου, που αναχώρησε για το Βερολίνο για γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, εκτιμά ότι έπεισε τους μητροπολίτες.

Μετά την συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Ευ. Βενιζέλος: Η Εκκλησία συμβάλλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Η κρίση αυτή δεν είναι μόνον οικονομική, είναι και κοινωνική, είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή, άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Χάρη στην πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, του κ. Ιερωνύμου, είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ίδιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ανταλλάξουμε απόψεις, απόψεις πρακτικές. Είχα την ευκαιρία να δώσω απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και νομίζω ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναντίληψης και συστράτευσης.

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πάρα πολύ ευτυχής, γιατί και μετά από τη συνάντηση αυτή, μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά πράγματα, που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και διεθνώς, ότι υπάρχει στη χώρα μας μία πανστρατιά, μία πραγματική εθνική συστράτευση.

Ευχαριστώ Μακαριώτατε, πάρα πολύ για την στάση σας, τον λόγο σας, την μετριοπάθεια σας και τη βοήθεια σας.

Μακαριώτατος: Με κάλυψε πλήρως ο κ. Αντιπρόεδρος και Υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος. Η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και η συνεργασία πολύ εποικοδομητική. Όλοι οι Αρχιερείς έλαβαν το λόγο, δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά και αυτά που αποβλέπουν στην πρόοδο.

Θα μπορούσα να πω, ανακεφαλαιώνοντας, ότι η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάσθηκε πλάι στον λαό, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και θα συνεχίσει την ίδια πορεία, κάτω όμως από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως το θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη..

Δημοσιογράφος: Στείλατε πριν λίγες ημέρες μία επιστολή στον κ. υπουργό με συγκεκριμένα αιτήματα. Συζητήσατε και για αυτά σήμερα;

Μακαριώτατος: Δε συζητήσαμε, διότι  έως ότου να φθάσει το γράμμα μου αυτό στον κ. Υπουργό, ήδη είχε συντελεστεί η ενέργεια, ήδη είχε τακτοποιηθεί το θέμα.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2011/07/06/110964/

***

Απαντήσεις Βενιζέλου στη ΔΙΣ

για μισθοδοσία κληρικών

και ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία

του Νίκου Παπαχρήστου

Συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας χαρακτήρισε την μισθοδοσία του ιερού κλήρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών καθ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα μέλη της ΔΙΣ.. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και πως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσό που θα εξοικονομούσε το Κράτος δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν συνοδικές πηγές, ο υπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους ιερείς από τις πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να σχεδιάζει περικοπές ή ακόμα και τη διακοπή της μισθοδοσίας τους από το Κράτος. 

«Η Εκκλησία συμβάλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι και κοινωνική είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας. Χάρη στην πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ίδιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ανταλλάξουμε απόψεις. Απόψεις πρακτικές. Είχα την ευκαιρία να δώσω απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και νομίζω ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναντήληψης και συστράτευσης» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ. «Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πάρα πολύ ευτυχής γιατί και μετά από τη συνάντηση αυτή μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά θέματα που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς ότι υπάρχει στη χώρα μας μια πανστρατιά, μια πραγματική εθνική συστράτευση. Ευχαριστώ Μακαριώτατε για την στάση σας, τον λόγο σας, την μετριοπάθεια σας και την βοήθειά σας» πρόσθεσε ο καθ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, σε σχετικό ερώτημα συνοδικού ιεράρχη με τις προβλέψεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τη διαχείριση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας ΝΠΔΔ από το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό,  διευκρίνισε ότι αυτές δεν αφορούν τα αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ όπως είναι τα Πανεπιστημιακά και τα εκκλησιαστικά.

«Η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και η συνεργασία πολύ εποικοδομητική. Όλοι οι Αρχιερείς έλαβαν τον λόγο. Δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά που αποβλέπουν στην πρόοδο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. «Η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αλλά θα συνεχίσει την ίδια πορεία. ‘Ομως κάτω από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως τα θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη καθώς ο καιρός θα περνά» τόνισε ο κ.Ιερώνυμος.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6198

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration