Logo
Print this page

Το «Τάμα του Έθνους» επιστρέφει,

Το «Τάμα του Έθνους» επιστρέφει

Όλα τα δημοσιεύματα

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

...

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Το προσχέδιο του ναού

Και

Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του Κατερίνα δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους για την πραγματοποίηση του «Τάματος του Έθνους».

 

***

Μια νέα Αγια-Σοφιά στα Τουρκοβούνια

Το ζεύγος Αναγνωστόπουλου

-ο εργοστασιάρχης και η πανεπιστημιακός-

πουλάνε δικά τους οικόπεδα

νια να υλοποιήσουν ύστερα από 180 χρόνια μια «ιερή» υπόσχεση:

να χτιστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός στο Αττικό Άλσος

αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό

Ρεπορτάζ Γεράσιμος Κοντός

Φώτο: Χρήστος Ζήνας

από την εφημερίδα «Δημοκρατία», 10 Μαΐου 2011

***

Αριθμοί

17

Οικόπεδα παραχωρεί το ζεύγος Αναγνωστόπουλου

3.276.000

ευρώ συγκεντρώθηκαν από την πώληση του πρώτου ακινήτου

90

μέτρα θα είναι το ύψος του ναού

182

χρόνια έχουν περάσει από την απόφαση της Δ' Εθνοσυνέλευσης

31

μητροπολίτες έχουν εκφραστεί θετικά για την πραγματοποίηση του «Τάματος»

***

Στο ισόγειο του σπιτιού τους στο Ψυχικό, εκεί που παλαιότερα στεγαζόταν η μαροκινή πρεσβεία, ο 76χρονος Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του Κατερίνα συντονίζουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση του «Τάματος του Έθνους». Πρόκειται για την «ιερή» υπόσχεση που έδωσε το 1829 η Δ' Εθνοσυνέλευση να κατασκευαστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό, σε περίπτωση που η επανάσταση είχε αίσιο τέλος για τη χώρα μας. «Η απόφαση επικυρώθηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Αλλά μέχρι σήμερα, 180 χρόνια από τότε, το κράτος δεν έχει τιμήσει την υπογραφή του».

Με καταγωγή από την Αροανία Καλαβρύτων και ύστερα από 50 χρόνια παραμονής και εργασίας στη Γερμανία, το ζευγάρι έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παραχωρήσει 17 οικόπεδα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του ιερού ναού. «Ένα ακίνητο που είχαμε στην Ανάβυσσο πωλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε δημοπρασία προς 3.276.000 ευρώ.

Η πορεία

Τα υπόλοιπα οικόπεδα, από 4 έως 33 στρέμματα, βρίσκονται στα Σπάτα, στην Παλλήνη, στην Παλαιά Φώκαια, στον Άγιο Στέφανο και άλλα σημεία της Αττικής. Όλα τα χρήματα θα δοθούν για να πραγματοποιηθεί το "Τάμα"» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σε ηλικία 10 ετών και μέχρι να τελειώσει το σχολείο, μετέφερε εμπορεύματα σε φαρμακεία. «Όταν ήρθα στην Αθήνα, πουλούσα ρούχα κοντά στη Βαρβάκειο, κοιμόμουν στο σπίτι του αφεντικού μου και έπινα γάλα στα κρυφά από το μπουκάλι που έπρεπε να του δίνω κάθε βράδυ». Ύστερα έφυγε για τη Γερμανία, σπούδασε κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες, εργάστηκε για λίγο στην ελληνική πρεσβεία και σύντομα βρέθηκε να διαχειρίζεται το αρχείο εγκληματιών πολέμου του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. «Εκείνη την εποχή άνοιξα και μια αντιπροσωπία εισαγωγών-εξαγωγών. Έδινα πορτοκάλια, τοματοπολτό και άλλα ελληνικά προϊόντα. Μέσα σε λίγα χρόνια είχα στην κατοχή μου ένα μεγάλο αριθμό εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας. Σήμερα λειτουργούν μόνο 3-4».

Καθηγήτρια Βιολογίας

Η σύζυγος ταυ εγκατέλειψε ακόμα και την έδρα της στο πανεπιστήμιο της Αθήνας για να τον ακολουθήσει. «Καθηγήτρια Βιολογίας ήμουν. Τώρα κάνω πειράματα με τα βότανα και περιποιούμαι τα φυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο μας» αναφέρει η ίδια. Ο ρόλος της στην «εκστρατεία» ενημέρωσης των Ελλήνων για το «Τάμα» είναι καθοριστικός. «Από το 2005, αποτελεί προτεραιότητα για μας. Έχουμε ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια που έχει την υποστήριξη του κόσμου, μητροπόλεων και ιερών μονών».

Στο αρχείο του κ. Αναγνωστόπουλου και της συζύγου του υπάρχουν επιστολές 31 μητροπολιτών που ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία τους. «Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος αναφέρει μάλιστα ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε το "Τάμα", θα έπρεπε να το δημιουργήσουμε. Και εκφράζει την επιθυμία του να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2021 που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας».

Η προώθηση της ιδέας

Τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή του ιερού ναού αλλά και την προώθηση της ιδέας έχει αναλάβει το σωματείο Φίλοι του Τάματος του Έθνους, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών. Τα μέλη του σωματείου ενημερώνονται για τις εξελίξεις από το περιοδικό «Φωτεινή Γραμμή», που τυπώνεται σε 45.000 αντίτυπα και μοιράζεται δωρεάν σε ιερούς ναούς και συνδρομητές.

Ο σχεδιασμός του ιδρύματος «τοποθετεί» το μεγαλοπρεπές κτίσμα στο Αττικό Άλσος, ώστε να είναι ορατό σχεδόν σε όλη την Αττική. Το «Τάμα του Έθνους» θα περιλαμβάνει δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν συναυλίες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, δύο γυναικωνίτες και μεγαλοπρεπείς τρούλους. Το ύψος του θα φτάσει τα 90 μέτρα, το μήκος τα 85 και το πλάτος τα 45 μέτρα. «Όνειρο μας είναι να εξελιχθεί σε μια νέα Αγία Σοφία, που θα μας ενώσει και θα ανήκει σε όλους. Θα χρειαστεί χρόνος, κόπος και πολλά χρήματα -ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το κόστος. Εμείς κάνουμε την αρχή και είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες και οι φιλέλληνες θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια, αρκεί να διαπιστώσουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι απολύτως διαφανείς».

«Θα πληρωθούν μόνο

οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι εργάτες»

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Τάματος του Έθνους» σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε την περίοδο της δικτατορίας. Το 1969, μια επιτροπή με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο συγκέντρωσε, από δωρεές, για την κατασκευή του ναού περισσότερα από 450.000.000 δραχμές, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό.

«Εκείνη η προσπάθεια απέτυχε. Δόθηκαν πολλά χρήματα αλλά κανείς δεν ξέρει και δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πού κατέληξαν. Το μόνο που κρατάμε είναι η θέση που είχε επιλεγεί, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ιδρύματος, η υλοποίηση του «Τάματος» θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία, ενώ, μετά την ολοκλήρωση του έργου, η διαχείριση του θα περάσει στην Ιεραρχία ή την κυβέρνηση.

«θα πληρωθούν μόνο οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι εργάτες, όσοι δηλαδή απασχοληθούν πλήρως για να ολοκληρωθεί το έργο. Ύστερα το ίδρυμα θα παραδώσει τα κλειδιά, δεν θα έχει καμία εμπλοκή».

Η φιλανθρωπική δράση του Συνδέσμου «Απ. Παύλος»

στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Σε ένα δωμάτιο που βλέπει στην αυλή του σπιτιού και χρησιμοποιείται ως αποθήκη, το ζευγάρι φυλάει σε κούτες ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και άλλα προϊόντα που αποστέλλονται κατά καιρούς σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο της δράσης του Διορθόδοξου Συνδέσμου «Απόστολος Παύλος». Επισήμως, ο σύνδεσμος που ίδρυσε το ζευγάρι λειτουργεί από το 1994. «Ανεπίσημα, από το 1990, που στείλαμε 5 κιβώτια με ρούχα στα παιδιά της Βοσνίας. Μέχρι σήμερα έχουμε στείλει πάνω από 60.000 τόνους τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά σε όλο τον κόσμο. Και κάθε χρόνο φέρνουμε στην Ελλάδα και φιλοξενούμε σε κατασκηνώσεις παιδιά από τη Γεωργία, τη Σερβία και την Ουκρανία». Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των Ελλήνων που χρειάζονται τη βοήθεια του συνδέσμου έχει αυξηθεί σημαντικά. «Είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πολύτεκνες οικογένειες. Δυστυχώς οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος. Δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε χωρίς τη βοήθεια των απλών ανθρώπων, των εθελοντών».

***

Το «Τάμα του Έθνους» επιστρέφει

Ιερή υπόσχεση

Η Δ' Εθνοσυνέλευση,

είχε κάνει το «Τάμα» σε περίπτωση που απελευθερωνόταν η χώρα από τον τουρκικό ζυγό

Ένα ζευγάρι απλών ανθρώπων, ο Ιωάννης και η Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία του «Τάματος του Έθνους»

Πάνω από 20 μητροπολίτες έχουν στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο

για την ανέγερση ναού αφιερωμένου στους ήρωες του 1821

του Σωτήρη Σταθόπουλου

από την εφημερίδα «Real news», Μ. Σάββατο 23 Απριλίου 2011

• ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ που έχει μείνει ανεκπλήρωτο εδώ και δεκαετίες από την περίοδο της δικτατορίας, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο ιεράρχες αλλά και λαϊκοί. Ζητούν τη δημιουργία του «Τάματος του Έθνους», ενός μεγαλοπρεπούς ιερού ναού, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Ήταν μια υπόσχεση προς τον Θεό, που είχε λάβει το 1829 η Δ' Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση που απελευθερωνόταν η χώρα από τον τουρκικό ζυγό. Με επιστολές τους, περισσότεροι από 20 μητροπολίτες καλούν τον Αρχιεπίσκοπο να «ανάψει το πράσινο φως», προκειμένου να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα με τη σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα διατυπώνονται αρκετές επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ένα ζευγάρι απλών λαϊκών ανθρώπων που γαλουχήθηκαν με την ιδέα της πατρίδας και του

χριστιανισμού, ο Ιωάννης και η Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία του «Τάματος του Έθνους». Προσφέρουν μια έκταση 100 στρεμμάτων στην Παιανία και ένα σημαντικό ποσό, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ, για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Παράλληλα, εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για τους «φίλους του Τάματος», που έχει εκατοντάδες μέλη.

Το όραμα

Ο Ιωάν. Αναγνωστόπουλος επιχειρηματίας, αποφοίτησε από το νυχτερινό λύκειο και από μικρή ηλικία θυμάται τον εαυτό του να μεταφέρει φάρμακα από τις εταιρείες στα 350 φαρμακεία που υπήρχαν τότε στην Αθήνα. «Ξεκινούσα χαράματα και μετέφερα τα φάρμακα μέχρι την ώρα που άρχιζε το σχολείο. Μετά, πήγαινα το εμπόρευμα σε όσα φαρμακεία διανυκτέρευαν», δηλώνει στη Real news και προσθέτει για την εκπλήρωση του μεγάλου ονείρου του: «Ο,τι κάνω το κάνω από ανιδιοτέλεια και μόνο. Έχω στερηθεί τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να γίνει πράξη το μεγαλεπήβολο και κολοσσιαίο αυτό έργο». Τον ναό τον οραματίζεται ως ένα μεγαλοπρεπές μνημείο, το οποίο -εκτός από τον χώρο λατρείας-θα περιλαμβάνει και δύο αίθουσες συναυλιών και πολλαπλών χρήσεων. Το ύψος του κτίσματος θα είναι συνολικά 90 μ., το μήκος του 85 μ. και το πλάτος 45 μ., ενώ θα υπάρχουν και δύο γυναικωνίτες.

Ωστόσο και παρά τις επίμονες πιέσεις των ιεραρχών, όπως των Μεσογαίας Νικολάου, Σπάρτης Ευσταθίου, Καλαβρύτων Αμβροσίου, αλλά και πολλών άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος δεν τους έχει δεχθεί ακόμα. Ανέθεσε, όμως, στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να διερευνήσει την πρόταση και να τη φέρει προς συζήτηση στη Σύνοδο, κάνοντας έτσι ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία του ναού. Ήδη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καλάβρυτα, ο Ιωάν. Αναγνωστόπουλος έχει χτίσει έναν μεγαλοπρεπή πέτρινο ναό, αφιερωμένο στον οσιομάρτυρα Παύλο τον εξ Αροανίας. Είναι η μοναδική εκκλησία στον κόσμο όπου κυριαρχούν οι νεομάρτυρες της Πελοποννήσου και ολόκληρης της υφηλίου.

«Έκαναν φτερά» 500 εκατ. δρχ.

Η ΠΡΩΤΗ προσπάθεια για τη δημιουργία του «Τάματος του Έθνους» έγινε την περίοδο της δικτατορίας, επί Γεωργίου Παπαδόπουλου. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1968, σε συνεννόηση με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποφασίστηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια. Το έργο εγκρίθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1969 και δημιουργήθηκε μια ανώτατη επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, ενώ συστάθηκε και ειδικό ταμείο για την οικονομική διαχείριση. Για τον σκοπό αυτό, συγκεντρώθηκαν τότε 453.300.000 εκατ. δρχ., ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για εκείνη την εποχή. Το κράτος πρόσφερε 45,5 εκατ. δρχ. μέσω του Προϋπολογισμού, 180 εκατ. συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές, οι τράπεζες δώρισαν 10 εκατ. και τα υπόλοιπα από τον οβολό των πιστών.

Από τα χρήματα αυτά, σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία δραχμή. Κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν και σε ποιες τσέπες μπήκαν. Ούτε έψαξαν ποτέ για να τα βρουν. Οι πρώτες δικαιολογίες που ακούστηκαν στην αρχή της μεταπολίτευσης ήταν ότι το τεράστιο αυτό ποσό δαπανήθηκε σης μελέτες και στα σχέδια, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να μείνει, τελικά, στα χαρτιά. Η θέση που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του βυζαντινού αυτού ναού δεν ήταν τυχαία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής. Η κυβέρνηση της χούντας επιθυμούσε στα δύο από τα ψηλότερα σημεία του λεκανοπεδίου να ξεχωρίζουν ο Παρθενώνας και το «Τάμα του Έθνους».

***

Τώρα θυμήθηκαν και το… τάμα του έθνους!

Από την εφημερίδα «Παρασκευή+13», 16-4-2011

Ήταν μια ξεχασμένη και θλιβερή ιστορία από τα χρόνια της δικτατορίας. Το τάμα το έθνους, ένα φαραωνικό σχέδιο που εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στις 14 Δεκεμβρίου 1968. Σε εκπλήρωση, ειπώθηκε τότε, μιας υπόσχεσης της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του 1829 για ένα τάμα προς το Θεό που χάρισε την ελευθερία στην Ελλάδα. Από το 1829 και για δεκάδες χρόνια τον τάμα για την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού ξεχάστηκε. Άλλωστε η Πατρίδα εκείνα τα χρόνια πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Πόλεμοι, καταστροφές, πτωχεύσεις, διεθνείς οικονομικού έλεγχοι, κατοχές, εμφύλιοι. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1968, επί χούντας, για να βγουν πάλι τα σχέδια από τα ξεχασμένα σεντούκια. Άλλωστε, όπως θυμάται κάθε Έλληνας άνω των 50 ετών, οι συνταγματάρχες στην προπαγάνδα τους εμφάνιζαν τους εαυτούς τους ως απευθείας συνεχιστές του πνεύματος του ’21 και των αγωνιστών του. Ποιος δεν θυμάται και τις βλαχομπαρόκ γιορτές στο Σύνταγμα για την Πολεμική Αρετή των Ελλήνων. Τα πήρε ο Παπαδόπουλος και στις 5 Μαΐου του 1969 σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία και του τότε Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εγκρίθηκαν τα σχέδια για ένα μεγάλο ναό του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια. Μάλιστα, συγκροτήθηκαν και οι σχετικές επιτροπές. Στην Ανωτάτη πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο Παπαδόπουλος και μέλη ο Αρχιεπίσκοπος, ο Παττακός, ο Μακαρέζος και άλλα μέλη των δικτατορικών κυβερνήσεων. Μια άλλη επιτροπή «γνωμοδοτική» την αποτελούσαν ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις ΑΕΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων και άλλοι. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «ο ναός του Σωτήρος, αφ’ ενός μεν υλοποιεί την υπόσχεσιν που έδωσε το Έθνος προς τον Θεό, και αφ’ ετέρου θ’ αποτελέση, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό». Προκηρύχθηκαν και τρεις διαγωνισμοί με μεγάλα χρηματικά βραβεία αλλά η ανταπόκριση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων ήταν μικρή και η υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο. Ήρθε η μεταπολίτευση, ασχολήθηκε ο Τύπος για λίγο με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν και η υπόθεση ξεχάστηκε. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια που εμφανίστηκε ο Διορθόδοξος Σύνδεσμος «Ο Απόστολος Παύλος» με ιδρυτή τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο που το ’βαλε βαθιά μες στην καρδιά του να υλοποιήσει επιτέλους το Τάμα του Έθνους. Ξεκίνησε λοιπόν την πίεση από την Εκκλησία κατακλύζοντας με επιστολές την Ιερά Σύνοδο και τους μητροπολίτες. Και η πίεση απέδωσε. Πρώτος υποστήριξε την ιδέα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Τον ακολούθησε ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ο κυριότερος αντίπαλος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη θέση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2008. Ο μητροπολίτης Ευστάθιος έστειλε και επιστολή στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο συνηγορώντας θερμά για το Τάμα και ζητώντας να δεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο. To παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι μητροπολίτες όπως οι Μεσογαίας, Λαρίσης, Γλυφάδας και Καρπενησίου. Έτσι, μ’ αυτά και μ’ αυτά, εν μέσω κρίσης ανέκυψε και θέμα Τάματος του Έθνους. Και την ώρα που μητροπολίτες δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν ακόμη και εκκλησίες για να βγει η χώρα από τη δίνη του ΔΝΤ και της τρόικας (π.χ. ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως), άλλα μέλη της Ιεραρχίας εγείρουν θέμα Τάματος. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας σ’ αυτές τις τρομερές μέρες που ζούμε…

Προσφορές υπέρ… πίστεως και πατρίδος!

Η εξαγγελία του Τάματος δεν θα μπορούσε να μη συνοδευθεί στα χρόνια της χούντας και από το απαραίτητο φαγοπότι. Και τι δεν είχε αυτή η Ιστορία. Μέχρι και «ειδικό ταμείο» φτιάχτηκε για να μαζεύει τις εισφορές και δωρεές (τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει;). Μέχρι και προβολή των παραδειγμάτων απλών πολιτών που «έδιναν από το υστέρημά τους» είχαμε. Όπως ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που έδωσε 109.445 δραχμές, ολόκληρο το εφάπαξ του, και τον επαίνεσε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος, σύμπασα η τότε κυβέρνηση (τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει;). Μετά την πτώση της παπαδοπουλικής χούντας στις αρχές του 1974, οι ιωαννιδικοί αξιωματικοί, θέλοντας να δείξουν πόσο κακοί ήταν οι προκάτοχοί τους και πόσο τίμιοι οι ίδιοι που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους, δημοσίευσαν ένα απολογισμό. Σύμφωνα με αυτόν, το Ταμείο είχε εισπράξει συνολικά 453.300.000 δραχμές. Από αυτά τα 45,5 εκατομμύρια προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 180 εκατομμύρια από προσφορές και δωρεές των ταλαίπωρων Ελλήνων ή κρατικών οργανισμών και τραπεζών. Από αυτά τα λεφτά, μέσα στα Ταμεία βρέθηκε μόνο το 10%. Τα άλλα είχαν πάει υπέρ πίστεως και πατρίδος: για απαλλοτριώσεις, διάφορες μελέτες και «δαπάνες διοικήσεως». Κι όλα αυτά χωρίς να έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι. Και όπως σημείωναν τα «Νέα» εκείνον το Ιανουάριο του 1974, «αφού λεφτά δεν υπάρχουν πια ούτε καν τα σχέδια του ναού δεν έχουν γίνει ακόμη, η υπόθεση θα πρέπει να λήξη εδώ και όλοι θα φροντίσουμε ίνα ξεχασθή». Αρκούντως διδακτική και ωφέλιμος ιστορία τώρα που κάποιοι τη θυμήθηκαν.

Πηγή: http://www.paraskevi13.com/?p=19799

***

Η απάντηση από το Σωματείο «Οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους»

Στις 15 Απριλίου στην «Π+13» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Τώρα θυμήθηκαν και το... τάμα του έθνους». Σ' αυτό γινόταν αναφορά στην πρόταση του Διορθόδοξου Συνδέσμου «Ο Απόστολος Παύλος» με ιδρυτή τον κ. Ιωάννη Αναγνωστόπουλο για την υλοποίηση του «τάματος του έθνους» που είχε μπει στο συρτάρι μετά το 1974. Απάντηση στο ρεπορτάζ αυτό αποτελεί η επιστολή του Σωματείου «Οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους», την οποία δημοσιεύουμε σήμερα, Η επιστολή, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου, Ι. Αναγνωστόπουλος, και η γενική γραμματέας, Αικ. Αναγνωατούλου, έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Επειδή το δημοσίευμα σας με τίτλο "Τώρα θυμήθηκαν και το... τάμα του έθνους!" θίγει και ειρωνεύεται τις προσπάθειες και το έργο μας, χρησιμοποιώντας ανυπόστατους ισχυρισμούς ως επιχειρήματα, έχουμε ΧΡΕΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!.

Δεν υπηρετούμε ούτε συνηγορούμε για το έργο της Δικτατορίας Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη σε όλα, αλλά και σε ό,τι αφορά το Τάμα του Έθνους. Αντιθέτως υπάρχουν γεγονότα που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Επισκεφτήκαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο την 25.9.2011 μαζί με κορυφαίους καθηγητάς Πανεπιστημίου και εθέσαμε το θέμα αναλήψεως πρωτοβουλιών:

1. Για το Τάμα του Έθνους και

2. Για την τύχη των χρημάτων, που συγκεντρώθηκαν  επί  Δικτατορίας προς τον σκοπό αυτό.

Επειδή δεν απέδωσε καρπούς η εν λόγω επίσκεψι, απευθυνόμαστε προς όλους τους Μητροπολίτες, οι οποίοι εκδηλώνουν θετικές και ευλαβείς προθέσεις για το μέγα τούτο σκοπό.

Διαθέτοντες όλες τις αποδείξεις σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δεν ήταν ο πρώτος υποστηρικτής, αλλά η σειρά κατατάξεως, που επιχειρείται, (...) αλλού στοχεύει.

Ούτε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθές ακολούθησε ως δεύτερος. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους Ιεράρχες και δεν τους διαχωρίζουμε με κανένα τρόπο. Δεν εφεύραμε το Τάμα του Έθνους εν μέσω κρίσεως και δεν συνηγορούμε με τους τρόπους ιάσεως του λεγόμενου Μνημονίου, γιατί δημιουργεί νέα προβλήματα στη Χώρα και το Λαό. Ο αγώνας μας για το Τάμα του Έθνους είναι αποδεδειγμένα πολυετής βάσει αποδείξεων και όχι ισχυρισμών.

Όμως, για το Τάμα του Έθνους, ο Μέγας Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έβαλε την υπογραφή του και δεν την παίρνει πίσω.

Προφανώς έχουμε και εμείς αλλά και εσείς το δικαίωμα και την δυνατότητα να αγωνιζάμεθα για τους στόχους και σκοπούς του Έθνους, εθελοντικά.

Τα λάθη δεν μας πτοούν είναι ανθρωπινά. Ο ρόλος της Δικτατορίας και των εντολέων της έχει διευκρινισθή πλήρως με την μεγίστη απόδειξη, ότι ο μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Κλίντον εζήτησε συγνώμη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, γιατί οι ΗΠΑ εδημιούργησαν και εστήριξαν την Δικτατορία στην Ελλάδα για όλους τους λόγους και τις συνέπειες, που όλοι πλέον γνωρίζουν.

Μόνο ο φάκελος του αειμνήστου Ιωάννη Καποδίστρια και ο φάκελος της Κύπρου παραμένουν επί τόσες δεκαετίες κλειστοί-επτασφράγιστα μυστικά - τμήματα όμως αυτών, που δεν επιβεβαιώνονται, βλέπουν συχνά το Φως της Δημοσιότητας, για τις ανάλογες προωθούμενες σκοπιμότητες.

Για μας το Τάμα του Έθνους αποτελεί στόχο, όραμα και σύμβολο δικαιώσεως των αγώνων του Λαού μας και της Ειρήνης του Κόσμου υπό την σκέπη της δυνάμεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και απάντων των Ορθοδόξων της Γης.

Σήμερα που ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται σημαντικά και η ατέλεια των συστημάτων της πολιτικής και των πολέμων αποκαλύπτονται ξανά μόνο η Ορθοδοξία διαθέτει την Αγάπη και τις Λύσεις ως υποδείξεις διαλόγου για την Ειρήνη στον κόσμο και την διαβίωση των Εθνών.

Ο Λόγος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού περιλαμβάνει τη φράαι «Ειρήνη υμίν», αλλά και την προσταγή "Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την Γη".

Αντί λοιπόν οι νέοι θεολόγοι να εντρυφούν με το παγκόσμιο γίγνεσθαι εν ειρήνη, βλέπομε και την επιστήμη ουδέτερα στους "ειδικούς" ελέγχους των γεννήσεων αγνοώντας την πρόνοια του Θεού, για την οποία ένα και μόνο στοιχείο αρκεί.

Ο Μπετόβεν, ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Βέμπερ, ο Βάγκνερ, ο Χάιντελ και ο Χάυδν είναι οι μέγιστοι μουσικοί, αλλά και τα τελευταία παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών τους (Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη Οικογένεια τεύχος 129/2011 σελ. 22).

  Κατανοούμε τις χρήσιμες η σκόπιμες ανάγκες όλων, αλλά ευτυχώς υπάρχει πάντα το Άγιο Φως και το Φως του Πνεύματος, που μπορεί να μας δίδη θάρρος και δύναμι να συνεχίζωμε τον Αγώνα για την οριστική Εθνική Ανεξαρτησία και μέσα από τους αγώνες της Ορθοδοξίας. Μέγιστο βάλσαμο αποτελεί για μας ο Λόγος του Κυρίου, αλλά και του σύγχρονου μαθητή του, Μητροπολίτη Μεσογαίας, ο οποίος επιτυχώς διευκρινίζει:

"Η επιστήμη είναι ένα υπέροχο εργαλείο, για να μας δείξη την ομορφιά του φυσικού κόσμου. Αλλά είναι πολύ μικρό, για να μας απόδειξη τα όριο του ανθρώπου" (Κάπα της Καθημερινής 24/4/2011 τεύχος 412. σελ. 10).

Για μας το Τάμα του Έθνους αποτελεί μέγιστο σύμβολο αγώνων-θυσιών και δικαιώσεως του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, γιατί επιτέλους δικαιούμεθα και την Εθνική μας ανεξαρτησία.

Μόνο με επιτυχή στρατηγική και αγώνες θα απαλαχθούμε από την Σισύφειο παράδοσι και μόνο έτσι θα αμυνθούμε για την υπεράσπιση των πυλώνων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, που έχουν λύσεις για όλα και για όλους.

(Παρακαλούμε, όπως δημοσιευθή, ως απάντησι στο σχετικό και προαναφερθέν δημοσίευμα σας).

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

***

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΑΜΠΗ... ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΔΟΝ 2 ΑΙΩΝΕΣ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - ΗΡΘΕ Η ΜΕΤΑ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΟΥ

1.Μεγάλη χαρμολύπη μᾶς διακατέχει.

2.Τώρα, ὄχι μόνον οἱ ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, ὁ ἕνας μετὰ τὸν ἄλλον γραπτῶς καὶ προφορικῶς ὑπερθεματίζουν διὰ τὴν ἄμεσον ἐκπλήρωσιν τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους (συνεχίζουν νὰ μᾶς κοινοποιοῦν μερικοὶ Ἱεράρχες τὰ ἔγγραφά τους πρὸς τὴν Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὡς π.χ. προσφάτως οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολῖτες Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμῶνος κ. Ἀγαθόνικος καὶ Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως κ. Ἱερεμίας - συνημμένως πρὸς ἀνάρτησι) ἀλλὰ καὶ Μέσα Μαζικῆς Ἐνημερώσεως ἤ «παραπληροφορήσεως» ἄρχισαν δειλὰ-δειλὰ νὰ ἀσχολοῦνται μὲ τὸ κολοσσιαῖο καὶ μεγαλεπήβολο ἔργο τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους:

Α) Στὴν παραπληροφοροῦσα καὶ γελοιοποιοῦσα τὴν ὑπόθεσι «Παρασκευὴ +13» ἀπεστείλαμε ἀπάντησί μας, τὴν ὁποία ἐδημοσίευσε τὴν 6.5.2011, βάσει τοῦ Νόμου 1092/1938 Kεφάλαιο ε’, Ἄρθρο 39, ΦΕΚ 68Α/22.2.1938 - συνημμένως. Ὅμως ἡ ἐν λόγῳ ἐφημερίδα δηλώνει, ὅτι παραμένει στὶς ἀπόψεις της (ὁ δὲ παράνομος Ἰούδας οὐκ ἠβουλήθη συνιέναι) καὶ τοιουτοτρόπως «καταξεφτελίζεται» εἰς τὰ ὅμματα καὶ τὶς συνειδήσεις τῶν εὐλαβῶν καὶ νουνεχῶν-ὑγιῶς σκεπτομένων Ἑλλήνων.

Β) Ὁ Τηλεοπτικὸς Σταθμὸς «Kontra Channel» τὸ παρελθὸν Σάββατον 7.5.2011 προέβαλε περίληψιν σχετικῆς συνεντεύξεως μας (βλ. στὴν ἱστοσελίδα μας www.fotgrammi.gr http://www.youtube.com/watch?v=T-Gzg8habuU) καὶ τὸ ἐρχόμενο Σάββατο 14.5.2011 θὰ συνεχίσῃ καὶ θὰ ὁλοκληρώσῃ τὴν συνέντευξι ἀντικειμενικῶς, χωρὶς νὰ «χύνῃ δηλητήριο».

Γ) Ἡ ἐφημερίδα «Real News» στὸ φύλλο τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἀπὸ 23.4.2011, σελ. 42 ἔγραψε ἀντικειμενικῶς ὑπὲρ τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους - συνημμένως.

Δ) Ἡ ἔγκριτος ἐφημερίδα «Δημοκρατία» στὸ σημερινὸ της φύλλο 10.5.2011 στὶς σελίδες 1 καὶ 24 ἕως 25 - συνημμένως ἀναφέρεται ἀντικειμενικῶς ὑπὲρ τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους.

3. Σήμερα 10.5.2011 ἦταν νὰ καταθέσῃ ὁ Συνοδικὸς-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφεὶμ τὴν σχετικὴ εἰσήγησί του στὴ Διαρκῆ Ἱερὰ Σύνοδο γιὰ νὰ ἀποφανθῇ αὐτὴ γιὰ τὴν ἀναγραφὴ τοῦ θέματος στὴν ἡμερησία διάταξι τῆς Ἱεραρχίας καὶ νὰ συζητηθῇ τὴν 17.5.2011, διότι ὁ κανονισμὸς συγκλήσεως τῆς Ἱεραρχίας προβλέπει, ὅτι, ἐὰν ζητήσουν τὴν διεξαγωγὴ συζητήσεως ἑνὸς θέματος ἄνω τῶν 25 Μητροπολιτῶν, αὐτοδικαίως συζητεῖται τοῦτο.

«Καρδιοχτυποῦμε» μήπως μετὰ τὸ χθεσινὸ ἀτύχημα τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου κ. Ἱερωνύμου (στὸν ὁποῖο εὐχόμεθα ὁλοψύχως περαστικά) ἀναβληθῆ…

4. Γιὰ νὰ πραγματοποιηθοῦν τὰ ἐγκαίνια τὴν 25ην Μαρτίου 2021, ὅπως ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος εἰς τὸ ἔγγραφό του ἀπὸ 25.3.2011 τονίζει, «δὲν ἐπιτρέπεται νὰ χάνωμε οὔτε μία ἡμέρα». Ἐπιβάλλεται νὰ συνειδητοποιήσωμε ἐπιτακτικὴ τὴν ἀνάγκη τῶν Γραφικῶν: «ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας» (Β’ Κορ. 6, 2), ποὺ τὸ ἐκλαΐκευσε ὁ «μεγάλος Ἀνδρέας» εἰς τὸ: «ἐδὼ καὶ τώρα».

Δυστυχῶς ἀντιθέτως ἐφαρμόζεται τὸ Γραφικό: «ὅτι οἱ υἱοὶ τοῦ αἰῶνος τούτου φρονιμώτεροι ὑπὲρ τοὺς υἱοὺς τοῦ φωτὸς εἰς τὴν γενεὰν τὴν ἑαυτῶν εἰσι …» (Λουκ. 16, 8).

5. Ἄς εὐχηθοῦμε ὅλοι οἱ ὑγιῶς θρησκευτικὰ καὶ πνευματικὰ Ἕλληνες, νὰ φωτίσῃ ὁ Θεὸς ὅλους μας, ἰδιαιτέρως τοὺς ἁγίους Συνοδικοὺς καὶ Ἱεράρχες, νὰ ἀποφανθοῦν ἀμέσως, διότι ὁ ἀντικείμενος ἡμῖν Σατανᾶς τὸ ἔχει πάρα πολὺ διαιωνίσει. Γιὰ νὰ πᾶμε ὅλοι οἱ Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες μπροστά, ἐπιβάλλεται νὰ ἔχωμε ὡς δόγμα μας, «ποτὲ μὴ ἀναβάλῃς», διότι τὸ σήμερα μετὰ συναίσεως εἶναι τοῦ Θεοῦ, τὸ αὔριο μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ τοῦ Σατανᾶ. Βέβαια ἐμεῖς ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ ἀποθαρρυνώμεθα, ἀλλὰ νὰ ἐφαρμόζωμε τὸ Γραφικό: «ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περὶ τῆς ἀληθείας, καὶ Κύριος ὁ Θεὸς πολεμήσει ὑπὲρ σοῦ.» (Σοφ. Σειρ. 4, 28) καὶ «ὁ δὲ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται » (Ματθ. 10, 22).

6. Ἄν διαδώσετε, ἀναρτήσετε στὴν ἱστοσελίδα σας τὸ παρὸν καὶ τὰ συνημμένα κείμενα (εὐχαριστοῦμε θερμότατα ἐκ τῶν προτέρων γιὰ τὴ συνεχῆ συμπαράστασι), καλὸ θὰ εἶναι νὰ μὴ ἀναρτῶνται καὶ οἱ φωτογραφίες μας. Ἐμεῖς θὰ θέλαμε νὰ παραμείνωμε ὡς ἄγνωστοι καὶ ἀφανεῖς, ὅπως ἀφανὴς εἶναι ἡ ψυχή, πλὴν ὅμως κινεῖ ὅλο τὸ σῶμα. Καὶ ὅπως εἶχε ἀποφανθῆ καὶ ἐδῶ καὶ 60 ὁλόκληρα χρόνια ὁ Ἄρειος Πάγος: «ἡ προσπάθεια ἀναδείξεως φήμης πέριξ τοῦ α΄ ἤ τοῦ β΄ προσώπου εἶναι ἡ ὑψίστη ἰδιοτέλεια».

7. Ἐμεῖς ἐπιθυμοῦμε διακαῶς καὶ τελείως ἀνιδιοτελῶς νὰ πραγματοποιηθῇ ἐπιτέλους ἡ ἱερὰ ὑπόσχεσις - ἡ κληρονομιὰ τῶν ἡρώων τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας, προτοῦ ἀπέλθωμε ἀπὸ τὸ μάταιο τοῦτο κόσμο

8. Συνεχίζουμε νὰ στερούμεθα οἰκειοθελῶς τῶν περισσοτέρων ἀγαθῶν καὶ νὰ διαθέτωμε τὰ πάντα γιὰ τὸ μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας καὶ λατρείας καὶ ὑπολογίζομε στὰ ἔξοδά μας καὶ τὴν τελευταία δεκάρα ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ. Αὐτά τὰ πενιχρά, ποὺ διαθέτουμε ἐμεῖς, ποὺ εἶναι προϊὸν τοῦ μὲ ἀπερίγραπτες στερήσεις, σωματικὲς καὶ ψυχικὲς ἀλγηδόνες μόχθου τοῦ βίου μας, θὰ ἀποτελέσουν «τὸ φύραμα».

Ἐὰν καὶ ἡ τελευταία δεκάρα ἀξιοποιηθῆ μὲ ἀπόλυτο διαφάνεια, τότε οἱ ἐπανειλημμένως ἀπὸ τοὺς πάντας ἐξαπατηθέντες πανέλληνες τῆς ὑφηλίου θὰ σπεύσουν νὰ συνδράμουν γενναίως γιὰ τὴν ὁλοκλήρωσι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους.

Δὲν ζητοῦμε τὴ παραμικρὴ χρηματικὴ βοήθεια τοῦ ἁμαρτωλοῦ κράτους, τὸ ὁποῖο κόπτεται γιὰ στάδια-γήπεδα, νὰ συνέρχονται οἱ «μπαχαλάκηδες» νὰ τὰ κάνουν «γυαλιά-καρφιά» καὶ νὰ ἐκτονώνωνται τὰ ἀφιονισμένα πλάσματα, γιὰ ἄχρηστα ὀλυμπιακὰ ἔργα (ἀκόμη καὶ σήμερα δὲν γνωρίζουμε, πόσα δισεκατομμύρια εὐρώ ἐσπατάλησε τὸ «ἀνθρωπάκι» Σημίτης καὶ τὸ ξέφρενο γύναιο ἡ συνεργάτης του, γιὰ Eurovision καὶ λοιπὰ ἀποχαυνωτικὰ καὶ ἐκμαυλιστικὰ ψυχοκτόνα θεάματα).

9. Οὐδὲ καὶ ἀπὸ αὐτὴ τὴν Ἐκκλησία δὲν ἐπιθυμοῦμε νὰ ἔχωμε χρήματα. Ἄς τὰ διαθέσῃ, ὅπου αὐτὴ νομίζει, ὡς π.χ στὴν οὐτοπικὴ προσπάθεια γιὰ ἀποτοξίνωσι μερικῶν ἑκατοντάδων δυστυχισμένων ναρκωμανῶν…

Ἡ σωστὴ λύσι θὰ ἦτο ἡ ριζικὴ ἀντιμετώπισι τῆς λίαν καταστρεπτικῆς μάστιγος τῶν ναρκωτικῶν διὰ τῆς καθολικῆς διαφωτίσεως τοῦ πληθυσμοῦ-ἰδιαιτέρως τῶν νέων, ἡ καταστολή καὶ ἡ ἔμπρακτος πρόληψι («ἕνα γραμμάριο προλήψεως μᾶς σώζει ἀπὸ ἑκατομμύρια τόννους θεραπεία»).

10. Μὲ τὸ νὰ προσπαθοῦμε οὐτοπικῶς νὰ θεραπευθοῦν μερικὲς ἑκατοντάδες ναρκομανῶν καὶ νὰ ἀφήνωμε ἑκατομμύρια ἄλλα παιδιὰ στοὺς «ὄνυχες» τῶν λεόντων εἶναι σὰ νὰ ἀντλῶμε «εἰς πίθον Δαναΐδων» καὶ ἔτσι τὸ κακὸ πολλαπλασιάζεται μὲ γεωμετρικὴ πρόοδο.

11. Εἶναι ἄκρως ἀποκαρδιωτικὸ ἀκόμη καὶ στὴ μεγίστη ἠθικὴ καὶ οἰκονομικὴ κρίσι, ποὺ διερχόμεθα, οἱ πάντες νὰ κόπτωνται καὶ νὰ διαθέτουν πανάκριβες ἐκτάσεις καὶ τεράστια χρηματικὰ ποσά, ἀκόμη καὶ γιὰ μωαμεθανικὸ τέμενος καὶ τζαμιά, ἀλλὰ γιὰ τὴν ἐκπλήρωσι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους νὰ ἐφευρίσκουν οἱ ἰθύνοντες χιλιάδες προφάσεις ἐν ἁμαρτίαις, ἐφαρμόζοντες τὸ σατανικὸ ἐφεύρημα «ἐν καιρῷ εὐθέτω θὰ ἐπανέλθωμεν» καὶ τὸ «ἐς αὔριον τὰ σπουδαῖα».

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR