Ζωηφόρος

Σεραφείμ «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πρότεινε αυθαίρετα τη μετάθεση μου»,

Σεραφείμ «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

πρότεινε αυθαίρετα τη μετάθεση μου»

Αποκλειστικό - Ανοιχτή επιστολή προς τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ και τους Αρχιερείς του Αλεξανδρινού Θρόνου, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» δημοσιεύει σήμερα 29.01.2011, αποκλειστικά την ανοιχτή επιστολή του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει: «Χωρίς τη συγκατάθεση μου και την πλήρην διαφωνία μου,  και ιδιαίτερα χωρίς να είμαι προηγουμένως ενημερωμένος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πρότεινε αυθαίρετα στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου τη μετάθεση μου.»

Η ανοιχτή επιστολή αποκλειστικά στη Romfea.gr

Μακαριώτατε,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αδελφοί,

Όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο αυτές τις ημέρες και ιδιαίτερα εις την έδραν του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μας πονούν όλους μας.

Ήδη πολλές οικογένειες μέσα στη θλίψη τους απαρηγόρητοι τρέχουν να θάψουν τα νεαρά μέλη τους που σκοτώθηκαν από τις βιαιότητες από εκείνους που έπρεπε να τους προστατεύουν.

Πολλοί άλλοι βρίσκονται σοβαρά τραυματισμένοι στο κρεβάτι του πόνου περιμένοντας την στήριξη μας και τη παρηγοριά και την περίθαλψη.

Όλοι ομιλούν για τη μεγάλη κρίση της Αιγύπτου, από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο στη γή.

Προτείνω ανοικτά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος, ως ο αρμόδιος κατά το κανονικόν Δίκαιον της Εκκλησίας μας, να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας για  να προσευχηθούμε και να αποφασίσουμε πως να συμβάλουμε στην καταστολή της βίας και στην υιοθέτηση του διαλόγου για ειρηνική αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων της Χώρας.

Μπορεί η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας να είναι να μη ανακατεύεται στην πολιτική, όταν όμως καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν σκοτώνονται βίαια αθώοι άνθρωποι, όταν κυριαρχεί χάος και αναρχία,  η Εκκλησία οφείλει να διαδραματίσει με τον Λόγο της Αγάπης του Ευαγγελίου συμφιλιωτικό ρόλο ανάμεσα στους αντιμαχόμενους για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Ευχαριστούμε τον Θεό που προστάτευσε τον Πατριάρχη μας και βρίσκεται ασφαλής στην Αθήνα.

Το ίδιο προσευχόμαστε στο Θεό να προστατευθούν κι όλοι οι άνθρωποι, μικροί μεγάλοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι που αυτή τη στιγμή ζουν στην Αίγυπτο και δεν ξέρουν τι μέρα θα ξημερώσει γι’ αυτούς.

Λυπούμαι να αναφέρω μέσα στην προσωπική μου θλίψιν ότι κατά τας εργασίας της τελευταίας τακτικής Συνόδου του Πατριαρχείου μας στην Αλεξάνδρεια, διαπίστωσα ίχνη επίδρασης του πολιτικού συστήματος της αυθαιρεσίας του Προέδρου Μουμπάρακ και στις αποφάσεις της δικής μας Ιεράς Συνόδου.

Χωρίς τη συγκατάθεση μου και την πλήρην διαφωνία μου,  και ιδιαίτερα χωρίς να είμαι προηγουμένως ενημερωμένος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πρότεινε αυθαίρετα στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου τη μετάθεση μου.

Αυτή η απόφαση είναι κατάργηση του Συνοδικού κανονικού συστήματος της Εκκλησίας μας κι οφείλω ως Ορθόδοξος Ιεράρχης να το ομολογήσω και δημόσια.

Ως άνθρωπος αισθάνομαι την αδικία εκείνη που αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι που τους βγάζεις ξαφνικά έξω από το σπίτι τους και δυσκολεύονται να πιστέψουν τι εσυνέβει στη ζωή τους και πέφτουν στην ασθένεια της κατάθλιψης.

Η Εκκλησία οφείλει με θυσίες να αγωνίζεται με τον Λόγο του Ευαγγελίου να μετατρέψει τον κόσμο σε Εκκλησία που οδηγεί εις την Βασιλεία των Ουρανών κι όχι να επιτρέπουμε να επηρεαζόμαστε από τον αμαρτωλόν κόσμον, μετατρέποντας την Εκκλησία σε κόσμον.

Η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας να τοποθετηθεί και να δράσει για την κρίση που ζει ο Λαός της Αιγύπτου είναι η πρώτη μας προταιρεότητα.

Έχουμε χρέος προς τις επιταγές της Ορθοδοξίας, προς την Ιστορία του Πατριαρχείου μας και προς την Ανθρωπότητα να συμβάλουμε στην καταστολή της βίας και στην επικράτηση της ειρήνης, του νόμου και της τάξεως και της αγάπης.

Μετά σεβασμού και ασπασμών αγάπης

+Ο Μητροπολίτης Ζιμπάπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτης

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7120:-l-------r&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel