Ζωηφόρος

Επιστολή Ιεράς Συνόδου σε Μπαρόζο για ημερολόγιο της Ε.Ε.,

Επιστολή Ιεράς Συνόδου σε Μπαρόζο

για ημερολόγιο της Ε.Ε.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπαρόζο απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσον αφορά την έκδοση ημερολογίου το απευθύνεται στα παιδιά, και παραθέτει σε όλες τις εορτές εκτός από τις Χριστιανικές.

Να σημειωθεί, ότι το εν λόγω ημερολόγιο εξεδόθη με χρηματική δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της «Romfea.gr» το εν λόγω θέμα έφερε στη Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκε ότι με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εξεδόθη και κυκλοφορεί ένα νέο Ημερολόγιο απευθυνόμενο σε παιδιά, το οποίο παραθέτει όλες τις εορτές του Ισλάμ, του Ινδουισμού και άλλων θρησκειών, αλλά δεν αναφέρει τις Χριστιανικές εορτές.

Τούτο προκαλεί πολλά ερωτηματικά δεδομένου ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ανήκει στις μεγάλες Χριστιανικές ομολογίες. Πως είναι δυνατόν σε εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να υποτιμάται και να παραθεωρείται η πίστη και η παράδοση εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων;

Ο ρόλος του Χριστιανισμού στην διαμόρφωση της Ευρώπης είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Στο Ημερολόγιο αναφέρεται, ότι είναι «μία αστείρευτη πηγή πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και παρά την δήλωση αυτή παραλείπεται κάθε αναφορά στον Χριστιανισμό.

Πως μπορούμε να διεκδικήσουμε την εκπαίδευση της νεολαίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αρνούμενοι μια θρησκεία που έχει συμβάλει στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την ενότητά της;

Η Χριστιανική θρησκεία κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις θρησκείες της Ευρώπης. Είναι αδιανόητο να αμφισβητείται η τόση μεγάλη σημασία που έχει στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και η κοινή πίστη στις ευαγγελικές αξίες και αρχές.

Η Χριστιανική θρησκεία, περισσότερο από ένα θρησκευτικό γεγονός είναι επίσης ο συντελεστής και διαμορφωτής μιας πολιτιστικής ιστορίας και πνευματικής ταυτότητας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Επιπλέον οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τις Χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, όπως καταγράφονται στην Ιστορία και όπως τις παραδέχονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι διανοητές, όπως ο Τόμας Έλλιοτ, ο Πωλ Βαλερύ κ.α.

Άλλωστε και οι πρώτοι ιδρυτές της τότε Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος) και συγκεκριμένα ο Αντενάουερ, ο Μονέ, ο Σπάακ, ο Ντε Γκάσπερι κ.α. είχαν θέσει ως σαφή στόχο τους τη δημιουργία μιας ειρηνικής και δημοκρατικής ενώσεως Κρατών με βάση τις αρχές του Ευαγγελίου.

Ο Χριστιανισμός μαζί με τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό και το ρωμαϊκό (ορθότερα βυζαντινορωμαϊκό) Δίκαιο υπήρξαν οι δεξαμενές από τις οποίες η Ευρώπη άντλησε τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανεκτικότητος.

Οι Χριστιανικές εορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, που τις παραλείπει το Ημερολόγιο, εορτάζονται σ’ όλη την Ευρώπη από πολλούς ανθρώπους ακόμη και μη χριστιανούς.

Είμεθα βέβαιοι ότι θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες να επανορθωθεί αυτό το σοβαρό σφάλμα και ότι θα δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να μην διανεμηθεί το Ημερολόγιο αυτό, αλλά να εκτυπωθεί άλλο στο οποίο θα αναφέρονται ρητά και οι Χριστιανικές εορτές.

Τούτο θα είναι συμβατό και με το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβώνος, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τον ρόλο των Εκκλησιών στην κοινωνία και τον πολιτισμό και καλεί τις μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες σε συνεχή και ανοικτό διάλογο.

Με την ευκαιρία αυτή σας ευχόμεθα υγεία και ευόδωση από το Θεό των έργων σας κατά το Νέον Έτος 2011 και διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση.

Ο Αρχιγραμματεύς

† Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7038:2011-01-22-00-02-41&catid=13

***

Δείτε και: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5169&Itemid=1

***

Ένα ημερολόγιο για τη νεολαία της Ευρώπης...

χωρίς τις ευρωπαϊκές γιορτές και αργίες

Το ευρωπαϊκό «Ημερολόγιο των Μαθητών» είχε στόχο να ενημερώσει όλους τους μαθητές της Ευρώπης για σημαντικά θέματα οικονομία, υγείας και εκπαίδευσης, φθηνά προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, κίνδυνοι στο internet και άλλα πολλά. Πέρα απ΄αυτά, υπάρχουν σ' αυτό και όλες οι ιουδαϊκές, μουσουλμανικές, ινδουιστικές θρησκευτικές γιορτές... ουπς, οι χριστιανικές λείπουν τελείως! Οι μαθητές που ήθελαν να δουν πότε πέφτει το Πάσχα, πότε το ένα και πότε το άλλο, διαπίστωσαν ότι δεν αναφέρονται αυτά πουθενά.

Στις Βρυξέλλες προκάλεσε η γκάφα ήδη αναταραχή. «Το λάθος είναι δικό μας», δήλωσε μια κυρία που συνεργάζεται στο γραφείο τύπου της Κομισσιόν. «Παραλάβαμε βιαστικά το ημερολόγιο και δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι θα έλειπαν τα αυτονόητα!» Ο αρμόδιος κομισάριος John Dalli ζήτησε συγγνώμη, ενώ έγραψε και σχετική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της καθολικής εκκλησίας.

Στους ορθοδόξους συνοδικούς δεν έγραψε τίποτα, γιατί κανείς δεν πήρε μυρωδιά το θέμα για να διαμαρτυρηθεί. Μάλλον εγώ το φέρνω εδώ πρώτος στη δημοσιότητα! Αποκλειστικότητα, έτσι; Ένας δημοσιογράφος δήλωσε ότι οι υπάλληλοι που έκαναν το λάθος θα πρέπει πλέον να δουλέψουν το Πάσχα και στις 25 Δεκεμβρίου, αφού στο ημερολόγιο που εξέδωσαν δεν αναφέρονται τέτοιες γιορτές.

Το ημερολόγιο διακινήθηκε σε όλη την Ευρώπη, κάπου 3,25 εκατομμύρια αντίτυπα και πρέπει τώρα να καταστραφούν (πολτοποίηση) όσα δεν μοιράστηκαν και να επανεκτυπωθούν καινούργια. Προς το παρόν το κόστος ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια €.

Προσωπικά αναρωτιέμαι, πόσες γιορτές Πάσχα θα αναφέρει αυτό το ημερολόγιο, αφού απευθύνεται σε καθολικο-προτεστάντες, αλλά και ορθοδόξους διαφορετικής εκδοχής, Έλληνες, Βουλγάρους, Σέρβους, Κόπτες, παλαιοημερολογίτες, Αρμένιους και ποιος ξέρει ποιους άλλους ακόμα. Το ίδιο και για τις υπόλοιπες ίδιες γιορτές που γιορτάζονται όμως κάθε φορά με διαφορετικά «θεόπνευστα» ημερολόγια... Μύλος!

Πάντως, αν βγουν ο Σεραφείμ Πειραιώς, ο Άνθιμος ή ο Αμβρόσιος και καταγγείλουν ότι το ημερολόγιο είναι αντιχριστιανικό κατασκεύασμα της παγκοσμιοποίησης, της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και του Σόρος, θα τους πιστέψω! Πάνω στην ταραχή τους ξέχασαν όμως οι ευρω-γραφειοκράτες να συμπεριλάβουν επίσης τις γιορτές της παγκοσμιοποιημένης θρησκείας! Ούτε μια συνωμοσία δεν είναι σε θέση να οργανώσουν αυτοί οι τύποι και θέλουν να μας ελέγχουν τι θα κάνουμε τα δανεικά που μας δίνουν;

                                 Πηγή: http://sfrang2.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel