Ζωηφόρος

Έκτακτη Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος 17/1/2011,

Έκτακτη Συνεδρία

της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

17/1/2011

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, γ) Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, ε) Ηλείας κ. Γερμανού, στ) Αργολίδος κ. Ιακώβου, ζ) Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, η) Λήμνου κ. Ιεροθέου, θ) Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ι) Φθιώτιδος κ. Νικολάου και ια) Κυθήρων κ. Σεραφείμ, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε :

«Ο λόγος της σημερινής μας συνάξεως, για τον οποίον η Δ.Ι.Σ. συνεκάλεσε την Ιεραρχία, είναι η από κοινού αντιμετώπισις πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται στην πνευματικήν διακονίαν των πιστών μας μετά την δημοσίευση του νόμου 3899/2010 (ΦΕΚ 212 τ. Α , 17.12.2010 ) με θέμα: "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας", μέσα σε μια ατμόσφαιρα οικονομικής δυσπραγίας της Χώρας μας και συνεχώς αυξανομένης ανασφάλειας, αγωνίας και ανησυχίας του λαού μας.

Τελειώνοντας ο Μακαριώτατος τόνισε :

«Δεν διαφεύγει από κανένα μας η κρίσις της Χώρας μας. Ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που υποβόσκει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων αυξανόμενης φτώχειας, επικίνδυνης ανεργίας και ανασφάλειας. Για άλλη μια φορά καλούμεθα και πάλι σαν Εκκλησία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και όλα αυτά μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα.

Είμαι βέβαιος, ότι και στην σημερινή σύναξη θα επικρατήσουν : η ψυχραιμία, η σύνεσις, η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα όλων μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως τίτλο : «Επί ζητημάτων Εφημεριακού Κλήρου».

Επί της εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κάτωθι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Η συζήτηση συνεχίσθηκε και μετά το διάλειμμα. κατά την οποία ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Ο εισηγητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ δευτερολόγησε και ανακεφαλαίωσε συνοπτικά τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανέγνωσε τις θέσεις του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και τοποθετήθηκε συμπερασματικά για όλα όσα διημείφθησαν.

Η όλη συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα μέσα σε πνεύμα ενότητος της Ιεραρχίας.

Εν τέλει απεφασίσθη, παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να ζητήσει για το 2011 τον διορισμό μειωμένου αριθμού Εφημερίων, οι οποίοι με πολύ δυσκολία θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν, αναγνωρίσασα την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις δυσκολίες, τις οποίες σήμερα διέρχεται η Πατρίδα μας.

Επισημαίνεται ωσαύτως η μεγάλη προσφορά όλων των Εφημερίων, ιδιαιτέρως όμως των ακριτικών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ότι σήμερα σε πολλά μικρά χωριά, η ελπίδα των ανθρώπων είναι το χτύπημα της καμπάνας, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και η εορτή του Ενοριακού Ναού και του μικρού παρεκκλησίου.

Τέλος ανετέθη στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο να συναντηθούν με τον Εξοχώτατο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Ιωάννη Ραγκούση για να του παραδώσουν την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

***

«Συμμετέχοντες στην οικονομική δυσπραγία»

Μειωμένο αριθμό προσλήψεων ζητά από την Πολιτεία η Ιερά Σύνοδος

Την κάλυψη 300 θέσεων εφημεριακού κλήρου, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες» ζητά από την Πολιτεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα. Στην ανακοίνωσή της η ΔΙΣ σημειώνει ότι συναισθάνεται και συμμετέχει στην οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, πάνω από 800 είναι τα κενά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ενώ μέσα στο 2011 θα συνταξιοδοτηθούν 290 εφημέριοι.

Μέσα στη διετία 2009-2010 συνταξιοδοτήθηκαν 423, αλλά 297 συνταξιούχοι εξακολουθούν να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν.

Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί στην Εκκλησία αν ισχύει η αναλογία πέντε αποχωρήσεις προς μία πρόσληψη, καθώς υπάρχει διάταξη με την οποία εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί.

Στη διάρκεια της μακράς συζήτησης ακούστηκαν πολλές απόψεις. Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος πρότεινε να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία αποδεσμεύοντας τα δεσμευμένα ακίνητά της και στη συνέχεια να αναλάβει η ίδια να πληρώνει τους λειτουργούς της.

Διατυπώθηκε επίσης η άποψη να μη χειροτονηθεί ούτε ένας εφημέριος μέσα στο 2011, αλλά και να καταθέσουν όλοι οι αρχιερείς το μισό τους μισθό για ένα ολόκληρο χρόνο.

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών για να του παραδώσει την απόφαση της Ιεραρχίας.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231074838

***

Φραστική αντιπαράθεση Αρχιεπισκόπου με Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Σε καλό κλίμα συνεδρίαζε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε έκτακτη συνεδρία για το θέμα που αφορά το 1/5 των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρόλα αυτά δεν απουσίασαν και οι εντάσεις μεταξύ των ιεραρχών, όπως αυτή μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Άναψαν τα αίματα όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, είχε μια λεκτική αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με την στάση του σε διάφορα θέματα.

«Δεν μιλάτε και γι’ αυτό υποτιμάται η Εκκλησία. Μάθαμε και ακούσαμε ότι στην ορκωμοσία του Δημάρχου περιφρονήθηκε η Εκκλησία», φέρεται να είπε ο κ. Αμβρόσιος στον Αρχιεπίσκοπο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις του κ. Αμβροσίου, τονίζοντας ότι «Άγιε Καλαβρύτων δεν έχω να σας απαντήσω στο θέμα αυτό, εμένα ο Δήμαρχος με αγαπά, με τιμά και με σέβεται. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι πεποιθήσεις του, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέτε».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος του είπε: «Εμείς Μακαριώτατε, όποια κριτική και εάν κάνουμε την κάνουμε καλόπιστα, και πάντα για το συμφέρον της Εκκλησίας. Δεν θέλουμε να σας κάνουμε πολιτική, δεν θέλουμε να σας κάνουμε προσωπική αντιπαράθεση και κριτική».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φανερά ενοχλημένος, συνέχισε απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων πως «δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα, είμαι στη θέση αυτή για να υπηρετήσω τον λαό. Όλους μας ο κόσμος μας βλέπει και μας κρίνει…»

«Τόσο εσείς, όσο και ο Άγιος Θεσσαλονίκης μου λέτε να ακολουθήσω μια άλλη γραμμή, αλλά εγώ δεν μπορώ να την ακολουθήσω. Εγώ έχω την δική μου γραμμή, έχω την δική μου λογική στα εν λόγω θέματα της Εκκλησίας, δεν μπορώ να σας ακολουθήσω λυπάμαι!», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, απαντώντας για το θέμα των ιερέων μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι ιερείς σύμφωνα με τα νομοθετήματα δεν μπορούν να υπάγονται στο 1/5, το οποίο  η Πολιτεία δεν έχει αλλάξει».

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6997:2011-01-17-20-39-53&catid=13

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel