Ζωηφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, οι εναντίον του επιθέσεις και το έργο του,

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος,

οι εναντίον του επιθέσεις και το έργο του

***

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος:

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε από τα ερείπια

Από την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» Ιωαννίνων

Αν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι «παράνομος» σήμερα δεν θα υπήρχε κανονική αλβανική ιεραρχία και κλήρος»,   τονίζει μεταξύ άλλων σε μακροσκελή απάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος επί ισχυρισμών Αλβανού (κ. Φράσερι) που επίμονα προσπαθεί να τον συκοφαντήσει. Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρει ότι βάσει του Αλβανικού Συντάγματος ο Ορθόδοξη Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, μαζί με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, αναγνωρίζεται ως νομικό πρόσωπο και είναι ανεξάρτητος εις την διοίκησιν και την διαχείρισιν της περιουσίας αυτής.

Αναφερόμενος στο σημερινό έμψυχο δυναμικό της Εκκλησίας της Αλβανίας, σημειώνει ότι αποτελείται από τρεις αρχιερείς, τρεις αρχιμανδρίτες, 130 πρεσβύτερους και διάκονους, ενώ εργάζονται στις υπηρεσίες της περίπου 750 υπάλληλοι. Όσο για τους Έλληνες υπηκόους, εκτός του Αρχιεπισκόπου υπάρχουν άλλοι τέσσερις κληρικοί και τέσσερις ελληνίδες. Επίσης εργάζονται τέσσερις αμερικανίδες και δύο αμερικανοί λαϊκοί. «Ας εξετάσει ο κ. Φράσερι, συνεχίζει ο κ. Αναστάσιος, πόσες εκατοντάδες ξένοι από κοντινές και μακρινές χώρες, εργάζονται για άλλες θρησκευτικές κοινότητες».

«Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας- καταλήγει ο Μακαριότατος – έχει ήδη, δόξα τω Θεώ, ανασυγκροτηθεί πλήρως από τα ερείπια, στα οποία την είχε οδηγήσει ο αθεϊστικός διωγμός. Αναπτύσσεται δημιουργικά, με συνεχή αγώνα, παρηγορώντας τον λαό, ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο. Σ΄ αυτό το έργο ο Αρχιεπίσκοπος έχει αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις και αγωνίζεται επί 19 ολόκληρα χρόνια, συμμετέχοντας στις κακουχίες, τις στερήσεις και τις δοκιμασίες του λαού».

Πηγή: http://www.neb.gr/node/3203

***

Στο στόχαστρο το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Επιθέσεις εθνικιστών και καλλιέργεια κλίματος

εις βάρος του ηγέτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας

με την ανοχή και κομμάτων

του Σταύρου Tζίμα

«…Μυστικός πράκτορας του ελληνικού σοβινισμού στην Αλβανία», «μισθοφόρος», «συνωμότης», «Έλληνας μαχητής», «παράνομος που έπρεπε να είχε φύγει ήδη» κ.ά. ήταν κάποιοι από τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι συνόδευσαν τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία, τη χρονιά που πέρασε, εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, θρησκευτικής προσωπικότητας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Μολονότι κατά τη σχεδόν εικοσαετή παρουσία του στην κορυφή της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας πέτυχε την εκ των ερειπίων ανόρθωσή της και ταυτόχρονα αναδείχθηκε διεθνώς στον καλύτερο πρεσβευτή των αλβανικών συμφερόντων, οι περιορισμένοι, πλην δραστήριοι και θορυβώδεις, αυτοί κύκλοι, δεν έβγαλαν ποτέ από το στόχαστρό τους τον Αναστάσιο. Με αιχμή του δόρατος ορισμένους εμφορούμενους από παρωχημένες αντιλήψεις ιστορικούς και πολιτικούς και μέσω κάποιων εφημερίδων -κυρίως μιας που ανήκει σε ιταλικά συμφέροντα- εξελίσσεται, από την ενθρόνισή του, το 1992, μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εναντίον του, η οποία κορυφώθηκε με τη δολοφονία τον Αύγουστο στη Χειμάρρα του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα. Για όλο αυτό το σύστημα που επιδίδεται σχεδόν εργολαβικά στην καλλιέργεια κλίματος εις βάρος του Αρχιεπισκόπου με στόχο την αποδόμησή του, ο Αναστάσιος δεν είναι παρά ο «Δούρειος Ιππος» των ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία, την οποία, κατ’ αυτούς, θα έπρεπε ήδη να έχει εγκαταλείψει. Θέμα απομάκρυνσης από την ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αναστάσιου και εκδίωξής του από την Αλβανία δεν τίθεται βεβαίως και όταν αυτό επιχειρήθηκε τον Νοέμβριο του 1994, το σχέδιο Συντάγματος που περιλάμβανε φωτογραφικό άρθρο καταψηφίστηκε.

Παραπληροφόρηση

Προς τι τότε η επιχείρηση παραπληροφόρησης, όπως την αποκαλεί απαντώντας στους επικριτές του ο ίδιος; Οπως επισημαίνουν εκκλησιαστικές και διπλωματικές πηγές στα Τίρανα, απώτερη επιδίωξη είναι να εξαλειφθεί από τη συλλογική αλβανική μνήμη το γεγονός ότι ένας Ελληνας ιεράρχης ήταν αυτός που ανέστησε και έστησε στα πόδια της την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλο Εκκλησία. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν φόβους για προβοκάτσια εις βάρος του, ενώ οι εναντίον του κλιμακούμενες επιθέσεις δεν περνούν απαρατήρητες από τις δυτικές πρεσβείες, αλλά και τις αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών στα Τίρανα. Μόνιμο μοτίβο των πολέμιών του, η κατ’ αυτούς «άκυρη» ενθρόνισή του το 1992, με το επιχείρημα ότι κατά τη σχετική τελετή κάποιοι, που εμφανίστηκαν σαν... διαφωνούντες ορθόδοξοι, φώναξαν «ανάξιος» και άρα, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν αποδεκτός από το ορθόδοξο χριστιανικό στοιχείο, ασχέτως αν το συγκεντρωμένο πλήθος τούς απομόνωσε! Κάθε φορά, ωστόσο, που ανακύπτει κάποιο πρόβλημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του Αναστάσιου, με την ανοχή πολλές φορές και πολιτικών κομμάτων, τα οποία σπεύδουν να επωφεληθούν. Πρόσφατο παράδειγμα η δολοφονία του Γκούμα και η έκκληση του Αρχιεπισκόπου, όταν απειλήθηκε διχασμός στη Χειμάρρα, για «νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή δικαιοσύνης», η οποία εξελήφθη από τους πολέμιους του Αναστάσιου ως μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας! Στο ίδιο πνεύμα και οι επιθέσεις τους παλαιότερα για γεγονότα όπως αυτά της Επισκοπής, τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε από την πρώτη στιγμή κ.ά.

«Το μόνο “αμάρτημά” μου είναι ότι είμαι Ελληνας», συνηθίζει να λέει σε όσους τον επισκέπτονται -και είναι πάρα πολλοί- για να του δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, ενώ και αλβανικές εφημερίδες στέκονται στο πλευρό του.

«Το έργο και η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν συνηγορούν στην αρνητική εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν όσοι απεργάζονται πολιτικές εναντίον των ορθοδόξων. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θίγει την αλβανική ταυτότητα, αντίθετα την ενισχύει καλύτερα από κάθε άλλον όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς», σημείωνε πρόσφατα σε άρθρο της η εφημερίδα Tirana Observer.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/12/2010_426778

***

Εύσημα Μπερίσα στον κ. Αναστάσιο

του Σταυρου Tζιμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ιστορική χαρακτήρισε τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστάσιου στην αναζωογόνηση των πνευματικών αξιών των Αλβανών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, σε μια περίοδο που ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στη χώρα του αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον ηγέτη των ορθοδόξων χριστιανών και εντείνουν τις εναντίον του επιθέσεις. Ο κ. Μπερίσα προσήλθε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Αρχιεπισκοπή για ανταλλαγή ευχών με τον κ. Αναστάσιο και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το εξαιρετικό έργο σας και για την ιστορική συμβολή, τη δική σας και των συνεργατών σας, στην αναζωογόνηση των πνευματικών μας αξιών οι οποίες εξ ολοκλήρου υπάρχουν ως θείες, αλλά συγχρόνως και ως γήινες ανθρώπινες αξίες».Τον σεβασμό και την εκτίμηση στο έργο του ηγέτη της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας εξέφρασαν κατά την επίσκεψή τους στον κ. Αναστάσιο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μπαμίρ Τόπι, η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζοζέρτα Τοπάλι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχος Τιράνων κ. Εντι Ράμα, οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, κ.ά.

Τον αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν επίσης και αντάλλαξαν ευχές οι ηγέτες των άλλων θρησκευτικών δογμάτων στην Αλβανία, ενώ νωρίς το πρωί τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στη διάρκεια της οποίας διαβάστηκε στην αλβανική και ελληνική γλώσσα μήνυμα του κ. Αναστάσιου. Σημειώνεται ότι η λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από την αλβανική κρατική τηλεόραση. Οι δηλώσεις του κ. Μπερίσα βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το καλλιεργούμενο εναντίον του Αρχιεπισκόπου από μερίδα εμφορούμενων από παρωχημένες αντιλήψεις ιστορικών, που ως στόχο έχουν, όπως επισημάινουν διπλωματικές και εκκλησιαστικές πηγές, να αποδομήσουν το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από το κομμουνιστικό καθεστώς ορθοδόξου εκκλησίας της Αλβανίας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/12/2010_427056

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel