Ζωηφόρος

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου,

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο "επιστρέφει" στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη

και της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

του Νίκου Παπαχρήστου

Την απόφασή του να επανεγγραφεί στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το μοναδικό ακίνητο που είχε στην κατοχή του και του αφαίρεσε το τουρκικό Κράτος, το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται περί μιας ιστορικής αποφάσεως που δικαιώνει πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Αmen.gr πρώτο έγραψε για την σημαντική και ιστορική αυτή εξέλιξη ήδη από χθες.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

"Fener Rum Patrikliği (Ecumenical Patriarchate) v. Turkey (no. 14340/05)*

The applicant, Fener Rum Patrikliği (the Ecumenical Patriarchate), is an Orthodox church in Istanbul and represents the Orthodox minority in Turkey. In a judgment of 8 July 2008 the Court held that the Turkish authorities were not entitled to deprive the applicant of its property without providing for appropriate compensation. The church had not received any compensation and it had therefore had to bear an inpidual and excessive burden, entailing a violation of Article 1 of Protocol No. 1 (protection of property). It further held that the question of the application of Article 41 (just satisfaction) was not ready for decision and reserved it. In today’s judgment, the Court held that Turkey had to reregister the property in question in the land register in the applicant’s name and to pay to the applicant EUR 6,000 for non-pecuniary damage and EUR 20,000 for costs and expenses.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση η Τουρκία καλείται να επιστρέψει το ακίνητο στο Πατριαρχείο και να του καταβάλει το ποσό των 6000 ευρώ καθώς επίσης και να επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα ύψους 20.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη νομική υποστήριξη του αιτήματος και της συνολικής προσφυγής του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχαν ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ο Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιάννης Κτιστάκης.

.

Διεθνές Πατριαρχικό Κέντρο Προστασίας του Περιβάλλοντος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης,  με γράμμα του προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχε ζητήσει την επιστροφή του ακινήτου, που αποτελεί το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο του κόσμου, προκειμένου, ύστερα από τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες να στεγάσει εκεί Πατριαρχικό Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είχε υποστηρίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία θα επιστραφεί το ακίνητο στο Πατριαρχείο. O κ.Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο τον περασμένο Αύγουστο όπου τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δικαίωση του Πατριαρχείου στο ζήτημα του Ορφανοτροφείου εμμέσως αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Νομική Υπόσταση που του αρνείται  η τουρκική διοίκηση με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να έχει και ακίνητη περιουσία. Το Ορφανοτροφείο περιήλθε στην κατοχή του Πατριαρχείου στις αρχές του 20ου αιώνα και έκτοτε τα δικαιώματα του αναγνωρίζονταν τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και από τη διάδοχη Τουρκική Δημοκρατία. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η Διεύθυνση Βακουφίων μετά από μια σειρά ενεργειών της προχώρησε στην υφαρπαγή του ακινήτου.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2631

***

Βαρθολομαίος για απόφαση ΕΔΔΑ:

"Πράξη αποδόσεως δικαιοσύνης"

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  ενημερώθηκε σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  για την επιστροφή στο Πατριαρχείο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, εβρισκόμενος  στο Ελσίνκι και εξέφρασε την ικανοποίηση και την συγκίνησή του και είπε ότι «ήτο πράξις αποδόσεως δικαιοσύνης», ευχήθηκε δε και στα άλλα θέματα στα οποία αδικήθηκε το Πατριαρχείο και η ομογένεια «να υπάρξει δικαίωσις και αποκατάστασις».

«Τώρα», πρόσθεσε, «αρχίζει η προσπάθεια αποκατάστασης και επισκευής του κτιρίου του Ορφανοτροφείου η οποία δεν θα είναι εύκολη, εάν ληφθεί υπόψιν η οικτρά κατάστασις στην οποία αυτό έχει περιέλθει ύστερα από τόσες δεκαετίες εγκαταλείψεως και αχρησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τα μέλη του ΕΔΔΑ, τους Νομικούς Συμβούλους του Πατριαρχείου, την Εφορεία του Ορφανοτροφείου και όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτό το αίσιο αποτέλεσμα.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2634

***

Το ΥΠΕΞ για Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

για το Ορφανοτροφείο του Πατριαρχείου

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε σήμερα τα εξής σχετικά με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου:

«Η Απόφαση αυτή συνιστά αίσια κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κομβικό σημείο στον αγώνα του για κατοχύρωση των νομίμων δικαιωμάτων του.

Σε συνέχεια της Απόφασης του Ιουλίου του 2008 που καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία για την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο με τη σημερινή Απόφαση απαιτεί την επανεγγραφή του ακινήτου του Ορφανοτροφείου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πέραν της σημασίας που έχει η Απόφαση αυτή για την προστασία της ακίνητης περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να συγκρατηθεί ότι το Δικαστήριο απαίτησε την αποκατάσταση της προτεραίας κατάστασης διατάσσοντας την αυτούσια επιστροφή του Ορφανοτροφείου και όχι την καταβολή αποζημίωσης».

πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/13/5176

***

«Φωτιές» ανάβει στην Τουρκία το θέμα του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Θέμα νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου τίθεται εκ των πραγμάτων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επιστροφή του κτηρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Πατριαρχείο, δηλώνει ο Τούρκος καθηγητής δικαίου και νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου Χουσεΐν Χατεμί, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα επιθυμεί την καταβολή αποζημίωσης και όχι την επιστροφή του κτηρίου, πράγμα που μπορεί να γίνει, όπως είπε, μόνο αν το ζητήσει το Φανάρι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Χατεμί επεσήμανε ότι “το Δικαστήριο έκρινε ότι η αφαίρεση από το Πατριαρχείο της δυνατότητας να έχει ακίνητη περιουσία συνιστά παραβίαση του δικαίου”.

Και σημείωσε το εξής:

“Τώρα υπάρχει ένας τρόπος. Το Ορφανοτροφείο μπορεί να ανήκει στο βακούφι της Πριγκήπου, αλλά ο τίτλος κυριότητας θα είναι του Πατριαρχείου. Εάν αποφασιστεί ότι δεν θα είναι ορφανοτροφείο, το Πατριαρχείο θα αποφασίσει τι θα γίνει. Η τουρκική πλευρά προκειμένου να αποφύγει τα περί νομικής προσωπικότητας επιθυμεί την καταβολή αποζημίωσης και όχι την αναγνώριση του τίτλου ιδιοκτησίας. Η απόφαση του ΕΔΑΔ κάνει λόγο για επιστροφή του κτηρίου. Μόνο αν το θελήσει το Πατριαρχείο, μπορεί να μην επιστραφεί το κτήριο και να δοθεί αποζημίωση. Αλλά δεν πρέπει να θελήσει κάτι τέτοιο το Πατριαρχείο”.

Ο κ. Χατεμί είπε επίσης ότι “μετά το 1923, δεν αναγνωρίζεται μεν νομικό καθεστώς, αλλά μέχρι τη δεκαετία του ’70, δεν υπήρξε πρόβλημα με την περιουσία του Πατριαρχείου. Απλώς είχε το βακούφι του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου το οποίο διαχειριζόταν το ορφανοτροφείο. Η κυριότητα όμως ανήκε στο Πατριαρχείο. Αυτό άλλαξε μετά το ’70 και αφαιρέθηκε από το πατριαρχείο η δυνατότητα να έχει ακίνητη περιουσία”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com/2010/06/16

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel