Logo
Print this page

Διώξεις εναντίον μοναχών στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης;

Διώξεις εναντίον μοναχών

στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης;

Μοναχοί εγκαταλείπουν τα μοναστήρια για την απομάκρυνση του Επισκόπου Ράσκας Αρτεμίου

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Αρτεμίου βρίσκονται οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Τσέρνα Ρέκας (Μαύρος ποταμός), σε ένδειξη διαμαρτυρίας όσον αφορά την απομάκρυνση και συνταξιοδότηση του Επισκόπου τους, από την Επισκοπή Ράσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr», δέκα περίπου μοναχοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι, παρά τις παρακλήσεις του Τοποτηρητή της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιου.

Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, παρακάλεσε τους εν λόγω μοναχούς να δείξουν ταπεινοφροσύνη και να συνεχίσουν την μοναχικής τους υπακοή, στο μεσαιωνικό Σερβικό μοναστήρι.

Οι αδελφοί όμως της Μονής, αρνούνται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, όσον αφορά την συνταξιοδότηση του Επισκόπου Αρτεμίου και τον διορισμό του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου ως Τοποτηρητού.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Σερβικής Εκκλησίας, οι μοναχοί δεν έχουν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το μοναστήρι και να γραφτούν σε άλλη επισκοπή.

Για το λόγο αυτό, ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, να τους δώσει απολυτήριο και να μετατεθούν σε μοναστήρι άλλης Σερβικής Επισκοπής.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος αρνήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι είναι δεν είναι νόμιμο να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη Μονή και να πάνε σε άλλη Επισκοπή.

Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης που είχε μαζί τους ο κ. Αμφιλόχιος, προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

Επίσης, ο κ. Αμφιλόχιος τους διαμήνυσε, ότι σε περίπτωση που δεν κάνουν υπακοή και να παραμείνουν στη Μονή, θα υποστούν τις συνέπειες, και θα παραπεμφθούν σε Εκκλησιαστικό δικαστήριο.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στο μοναστήρι των Ταξιαρχών κοντά στη Πριζρένη, οπού εκεί ο Ηγούμενος Βενέδικτος και η αδελφότητα αρνούνται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και απειλούν, ότι σύντομα θα εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/13/5078

***

Συνεχίζονται στο Κόσσοβο οι διώξεις μοναχών

που υποστηρίζουν τον επίσκοπο Αρτέμιο

Γράφαμε πριν λίγες μέρες (30/5/2010) ότι ξεκίνησαν στο Κόσσοβο διώξεις μοναχών που παραμένουν πιστοί στο πλευρό του Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου, τον οποίο αντικανονικά «συνταξιοδότησε» η Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας. Οι μοναχοί που εγκαταλείπουν τα μοναστήρια δεν μπορούν να πάρουν Απολυτήριο, αφού δεν τους το χορηγεί ο Τοποτηρητής επίσκοπος Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και έτσι δύσκολα θα καταφέρουν να γίνουν δεκτοί σε άλλο μοναστήρι άλλης επισκοπής. Σημερινό ρεπορτάζ του Αιμίλιου Πολυγένη στη romfea.gr μας πληροφορεί ότι ήδη δέκα περίπου μοναχοί ης Ιεράς Μονής Τσέρνα Ρέκας (Μαύρος ποταμός)(από όπου οι φωτογραφίες), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση και «συνταξιοδότηση» του Επισκόπου τους, Αρτεμίου, εγκατέλειψαν τη μονή......

Ο Τοποτηρητής Αμφιλόχιος απειλεί τώρα να τους περάσει από εκκλησιαστικό δικαστήριο με το επιχείρημα ότι ο Καταστατικός Χάρτης της Σερβικής Εκκλησίας δεν επιτρέπει σε μοναχούς να εγκαταλείψουν τη μονή τους και να εγγραφούν σε άλλη επισκοπή. Τα πράγματα όπως όλα δείχνουν είναι πολύ τεταμένα στα σερβικά μοναστήρια και όσο παιρνούν οι μέρες θα χειροτερεύουν. Οι οικουμενιστές μετά την αντικανονική και παράνομη απομάκρυνση του επισκόπου Αρτεμίου προσπαθούν τώρα να εκφοβίσουν και τους Ορθόδοξους μοναχούς με απειλές και ψευτοεπιχειρήματα εκκλησιαστικής τάξεως και κανονικότητας.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_8710.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR