Ζωηφόρος

Δεν υπάρχει θέμα Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική,

Δεν υπάρχει θέμα

Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας

στην Αμερική

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνέλευσης

ΗΠΑ, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της πανορθόδοξης συνέλευσης επισκόπων Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής, ότι «δεν συζητήθηκε καν θέμα Αυτοκεφαλίας».

Ιεράρχες που έλαβαν μέρος στη συνέλευση, όπως ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής Αθηναγόρας, καθώς και ο Μητροπολίτης Τυάνων και ηγούμενος της Πατριαρχικής Μοναστηριακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου δήλωσαν ότι «με ακαδημαϊκό λόγο και σοφές απόψεις, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κατάφερε να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα, δημιουργώντας ενθαρρυντικές εξελίξεις για την ενότητα και τη συνεργασία των ορθοδόξων εκκλησιών, υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος προήδρευσε της συνέλευσης που έγινε σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν από την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε σήμερα με αρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε συγκεκριμένα:

«Για να είμαστε αντικειμενικοί, θα πρέπει να πάμε πίσω δεκαπέντε χρόνια, όταν σε μια μικρότερη συνέλευση της Μόνιμης Επιτροπής Κανονικών Επισκόπων Αμερικής, γνωστής ως «SCOBA, ήταν τότε το κυρίαρχο θέμα (Αυτοκεφαλία), καθώς και σ' άλλες μικρότερες συγκεντρώσεις που ακολούθησαν. Σ' αυτή τη συνέλευση ούτε καν σχεδόν δεν ακούστηκε αυτός ο όρος (Αυτοκεφαλία) ή ο όρος διοικητική αυτονομία, που σημαίνει πως υπάρχει μια σαφής πλέον αντίληψη ότι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται αυτομάτως. Σαν να λέμε αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Αναφερόμενος στη πανορθόδοξη συνέλευση, την οποία διοργάνωσε η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή και συμμετείχαν 57 επίσκοποι, ο κ. Δημήτριος υπογράμμισε ότι «βασικός στόχος ήταν η προώθηση των θεμάτων που είχε αποφασίσει η διάσκεψη που έγινε στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης για την Ορθόδοξη Διασπορά. Κυρίως, ασχοληθήκαμε με διαδικαστικά θέματα. Επειδή ήταν η πρώτη φορά που συνήλθε, θα έπρεπε να ρυθμιστούν ορισμένα βασικά πράγματα, όπως: προώθηση, μεγιστοποίηση και αριστοποίηση της προσφοράς του μηνύματος της Ορθοδοξίας στο δικό μας χώρο, καθώς και η προσπάθεια συντονισμού των μειζόνων ενεργειών που καταβάλλονται από πλευράς Ορθοδοξίας για παιδεία, πολιτισμό, λειτουργικά θέματα, ποιμαντικά (νεολαία, οικογένεια) και αποστολικά, ακόμη και για νομικά ζητήματα. Κι αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να οργανωθούν αντίστοιχες επιτροπές, άλλοι μηχανισμοί, για να γίνει ο καλύτερος συντονισμός αυτής της εργασίας. Τέλος, συζητήθηκε ένα σχέδιο για την ομαλοποίηση των οιασδήποτε χρήσεως ανωμαλιών, κυρίως κανονικής φύσεως, επειδή υπάρχουν, για παράδειγμα, επίσκοποι σε μια πόλη με διαφορετικές εθνικές προελεύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δικαιοδοσίες η μια πάνω στην άλλη. Έτσι, πρέπει να υπάρχει ένας επίσκοπος ανά περιοχή. Θα προετοιμάσουμε λοιπόν ένα πλάνο, ένα σχέδιο που να ρυθμίζονται αυτά τα πράγματα για να ομαλοποιηθεί η ζωή της εκκλησίας».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της πανορθόδοξης αυτής συνέλευσης διαλύθηκε ουσιαστικά και η Μόνιμη Επιτροπή Κανονικών Επισκόπων Αμερικής (SCOBA), η οποία είχε ιδρυθεί το 1960, με σκοπό την ενότητα και τη συνεργασία όλων των ιεραρχών των διαφόρων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών στην Αμερική.-

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/05/2010_339977

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration