Ζωηφόρος

Oι αγοροπωλησίες των ακινήτων της Βουλιαγμένης και πάλι...στο προσκήνιο!

Oι αγοροπωλησίες

των ακινήτων της Βουλιαγμένης

και πάλι...στο προσκήνιο!

Μια απόφαση που έλαβε το τριμελές Εφετείο πριν μία εβδομάδα και η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή προκάλεσε συζητήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Στο επίκεντρό των συζητήσεων αυτών βρίσκεται μια καταδικαστική απόφαση, ένας πρώην καταπατητής και μερικά στρέμματα εκκλησιαστικής γης στην Βουλιαγμένη, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε εταιρείες Κυπριακών συμφερόντων.

Η υπόθεση που προκαλεί τριγμούς στο Συνοδικό Μέγαρο και ερωτήματα στην Ιεραρχία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Ιούνιο του 2009,  ανήμερα της εορτής του Αρχιεπισκόπου, στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου προχώρησαν στην πώληση 4 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη έναντι του ποσού των 14 εκατομμυρίων ευρώ (η αντικειμενική αξία του ακινήτου- σύμφωνα με στελέχη της Συνόδου- ήταν 11 εκατ. ευρώ). Το οικόπεδο «άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις», βρίσκεται στη θέση  “Λιμανάκι Μαλτσινιώτη” της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Βουλιαγμένης Αττικής.

Ως αγοραστή τα δημοσιεύματα εμφάνιζαν έναν δημοτικό υπάλληλο, πρώην καταπατητή της εν λόγω έκτασης. Τότε πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για το που βρήκε ένας δημοτικός υπάλληλος – όπως λέγεται της υπηρεσίας καθαρισμού- το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πληροφορία, όμως, που προκάλεσε περισσότερες συζητήσεις ήταν ότι αμέσως μετά την υπογραφή της πράξης μεταβίβασης, ο νέος ιδιοκτήτης, σε άλλο γραφείο εντός του Συνοδικού Μεγάρου, έσπευσε να πωλήσει τα οικόπεδα, σε υψηλότερη τιμή, σε τρεις κυπριακές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι η αγορά των οικοπέδων, όπως είχε αποκαλύψει τότε η εφημερίδα  Free Sunday, έγινε με τραπεζικές επιταγές της Alpha Bank, που εκδόθηκαν όλες στις 11 Ιουνίου  και οι ίδιες επιταγές χρησιμοποιήθηκαν και στη δεύτερη αγοραπωλησία.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, επί χρόνια πρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών, με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο είχε ζητήσει «πειστικές απαντήσεις», ενώ ο γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ, κ. Αντώνης Ζαμπέλης υπέβαλε πολυσέλιδο υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο, στο οποίο ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε όφελος  περίπου 50% πάνω από την αντικειμενική αξία των εκποιηθέντων οικοπέδων». Κάτι που υποστηρίζουν μέχρι σήμερα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου. Υπενθυμίζεται ότι ΔΙΣ επιβράβευσε τότε τα στελέχη των Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη στήριξή της στις επιλογές και τις ενέργειες τους.

Ωστόσο οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η αγοραπωλησία και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ερευνώνται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξάνδρα Κοσμά.

Επιστροφή στο σήμερα

Όμως τι επανέφερε την υπόθεση στο προσκήνιο;

Την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο καταδίκασε τον πρώην καταπατητή σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή γιατί ενεπλάκη στην αγορά του εν λόγω ακινήτου από το οποίο προηγουμένως είχε, με δικαστική απόφαση, «αποβληθεί». Επίσης του επεβλήθη και χρηματικό πρόστιμο καθώς το πόθεν έσχες του δε δικαιολογούσε την αγορά αυτή. Ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κάποιοι τον πλησίασαν προτού προβεί στην αγορά της έκτασης, και όταν κλήθηκε από την πρόεδρο να πει ''ποιοι ήταν αυτοί;'', απάντησε πως δε θυμάται.

Το Δικαστήριο, επίσης, αποφάσισε να προωθήσει το φάκελο της υπόθεσης στην αρμόδιο εισαγγελέα που διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του δημοτικού υπαλλήλου, κληρικός που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την υπόθεση που προκάλεσε τόσα ερωτήματα και συζητήσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας;

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου αφήνουν να εννοηθεί ότι ο «μακαριότατος δεν είχε την πλήρη εικόνα της υποθέσεως».

Σημείωση: Πληροφορίες για την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη και την αρχική υπόθεση δημοσιεύει σήμερα, στο πρώτο φύλλο της, η εφημερίδα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ .

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2320

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel