Ζωηφόρος

Καλλικράτης και στην Εκκλησία;;; της Πέγκυ Ντόκου,

Τι σχεδιάζεται; Τι μας ετοιμάζεται;

***

Καλλικράτης και στην Εκκλησία;;;

της Πέγκυ Ντόκου

από την Ροδιακή εφημερίδα «Πρόοδος»

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εφαρμογή του σχεδίου 'Καλλικράτης' που προβλέπει συνενώσεις δήμων, κοινοτήτων και νομαρχιών, στους κόλπους της Εκκλησίας ακούγονται 'παράλληλα σενάρια' περί ενδεχόμενης δημιουργίας Νησιωτικής 'Αρχιεπισκοπής'. Καλά πληροφορημένες πηγές προσκείμενες στους  εκκλησιαστικούς κύκλους της περιοχής μας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετά την συνένωση των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα σε χωροταξικό - θεσμικό επίπεδο που θα δώσει τη νέα αιρετή Περιφέρεια, να ανοίξει ο δρόμος και για ανάλογες εξελίξεις σε εκκλησιαστικό επίπεδο. 

Παρά το γεγονός ότι οι Κυκλάδες υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος και τα Δωδεκάνησα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τίποτε δεν αποκλείεται - αν και τα σενάρια είναι διαφορετικής 'φύσεως' από ό,τι σε πολιτικό επίπεδο.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Τα σενάρια αυτά δεν είναι καινούργια.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έβλεπε από καιρό θετικά το ενδεχόμενο προσάρτησης μερίδας των λεγομένων 'Νέων Χωρών' στην περιοχή ευθύνης του ώστε να υπάρχει περιθώριο δημιουργίας 'Αρχιεπισκοπής' νησιωτικού χαρακτήρα (κάτι ανάλογο με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης που είναι ημιαυτόνομη).

Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε, από την μία πλευρά τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και από την άλλη της Χίου, Λέσβου και Σάμου, να συστήσουν μία ή δύο Νησιωτικές  Αρχιεπισκοπές.

Τα σενάρια 'ξαναφούντωσαν' πρόσφατα με αφορμή το γεγονός ότι οι Ιεράρχες που ανήκουν στον Οικουμενικό Θρόνο, παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την διαδοχή του Πατριάρχη.

Με μια κίνηση, ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, άνοιξε μόνος του το 'παιχνίδι της διαδοχής' του όταν τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σε γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν 'βλέπει' πλέον θετικά το αίτημα του ιδίου, να δοθεί Τουρκική Υπηκοότητα σε όσους επιθυμούν από τους ιεράρχες των Μητροπόλεων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, που υπάγονται στο Φανάρι.

Από εκείνη την στιγμή άρχισαν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στους ιεράρχες του Θρόνου.

Οι Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου δέχτηκαν την ανακοίνωση του Πατριάρχη με συγκρατημένη αισιοδοξία και εν μέρει με ανακούφιση, αφού σε περίπτωση που 'χηρέψει' ο Οικουμενικός Θρόνος, πρέπει να υπάρχει διάδοχο σχήμα ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Πατριαρχείου και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι Μητροπολίτες από τα Δωδεκάνησα ήδη έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στο Τουρκικό Προξενείο με την αίτηση για να πάρουν υπηκοότητα ενώ αναμένονται εξελίξεις από την Τουρκική κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι έχει αποφασιστεί να υπάρξει μία φόρμουλα (κοινή συναινέσει Τουρκίας - Φαναρίου) που θα δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

Σε μία τέτοια περίπτωση τα Δωδεκάνησα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν δυναμικά τον Οικουμενικό Θρόνο; 

Εάν δημιουργηθεί μία 'Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου' (έστω και χωρίς άλλες Μητροπόλεις όπως οι προαναφερθείσες από τις Νέες Χώρες ή οι Κυκλαδικές -Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Παροναξίας και Θήρας, Αμοργού και Νήσων) οι Ιεράρχες θα έχουν άλλον.... αέρα στις σχέσεις τους με το Φανάρι στο μέλλον. 

Πώς θα γίνει αυτό; Οι Δωδεκανήσιοι μπορούν να προχωρήσουν σε σύγκλιση 'Συνόδου' της οποίας θα ηγείται ένας από τους Μητροπολίτες -είθισται της μεγαλύτερης Μητροπόλεως. Μία Σύνοδος μπορεί να γίνει και με τέσσερις (4) Μητροπολίτες -αν και κανονικά απαιτούνται έξι (6). 

Το σενάριο αναφέρει ότι οι Μητροπόλεις Ρόδου, Σύμης, Κω-Νισύρου, Κάσου-Καρπάθου, Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας μπορούν να συστήσουν μία Σύνοδο ενώ την ίδια ώρα, πληροφορίες προσκείμενες στους Πατμιακούς κύκλους, αναφέρουν ότι δυναμικά στο παιχνίδι είναι έτοιμος να μπει και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάτμου κ. Αντύπας Νικηταρά, (εάν και εφόσον η Εξαρχία της Πάτμου γίνει Μητρόπολη κι εκείνος προαχθεί σε Μητροπολίτη).*

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολύ δυναμικά μπορεί να παίξει και η περίπτωση του Δεσπότη Αλικαρνασσού και να ενταχθεί στην Σύνοδο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η 'Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου' θα μπορούσε να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα ενώ οι Μητροπολίτες θα έχουν την ευχέρεια να διεκδικήσουν δυναμικά και τον Οικουμενικό Θρόνο!

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια είναι υπαρκτά και οι κινήσεις εξετάζονται με πολλή μεγάλη προσοχή εκατέρωθεν.

*ΣΗΜ: Αυτό, όμως, θα απαιτήσει απόφαση του Φαναρίου.

πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/13/4918-Καλλικράτης-και-στην-Εκκλησία3b3b3b

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel