Logo
Print this page

Οριστική απομάκρυνση του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου,

Οριστική απομάκρυνση

του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης

κ. Αρτεμίου

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, ανακοίνωσε την οριστική απομάκρυνση του Επισκόπου Αρτεμίου από την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Να αναφερθεί, ότι η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, και η οποία κορυφώθηκε στην σημερινή απογευματινή συνεδρία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι τόνοι ήταν ιδιαίτερα ψηλοί, ενώ δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί και οι αντεγκλήσεις.

Στο τέλος της συνεδρίας επί της προτάσεως για καθαίρεση ή απομάκρυνση, πλειοψήφησαν οι ζητούντες την απομάκρυνση, έτσι από απόψε ο Επίσκοπος Αρτέμιος απομακρύνεται και συνταξιοδοτείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο αυτό η Σύνοδος θα ζητήσει την συνδρομή του Κράτους, για την διαλεύκανση του οικονομικού σκανδάλου της Επισκοπής Ρασκοπριζένης.

Επίσης κατόπιν προτάσεως η Σύνοδος ενέκρινε τον οικονομικό έλεγχο όλων των Ιερών Μονών τής Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ενστάσεις προβλήθηκαν από μερίδα Ιεραρχών και για την συμμετοχή του πρ. Επισκόπου Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέβτιτς, καθώς τυγχάνει μή επαρχιούχος.

Τέλος, οι εργασίες της Συνόδου της Ιεραρχίας που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Διαμαρτυρίες έξω από το Πατριαρχείο

Να σημειωθεί, ότι έξω από το Πατριαρχικό Μέγαρο αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, πιστοί και μοναχοί του Επισκόπου Αρτεμίου, διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της Συνόδου της Ιεραρχίας.

πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/13/4896

***

Οικουμενιστική παραπληροφόρηση

για την απομάκρυνση του αγωνιστού επισκόπου Αρτεμίου

 Μετά την παράνομη και αντικανονική απόφαση της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας με την οποία «συνταξιοδοτείται» ο αγωνιστής επίσκοπος Αρτέμιος, στο διαδίκτυο ξεκίνησε ήδη μία εκστρατεία συκοφαντιών κατά του Ιεράρχη για να παρουσιαστεί ως ορθή η απόφαση της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας. Οι συκοφαντίες κατά του επισκόπου Αρτεμίου κάνουν λόγο για υπεξαίρεση μεγάλων οικονομικών ποσών από στενούς του συνεργάτες, για προετοιμασία σχίσματος από τον επίσκοπο Αρτέμιο εντός της Σερβικής Εκκλησίας και για αδιαφορία του Αρτεμίου για τα χωριά του Κοσσόβου τα οποία είχε εγκαταλείψει και δεν περιόδευε ούτε λειτουργούσε σε αυτά. Αυτές και άλλες πολλές συκοφαντίες άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον του επισκόπου Αρτεμίου όχι μόνο σερβικές ιστοσελίδες, που καθένας μπορεί να αντιληφθεί ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά και πολλές ελληνικές ιστοσελίδες και ιστολόγια......

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην αναμετάδοση συκοφαντικών κατά του Αρτεμίου ειδήσεων πρωτοστατούν φιλοπατριαρχικές (φιλικές προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο) ιστοσελίδες και ιστολόγια. Θα αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα:

1. Η γνωστότατη ιστοσελίδα amen.gr απέφυγε να ασχοληθεί με το θέμα από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το απόγευμα και τελικά αντί άλλης αναφοράς αναδημοσίευσε άρθρο της σερβικής εφημερίδας Blic μεταφρασμένο στα ελληνικά. Το άρθρο περιέχει πλήθος συκοφαντιών κατά του επισκόπου Αρτεμίου, εκφράζει τα συμφέροντα της πατριαρχικής πλευράς (του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου) και μάλιστα, ατυχέστατα, προσπαθεί να αποσυνδέσει τη δίωξη του Αρτεμίου από τον αντιπαπικό και αντιοικουμενιστικό του αγώνα γράφοντας μεταξύ άλλων: «Όταν αναγνώσθηκε το πόρισμα της επιτροπής, που οι επίσκοποι άκουγαν για πρώτη φορά, επικράτησε απόλυτη σιγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι τα προβλήματα της επαρχίας Ράσκο-Πριζρένης δεν έχουν καμία σχέση με τη δήθεν πολιτική δίωξη του Αρτεμίου και τις αντιοικουμενιστικές θέσεις του, αλλά και με κανένα άλλο ζήτημα από τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα οποία διέδιδαν κυρίως οι οπαδοί του». Ποιους όμως προσπαθούν να πείσουν οι φιλοπαπικοί επίσκοποι της Σερβικής Εκκλησίας και οι οικουμενιστές εκκλησιαστικοί ρεπόρτερ της Ελλάδος;

2. Ο Πατρινός Ιερεύς Ιωάννης Νικόπουλος στο ιστολόγιο του «Μαθητεία» δεν αρκείται μόνο στην αναδημοσίευση του ίδιου κατάπτυστου άρθρου που δημοσίευσε το amen.gr αλλά και σε άλλη χωριστή ανάρτηση αναφέρει: «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας οι Μητροπολίτες Ειρηναίος και Αμφιλόχιος κατέθεσαν πολύ σοβαρά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν οτι –εκτός των οικονομικών ατασθαλιών- ο Επίσκοπος Αρτέμιος προετοίμαζε σχίσμα μέσα στους κόλπους της Ορθοδόξου Σερβικής Εκκλησίας». Δεν έχει άραγε υπόψη του ο π. Ιωάννης την Επιστολή του επισκόπου Αρτεμίου με την οποία αποκρούει την κατηγορία ότι ετοιμάζει σχίσμα και φανερώνει τον αληθινό λόγο της δίωξής του που είναι «η σαφής και η αποφασιστική στάση μου έναντι του Οικουμενισμού, του Παπισμού και της Παγκοσμιοποιήσεως»; Πριν λοιπόν ο π. Ιωάννης και άλλοι εν Ελλάδι οικουμενιστές σπέυσουν να υιοθετήσουν τα «σοβαρά στοιχεία των Μητροπολιτών Ειρηναίου και Αμφιλοχίου» ας μελετήσουν την Επιστολή του επισκόπου Αρτεμίου (την αναδημοσιεύουμε στο τέλος της παρούσας ανάρτησης)

Οι οικουμενιστές ας μη χαίρουν για τη δίωξη του επισκόπου Αρτεμίου. Τέτοιες διώξεις δεν φοβίζουν τον πιστό λαό. Αντίθετα οδηγούν σε δυναμικές ενέργειες για την καταδίκη της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

Επιστολή Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου που εξηγεί τον πραγματικό λόγο που διώκεται

πηγήhttp://www.impantokratoros.gr/artemios-diogmoi.el.aspx

Επισκόπου Ράσκας - Πριζρένης Αρτεμίου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ[1]

Γιατί με διώκουν

7-2-2010

Με κατηγορούν αναποδείκτως ότι κάνω σχίσμα στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (επίσκοπος Γρηγόριος, νυν Ερτζεγοβίνης), ότι έχω οργανώσει απόπειρα δολοφονίας του γραμματέα μου (επίσκοπος Αθανάσιος Γιέβτιτς), για οικονομικές καταχρήσεις (Μητροπολίτης Ιωάννης και άλλοι), για μη σεβασμό της Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, Πατριάρχης Ειρηναίος), για...Εγώ όμως το μόνο που επιθυμούσα και επιθυμώ είναι ο σεβα­σμός των ιερών κανόνων, του Καταστατικού Χάρτη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, των κανονικών αρμοδιοτήτων του Επισκόπου και του απαραβιάστου των δικαιωμάτων του, τα οποία μου καταπα­τούν εδώ και πέντε χρόνια. Ήθελα να μου απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα, αμφιβολίες, ασάφειες.......Αντί αυτού, ελάμβανα μόνο αποφάσεις, παραγγελίες, διατάγμα­τα, εντολές, οι οποίες παραβίαζαν τόσο την κανονική τάξη της Ορθο­δόξου Εκκλησίας όσο και τα δικαιώματά του ως κανονικού Επισκόπου.Πού είναι το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια επιμόνως και συνεπώς αγωνίζομαι για τον λαό μου στο Κοσσυφοπέ­διο και για το Κόσοβο και τα Μετόχια μέσα στην Σερβία. Αυτή η θέση και η προσπάθεια ενοχλούσε το καθεστώς του Slobodan Milosevic, το νυν καθεστώς του Boris Tadic, και ειδικά την Διεθνή Κοινότητα στην ολοκλήρωση των σχεδίων δημιουργίας του λεγομένου ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου ως δευτέρου Αλβανικού κράτους στα Βαλκάνια.Και άλλο: η σαφής και η αποφασιστική στάση μου έναντι του Οικουμενισμού, του Παπισμού και της Παγκοσμιοποιήσεως, έναντι των νεωτεριστών στην ζωή και τη θεολογία (Ιγνάτιος Μίντιτς[2]), ενοχλούσε και ενοχλεί μερικούς στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι οποίοι αυτές τις αρχές και στόχους έχουνε ασπαστεί και κοπιάζουν για την πραγματοποίησή τους.Έτσι, ενωμένοι όλοι αυτοί τους οποίους εμποδίζω στην εκπλή­ρωση των ατίμων σκοπών τους, επιτίθενται από κοινού εναντίον μου έτοιμοι να με απομακρύνουν από την θέση μου, είτε να με εξοντώ­σουν.Ξέρω, ότι όλοι οι προκάτοχoί μου στον θρόνο της Μητροπόλεως Ράσκας-Πριζρένης, όπως και όλος ο Σερβικός λαός στο Κόσοβο και τα Μετόχια, αιώνες τώρα μαρτυρούσαν και μαρτυρούν με την παραχώ­ρηση του Θεού. Δεν είναι παράξενο που και εγώ έχω την ίδια τύχη.Οι διώκτες μου μπορούν να μου στερήσουν τον επισκοπικό θρόνο, ακόμα και το επισκοπικό αξίωμα, μπορούν να με ανακηρύξουν άρρωστο, με γεροντική άνοια, ακόμα και παράφρονα (όπως το έχει ήδη κάνει ο Σάββας Γιάνιτς[3]), μπορούν να κάνουν και πολλές άλλες ανομίες τις οποίες ούτε μπορώ να φανταστώ. Όλα θα τα αντέξω με την βοήθεια του Θεού.Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορούν να με αναγκάσουν να κάνω το σχίσμα και να διασπάσω τον αγιοσαββίτικο χιτώνα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν μπορούν να με σπρώξουν στην αγκαλιά του Πάπα Ρώμης, ούτε στην αγκαλιά των ευρωπαίων οικουμενιστών, διότι δεν πρόκειται να υποχωρήσω από τις θέσεις μου.Όθεν, κραυγαλέα η προσευχή: "Γένοιτο, Κύριε, το έλεός σου εφ΄ ημάς, καθάπερ ηλπίσαμεν επί σε". Αμήν.

Επίσκοπος Ράσκας-Πριζρένης

και Κοσόβου-Μετοχίων

+ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

Σημείωσεις

[1] Το σημείωμα αυτό έγινε λίγες μέρες πριν να αρχίσει ο διωγμός, αλλά που ήταν ήδη φανερό ότι έπονται δύσκολες μέρες, και ότι η ΔΙΣ ήταν αποφασισμένη να προβεί σε σκληρά μέτρα εναντίον του Επισκόπου Αρτεμίου, ενώ οι συκοφαντίες είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις.[2] Ιγνάτιος Μίντιτς, Επίσκοπος του Μπρανίτσεβο στην κεντρική Σερβία, είναι καθηγητής Δογματικής στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Είναι γνωστός για πολλούς νεωτερισμούς που εισάγει στα διδασκόμενα και στα γραφόμενά του, πολλά των οποίων αντιβαίνουν στην Ορθόδοξη Παράδοση και στην Πατερική Θεολογία. Παράδοξο είναι ότι στη διδασκαλία του έχει πλήρη υποστήριξη και κάλυψη των τριών μαθητών του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς (Μπούλοβιτς, Ράντοβιτς και Γιέβτιτς), παρ΄ όλο που εδώ και χρόνια έχουν γίνει πολλές αντιδράσεις από τον κλήρο και τον λαό με επίμονες απαιτήσεις να απομακρυνθεί αυτός από τη Θεολογική Σχολή, και ακόμα να καταδικαστεί η διδασκαλία του. Στην Σερβική Εκκλησία υπάρχουν Επίσκοποι οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια δεν δίνουν ευλογία στους κληρικούς τους να σπουδάζουν στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, δεδομένου ότι με τις διδασκαλίες του σκανδαλίζονται πολλές ψυχές. Ο Αθανάσιος Γιέβτις, όμως, τον έχει αποκαλέσει "προφήτη"! Ο Σεβασμιώτατος Αρτέμιος πριν από μερικά χρόνια έκανε διεξοδική ανάλυση επάνω στη διδασκαλία του, η οποία εκτείνεται σε τρία ογκώδη τετράδια, τα οποία έστειλε στη ΔΙΣ και στην Ιεραρχία, με έκκληση να ασχοληθεί η Ιεραρχία με τη διδασκαλία του, διότι έχει γίνει μεγάλος σάλος στον λαό, και να ληφθεί επίσημη θέση σ΄ αυτό το ζήτημα. Αυτή η ενέργεια, όμως, του Σεβασμιωτάτου Αρτεμίου προκάλεσε τουναντίον νέες επιθέσεις και μηχανορραφίες εις βάρος του ιδίου, ενώ συστήθηκε μια τριμελής Επιτροπή (Ράντοβιτς, Μπούλοβιτς, Γιέβτιτς) με σκοπό να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή και ύστερα να κάνει έκθεση στην Ιεραρχία, πράγμα που δεν έγινε έως τώρα (ούτε, φαίνεται, πρόκειται να γίνει), παρ΄ όλο που ο Επίσκοπος Αρτέμιος τα τελευταία χρόνια έκανε υπενθυμίσεις στην Ιεραρχία ζητώντας εκκίνηση της υποθέσεως. Δεν είναι άσχετο να ειπωθεί ότι κυριότερη θέση στη διδασκαλία του Μίντιτς κατέχει στην ουσία η θεολογία του Μητροπολίτου Περγάμου Ι. Ζηζιούλα, του οποίου ο Μίντιτς (ομού με τους Γιέβτις, Ράντοβιτς και Μπούλοβιτς) είναι πιστός ακόλουθος. Επιπρόσθετη οδύνη προκαλεί το γεγονός ότι του ανεθέτει τη συγγραφή των βιβλίων για το Μάθημα των θρησκευτικών (μετά από τότε που εισήχθη το Μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία της Σερβίας το 2001, ύστερα από 50 χρόνια). Τα βιβλία αυτά εκτός από το γεγονός ότι είναι δυσνόητα όχι μόνο για τους μαθητές αλλά συχνά και για τους ίδιους τους διδασκάλους, φάνηκαν επιζήμια για τα παιδιά και προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις εκ μέρους όχι μόνο του κοινού αλλά και των παιδαγωγών, χωρίς όμως να ληφθούν κατάλληλα μέτρα επάνω σ΄ αυτό το ζήτημα. Η πρωτοπορία του Σεβασμιωτάτου Ιγνατίου Μίντιτς στη λειτουργική αναγέννηση (με ενεργή υποστήριξη πάλι των ίδιων Επισκόπων), που πολλές φορές συνεπάγεται, εκτός των άλλων, και την κατάργηση των τέμπλων μέσα στους ναούς, έχει προκαλέσει πολλές ταραχές και αντιδράσεις στον σερβικό λαό.[3] Ο Σάββας Γιάνιτς από τη μονή Ντέτσανη, ο πρεσβευτής των θέσεων για συνεργασία με αλβανικές αρχές στην Πρίστινα και έτσι σταδιακής αναγνωρίσεως της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, είναι μαζί με τον βοηθό Επίσκοπο Θεοδόσιο Σίμπαλιτς ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Σεβασμιωτάτου Αρτεμίου μέσα στον κλήρο Μητροπόλεως Ράσκας-Πριζρένης. Εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκει παντί σθένει να εκδιωχθεί ο Επίσκοπος Αρτέμιος από την έδρα του.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/blog-post_898.html

***

Η Σερβική εφημερίδα Blic για την οριστική απομάκρυνση του επισκόπου Αρτεμίου

Εφημερίδα Blic, 05.05.2010 / Μετάφραση: Ιβάνα Νίκολιτς

Αφού αναγνώσθηκε το πόρισμα της συνοδικής επιτροπής για τις οικονομικές ατασθαλίες και τις ευθύνες του επισκόπου Αρτεμίου, τον λόγο πήρε ο πατριάρχης Σερβίας αναφερόμενος στο πώς οραματίζεται τη Σερβική Εκκλησία «ενώπιον Θεού και λαού». Στη συνέχεια η Ιεραρχία αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παύση του επισκόπου Ράσκο-Πριζρένης Αρτεμίου και συνταξιοδότησή του.

Στη Σύνοδο της Ιεραρχίας δεν εξελέγη νέος επίσκοπος Ράσκο-Πριζρένης, ενώ κατόπιν παρακλήσεως του πατριάρχη Ειρηναίου ο επίσκοπος Αθανάσιος, που από τον Φεβρουάριο έχει αναλάβει καθήκοντα τοποτηρητή, θα παραμείνει στη θέση του άλλους έξι μήνες.

Η ψηφοφορία σχετικά με την υπόθεση του επισκόπου Ράσκο-Πριζρένης διεξήχθη κατόπιν αιτήματος των επισκόπων του λεγόμενου βοσνιακού ρεύματος. Ο πατριάρχης έκανε δεκτή την πρότασή τους και οι επίσκοποι είχαν μπροστά τους δύο επιλογές, τη συνταξιοδότηση του Αρτεμίου ή την παραπομπή του σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. Οι βοηθοί επίσκοποι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Υπέρ της συνταξιοδότησης ψήφισαν 21 επίσκοποι, εννέα ήταν υπέρ της παραπομπής του σε δικαστήριο, τέσσερις απείχαν, ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας με θέμα την επαρχία Ράσκο-Πριζρένης δεν έγινε χωρίς ανατροπές. Χτες το πρωί, κατά την πρωινή συνεδρίαση, όλοι οι ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας είχαν συμφωνήσει πως η καλύτερη λύση για τον Αρτέμιο είναι η συνταξιοδότησή του, δηλαδή η οριστική του απομάκρυνση από την επαρχία Ράσκο-Πριζρένης, αλλά όχι η καθαίρεσή του. Με την παύση του Αρτεμίου θα επικυρωνόταν η απόφαση της Δ. Ι. Συνόδου (Φεβρουάριος 2010) που αφορούσε στην προσωρινή του απομάκρυνση από την επαρχία.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης διεξήχθη ειρηνικά. Δεν ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις και δημιουργήθηκε η εντύπωση πως όλοι συμφωνούν ότι τα οδυνηρά γεγονότα των τελευταίων ετών οδηγούν στο σχίσμα. Ως μοναδική λύση διαφαινόταν η παύση του Αρτεμίου από τη θέση του.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση του πορίσματος της συνοδικής επιτροπής για την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ράσκο-Πριζρένης, δηλαδή για τα αποτελέσματα της διοίκησης Αρτεμίου. Το πόρισμα αποτελείται από δύο μέρη, το ένα για τα οικονομικά και το άλλο για τις κανονικές ευθύνες του επισκόπου.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται σε υπεξαίρεση σημαντικών ποσών από τα κονδύλια προορισμένα για τους αναξιοπαθούντες του Κόσοβο. Σημαντικό μέρος χρημάτων από μηνύματα SMS που έστελναν Σέρβοι πολίτες για την ανοικοδόμηση ναών και μοναστηριών του Κόσοβο δαπανήθηκαν για την πολυτελή διαβίωση ανθρώπων από το στενό περιβάλλον του επισκόπου. Η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πωλείτο στους Αλβανούς χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας. Χρήματα από τη μίσθωση ακινήτων της Εκκλησίας δεν κατέληγαν στο ταμείο της επαρχίας. Τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν υπερβαίνουν τελικά το ποσό των 440.000  που είχε δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Ο επίσκοπος Αρτέμιος σχεδόν καθόλου δεν περιόδευε στην επαρχία του, ούτε λειτουργούσε στα χωριά του Κοσόβου και των Μετοχίων. Επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη σκληρή καθημερινότητα των ελάχιστων Σέρβων που έχουν απομείνει στην περιοχή, χωρίζοντάς τους βάσει των πολιτικών τους πεποιθήσεων σε ημέτερους και μη. Με τις κινήσεις του υπέσκαπτε την τάξη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού εδώ και χρόνια δεν συμμορφώθηκε με καμία απόφαση των ανωτέρων εκκλησιαστικών αρχών και συνεχώς έφερνε αντιρρήσεις. Στις συνεδριάσεις υποσχόταν τη συμμόρφωσή του, αλλά φτάνοντας στην επαρχία του έκανε ακριβώς το αντίθετο. Πολλές φορές δέχθηκε παρατηρήσεις από την Ιερά Σύνοδο και την Ιεραρχία για τη συμπεριφορά του.

Όταν αναγνώσθηκε το πόρισμα της επιτροπής, που οι επίσκοποι άκουγαν για πρώτη φορά, επικράτησε απόλυτη σιγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι τα προβλήματα της επαρχίας Ράσκο-Πριζρένης δεν έχουν καμία σχέση με τη δήθεν πολιτική δίωξη του Αρτεμίου και τις αντιοικουμενιστικές θέσεις του, αλλά και με κανένα άλλο ζήτημα από τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα οποία διέδιδαν κυρίως οι οπαδοί του. Κανένας από τους επισκόπους δεν έκανε παρατήρηση για το πόρισμα, ούτε και ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το πόρισμα έγινε δεκτό παμψηφεί. Εκείνη την ώρα δεν έγινε καν νύξη για ψηφοφορία, καθώς μια ψηφοφορία για το πόρισμα της επιτροπής θα σήμαινε υπερψήφιση ή καταψήφιση των ίδιων των κανόνων της ΣΟΕ, πράγμα εντελώς παράλογο.

Το μήνυμα των επισκόπων που πήραν λόγο στην απογευματινή συνεδρίαση ήταν ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι είναι σημαντικότερο: να παραμείνει ένας άνθρωπος στη θέση του, και μάλιστα με συγκάλυψη των όσων έγιναν επί διοικήσεώς του, ή να σωθεί μια ολόκληρη επαρχία και να διαφυλαχθεί η τάξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Λεπτομέρειες από την ομιλία του πατριάρχη δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μερικοί επίσκοποι είπαν για την εφημερίδα Blic ότι έμειναν έκπληκτοι με τη σύνεση και το θάρρος του πατριάρχη, με την αποφασιστικότητά του να αναζητήσει αξιοπρεπείς λύσεις για όλα τα προβλήματα της Εκκλησίας, χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης.

- Δεν χωράει αμφιβολία πως ο πατριάρχης οραματίζεται μια Εκκλησία ακηλίδωτη, κατά μέτρον Χριστού και στην υπηρεσία του λαού. Θέλει τη Σερβική Εκκλησία υπεύθυνη, με επισκόπους που ο λαός μπορεί να καμαρώνει, δήλωσε ένας από τους ιεράρχες.

Ωστόσο, κατά την απογευματινή συνεδρίαση το κλίμα που επικρατούσε το πρωί ανεστράφη. Ορισμένοι επίσκοποι από το λεγόμενο βοσνιακό ρεύμα αντέδρασαν και έφεραν αντιστάσεις σε μια κοινή απόφαση. Αυτός που υπερασπίστηκε τις απόψεις του με μεγαλύτερο σθένος ήταν ο επίσκοπος της Μπάνια-Λούκα Εφραίμ που, όπως είναι γνωστό, ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι, αν και ένας από τους υποψηφίους, δεν εξελέγη πατριάρχης. Αντιρρήσεις είχε και ο επίσκοπος Βανάτου Νικάνωρ, που έχει στρέψει εναντίον του σχεδόν ολόκληρο τον κλήρο της επαρχίας του. Οι δύο επίσκοποι, μαζί με τους Καναδά Γεώργιο και Δαβροβοσνίας Νικόλαο προέβαλαν αντιστάσεις και κάποια στιγμή ζήτησαν διεξαγωγή ψηφοφορίας. Η συγκεκριμένη ομάδα επισκόπων ήθελε να βάλει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο παραπομπής του Αρτεμίου σε εκκλησιαστικό δικαστήριο, ούτως ώστε το όλο θέμα να πάρει αναβολή. Αυτό που ήταν πρόδηλο όλες αυτές τις ημέρες, επιβεβαιώθηκε περίτρανα την τελευταία στιγμή: Κανένας από τους ιεράρχες δεν υπερασπίστηκε τον Αρτέμιο, αλλά ορισμένοι φοβήθηκαν για τον εαυτό τους. Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης δόθηκε στον Αρτέμιο η δυνατότητα να αποσυρθεί αυτοβούλως, με αξιοπρέπεια, αλλά εκείνος αρνήθηκε να το κάνει. Προσπάθησε μέχρι τέλους να αναβάλει την έκδοση απόφασης και άσκησε πιέσεις να δικαστούν τα μέλη της Δ. Ι. Συνόδου που έστειλαν την επιτροπή διερεύνησης στην επαρχία του. Δεν είχε, όμως, την υποστήριξη των υπόλοιπων ιεραρχών.

Μοναχός θα λογοδοτήσει σε εκκλησιαστικό δικαστήριο

Όπως πιστεύει η πλειονότητα των ιεραρχών, οι κινήσεις ορισμένων μοναχών της επαρχίας Ράσκο-Πριζρένης εξέθεσαν ακόμη περισσότερο τον Αρτέμιο. Για να τον υπερασπιστούν, ορισμένοι μοναχοί έγραφαν προκηρύξεις, διοργάνωναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και, όπως φάνηκε από τη σχετική έρευνα, συμμετείχαν σε διάφορα forum στο διαδίκτυο, όπου εξύβριζαν τους υπόλοιπους επισκόπους της ΣΟΕ. Επιχείρησαν να ξεσηκώσουν τον λαό του Κοσόβου και των Μετοχίων και επέφεραν σύγχυση, αρνούμενοι να δεχθούν τον απεσταλμένο από την Εκκλησία τοποτηρητή της επαρχίας τους. Ο μοναχός Αντώνιος από τη μονή Crna Reka, που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις μπροστά από το Πατριαρχείο, έχει παραπεμφθεί σε εκκλησιαστικό δικαστήριο και αναμένεται σύντομα να καθαιρεθεί.

Ο Αρτέμιος δεν είναι πρώτος απομακρυνθείς επίσκοπος της ΣΟΕ

Στη νεότερη ιστορία της ΣΟΕ και συγκεκριμένα επί πατριάρχη Παύλου απομακρύνθηκε από τη θέση του ο επίσκοπος Δαμασκηνός Νταβίντοβιτς. Ο Δαμασκηνός, που είχε διατελέσει επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης, αρχικά παύθηκε και στη συνέχεια καθαιρέθηκε, καθώς συνέχισε να παραβαίνει τους κανόνες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

---------------------------

Σημείωση Αmen.gr: Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ιβάνα Νίκολιτς για την αποστολή του παραπάνω άρθρου. Το Amen.gr διατήρησε, χωρις καμία αλλαγή, την μετάφραση και επιμέλεια που έκανε η κ.Νίκολιτς

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2302

***

Η Σερβία βομβαρδίζεται για δεύτερη φορά.

Η πλειοψηφία της Σέρβικης Ιεραρχίας καταπατεί τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την γνώμη του πιστού λαού!!!

Άθλια και πανάθλια η συμπεριφορά της!!!

Αγιοποίησε τον π. Ιουστίνο Πόποβιτς για να σκοτώσει τον μόνο αληθινό επίσκοπο, το μόνο αληθινό πνευματικό παιδί του!!!

Τα βρήκε, όπως φαίνεται με τον Πάπα και τους αιρετικούς και δεν την ενδιαφέρει η γνώμη του πιστού Ορθοδόξου Σέρβικου λαού!

Δεν παράλαβε τις 15.000 υπογραφές, που συγκεντρώθηκαν σε λίγες ημέρες!

Αδιαφόρησε για τις διαμαρτυρίες του πιστού λαού έξω από το Πατριαρχείο!!!

Δέχθηκε μονόπλευρα τις μηχανορραφίες και τις ψευτιές κατά του Αρτεμίου και των εκλεκτών συνεργατών του και έδιωξε, με συνταξιοδότηση από το σώμα της Ιεραρχίας τον ποιο σωστό επίσκοπο!

Σε ποιό Ευαγγέλιο το βρήκε αυτό. Ποιόν Ιερό Κανόνα της Εκκλησίας εφήρμοσε;

Αν ο Αρτέμιος ήταν ένοχος να έφερνε τα στοιχεία στο φως. Να τον δίκαζε και να τον καταδίκαζε. Ο τρόπος όμως που εφήρμοσε θυμίζει κατά Πάπαν ευαγγέλιο και παγκοσμιοποίηση!!!

Τώρα το μόνο που της μένει είναι να φέρει τον Πάπα και να κάνει συλλείτουργο μαζί του, για να θέσει την Σέρβικη Εκκλησία εκτός της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!!!

Ντροπή στους δειλούς Σέρβους ιεράρχας! που ξέρουν τους πραγματικούς λόγους, που στήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2010 η λαιμητόμος κατά του Μητροπολίτου Αρτεμίου και δεν τον υπερασπίστηκαν! Το αίμα του αδελφού τους θα τους συνοδεύει σ’ όλη τους τη ζωή.

Ντροπή στον δικτάτορα της Σέρβικης Εκκλησίας Ειρηναίο που δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι στο Πατριαρχείο της Σερβίας και έκοψε το κεφάλι του ποιό αγνού επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Γέροντας Παϊσιος θεωρούσε τον Αρτέμιο ως τον ποιο άγιο επίσκοπο της Σερβίας και αυτοί τον θεωρούν τον ποιό ακατάλληλο και τον συνταξιοδοτούν!!!

Ντροπή σ’ αυτούς που προδίδουν τον Χριστό και συνεργάζονται με τους εχθρούς της Ορθοδόξου Πίστεως και ξαναβομβαρδίζουν τον πιστό Σέρβικο λαό!!!

Ας μη καυχωνται οι φιλοπαπικοί και οι φιλοδυτικοί για την νίκη τους. Θα έρθει η δικαιοσύνη του Θεού ως πέλεκυς στους προδότας της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ. Ουαί, στους δειλούς Σέρβους ιεράρχας που δεν υπερασπίστηκαν την αλήθεια.

Ας μην απελπίζονται οι πιστοί και να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα. Ο Θεός ετοιμάζει τα στεφάνια στους μάρτυρες και αιώνια τιμωρία στους ενόχους. Να μείνουν κοντά στον Μητροπολίτη Αρτέμιο που βαδίζει τα χνάρια του πνευματικού του πατέρα π. Ιουστίνου Πόποβιτς, αν θέλουν να κρατήσουν την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Να συνεχίσουν τον αγώνα κατα των προδοτών της Ορθοδόξου Πίστεως αν θέλουν να βάλουν φρένο σ’ αυτούς που ξεριζώνουν την καρδιά του ιστορικού τους Έθνους. Και καρδιά της Σερβίας είναι η Ορθοδοξία.

ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ;

Τον Πάπα και τους οικουμενιστάς

Το ΝΑΤΟ και όλους όσους βομβάρδισαν τον Σέρβικο λαό. Τώρα το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο για την ανεξαρτοποίηση του Κοσσόβου έπεσε. Ο δρόμος για την υποδοχή του Πάπα άνοιξε, αφού οι φιλοπαπικοί και οι φιλοδυτικοί ιεράρχες θριαμβευσαν, λόγο της δειλίας των υπολοίπων!!!

Δεν θα περιμένει ο Πάπας το 2013 να έρθη στην Σερβία, καλεσμένος από τον πατριάρχη Ειρηναίο θα έρθει νωρίτερα, αφού τόσο εύκολα άνοιξε ο δρόμος του!!! Στον ιστορικό ναο του Αγίου Σάββα θα γίνει συλλείτουργο με τον Πάπα εξ αιτίας της δειλίας που έδειξε η πλειοψηφία των Σέρβων επισκόπων απένατι σ’ εναν ορθόδοξο Σέρβο αδελφό της.

πηγή: augoustinos-kantiotis.gr/?p=12045

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR