Ζωηφόρος

Τι συμβαίνει στην Εκκλησία της Αμερικής; του Παναγιώτη Τελεβάντου,

Τι συμβαίνει

στην Εκκλησία της Αμερικής;

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πυκνώνουν δυστυχώς οι πληροφορίες και  τα δημοσιεύματα που μιλούν για  επικείμενη εκπαραθύρωση του  Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου από  τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η ΑΗΘΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ

Καταρχήν γίναμε μάρτυρες της αχαρακτήριστης επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου ο  οποίος, με πρόφαση το ενδιαφέρον για  την τακτοποίηση δυο ορφανών παιδιών,  προέβη σε ασυνήθιστα σκληρή επίθεση  εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. 

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ένας τόσο  ισχυρός Ιεράρχης του Οικουμενικού  Θρόνου ουδέποτε θα προέβαινε σε μια  τόσο αχαρακτήριστη ενέργεια αν δεν  είχε την απόλυτη στήριξη του  Παναγιότατου. Ο Πατριάρχης, όχι μόνον  γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής 

του Μητροπολίτου Ικονίου Θεόληπτου,  αλλά και το ενέκρινε ανεπιφύλακτα.  Διαφορετικά αν ο Μητροπολίτης Ικονίου  είναι τόσο απρόβλεπτος και  ενστικτώδης στις ενέργειές του, ώστε 

να αποτολμά τόσο ανεύθυνες  πρωτοβουλίες, ο Παναγιότατος θα τον  είχε παροπλίσει από καιρό. Ο κ.  Βαρθολομαίος, όμως, όχι μόνον δεν τον παρόπλισε αλλά λίγο μετά τη δημοσίευση 

της επιστολής του τον συμπεριέλαβε  στην πατριαρχική συνοδεία κατά την  πρόσφατή του επίσκεψη στη Μεσσηνία.

ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ  ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ

Πρόσφατα, στο “Καλάμι”, διαβάσαμε  λεπτομέρειες ενός παρασκήνιου που  θέλει το Πατριαρχείο να εκπαραθυρώνει  σύντομα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. 

Παρόλον ότι ορισμένες από τις  πληροφορίες που αναφέρει το  δημοσίευμα μοιάζουν πολύ απίθανες και  τραβηγμένες εκείνο που μετρά είναι ότι  το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα 

με δημοσιεύματα συστηματικά.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Καταρχήν, “τι τον έπιασε”, κατά το γε δη λεγόμενον, τον Πατριάρχη και θέλει  να αντικαταστήσει ένα ιεράρχη του  κύρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου; Ο  Σεβασμιότατος Αμερικής, όχι μόνον δεν  στέκεται σε τίποτα εμπόδιο στα σχέδια  του Πατριάρχη, αλλά επιπλέον κατόρθωσε  να διατηρήσει την Ομογένεια και την  Εκκλησία ενωμένη και πιστή στο Πατριαρχείο. Επιπλέον κατόρθωσε να  οργανώσει μια πορεία θριάμβου για τον  Παναγιότατο κατά την πρόσφατή του  επίσκεψη στην Αμερική. Του έδωσε άμεση  πρόσβαση, σε όλα τα κέντρα αποφάσεων  των ΗΠΑ, γεγονός που κατ’ άνθρωπον,  βοηθά όσο τίποτα άλλο στην επιβίωση  του Πατριαρχείου.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ;

Δεν είναι εύκολο, όσο και να βασανίσει  κανείς το μυαλό του, να αντιληφθεί πού  ακριβώς αποβλέπει το Πατριαρχείο. 

Μήπως θέλει να προωθήσει κάποιο δικό  του επειδή νιώθει ότι αυτή τη χρονική  στιγμή μπορεί να ελέγξει την  κατάσταση; Ένα είναι το σίγουρο. Αν ο  Παναγιότατος δεν ήταν πίσω από την 

εκστρατεία επιθέσεων εναντίον του  Αρχιεπισκόπου Αμερικής θα είχε  εκδώσει τέτοια ανακοίνωση ώστε θα  έκλεινε το θέμα οριστικά και θα  αποστόμωνε όσους σπερματολογούν αυτές  τις διαδόσεις.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Όσο για τα σενάρια για πιθανή  κατάτμηση της Μητροπόλεως Νοτίου  Αμερικής, αντίθετα με ότι αναφέρει το  δημοσίευμα στο “Καλάμι”, δεν βλέπω  ποιον και γιατί πρέπει να μας  ανησυχούν. Ο σημερινός Μητροπολίτης  Ταράσιος δεν φαίνεται να είναι πολύ  ικανός στα διοικητικά και η Μητρόπολή  του είναι εξαιρετικά αχανής,  ανομοιογενής και εκ φύσεως  δυσδιοίκητη. Δεν βλέπω τι πρόβλημα θα  δημιουργείτο με μια πιθανή  τριχοτόμηση της Μητρόπολης Νότιας  Αμερικής.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πολλά ερωτηματικά αναφύονται  αναφορικά με τα ονόματα των πιθανών  διαδόχων του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. 

Αν το Πατριαρχείο ήθελε τον Καναδά  Σωτήριο ως διάδοχο του κ. Δημητρίου θα  τον είχε εκλέξει πριν δέκα χρόνια όταν  χρημάτισε για πολλούς μήνες  τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής μετά  που εξαναγκάσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος  Σπυρίδωνας σε απομάκρυνση από το Θρόνο  του. Το Φανάρι δεν θα εξέθετε το όνομα  του Σωτήριου αν σκόπευε να τον εκλέξει  Αμερικής.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ  ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Όσα διαδραματίστηκαν πριν την εκλογή  του Σπυρίδωνα είναι αποκαλυπτικά της  τακτικής που ακολουθεί το Φανάρι. 

Άφησε στην αρχή να διαδίδεται ευρέως η  φήμη ότι θα εξέλεγε τον Αυστραλίας. Ως  αποτέλεσμα όλοι αρχίσαμε να βάζουμε  πυρ ομαδόν εναντίον του. Ύστερα άφησε  να αιωρούνται τα ονόματα του Βοστώνης  Μεθόδιου, του Ελβετίας Δαμασκηνού, του  Αυστρίας Μιχαήλ, του Πιτσβούργου  Μάξιμου, του Ντιτρόιτ Νικολάου κτλ. με  αποτέλεσμα να επέλθει πλήρης σύγχυση  ως προς τις προθέσεις του  Πατριαρχείου. Έτσι κρατούσε τον  εκλεκτό του στο απυρόβλητο. Ξαφνικά  δύο μέρες πριν την εκλογή έφερε στο φως  το όνομα του Ιταλίας Σπυρίδωνα και τον  εγκατέστησε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι τώρα  θα ενεργήσει διαφορετικά;

Η “ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τέλος οι πληροφορίες για τη  “γεροντοκόρη” της Αστόριας, όπως την  αποκαλεί το δημοσίευμα στο “Καλάμι”,  χρειάζονται προσοχή. Όλοι γνωρίζουν τα  παιγνίδια που παίζει η εφημερίδα  “Εθνικός Κήρυξ” στα ομογενειακά και  εκκλησιαστικά πράγματα της Αμερικής. 

Είναι ο συστηματικός διασπαστής της  ενότητας της Ομογένειας και ο μόνιμος  ταραχοποιός της ειρήνης της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τις  τελευταίες δεκαετίες πολέμησε όλους  τους Αρχιεπισκόπους. Για ευνόητους  λόγους. Το βέβαιο είναι ότι το  Πατριαρχείο διατηρεί μια λυκοφιλία με  τη “γεροντοκόρη” και τη χρησιμοποιεί  από καιρό εις καιρό για τους στόχους 

του. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τη  “γεροντοκόρη”. Όσο της κάνουν τα  νάζια κελαηδά εναρμόνιο  φιλοπατριαρχικό μέλος. Όταν  σταματήσουν να της δίνουν προσοχή  σφυρίζει αντιπατριαρχικό σκοπό. Ο  ρόλος της “γεροντοκόρης” είναι όπως τον περιγράφει το “Καλάμι”. Δεύτερο  βιολί της ορχήστρας του κάθε νέου  ορατόριου που ανεβαίνει.

***

                Απομάκρυνση του Aρχιεπ. Αμερικής Δημήτριου, μέσα στον 2010,

μεθοδεύει το Φανάρι

***

Ο Αρχιεπ. Αμερικής Δημήτριος δεν αποδέχθηκε να λάβει την τουρκική υπηκοότητα,

όπως του ζητήθηκε πρόσφατα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Θα επιλέξει τον Τορόντο Σωτήριο (επικρατέστερος) ή τον Γαλλίας Εμμανουήλ, γιά διάδοχο

***

Για «απόσυρση», και μάλιστα μέσα στο 2010, ετοιμάζει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο το Φανάρι. Για να δικαιολογήσει την νέα «περιπέτεια» στην οποία έχει αποφασίσει να ρίξει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κύκλοι του Φαναρίου επικαλούνται την ηλικία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, αλλά, όπως υποστηρίζουν, και το ότι η αρχιεπισκοπή Αμερικής επί της ποιμαντορίας του κ. Δημητρίου «έχει βαλτώσει».

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες από το Φανάρι, δύο αρχιερείς φέρονται να συγκεντρώνουν, αυτή την ώρα, τις προτιμήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την διαδοχή του κ. Δημητρίου. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Τορόντο (Καναδά) κ. Σωτήριος.

Έγκυροι κύκλοι του Φαναρίου θεωρούν ως πιθανότερο αντικαταστάτη του κ. Δημητρίου τον μητροπολίτη κ. Σωτήριο «ο οποίος, όπως λένε, γνωρίζει καλά τα πράγματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είναι κοινωνικός και άνθρωπος της συνεννόησης και της καταλαγής».

Τουρκική υπηκοότητα

Ωστόσο η αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής φέρεται να έχει περισσότερο και περίπλοκο παρασκήνιο, καθώς στην απόφαση του κ. Βαρθολομαίου φέρεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους άλλους μητροπολίτες των Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, ο κ. Δημήτριος δεν αποδέχθηκε να λάβει την τουρκική υπηκοότητα, όπως του ζητήθηκε πρόσφατα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τουρκική υπηκοότητα αρνήθηκαν να λάβουν και όλοι οι μητροπολίτες Αμερικής, σε αντίθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, τους Μητροπολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, και αυτούς των Νέων Χωρών (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Κρήτης), οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει «αιτήσεις» για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα και οι οποίες αιτήσεις έχουν προωθηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι εκκρεμούν στην οικεία Νομαρχία του τουρκικού κράτους!!!

Αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση του Γερμανίας, καθώς είναι γνωστόν ότι, εάν λάβει οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα, θα απολέσει την γερμανική.

Η «γεροντοκόρη»

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι στο Φανάρι που πιστεύουν ότι για την επί θύραις «εκπαραθύρωση» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής «πιέζει» και ο εκδότης της «γεροντοκόρης» της Αστόριας που πρόσφατα έχει εξαπολύσει, μέσω των στηλών της εφημερίδας του, σκληρή (άδικη κατά τους κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής) επίθεση στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, με αφορμή την υπόθεση των δύο ορφανών αδελφών από το Κονγκό, του Κωστάκη και του Δημήτρη Σπορίδη.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Βαρθολομαίος «ενθυμείται τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο εκδότης της ''γεροντοκόρης'' στην υπόθεση του ''παραιτηθέντος'' Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και τις συνεχείς επιθέσεις που γι αυτό τον λόγο είχε εξαπολύσει την περίοδο εκείνη εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη». Ωστόσο ο κ. Βαρθολομαίος φέρεται να εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία οι επιθέσεις κατά του προσώπου του κ. Δημητρίου από την εφημερίδα, «έχουν βλάψει την φήμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής».

Πάντως, η αντικατάσταση του κ. Δημητρίου δεν είναι η μόνη «ριζοσπαστική» πράξη στην οποία μελετά να προχωρήσει άμεσα το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αμετανόητος

Αμετανόητος ο κ. Βαρθολομαίος από το κακό που προκάλεσε με την διάσπαση της άλλοτε κραταιής Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, προτίθεται τώρα να προχωρήσει προσχηματικά και σε νέο «έγκλημα» διασπώντας τη φορά αυτή τη Μητρόπολη Νοτίου Αμερικής. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Φανάρι, στη θέση της πρόκειται να συσταθούν οι μητροπόλεις Αργεντινής, Βραζιλίας και Χιλής.

Όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, ο Μητροπολίτης Ν. Αμερικής κ. Ταράσιος, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του καθώς έχει να διασχίσει τεράστιες αποστάσεις και ζητά ενίσχυση στο έργο του.

πηγή: http://www.kalami.net/2010/omogeneia/fanari_dimitrios.html

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2010/03/2010_25.html

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel