Logo
Print this page

Επιστολή Μητροπολίτου Αρτεμίου προς τον Πατριάρχη Σερβίας,

Επιστολή Μητροπολίτου Αρτεμίου

προς τον Πατριάρχη Σερβίας

Α Ρ Τ Ε Μ Ι Ο Σ

Ορθόδοξος Μητροπολίτης

Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Αρ. Πρωτ. 06

22-2-2010

Πριζρένη - Ι. Μ. Γκρατσάνιτσα

ΤΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΩ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Κ.Κ. ΕΙΡΗΝΑΙΩ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Παναγιώτατε,

Νιώθαμε την ανάγκη να Σας γράψουμε και προ μερικών ημερών. Δεν είχαμε, όμως, τη δύναμη, εξαντλημένοι από αυτό τo ανήκουστο και επαίσχυντο στην ιστορία της Εκκλησίας λιντσάρισμα μέσω των ΜΜΕ, το οποίο μας έπληξε σαν τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας φυσικής καταστροφής, αλλά μιας δυνατής, εσκεμμένης και ενορχηστρωμένης καμπάνιας......

Θυμάμαι, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου 2010 ότι μεταξύ άλλων ειπώθηκε και έγινε έκκληση: «Όχι στα ΜΜΕ». Και αιτιολογήθηκε: «Δεν είναι καλό να εξαπολύσουμε επιθέσεις μεταξύ μας μέσω των ΜΜΕ». Το δεχτήκαμε αυτό, καθώς και τις άλλες αποφάσεις της Συνόδου, κι από τότε μέχρι τώρα δεν κάναμε ανακοίνωση σε κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης. Με καμία λέξη. Νομίσαμε ότι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τις δυο πλευρές και ότι όλοι θα τηρούν τον χρυσό κανόνα αυτό. Δυστυχώς, δεν έγινε έτσι. Η άλλη πλευρά είναι παρούσα καθημερινώς στα ΜΜΕ: δηλώσεις, ανακοινώσεις, σχόλια. Αυτό είναι δημιουργία εικόνας μιας μονομερούς αντίληψης. Ο λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Κι εκείνο που δίνεται στα ΜΜΕ (εφημερίδες) δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι η μοναδική και πλήρης αλήθεια. Και στην αρχαία Ρώμη ίσχυε ο κανόνας: «Να ακουστεί κι η άλλη πλευρά»· και σήμερα στον 21ο αιώνα, στην Εκκλησία του Θεού, αυτό Μας απαγορεύεται. Εάν είναι κακή και βλαβερή, και για τον λαό σκανδαλώδης η «εξαπόλυση επιθέσεων» μέσω των ΜΜΕ, το ίδιο κακό, βλαβερό και σκανδαλώδες είναι η συνεχής «εξαπόλυση πυρός» μόνο από τη μια πλευρά. Και αυτό με καταιγιστικά πυρά. Από όλα τα εργαλεία. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε δημόσια την αλήθειά μας, ή τουλάχιστον, την δική μας την άποψη του προβλήματος. Και ακόμη, εάν το πω με οποιονδήποτε τρόπο, τότε έρχονται επικρίσεις για «έλλειψη σεβασμού» των εκκλησιαστικών αρχών, και - γίνομαι ρεζίλι. Σαν να υπάρχει θέληση να με «φάει το σκοτάδι», να εξαφανιστώ άγνωστο που, να αφανιστώ άφωνα. Σε τέτοιο παιχνίδι, όμως, δεν συμφωνώ. Για το λόγο αυτό Σας γράφω.

Παρά το επίσημο Ανακοινωθέν της Συνόδου, το οποίο ήταν απαραίτητο, σύμφωνα με τη γνώμη μας και αρκετό, δυστυχώς, δεν δόθηκε τέλος. Εδώ και δέκα μέρες, όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, είναι γεμάτα με δηλώσεις, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, στα οποία άτεγκτα αναλύεται, σχολιάζεται, υποψιάζεται, δυσφημείται, καταδικάζεται ο Επίσκοπος Αρτέμιος και οι συνεργάτες του, για όλα και για τα πάντα. Χωρίς έλεγχο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς ντροπή και αισχύνη. Όλα είναι «δήθεν», «λέγεται», «υποτίθεται», κλπ.

Σε αυτή την βρωμερή καμπάνια διαγωνίζονται και ανταγωνίζονται ο Τοποτηρητής, πρώην Ερζεγοβίνης Επίσκοπος Αθανάσιος, και το μέλος της Ιεράς Συνόδου ο νυν Ερζεγοβίνης Επίσκοπος Γρηγόριος, ποιός θα χρησιμοποιήσει πιο βαριά και πιο αιχμηρά λόγια, ώστε να Μας προσβάλουν όσο περισσότερο γίνεται. Ο επίσκοπος Αθανάσιος όπου και να πάει μιλάει στον λαό για τις «αμαρτίες του αλλονού» (τις δικές μου και των συνεργατών μου), δηλητηριάζοντας τις ψυχές των ακροατών, προετοιμάζοντάς τους για το λιντσάρισμα εκείνων στους οποίους επιτίθεται. Αυτό το κάνει και ενώπιον των μοναχών μου (στη μονή Μπάνισκα, 19-02-2010). Όπου και να πάει, δηλητήριο χύνει και ενσπείρει διχόνοια. Δεν αφήνει σε ησυχία ούτε τους άλλους Επισκόπους, ονομάζοντάς τους με διάφορα ονόματα, ίσως για «κατάρτιση» των αδελφών. Καταστρέφει (με την πνευματική έννοια) όλα όσα έχουμε κτίσει και δημιουργήσει εδώ και δεκαεννέα χρόνια. Ήρθε, σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «να τακτοποιήσει την κατάσταση» στην Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης. Ενώ αυτή η κατάσταση, η οποία δημιουργείται τώρα, είναι τραγική για τη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης και για όλο το σερβικό λαό, ειδικά εκείνο στο Κόσοβο και τα Μετόχια. Με αυτό τον τρόπο δεν υπερασπίζεται και δεν προστατεύεται το Κόσοβο.

Σαν να μην έφτανε να ενημερωθεί το κοινό μέσω του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου (όπως και έγινε) για την έναρξη της διαδικασίας και τον διορισμό του Τοποτηρητή. Και ύστερα, να διεξάγεται η έρευνα ευσυνείδητα και λεπτομερώς, και όταν διαπιστωθούν τα δεδομένα, με αυτά να βγουν στο κοινό. Ενώ τώρα πώς φαίνονται τα πράγματα; Θυμάται κανείς τα λόγια του Χριστού - «ὃς δ' ἂν σκανδαλίσῃ ἕνα τῶν μικρῶν τούτων»; Και αυτό δεν είναι σκάνδαλο για όλο τον λαόν μας, και εις χλευασμό των άλλων λαών;

Και ακόμη κάτι, Παναγιώτατε. Αφού αυτή είναι η πρώτη δραστηριότητά Σας ως Σέρβου Πατριάρχη, φοβούμαστε και λυπόμαστε ειλικρινά, ότι αυτή η καμπάνια, όπως την βλέπουμε, θα φέρει περισσότερη ζημιά στη φήμη Σας. Ο λαός έχει και άλλες γνώσεις από εκείνες για τις οποίες υπάρχει θέληση τώρα να επιβληθούν. Πολλοί παρακολούθησαν το έργο Μας στο Κόσοβο και τα Μετόχια την προηγούμενη περίοδο. Τον αγώνα μας για τη διατήρηση του λαού μας στους χώρους αυτούς, καθώς και του Κοσόβου και των Μετοχίων στη Σερβία, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ούτε αυτή η αλήθεια, με βιασύνη δημιουργημένη και με την καμπάνια επιβαλόμενη, δεν θα μπορέσει να τα εξαλείψει όλα από τη συνείδηση του λαού. Ήδη ακούγονται οι φωνές πολλών που αποδεικνύουν τα λεγόμενα. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Η ίδια, κατά τη σοφία του λαού, «όσο πιο βαθιά θάβεται, τόσο πιο λαμπερή ανασταίνεται». Έτσι είπε κι ο Θεός· «οὐδὲν γάρ ἐστιν κε­κα­λυμμένον ὃ οὐκ ἀποκαλυφθήσεται, καὶ κρυπτὸν ὃ οὐ γνωσθήσεται».

Ο εν Χριστώ αδελφός και συλλειτουργός

Ορθόδοξος Επίσκοπος

+АΡΤΕΜΙΟΣ

πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/03/blog-post_1560.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR