Ζωηφόρος

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ι.Μ. Ρασκοπριζρένης,

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά

με την Ι.Μ. Ρασκοπριζρένης

-Ανακοίνωση του Τοποτηρητή της Ι.Μ. Ρασκοπριζρένης

-Νέα στοιχεία για τις διώξεις εναντίον του Μητροπολίτη Ράσκας Αρτέμιου

-Ανομία και τυραννία στην Γκρατσανίτσα

***

Ανακοίνωση του Τοποτηρητή της Ι.Μ. Ρασκοπριζρένης Αθανασίου Γιέβτιτς

Ανακοίνωση προς το πλήρωμα της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, εξέδωσε ο Μητροπολίτης πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς, όσον αφορά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας η οποία άπαλλαξε τον Επίσκοπο Ράσκας Αρτέμιο προσωρινά από την διοίκηση της Επισκοπής.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», δημοσιεύει παρακάτω στα Ελληνικά την ανακοίνωση του Τοποτηρητή της Επαρχίας Ράσκας και Πριζρένης Αθανάσιο Γιέφτιτς.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Δια της υπ΄ αριθμ. 131 της 11 Φεβρ. 2010 αποφάσεως της και με την προσυπογραφή του αγιωτάτου Πατριάρχου των Σέρβων κ. Ειρηναίου, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απαλλάσσει τον Επίσκοπο Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας κ. Αρτέμιο από την διοίκηση της ανωτέρω Επαρχίας μέχρι την περάτωση της κινηθείσης κανονικής διαδικασίας, δηλ. μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρτέμιος δεν τελεί υπό απαγόρευση ιερουργίας και δύναται να παραμείνει στην έδρα ή σε άλλο σημείο ή μονή της εν λόγω Επαρχίας ή οποιασδήποτε άλλης Επαρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πάντοτε όμως με την σύμφωνη γνώμη του νεοδιορισθέντος Τοποτηρητού ή του αρμοδίου Επισκόπου ετέρας Επαρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή και με την ιδιαίτερη πράξη υπ΄ αριθμ. 132 της 11 Φεβρ. 2010, η  Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τοποθέτησε τον εφησυχάζοντα Επίσκοπο πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιο, «ως Τοποτηρητή της κενωθείσης Επαρχίας Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας με όλα τα διακαιώματα και τις υποχρεώσεις του επιχωρίου Αρχιερέως».

Και οι δύο αυτές αποφάσεις παρεδόθησαν προσωπικώς εις τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο κ. Αρτέμιο κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την 13ην Φεβρ. 2010 εν τοις Πατριαρχίοις με την ρητή επισήμανση της αμέσου εφαρμογής των.

Ταυτόχρονα και με συνοδικό όχημα κατευθυνθήκαμε προς την Μονή της Γρατσάνιτσα όπου αφιχθήκαμε τις μεσημβρινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου.

Εκεί, γίναμε δεκτοί από το σύνολο των Αρχιερατικών Προϊσταμένων της Επαρχίας και πλήθος ιερέων, πιστών και μοναχών καθώς και από τον βοηθό επίσκοπο του Λίπλιαν κ. Θεοδόσιο και την ηγουμένη της μονής Γρατάνιτσα μ. Ευφροσύνη.

Στη συνέχεια ανεγνώσθησαν εις επήκοον των παρευρισκομένων, οι δύο ανωτέρω αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου (εις το αρχονταρίκι της μονής) δίχως να προβληθεί ουδεμία ένστασις αφού κλήρος και λαός από καιρού ανέμενε την οριστική λύση του προβλήματος στην Επαρχία   Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας (ΡΠ –ΚΜ), όπως αυτό διαμορφώθηκε με την παράνομη, αντικανονική  και αντιεκκλησιαστική δράση του ιερομονάχου Συμεών Βιλόβσκι και των συνεργατών του.

Με την άφιξη μας στη Γρατσάνιτσα και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως της Ιεράς Συνόδου δεσμεύτηκαν οι χώροι της υπηρεσίας Ενημέρωσης, της Γραμματείας και του Ταμείου της Επαρχίας δίχως να αγγίξουμε το παραμικρό στο διαμέρισμα του Επισκόπου Αρτεμίου, αναμένοντας την επιστροφή του τελευταίου.

Η κατάληψη των ανωτέρω χώρων έγινε με σκοπό την αποφυγή της κατάχρησής τους, την ώρα μάλιστα που πληροφορηθήκαμε ότι ο μέχρι τώρα, αντικανονικώς τοποθετημένος ως Αρχιερατικός Επίτροπος Συμεών Βιλόβσκι είχε εγκαταλείψει τη προηγούμενη νύχτα την έδρα της Επαρχίας και διέφυγε μέσω Σκοπίων στην Ελλάδα, αλλάζοντας κατά τη διαδρομή του αυτή δύο αυτοκίνητα.

 (Ταυτόχρονα ανακοινώνουμε ότι: οποιαδήποτε ανακοίνωση μέσω της επισήμου ιστοσελίδος της Επαρχίας ΡΠ-ΚΜ //www.eparhija-prizren.com //, θεωρείται άκυρη μέχρι ότου αποκατασταθή η κανονική λειτουργία της υπηρεσίας Ενημερώσεως της Επαρχία κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του Τοποτηρητού αυτής).

Δια της παρούσης γνωστοποιούμε προς τι ενορίες και τις μονές της Επαρχίας ΡΠ-ΚΜ ότι: Αναλάβαμε την διοίκηση της Επαρχίας ως κανονικώς τοποθετημένοι εκ της Ιεράς Συνόδου, κάνοντας έκκληση προς τους αδελφούς ιερείς, πιστούς και μοναχούς, όπως σεβαστούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου οι οποίες αποτελούν εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν συνειδήσει και ειλικρινεία συμβάλλουν στην ειρηνική υπέρβαση της κανονικής – οικονομικής αταξίας που προέκυψε εκ της αντιεκκλησιαστικής συμπεριφοράς και των παραβάσεων του προμνημονευθέντος Σ. Βιλόβσκι και των ασυνειδήτων συνεργατών του (εξάλλου, ο ιερομόναχος Συμεών Βιλόβσκι είχε προ διετίας τεθεί από της Ιεράς Συνόδου σε κανονική διαδικασία εκ της οποίας είχε τότε ζητηθεί από τον Επίσκοπο Αρτέμιο η απομάκρυνσή του από κάθε εκκλησιαστική και διοικητική αρμοδιότητα, απόφαση την οποίαν ο Επίσκοπος Αρτέμιος δυστυχώς ουδέποτε έθεσε σε εφαρμογή καθώς και σειρά από άλλες συνοδικές αποφάσεις).

Ενημερώνουμε όσους από τους πιστούς Χριστιανούς της Επαρχίας ΡΠ-ΚΜ είναι ελλιπώς ενημερωμένοι, να μην παραπλανώνται από μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες, οι οποίοι κακόβουλα διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και συκοφαντούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ερχόμενοι έτσι σε αντίθεση με την ηγεσία της Εκκλησίας μας, την Σύνοδο δηλαδή της Ιεραρχίας αλλά και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εάν όσοι παρασύρονται από τέτοιες αφορμές, είτε πιστοί, είτε μοναχοί, επιθυμούν ειλικρινώς να βοηθήσουν τον αδελφό και συλλειτουργό Επίσκοπο Αρτέμιο, ας το πράξουν δια της νηστείας, της ταπείνωσης, της προσευχής κα της υπακοής προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.

Ιδιαίτερα οι μοναχοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η Εκκλησία μας είναι Καθολική και Συνοδική, δια του Αγίου Πνεύματος συνοδικώς δομημένη και χειραγωγούμενη ώστε όλοι μας είμαστε υποκείμενοι στην κανονική τάξη και τις κανονικές κυρώσεις – εάν όντως είμαστε Εκκλησία Ορθόδοξος.

Διαδόθηκε η είδηση ότι ο Επίσκοπος Αθανάσιος λειτούργησε «κατά το νέο τυπικό» ή «όχι κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική πράξη αλλά με κάποιες καινοτομίες».

Σε όλα αυτά έχουμε να απαντήσουμε τα ακόλουθα: Ο  Επίσκοπος Αθανάσιος λειτούργησε κατά το επίσημο Ιερατικόν της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεύτερον διεδόθη ότι ορισμένοι από τους  εκκλησιαζομένους στο ναό όπου ελειτούργησε ο Επίσκοπος  Αθανάσιος αποχώρησαν από το ναό πριν από τη λήξη της Ακολουθίας.

Είναι και αυτό αναληθές διότι οι περισσότεροι των πιστών παρέμειναν μέχρι τέλους της Θείας Λειτουργίας και μετέλαβαν, μάλιστα δε και πλήθος μικρών παιδιών. Τέλος, οι περισσότεροι μετέβησαν στη τράπεζα της μονής για το καθιερωμένο κέρασμα και ακολούθησε μακρά συζήτηση με τον νέον Επίσκοπο.

Σχετικά με το οικονομικό πρόβλημα που υφίσταται στην Επαρχία, πρόκειται για χρηματικά ποσά τα οποία προοριζόταν για τη σίτιση και ενίσχυση των απόρων σο Κόσοβο – Μετόχια.

Ο στενός συνεργάτης του Επισκόπου Αρτεμίου, Συμεών Βιλόβσκι, χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του σύνταξη  για το χρονικό διάστημα 1992 – 2007 η οποία ανέρχεται το ποσόν των 700.000 δηναρίων, παρανόμως βέβαια διότι κατά το διάστημα αυτό δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

Τα χρήματα που κατέθεταν οι πολίτες της Σερβίας για τα λαϊκά συσσίτια στο Κόσοβο – Μετόχια, κατέληγαν στον ατομικό πλουτισμό και τον πολυτελή τρόπο διαβίωσης συγκεκριμένων προσώπων από το στενό περιβάλλον του Επισκόπου Αρτεμίου: ο μοναχός Συμεών Βιλόβσκι, ο αδελφός του Βλαδίμηρος Βιλόβσκι, ο κουμπάρος του Πρέδραγκ Σουμποτίτσκι, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ράντε Νέιμαρ» καθώς και η Γκόρδανα Μάρκοβιτς, μέχρι το 2007 διευθύντρια του Κρατικού Οργανισμού για τη διάσωση των πολιτισμικών μνημείων.

Αφού καταχράστηκε τα χρήματα της Επαρχίας ΡΠ – ΚΜ, ο Βιλόβσκι υπεξαίρεσε σταδιακά το ποσό που προοριζόταν για τα συσσίτια των απόρων.

Αυτό έγινε εν αγνοία της πρεσβυτέρας Σβετλάνας Στέβιτς από το Ζβέτσαν η οποία προΐσταται της Οργάνωσης «Μητέρα των εννέα Γιούγκοβιτς».

Με τα χρήματα αυτά η πρεσβυτέρα εξασφάλιζε τη καθημερινή σίτιση 1200 Σέρβων σε τέσσερα λαϊκά συσσίτια.

Τέλος, χαιρετίζομεν τους αδελφούς ιερείς και τον πιστό λαό της Επαρχίας Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας,  ευχόμενοι προς όλους καλή Σαρακοστή

Ο Τοποτηρητής της Επαρχίας Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας,

Επίσκοπος Αθανάσιος

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4301:2010-02-18-00-30-04&catid=13

***

Νέα στοιχεία για τις διώξεις εναντίον του Μητροπολίτη Ράσκας Αρτέμιου

Δημοσιεύουμε νέο κείμενο (μεταφρασμένο στα ελληνικά) με πληροφορίες για τους λόγους της δίωξης του Μητροπολίτη Αρτέμιου, τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτές και την εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων στην όλη υπόθεση.

ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εκατομμύρια ευρώ από διάφορες πηγές

διακινούνται μέσω των λογαριασμών της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι χωρίς έλεγχο.

Οι Σέρβοι στην Γκρατσανίτσα φώναζαν στον Θεοδόσιο Σίμπαλιτς

«προδότη», «Αλβανέ»......

Οι Σέρβοι οι οποίοι προσπαθούσαν σήμερα το απόγευμα να διεισδύσουν στη μονή Γκρατσάνιτσα και να δώσουν υποστήριξη στον Μητροπολίτη Αρτέμιο επιτέλους έσπασαν τον κλοιό των ενόπλων δυνάμεων και μπήκαν στην αυλή. Έχοντας διεισδύσει στην αυλή και βλέποντας τον Θεοδόσιο Σίμπαλιτς άρχισαν να τον φωνάζουν «προδότη», «Αλβανέ», κλπ. Στην αυλή της μονής Γκρατσανίτσα εγκαταστάθηκαν 5 μεγάλα τεθωρακισμένα οχήματα της ΚΦΟΡ, με μεγάλο αριθμό ένοπλων στρατιωτών και Αλβανών αστυνομικών οι οποίοι βρίσκονται εκεί να διατηρούν την «τάξη».

Παρά τη θύελλα αυτή που σηκώθηκε στη Μητρόπολη Ράσκας και Πριζρένης και των ορατών πρωταγωνιστών που την πραγματοποιούν, προμελετημένα κρύβεται μακριά από τα μάτια του κοινού ο κύριος ιδεολόγος της ο πρωτοσύγκελος Σάββας Γιάνιτς από τη μονή Βίσοκι Ντέτσανι.

Μήπως ο σκοπός του Μητροπολίτη Αρτεμίου να ελέγξει επιτροπικά την οικονομική επιχείρηση της μονής Βίσοκι Ντέτσανι, κατά του οποίου εδώ και καιρό η διοίκηση της μονής επίμονα εναντιώνεται, ήταν η αφορμή που επιτάχυνε την έναρξη του πρόσφατου κυνηγητού κατά της Μητρόπολης Ράσκας και Πριζρένης; Είναι γνωστό ότι εκατομμύρια ευρώ από διάφορες πηγές, τοπικές και ξένες, διακινούνται από λογαριασμούς της μονής Βίσοκι Ντέτσανι χωρίς κανένα έλεγχο. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιείται με σκοπό την απόκτηση της υποστήριξης του λαού και για εξαγορά της εύνοιας των μοναστηριών της Μητροπόλεώς μοιράζοντας διάφορα δώρα, αγελάδες, πρόβατα... Μια πρακτική η οποία σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας υπόκειται σε τιμωρία.

Προς τον Μητροπολίτη Αρτέμιο και τους μοναχούς του εφαρμόζονται μυστικά μέτρα παρακολούθησης των συζητήσεών τους, πράγμα που του ειπώθηκε ανοιχτά και από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Για ποια Εκκλησία πρόκειται εδώ;

Στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα ακόμη βρίσκεται ο Θεοδόσιος Σίμπαλιτς με τους γνωστούς του «κοκαλοσπάστες» μοναχούς Ιεζεκιήλ, Δανιήλ και Ησαϊα. Καυχιόνταν κάποτε πως εάν ο ηγούμενος Συμεών έρθει ξανά στη μονή Βίσοκι Ντέτσανι ότι θα του σπάσουν και το άλλο πόδι. Στην Γκρατσανίτσα προς το παρόν έσπαζαν μόνο τις κλειδαριές στις πόρτες των κελλιών, και απειλούσαν με τη συμπεριφορά τους σαν να υπαινίσσονται την περαιτέρω «εξέλιξη των γεγονότων».

Ο Αθανάσιος Γιέφτιτς απειλητικά ανάγγειλε στους μοναχούς του Μητροπολίτη Αρτεμίου ότι θα τους απαγορέψει, ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως, να εξομολογούνται από εδώ και πέρα στον πατέρα και πνευματικό τους Σεβασμιώτατο Αρτέμιο. Κατά θηριώδη τρόπο άρχισε η βιαστική διαδικασία διάσπασης της Μητροπόλεως Ράσκας και Πριζρένης και η εξαφάνιση των πνευματικών καρπών της σχεδόν εικοσάχρονης εργασίας του Μητροπολίτη Αρτεμίου, γνωστού στην Εκκλησία μας για το σπάνιο δώρο του φιλομοναχικού χαρίσματος.

Πολυετείς συκοφαντίες που δημιουργούνταν και διαδίδονταν παροξυσμικά από τη Βίσοκι Ντέτσανι, από τις οποίες η πιο θηριώδης, την οποία άτεγκτα μετέδιδε ο Αθανάσιος Γιέφτιτς, είναι ότι ο Μητροπολίτης Αρτέμιος και ο ηγούμενος της μονής Μπάνισκα Συμεών το 2006 διοργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ιερέα Σρτζαν Στάνκοβιτς, τότε γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Μητρόπολης, προηγούνται των σημερινών γεγονότων.

Σύμφωνα με τους κανόνες θα λογοδοτήσουν κάποτε για τις πολυάριθμες συκοφαντίες, αναλήθειες , κλπ.;

Στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα και πάνω από την Μητρόπολη Ράσκας και Πριζρένης κατεβαίνει ακόμη μια νύχτα γεμάτη αγνωνία, ανησυχία, έγνοια... Αυτό είναι και η προαναγγελία του πνεύματος που θα διέπει τη διοίκηση υπό τον Αθανάσιο Γιέφτιτς και τον Θεοδόσιο Σίμπαλιτς.

πηγή: http://www.eparhija-prizren.info/novo/?page_id=62

αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/02/blog-post_8526.html

***

Η βίαιη εισβολή στη Γκρατσάνιτσα

και τα μέτρα εις βάρος του Μητροπολίτου Αρτεμίου

Τα παρακάτω δύο κείμενα δημοσιεύτηκαν (στα σερβικά) στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ράσκας και Πριζρένης την Κυριακή (λίγο πριν την κατάργηση της ιστοσελίδας) από όσους παραμένουν στο πλευρό του Μητροπολίτη Αρτέμιου και περιγράφουν τα όσα συνέβησαν εκεί με την έλευση του Τοποτηρητή που έστειλε το Πατριαρχείο Σερβίας, επισκόπου Αθανάσιου Γιέφτις

ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ

Ο πρώην Ερτζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς

και ο βοηθός Επίσκοπος του Σεβασμιωτάτου Αρτεμίου, Θεοδόσιος Σίμπαλιτς,

εισέβαλαν βιαία στους ιδιωτικούς χώρους του Μητροπολίτη Αρτεμίου

και των συνεργατών του στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα

Οι ένοπλες δυνάμεις καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση της βίας

από τον Αθανάσιο Γιέφτιτς

Ο άνομος Αθανάσιος Γιέφτιτς και οι συνάδελφοί του

λυσσομανούν κατά της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης....

Το Σάββατο στις 13 Φεβρουαρίου, μόνο μια ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία αποφασίστηκε να διοριστεί ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης ο Αθανάσιος Γιέφτιτς, ο ίδιος αμέσως βρέθηκε στην έδρα του Μητροπολίτη Αρτεμίου και άρχισε την θηριώδη επέμβασή του. Πως μπόρεσε τόσο γρήγορα να φτάσει, εάν πράγματι η απόφαση δεν είχε ληφθεί μερικές μέρες νωρίτερα και η ίδια η συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου ήταν τελικά μια απλή παράσταση;

Στη συνοδεία του βρισκόταν ο πιστός του υπάκουος Θεοδόσιος Σίμπαλιτς και μερικοί μοναχοί από τη μονή Βίσοκι Ντέτσανι, ήδη γνωστοί για την αδίστακτη και βίαιη συμπεριφορά, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2008 επιτέθηκαν κατά του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μπάνισκα Συμεών, προκαλώντας του βαριά σωματικά τραύματα. Ένας από τους κύριους προστάτες τους τότε και υπερασπιστής της πραγματοποιημένης ανομίας ήταν ο Αθανάσιος Γιέφτιτς.

Αμέσως μετά από την εισβολή στην Γκρατσάνιτσα στις 13 Φεβρουαρίου, μερικές ώρες πριν από την άφιξη του Μητροπολίτη Αρτεμίου κατόπιν της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, άρχισαν με τα σπασίματα των κλειδαριών και τη διάρρηξη των ιδιωτικών χώρων του Μητροπολίτη Αρτέμιου, προκαλώντας φρίκη και αφήνοντας εμβρόντητους τους μοναχούς που βρίσκονταν εκεί. Εισέβαλαν στα κελλιά των μοναχών και έκαναν έρευνα, σαν οι πιο μοχθηροί ανακριτές. Με ποια εξουσιοδότηση, σύμφωνα με ποιους νόμους, βάσει ποιών κανόνων;

Παρόλο που η ανάληψη καθηκόντων ήταν σχεδιασμένη για την επόμενη μέρα, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, το τεράστιο μίσος που υπήρχε από την πλευρά των δραστών, χυνόταν αδιάκοπα στην αυλή της Ιεράς Γκρατσάνιτσας. Αυτή τη φορά ένα μίσος όχι αγαρινό και αλβανικό, αλλά μίσος εκείνων που παρουσιαζόταν ως κήρυκες της Αγάπης.

Την ίδια μέρα, το Σάββατο στις 13 Φεβρουαρίου, πριν από οποιαδήποτε ανάληψη της τοποτηρητείας, και σε απουσία του Σεβασμιότατου Αρτεμίου, ο Αθανάσιος Γιέφτιτς υποσκέλισε τον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Μητρόπολης, ιερομόναχο Ειρηναίο, και διόρισε νέο – τον ιερέα Σρτζαν Στάνκοβιτς, ο οποίος βύθισε στα μαύρα τη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης με τις μηχανορραφίες και την ανταρσία του κατά την θητεία του στην ίδια θέση του γραμματέα του ΔΣ της Μητρόπολης στην περίοδο 2003-2006.

Είναι τραγικό που όλα τα αναφερόμενα διαδραματίζονται και πραγματοποιούνται με ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίου, καθώς και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, από τα οποία μερικοί ακόμη απολαμβάνουν κάποια φήμη στους Σέρβους.

Η άφιξη του Αθανασίου Γιέφτιτς στην Γκρατσάνιτσα ήταν σήμα και για τη βίαιη εισβολή μερικών μοναχών από τη Βίσοκι Ντέτσανι στη μονή Γκόριοτς, στα Μετόχια. Σε μια ατμόσφαιρα τρόμου και φόβου, ανακοινώθηκε στην ηγουμένη Ανθούσα ότι μπορεί να «φύγει», και αμέσως προήχθη η μοναχή Μάρθα Σίμπαλιτς, μητέρα του Θεοδοσίου Σίμπαλιτς. Η μακρόχρονη επιθυμία του Σίμπαλιτς να διορίσει τη μητέρα του για ηγουμένη κοντεύει να πραγματοποιηθεί, έστω και με τρόμο και απειλές.Στην Θεία Λειουργία που τελέστηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, την οποία τέλεσαν ο Αθανάσιος Γιέφτιτς και ο Θεοδόσιος Σίμπαλιτς, οι μοναχές της Ιεράς Μονής Γκρατσάνιτσα δεν παρουσιάστηκαν, με εξαίρεση ολίγων. Ο πιστός λαός στεκόταν γύρω από το ναό, χωρίς να μπαίνει μέσα, και οι δυνάμεις της ΚΦΟΡ διατηρούσαν την «τάξη». Στο ναό, όμως, στην Λειτουργία ήταν παρόντες μόνο οι λεγόμενοι αλβανικοί Σέρβοι, ήτοι οι Σέρβοι οι οποίοι βγήκαν στις εκλογές τις οποίες πρόσφατα διοργάνωσε ο Χασίμ Τάτσι, και οι οποίοι σήμερα, παίρνοντας μεγάλους μισθούς, συμμετέχουν στους αλβανικούς θεσμούς.

Η κτηνωδία και η ιταμότητα, με συνεχείς απειλές, με τις οποίες από την πλευρά του Αθανασίου Γιέφτιτς, πραγματοποιείται η «εκκαθάριση» στη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης, κατέπληξαν τους πιστούς μοναχούς και μοναχές της Μητρόπολης και το σερβικό λαό, οι οποίοι δεν περίμεναν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα τους χαρίσει τέτοιες ευλογίες.

Υπό τις συνθήκες δεινοπαθημάτων διάρκειας μιας δεκαετίας από την πλευρά των Αλβανών, θα μπορούσε κανείς να αναμένει μια τέτοια δοκιμασία την οποία προόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης;

14 Φεβρουαρίου 2010

πηγή: БЕЗАКОЊЕ И НАСИЛНИШТВО У ГРАЧАНИЦИ

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/

***

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΕΦΤΙΤΣ

Αμέσως μετά τη χθεσινή άφιξη στη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης, ο Αθανάσιος Γιέφτιτς με τους συνοδούς του διέκοψε τη διαδικτυακή και την τηλεφωνική σύνδεση στους χώρους του Μητροπολίτη Αρτεμίου. Από τι φοβούνται τόσο πολύ, επιβάλλεται το ερώτημα, μήπως να μην ανακοινώσει κανείς για τον τρόμο που γίνεται;Ήδη αναγγέλθηκε η εκκαθάριση και για τις επόμενες μέρες, οι πρώτοι στη σειρά είναι οι μονές Μπάνισκα και Τσρνα Ρέκα. Χρειάζεται, προφανώς, να καταστραφούν και εξολοθρευτούν όλοι όσοι έμειναν πιστοί και αφοσιωμένοι στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρτέμιο. Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός αυτός, δεν διστάζουν να καλούν σε βοήθεια την αλβανική αστυνομία και τις διεθνείς ένοπλες δυνάμεις.

Διαμηνύθηκε με απειλές επίσης στους μοναχούς που με τον Μητροπολίτη Αρτέμιο βρίσκονται στην Γκρατσάνιτσα, ότι πρέπει σήμερα να εγκαταλείψουν τη μονή και ότι μαζί με τον Μητροπολίτη Αρτέμιο δεν μπορούν να μείνουν περισσότεροι από 1-2 μοναχοί. Εκφράζοντας τη στήριξη προς το Μητροπολίτη και πνευματικό τους ξεκίνησαν οι μοναχοί και μοναχές από πολλά μοναστήρια της Μητρόπολης, αλλά οι ισχυρές δυνάμεις της ΚΦΟΡ και της αλβανικής αστυνομίας του Κοσσόβου περικύκλωσαν τη μονή και δεν αφήνουν κανέναν μέσα. Γύρω από τη μονή Γκρατσάνιτσα βρίσκεται ο πιστός λαός, τον οποίο επίσης οι ένοπλες δυνάμεις εμποδίζουν να μπει στη μονή και να δώσει υποστήριξη στον Μητροπολίτη του και τους μοναχούς.

Η αλβανική αστυνομία στο Βούτσιτρν σταμάτησε ένα πικάπ με το οποίο ταξίδευαν οι Σέρβοι για τη Γκρατσάνιτσα να δώσουν υποστήριξη στο Μητροπολίτη Αρτέμιο. Συνέλαβαν το Σέρβο Μ. Ράϊκοβιτς, του φόρεσαν χειροπέδες, με την αιτιολογία ότι έχουν διαταγή να τον συλλάβουν, διότι ο ίδιος ήταν ένας από τους διοργανωτές της χτεσινής συγκέντρωσης μπροστά από το Πατριαρχείο στο Βελιγράδι.

Η ανομία και η βία που πραγματοποιούνται στη Μητρόπόλη Ράσκας-Πριζρένης έχει, κρίνοντας από όλα, σημάδια της Ιεράς εξέτασης, προσάπτονται κατηγορίες χωρίς αποδείξεις και βάσεις, εφεσιβάλλονται αποφάσεις χωρίς δίκες, δεν τηρείται καμία διαδικασία, παραβιάζονται όλοι οι ανθρώπινοι και οι θείοι νόμοι... Οι συκοφαντίες, οι αναλήθειες, τα κατασκευάσματα και οι εσκεμμένες διαδικασίες είναι μέθοδος η οποία εφαρμόζεται κατά του Μητροπολίτη Αρτεμίου και της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης εδώ και μερικά χρόνια, για την ακρίβεια πέντε.

Σε ερώτηση του Μητροπολίτη Αρτέμιου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για ποιον λόγο με τόση βιασύνη τώρα πραγματοποιείται η διαδικασία κατά του ιδίου, ενώπιον της έναρξης της Μεγάλης Σαρακοστής 15 Φεβρουαρίου, ένας από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απάντησε ότι δεν πρόκειται καθόλου για βιασύνη, αντιθέτως, ότι όλα αυτά διαρκούν πέντε πλήρη έτη!

Κατευθύνεται μήπως η διαδικασία αυτή από την Ουάσινγκτον, με εντολή του Τζόζεφ Μπάιντεν, όπως πριν από πέντε χρόνια όταν έφτασε η εντολή από την Ουάσινγκτον ότι πρέπει να υπογραφεί το Υπόμνημα (Memorandum) για την αναστήλωση των εκκλησιών στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, ενώ οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών στο Βελιγράδι επίμονα, εδώ και καιρό απαιτούν να απομακρυνθεί ο Μητροπολίτης Αρτέμιος από την θέση του Μητροπολίτη της Ράσκας-Πριζρένης;

14.2.2010.

πηγή: ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА И ТУЂИНСКА ВОЈСКА ПОКРИВАЈУ БЕЗАКОЊА АТАНАСИЈА ЈЕВТИЋА

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration