Ζωηφόρος

Δικαστική δίωξη κατά του Ράσκας Αρτεμίου από το Πατριαρχείο Σερβίας,

Δικαστική δίωξη

κατά του Ράσκας Αρτεμίου

από το Πατριαρχείο Σερβίας

Συνεδρίασε προχθες, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010 η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, η οποία προέβη σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας, αποφάσισε να κινήσει την διαδικασία του καθορισμού της κανονικής ευθύνης του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης κ. Αρτεμίου σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Καταστατικός Χάρτης Σερβικής Εκκλησίας άρθρο 70 παράγραφος 20 και 365), με υποχρέωση του να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να απομακρυνθεί από την διοίκηση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μέχρι τη συμπλήρωση των διαδικασιών και των ανακρίσεων, η μέχρι την επόμενη τακτική Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας.

Ακόμη, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος τόνισε, ότι ο Επίσκοπος Αρτέμιος μπορεί να παραμείνει σε κάποιο Μοναστήρι η σε κάποιο άλλο μέρος της Επισκοπής Ράζκας και Πριζρένης, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και κατόπιν συμφωνίας με τον Τοποτηρητή.

Επίσης, με βάση του άρθρο 70, 21 του Καταστατικού Χάρτη της Σερβικής Εκκλησίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς, διορίζεται Τοποτηρητής της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr», ο νέος Πατριάρχης Ειρηναίος κατηγόρησε τον 75χρονο Επίσκοπο Αρτέμιο για οικονομικές ατασθαλίες και άρνηση υπακοής.

Να αναφερθεί, ότι Μητροπολίτης της Σερβικής Εκκλησίας μιλώντας στη «Romfea.gr», τόνισε ότι «Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Κανονικό Δίκαιο».

Τέλος, να σημειωθεί, ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί επεισόδια για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όπου χθες δεκάδες ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί της Επισκοπής Ράσκας συγκεντρώθηκαν παρά το χιόνι, μπροστά από το Πατριαρχείο Σερβίας, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και υποστήριξης για τον κ. Αρτέμιο.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4289:2010-02-14-20-58-41&catid=13

***

Διαμαρτυρίες στο Κόσσοβο κατά την Κυριακάτικη λειτουργία

για την απομάκρυνση του επισκόπου Αρτέμιου

Ο επίσκοπος Ζαχουμίου Αθανάσιος Γιέφτιτς που προσωρινά ανέλαβε Τοποτηρητής της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης με εντολή της Συνόδου, σήμερα το πρωί έπεσε πάνω στο συμβάν και τους διαπληκτισμούς δύο ομάδων μοναχών στην πύλη της Μονής Gracanica.

Στην αυλή του μοναστηριού της Gracanica δύο ομάδες μοναχών - μια που είναι πιστοί στον Επίσκοπο Aρτέμιο, ο οποίος απαλλάχθηκε χθες προσωρινά των καθηκόντων του από τη Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλοι που ήρθαν με τον επίσκοπο Αθανάσιο Γιέφτιτς που ανέλαβε προσωρινά Τοποτηρητής της Επισκοπής του Κοσσυφοπεδίου.

(Gračanica: Mirno posle tuče monaha)

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν παρενέβη στη σύγκρουση και μόνο προσπάθησε να χωρίσει τις δύο ομάδες.

Από το τοπικό νοσοκομείο πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους τραυματίες ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Συμμετέχοντες στη θεία λειτουργία διαμαρτυρήθηκαν δείχνοντας έτσι την αγανάκτησή τους για την απόφαση της Συνόδου.

(Sevale pesnice posle prve molitve)

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2010/02/blog-post_2925.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel