Ζωηφόρος

«Να τιμωρηθεί ο Θεόληπτος»(;)

«Να τιμωρηθεί ο Θεόληπτος»(;)

***

Έντονη διαμαρτυρία προς το Φανάρι

των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Το Πατριαρχείο με ανακοινωθέν διαχωρίζει τη θέση του από το Μητροπολίτη Ικονίου

του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με επιστολή τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι, εκφράζουν «την βαθιά τους οδύνη και απέχθεια για την πρόσφατη δυσάρεστη επιστολή» του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου και ζητούν την τιμωρία του. Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απέστειλε κι ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας.

Η επιστολή που υπογράφεται απ' όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, εστάλη στις 15 Ιανουαρίου, τρεις μόλις μέρες πριν το Φανάρι λύσει τη σιωπή του στην υπόθεση, με ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της συνόδου, με την οποία αποστασιοποιείται από την επιστολή Θεόληπτου, ο οποίος με αφορμή δημοσίευμα ότι δήθεν ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να δεχθεί δύο ορφανά ελληνόπουλα από το Κογκό στην Ακαδημία Αγίου Βασιλείου, απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» με πεζοδρομιακού ύφους λεκτικό κατά του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στην επιστολή τους τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής αναρωτιούνται πως εφόσον ο κ. Θεόληπτος ενδιαφερόταν τόσο για την τύχη των ορφανών δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για να ενημερωθεί επισήμως.

Στην επιστολή του ο Θεόληπτος έγραφε πως αν δεν μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να βοηθήσει δύο ορφανά, να παραιτηθεί.

Η Αρχιεπισκοπή απάντησε έντονα στα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν αρνήθηκε να φιλοξενήσει τα παιδιά, όμως η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει στην Ακαδημία να υποστηρίξει τη βίζα τους. Είχε δε υποδείξει στην οικογένεια αφού αναλάβει την κηδεμονία των ορφανών και τα φέρει στην Αμερική, η εφημερίδα να τα φιλοξενήσει.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση κι αφού προκλήθηκε σημαντική αναταραχή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα και  υπογράφεται από τον αρχιγραμματέα της Συνόδου διαχωρίζει τη θέση του από την επιστολή Θεόληπτου, την οποία χαρακτηρίζει «προσωπική απόφαση και πρωτοβουλία», η οποία έγινε «εν αγνοία της Μητρός Εκκλησίας και δεν απηχεί τις απόψεις της».

Παράλληλα γίνεται αναφορά στα αισθήματα εκτιμήσεως κι αγάπης του Πατριάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τα οποία εκφράστηκαν κατ' επανάληψη στη διάρκεια της Πατριαρχικής επίσκεψης.

Η ανακοίνωση δεν απαντά ωστόσο στο πως θα αντιμετωπιστεί η ωμή παρέμβαση από μέρους του Μητροπολίτη Ικονίου, προέδρου της Πατριαρχικής Μονής Χρυσοβαλάντου, στα εσωτερικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς αποτελεί καθολικό αίτημα να απομακρυνθεί άμεσα από την προεδρία, αλλιώς το πατριαρχικό ανακοινωθέν αποτελεί κούφια λόγια.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «επιβράβευσε» τον Θεόληπτο συμπεριλαμβάνοντάς τον στην πατριαρχική συνοδεία, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα και τοποθετώντας τον κεντρικό ομιλητή στην εκδήλωση της Εορτής των Τριών Ιεραρχών.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της εκτελεστικής επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:

«Εμείς, τα κάτωθι υπογεγραμμένα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, εξ ονόματος όλων των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της μεγαλύτερης Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διαβιβάζουν στην Παναγιότητά σας και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο τη βαθιά μας οδύνη και αποστροφή, για  την πρόσφατη ενοχλητική επιστολή του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Είναι άδικο που ένας ιεράρχης επιτίθεται στο καλό όνομα και τη φήμη ενός άλλου ιεράρχη μέσω του Τύπου. Αλλά όταν ο μητροπολίτης Ικονίου, χωρίς οποιονδήποτε σεβασμό στην ιστορία ή στα γεγονότα, θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα και την ανθρωπιά  του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, η προσβολή ξεπερνά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και των μητροπολιτών της τοπικής Επαρχιακής Συνόδου. Η προσβολή πηγαίνει στην καρδιά κάθε Έλληνα Ορθόδοξου Χριστιανού αυτής της Αρχιεπισκοπής, κληρικού ή λαϊκού.

Παναγιότατε, αν μητροπολίτης Ικονίου ενδιαφερόταν τόσο για τα δύο ορφανά παιδιά, γιατί δεν κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο για να μάθει πως έχουν τα γεγονότα; Σαφώς, η πρόθεσή του ήταν και κακόβουλη και εκ προμελέτης. Πώς επιτρέπεται αυτός ο μητροπολίτης να γράψει μια τέτοια επιστολή απευθείας σε μια εφημερίδα; Ποιός του το επέτρεψε; Ποιος τον ώθησε να το κάνει; Αυτός, ή άλλοι που τον προέτρεψαν, βρήκε την ευκαιρία για να επιτεθούν στον Αρχιεπίσκοπό μας, και με αυτό τον τρόπο, επιτέθηκαν σ' όλους μας. Παναγιότατε, με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, πρέπει να ρωτήσουμε εάν το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση της καλής τάξης της Εκκλησίας;

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της ειρηνικής και ακμάζουσας διακονίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, και μάλιστα την αναγνώριση από εσάς  των επιτευγμάτων του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής σας στην Αμερική, μια επίσκεψη εν μέρει για να τιμήσει τη δέκατη επέτειο της ενθρονίσεώς του, δεν είναι δυνατόν αυτός ο διασυρμός του Αρχιεπισκόπου να περάσει χωρίς αυστηρές συνέπειες. Ως αυτοί που έχουν επιφορτιστεί με την αντιπροσώπευση των συμφερόντων της λαϊκής ηγεσίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από την Παναγιότητά σας, όπως αυτός Μητροπολίτης  τιθασευτεί με ουσιαστικό τρόπο και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν υποβάλλουμε αυτό το αίτημα ως απαίτηση στα εσωτερικά της Μητρός Εκκλησίας, αλλά για να βοηθήσουμε την Μητέρα Εκκλησία να αφήσει πίσω την αυξανόμενη πλημμυρίδα του αρνητικού συναισθήματος μεταξύ και των κληρικών και των λαϊκών, ως άμεσο αποτέλεσμα  αυτής της προσβλητικής και σκανδαλώδους επιστολής.

Επομένως, ως υπεύθυνοι και αφοσιωμένοι ηγέτες αυτής της Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σεβασμό ζητάμε όπως η Παναγιότητά σας προχωρήσει με όλη την οφειλόμενη ταχύτητα θέτοντας τέρμα σ' αυτήν την ατιμωτική κατάσταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα το πράξετε, και μ αυτόν τον τρόπο να καταδείξετε στους κληρικούς και τους πιστούς, οι οποίοι είναι ταραγμένοι από αυτήν την παραβίαση της εκκλησιαστικών ηθών και ευπρέπειας, ότι η αφοσίωσή τους στον Αρχιεπίσκοπό τους εκτιμείται και τυγχάνει εκτίμησης από την Εκκλησία και τον κόσμο.

Με βαθύτατο σεβασμό

Μιχαήλ Τζαχάρης, αντιπρόεδρος

Νικόλαος Μπούρας, Ταμίας

Κατερίνα Μπουφίδη-Walsh, Γραμματέας,

τα μέλη,

Αντώνιος Στεφανής, Γεώργιος Βουρβούλιας, Γεώργιος Μάθιους, Δρ. Ελένη Χούζακ, Πίτερ Κίκης, Γεώργιος Μπεχράκης κι ο νομικός σύμβουλος Εμμανουήλ Δήμος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

«Ανακοινούται ότι το γράμμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου προς την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Αμερικής αποτελεί προσωπικήν απόφασιν και πρωτοβουλίαν του επιστείλαντος Ιεράρχου και η αποστολή του εγένετο εν αγνοία της Μητρός Εκκλησίας, το δε περιεχόμενόν του δεν απηχεί τας απόψεις αυτής.

Τα αισθήματα εκτιμήσεως και αγάπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Δημήτριον εξέφρασε κατ   ἐπανάληψιν η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης κατά την πολυήμερον επίσκεψίν Του εις Αμερικήν το παρελθόν Φθινόπωρον, εξ αφορμής και της συμπληρώσεως δέκα ετών αγλαοκάρπου αρχιεπισκοπείας της αυτού Σεβασμιότητος».

πηγή: http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=7439&Itemid=83

αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel