Logo
Print this page

Εξελέγη ο 45ος Πατριάρχης Σερβίας,

45ος Πατριάρχης Σερβίας

εξελέγη ο Νύσσης Ειρηναίος

Η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέλεξε το νέο Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη των Σέρβων.

Να αναφερθεί ότι στην εκλογική σύνοδο συμμετείχαν 45 Μητροπολίτες και Επίσκοποι, όπου σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη ο Πατριάρχης εξελέγη με κλήρωση μεταξύ τριών ιεραρχών. Η διαδικασία, διήρκησε πάνω από 12 ώρες.

Νέος Πατριάρχης Σερβίας εξελέγη πριν από λίγο ο Επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος (Γαβριήλοβιτς), ανάμεσα από τον Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο και Μπάτσκας Ειρηναίο.

Τα ονόματα των τριών αυτών υποψηφίων γράφτηκαν σε ξεχωριστά χαρτιά και τοποθετήθηκαν στο Άγιο Δισκοπότηρο, όπου ένας Αρχιμανδρίτης τράβηξε ένα από τα τρία χαρτάκια και εξελέγη ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας.

«Εκλέχθηκα σ’ αυτό το σοβαρό αξίωμα χάρη στη βοήθεια των αδελφών μου, Αρχιερέων, με τους οποίους θα συμμερίζομαι όλο το βάρος του πόστου μου και θα λύω όλα τα προβλήματα», τόνισε ο νέος Πατριάρχης των Σέρβων αμέσως μετά την εκλογή του.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι η πρώτη, ανεπίσημη, ενθρόνιση γίνεται στον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στο Βελιγράδι και μερικές ημέρες ή και μήνες αργότερα γίνεται η επίσημη τελετή, στην πόλη Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, όπου είναι και η έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας.

Σύντομο Βιογραφικό του νέου Πατριάρχη:

Γεννήθηκε το 1930 στο χωρίο Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ (Κεντρική Σερβία), το κοσμικό του όνομα ήταν Μίροσλαβ. Τελείωσε το δημοτικό στη γενέτειρα του, το γυμνάσιο στο Σάσκου, και αργότερα τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου.

Διετέλεσε καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου της Πριζρένης, 1959 - 1968. Ολοκλήρωσε της μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα 1962 - 1963.

Το Μαϊο του 1974 εξελέγη επίσκοπο Μοραβίτσκιμ κοντά στον Πατριάρχη Γερμανό. Επίσκοπος Νύσσης εξελέγη κατά τη συνεδρίαση των Επισκόπων το 1975, και ενθρονίστηκε τον Ιούνιο του 1975 στο Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής (Νις).

Σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, ο Επίσκοπος Νύσσης κ. Ειρηναίος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας, 45ος  Πατριάρχης των Σέρβων.

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR