Ζωηφόρος

Το σίριαλ των ορφανών. Η συνέχεια…,

Το σίριαλ των ορφανών.

Η συνέχεια…

***

Ο Βαρθολομαίος καλύπτει τον Δημήτριο στο θέμα των ορφανών

Δευτέρα, 18 Ιανουάριος 2010 Συντάχθηκε απο τον/την Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος 20:42    Την πλήρη κάλυψή του παρέχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, αναφορικά με το θέμα της άρνησης του τελευταίου να βοηθήσει τα δύο ορφανά παιδιά από το Κονγκό.

Η άρνηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση δι' επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφέρει στο ανακοινωθέν του τα εξής: «Ανακοινούται ότι το γράμμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου προς την εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυκας’ της Αμερικής αποτελεί προσωπικήν απόφασιν και πρωτοβουλίαν του επιστείλαντος Ιεράρχου και η αποστολή του εγένετο εν αγνοία της Μητρός Εκκλησίας, το δε περιεχόμενόν του δεν απηχεί τας απόψεις αυτής.

Τα αισθήματα εκτιμήσεως και αγάπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Δημήτριο εξέφρασε κατ' επανάληψιν η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης κατά την πολυήμερον επίσκεψή του εις Αμερική το παρελθόν Φθινόπωρον, εξ' αφορμής και της συμπληρώσεως δέκα ετών αγλαοκάρπου αρχιεπισκοπίας της Αυτού Σεβασμιότητος.

Εν Φαναρίω τη 18η Ιανουαρίου 2010

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προέβη στην πράξη του αυτή, με καθυστέρηση δέκα τουλάχιστον ημερών από την αποκάλυψη του θέματος, έπειτα από φορτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν από παράγοντες της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα από μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Ο Πατριάρχης, χθες το μεσημέρι, συγκάλεσε μία άτυπη σύσκεψη ιεραρχών εκ της ενδημούσης εν Τουρκία ιεραρχίας, στην οποία προσήλθαν οι εξής Μητροπολίτες: Πέργης Ευάγγελος, Δέρκων Κωνσταντίνος, Σεβαστείας Δημήτριος, Μύρων Χρυσόστομος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος. Παρών ήταν και ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.

Η πλειάδα των ιεραρχών δεν ήθελε καν να εκδοθεί ανακοινωθέν, πλην όμως επέμενε ο ίδιος ο Πατριάρχης - ο οποίος μίλησε με θετικά λόγια για τον Μητροπολίτη Θεόληπτο- λέγοντας, ωστόσο, στους αρχιερείς, ότι πιέζεται από παράγοντες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Για το θέμα των δίδυμων ορφανών από το Κονγκό, Κωστάκη και Δημήτρη Σπορίδη -των οποίων ο Έλληνας πατέρας απεβίωσε πριν από επτά χρόνια, ενώ η Κονγκολέζα μητέρα τους είναι σοβαρά άρρωστη με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο- υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος, καθώς και ο θείος των παιδιών από τη Φιλαδέλφεια, Ιωάννης Σπορίδης, είχαν καταφύγει με επιστολή τους προς την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίες αρνήθηκαν να βοηθήσουν, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010.

Το δημοσίευμα του «Ε.Κ» στηρίχθηκε σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2009 προς τον θείο των παιδιών, στην οποία αναφερόταν ξεκάθαρα η άρνηση. Διαβάζοντας ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.ekirikas.com, στο οποίο υπήρχε η άρνηση για βοήθεια του κ. Δημητρίου, με επιστολή του στον «Ε.Κ.» κατήγγειλε τη στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Στην επιστολή του, - δες έκδοση του «Ε.Κ.» της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2010 - ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα εξής: «Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος έλαβε το γράμμα διά βοήθεια είχε την συνείδησή του ήσυχη τις εορτές της Θείας Επιφανείας και του Νέου Ετους;

Μπόρεσε να εορτάσει ως αρχιερεύς τις Άγιες αυτές ημέρες άνευ συνειδησιακού προβλήματος; Πώς μπόρεσε να δώσει την απάντηση που έστειλε εις τον θείο των δύο αυτών παιδιών και μάλιστα κοροϊδεύοντας και στέλνοντας ευχάς 'διά εξεύρεσιν λύσεως'.

Αλήθεια πού βαδίζουμε; Πού οδηγείται αυτή η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της;».

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο ανάμεσα στα άλλα ανέφερε και τα εξής: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο γράμμα του της 21ης Δεκεμβρίου 2009, ανέγραψε στο ανακοινωθέν του, πως «κάθε άλλη παρουσίαση των ανωτέρω, η οποία δίνει αντίθετη εικόνα, είναι ανεύθυνη και αξιοκατάκριτη.

Πρόκειται περί αίσχους και πρέπει να αισχύνονται όσοι μπορούν και εκμεταλλεύονται με υπερβολές, με παραποίηση της αλήθειας και αβάσιμες καταγγελίες τη δυστυχία οποιουδήποτε παιδιού και ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί ορφανού».

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4052:2010-01-18-18-43-52&catid=13

***

Να λάβει θέση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Αν ο Μητροπολίτης Ικονίου παραμείνει  στη θέση που κατέχει ως chairman της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου, εγείρονται ερωτηματικά για τα κίνητρα της άθλιας επίθεσης του κ. Θεόληπτου σε βάρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επίπεδο πεζοδρομίου θύμισε επιστολή την οποία απέστειλε ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, προς την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», λαμβάνοντας άνευ αρμοδιότητας και γνώσης των στοιχείων της υπόθεσης, θέση στο ζήτημα των δύο ορφανών παιδιών ελληνικής καταγωγής από το Κογκό, για τα οποία η Ακαδημία Αγίου Βασιλείου κι η Αρχιεπισκοπή δηλώνουν αδυναμία να δεχθούν, εξ αιτίας μεταναστευτικών προβλημάτων.

Με ανεπίτρεπτο για ιεράρχη ύφος, χωρίς να ζητήσει υπεύθυνη ενημέρωση και να διασταυρώσει τα στοιχεία, ο Μητροπολίτης Θεόληπτος γράφει μεταξύ άλλων ότι αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο ορφανά παιδάκια δέκα ετών, τότε κακώς παραμένει εις την θέση του.

“Ποία είναι η αποστολή μας στον κόσμο, μήπως να ετοιμάζομε δείπνα και τελετές διά να εορτάσομε τα δεκάχρονά μας στον Θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ή να ομιλούμε και να κηρύττομε περί αγάπης και βοηθείας του πάσχοντος συνανθρώπου μας και εις την πράξη να μην κάνομε το παραμικρό. Μία ολόκληρη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο δεκάχρονα παιδάκια. Και οι προφάσεις ανόητες και άνευ ουσίας. Δεν έχουν, λέγει ο κατά τα άλλα άγιος αδελφός, αμερικανική υπηκοότητα. Σε ποίον πουλάει τα παραμύθια αυτά; Είναι δυνατόν να θέλει να βοηθήσει και να μην βρει τον τρόπο ή κάποια λύση; Εάν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο ορφανά παιδάκια δέκα ετών, τότε κακώς παραμένει εις την θέση του».

“Αλήθεια πού βαδίζουμε; Πού οδηγείται αυτή η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της; Πώς θέλουμε να μας πιστεύει ο κόσμος και να μας ακολουθεί όταν εμείς άλλα κηρύττουμε και άλλα πράττομε; Λυπάμαι πολύ διά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με απογοήτευσε δια μίαν ακόμη φορά».

Η ανεπίτρεπτη αυτή επιστολή και η επιπολαιότητα, κακία και εμπάθεια που αυτή ξεχειλίζει, όταν προέρχεται από κάποιον ιεράρχη της Μητρός Εκκλησίας, που βρίσκεται τόσο κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την τύχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την αποχώρηση του σημερινού της προκαθημένου. Η λειψανδρία άξιων κληρικών στον Ελληνισμό της Τουρκίας και οι περιορισμοί που θέτει το τουρκικό καθεστώς θα μπορούσαν να φέρουν στον  Οικουμενικό Θρόνο κάποιον επιπόλαιο, μικρόψυχο και κακόψυχο.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κάθε άλλο παρά μας δίδουν ούτε την εικόνα που παρουσιάζει ο «Εθνικός Κήρυκας», ούτε τα όσα υπονοούνται οι συγγενείς περί «ρατσισμού» (άλλωστε υπάρχουν και μαυράκια και σπανιολάκια και άλλων εθνοτήτων παιδιά στην Ακαδημία Αγίου Βασιλείου), ούτε τα φρικτά που γράφει ο Μητροπολίτης Ικονίου.

Μάλιστα, η αήθης αυτή για τα εκκλησιαστικά θέσμια πεζοδρομιακού τύπου επίθεση του κ. Θεόληπτου, εγείρει ερωτηματικά για τα κίνητρα αυτής της επίθεσης και το χρόνο που επέλεξαν οι εμπνευστές. Να μην πούμε δε για την αισχίστου είδους εκμετάλλευση μιας ανθρώπινης τραγωδίας, με στόχο να πλήξουν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και να προκαλέσουν αναταραχή στα εκκλησιαστικά μας πράγματα στην Αμερική.

Εμείς, με βάση όσα διαβάσαμε στην ομογενειακή συνάδελφο και όσα μας είπαν απαντώντας στα ερωτήματά μας από τη σχολή, δεν έχουμε πειστεί καθόλου ότι η Αρχιεπισκοπή χρησιμοποίησε ως πρόφαση το μεταναστευτικό νόμο των ΗΠΑ για να μη δεχθεί τα δύο παιδιά. Αντίθετα, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των επιθέσεων και η δημοσιότητα του θέματος, τόσο νιώθουμε ότι ζούμε μία προσπάθεια για επανάληψη άλλων καταστάσεων που ζήσαμε προς 12ετίας και πληρώσαμε ακριβά ως Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Ομογένεια.

Αναμένουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να λάβει άμεσα θέση στην άθλια αυτή επίθεση σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και στην ωμή και ξετσίπωτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μια επέμβαση που μπορεί να λάβει ακόμη χειρότερες προεκτάσεις, καθώς ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος έχει οριστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη πρόεδρος του οργανισμού που έχει την ευθύνη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Καλούμε τον κ. Βαρθολομαίο να αποκαταστήσει την τάξη και να συμβάλλει στην επαναφορά της γαλήνης, απομακρύνοντας άμεσα τον Μητροπολίτη Ικονίου από τα καθήκοντά του αυτά στην Αμερική, καθώς παραβίασε κάθε κανόνα και κανονισμό.

Greek News Υ.Γ. Επειδή πολλοί έσπευσαν να μας ενημερώσουν για τον Μητροπολίτη Ικονίου, τα «κουσούρια» και τα χουβαρνταλίκια του, για μας το θέμα δεν είναι η προσωπική του ζωή, το αν έχει BMW και οδηγό και άλλα τινά γι’ αυτόν και κάποιους συμμάχους του. Για μας το θέμα είναι θεσμικό κι ως τέτοιο θα αντιμετωπίσουμε μέχρι τέλους.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4009:2010-01-14-16-12-25&catid=13

***

Λάσπη ακόμη και εναντίον του αρχιεπισκόπου Δημητρίου;

του Κώστα Ε. Μπέη

Ομότιμου Καθηγητή της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ανέκδοτο είναι γνωστό, αν και ποτέ δέν ευτύχησε να είναι επιπροσθέτως και διδακτικό: Κατέβηκε, λέει, ο καλός Θεός κάποτε αυτοπροσώπως απο τον ουρανό στη γη, κάπου στη βόρεια Ευρώπη. Κι απο ΄κεί κοντοστεκόταν, κάθε τόσο και ρωτούσε τον πρώτο μοναχικό που συναντούσε σε κάθε νέα χώρα, ποιά χάρη θα ήθελε να του εκπληρώσει την ίδια στιγμή. Πραγματικά, κάθε έλλειψη που ένιωθε και συνομολογούσε ο εκάστοτε ερωτώμενος εκπληρωνόταν αυτοστιγμεί. Ώσπου ο καλός Θεός πέρασε και τα ελληνικά σύνορα. Συνάντησε λοιπόν ένα ράθυμο χωριάτη, που βλαστημούσε. Κι όταν ο καλός Θεός έθεσε και σ’ εκείνον τη σταθερή πιά ερώτησή του, ο χτικιάρης Ρωμιός απάντησε: βλέπεις εκεί απέναντι την αγελάδα του γείτονα; Θέλω να ψοφήσει!

Θυμήθηκα το ανέκδοτο, καθώς προβληματιζόμουν:

-  Γιατί μια μεγάλη ελληνική εφημερίδα της Νέας Υόρκης, να χτυπάει μια απο τις πιο έντιμες και αξιόπιστες προσωπικότητες του σύγχρονου Ελληνισμού, όπως είναι ο Αρχιεπίσκοπος πατέρας Δημήτριος;

- Ποιά αλογόμυγα κυριολεκτικά διαόλισε έναν ενδεχομένως μορφωμένο, όμως ευρύτερα άγνωστο τιτουλάριο ιεράρχη, να ωρύεται «έφρυξα, λυπήθηκα και ντροπιάστηκα που είμαι αρχιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας (…) και ερωτώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (…) είχε τη συνείδησή του ήσυχη τις εορτές; (…) Πού οδηγείται η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της; Λυπάμαι πολύ δια τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με απογοήτευσε δια μίαν ακόμη φορά (…) Λυπάμαι δια την κατάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Λυπάμαι δια την κατάντια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου της (…) Ντροπή μας»!

Πώς να χαρακτηρίσει η φρόνηση ένα τέτοιο αλόγιστο πάθος;

Οπωσδήποτε, η συνείδηση πολλών δικών μου συνομιλητών ταράχθηκε, με την εύλογη απορία: Πώς είναι δυνατόν να μην ένιωσε ο ευέξαπτος μητροπολίτης την αυτονόητη ανάγκη, ήδη πριν απο τη δημοσιοποίηση της σύγχυσής του, να ενημερώσει τους αδελφούς του στο Φανάρι και να ζητήσει τη συμβουλή τους; Πώς δέν αναλογίστηκε οτι, με οποιαδήποτε καλοπροαίρετη εκδοχή, εξέθετε τον Πατριάρχη μας, καθώς μου τόνισε συνομιλητής μου, με την έννοια οτι ο ευέξαπτος μητροπολίτης είτε απερισκέπτως αντιπαρέρχεται την αυτονόητη ανάγκη να ενημερώσει τον Πατριάρχη, προτού ξιφουλκήσει, είτε οτι ενεργεί με σιωπηρή συγκατάθεση, κάτι που, ως υποθετική εκδοχή, ασφαλώς ενέχει δεινή ύβρη, πρωτίστως, εναντίον του σεπτού Πατριάρχη μας.

Πικρό επιμύθιο: Των οικιών ημών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε… Αυτή, δυστυχώς, είναι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία των φανατικών…

Δυό τελικές απορίες:

- Πώς μπορεί η θέρμη της αγάπης για τα δύστυχα ορφανά να μετεξελίσσεται σε έκρηξη παθιασμένης αποστροφής για τον συλλειτουργό αδελφό και τα δικά του εγκόσμια προβλήματα, μέσα στον δύσκολο χώρο της διαχείρισης των δικών του καθηκόντων;

- Αυτήν την παρακαταθήκη παρέλαβαν κάποιοι ευέξαπτοι απο τα λόγια του Ιησού «αγαπάτε τους εχθρούς υμών…» που διαφύλαξαν οι αιώνες ως την πεμπτουσία του Χριστιανισμού;

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1434

***

ΣΤΗΝ "ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΤΑ ΔΥΟ 12ΧΡΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ...

Στην  «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» , την γνωστή στέγη αγάπης, θαλπωρής και αληθινής  ζεστασιάς, που  ίδρυσε και διευθύνει με ζήλο και αυταπάρνηση  ο άξιος κληρικός  και παράδειγμα προς μίμηση  π. Αντώνιος  Παπανικολάου! θα βρίσκονται πολύ σύντομα τα δυο 12χρονα αγοράκια Κώστας και Δημήτρης  από την Κινσάσα της Αφρικής. Από χτες (13 Ιανουαρίου 2010) και καθόσον  ήταν σε εξέλιξη το ρεπορτάζ και η επικοινωνία με την Ελληνική κοινότητα στην Κινσάσα της Αφρικής,  παράλληλα ομάδα συνεργατών μας που δουλεύει μαζί μας, πίσω από τα φώτα και τους προβολής της δημοσιότητας,   διερευνούσε όλα τα ενδεχόμενα ώστε όσο  πιο σύντομα, λόγω και της βαριάς ασθενούσα μητέρας, να βρεθεί κατάλυμα αγάπης και αληθινής στοργής για τα δυο αδέλφια. Αυτή ήταν η αγωνία μας από την αρχή! Αυτό είναι το ρεπορτάζ!

Όλη την νύχτα-και όσο ξημέρωνε σε Ελλάδα και Αφρική - υπήρχε ανοιχτή γραμμή  επικοινωνίας με  φορείς στην Ελλάδα. Καταλήξαμε μετά από σχετική έρευνα ότι η κατάλληλη στέγη υποδοχής  που θα μπορέσει να προσφέρει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση όσα χρειάζονται τα δυο παιδάκια. Φιλοξενία, σχολείο, στοργή, θαλπωρή ΑΓΑΠΗ, δεν είναι άλλη από την  στέγη  αληθινής  Αγάπης "ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"! Μιλήσαμε αργά την νύχτα(τοπική ώρα ΝΥ)  με την κοινωνική υπηρεσία  της ΚΙΒΩΤΟΥ με την δεσποινίδα Έφη,   δώσαμε τα στοιχεία του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στην Κινσάσα κ. Σοφιάδη.  Τα υπόλοιπα βρήκαν το δρόμο τους... 

Όσο εδώ-στην Νέα Υόρκη- ήταν νύχτα από την άλλη πλευρά του ατλαντικού στην Ελλάδα στην ΚΙΒΩΤΟ σήμανε συναγερμός.

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ  ή το ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ....

Ο π. Αντώνιος όμως που είχε δει το θέμα στην ελληνική τηλεόραση, είχε διαβάσει οι κεραίες του πάντα ανοιχτές όπου υπάρχει ανάγκη,   και σε ανύποπτο χρόνο  έλεγε στην στενή συνεργάτιδα του Μαρίνα Κατσίμπαλη «Μαρίνα αυτά τα παιδάκια πρέπει να τα βρούμε...» ξαφνικά την άλλη μέρα - σήμερα 14  Ιανουαρίου-  και χωρίς να έχει προηγηθεί άλλη επικοινωνία  με το που πάνε στο γραφείο βρίσκουν το μήνυμα από την Νέα Υόρκη και τα στοιχεία του κ. Σοφιάδη. Αμέσως επικοινωνούν. Κινητοποιούνται και αποφασίζουν ότι η ΚΙΒΩΤΟΣ είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα δυο αδέλφια.   Με εντολή του π. Αντωνίου η κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη στενή συνεργάτιδα του πατρός Αντωνίου  επικοινωνεί με Νέα Υόρκη και Κινσάσα. «Κύριε Σοφιάδη έχω εντολή από τον πατέρα Αντώνιο να σας μεταφέρω  την απόφαση μας να υποδεχθούμε άμεσα τα δυο αδέλφια» είπε. Παύση και μετά ανθρώπινες στιγμές... Η συγκίνηση από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου απερίγραπτη για τον άνθρωπο που από χτες είναι πάνω από ένα τηλέφωνο με αγωνία μετά την επικοινωνία μας και με την ελπίδα να ξαναζωντανεύει.   «πήρα τα τηλέφωνα σας από  την Νέα Υόρκη μου τα έδωσε ένας δημοσιογράφος... μας  είπανε ότι χρειάζεται για να επικοινωνήσουμε άμεσα  μαζί σας...». Ακολουθεί η τυπική διαδικασία καταγραφής του περιστατικού με ανταλλαγή στοιχείων και αμέσως ξεκινά άμεσα χωρίς καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και προσχήματα,  ένας μαραθώνιος για τις διατυπώσεις (διαβατήρια,  γραπτή συναίνεση της μητέρας, εισιτήρια, κτλ).     

Ο κ. Σοφιάδης παρά τους αρχικούς  δισταγμούς με τόσα που έχει περάσει μήνες τώρα  για αυτή την υπόθεση και την οδύσσεια των παιδιών μέσω συγγενών, ακαδημία αγίου βασιλείου, απάντηση   Ιεράς αρχιεπισκοπής Αμερικής κτλ   μέχρι να βρει κατάλυμα υποδοχής και αγάπης για τα δυο παιδιά γνωρίζοντας τι επέρχεται με την βαριά ασθενούσα μητέρα (μας έλεγε χαρακτηριστικά έχει μείνει 20 κιλά και αν είναι τόσο... αργοπεθαίνει...)    πήγε βρήκε την   39χρονη Florans μητέρα των δυο παιδιών  να της ανακοινώσει   το ευχάριστο νέο.... 

Νέα Υόρκη ώρα 09 20 πρωί -πρωί χτυπά το τηλέφωνο   «....σας τηλεφωνώ από την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα δυο  παιδάκια σε πολύ λίγο μετά τις αναγκαίες διατυπώσεις θα τα αναλάβουμε εδώ... είμαστε πρόθυμοι να πάμε να τα παραλάβουμε...είναι όλα έτοιμα... ότι χρειάζεται θα το κάνουμε εμείς... μιλήσαμε με τον κ. Σοφιάδη στην Κινσάσα, και κάθε άλο αρμόδιο για τις διατυπώσεις...   σας παρακαλούμε μόνο επειδή   καταλαβαίνω την διστακτικότητα του...  να επικοινωνήσετε μαζί του κ εσείς... του είπα ότι  ενημερώθηκαμε  πλήρως για το πρόβλημα και τις διαστάσεις που προσέλαβε αλλά αυτό που πρωτεύει είναι να βρουν άμεσα  σωστό κατάλυμα υποδοχής... το μόνο που ζητάμε είναι να του μιλήσετε πάλι  και εσείς...  εσείς γνωρίζετε καλύτερα την υπόθεση... μας φέρατε σε επικοινωνία μαζί του...  ξέρετε όμως και το έργο που γίνεται εδώ... ήταν λίγο διστακτικός... ο π. Αντώνιος  μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω... σας παρακαλούμε να έρθετε το συντομότερο να διαπιστώσετε και μόνος σας το περιβάλλον που θα ζουν τα παιδιά... » Αυτά και άλλα πολλά ανθρώπινα που δεν είναι της παρούσης μας είπε κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη...

Ήδη η επικοινωνία  (Αθήνας -Κινσάσα) είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Σοφιανού τα δυο αδέλφια μόλις  εκδοθούν τα διαβατήρια  και η μητέρα υπογράψει τα σχετικά θα τα συνοδεύσει άνθρωπος της κοινότητας  μέχρι την  «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».  Εμείς θα παρακολουθούμε το ρεπορτάζ μέχρι τα δυο παιδιά να  τα υποδεχθούν στην στέγη της Κιβωτού. Από εκεί και πέρα το έργο που γίνεται εκεί είναι γνωστό και θα ήμαστε ήσυχοι ότι είναι σε καλά χέρια. Είναι στα χέρια του Θεού και της αγάπης... Ευχαριστούμε άμεσα τον π. Αντώνιο Παπανικολάου για την ανταπόκριση  και κινητοποίηση του ίδιου και των συνεργατών του για την μετάβαση των δυο ανήλικων παιδιών σε ασφαλές και υγιές πνευματικά μέρος για την ομαλή κοινωνικά και ψυχολογικά διαβίωση τους.  Αυτή είναι η ουσία της όλης υπόθεσης! Όλα τα άλλα είναι άνευ ουσίας και σημασίας .  Σημασία έχει το αποτέλεσμα και ότι αυτό που δεν μπορούσε να κάνει ένας πανίσχυρος οικονομικά οργανισμός όπως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής το έκανε άμεσα χωρίς προσχήματα, γραφειοκρατία και δήθεν διατυπώσεις μια  μικρή  και αδύναμη  οικονομικά εθελοντική  καθαρή  και κρυστάλλινη  χωρίς συμφέροντα   προσπάθεια όπως αυτή του π. Αντωνίου Παπανικολάου. 

Ότι και αν γράψουμε εμείς για το έργο που γίνεται στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ είναι πολύ λίγο για να περιγράψει το έργο που συντελείται καθημερινά εδώ και χρόνια για δεκάδες παιδάκια. Ο ένας φορέας βασίζεται στις δωρεές αγωνιώντας καθημερινά για τα τρέχοντα έξοδα. Βασίζεται στον εθελοντισμό, την προσφορά , την αυτοθυσία και την  καθημερινή εργασία ανθρώπων όπως η Μαρίνα, η Έφη, ο Αναστάσης...  και δεκάδες άλλοι που προσφέρουν μόνιμα και χωρίς να περιμένουν εύσημα και παράσημα. Αθόρυβα. Σεμνά. Με ταπεινοφροσύνη και σύνεση. Καθημερινά φροντίζει περισσότερα 200 παιδιά που δεν διαχωρίζει (θρησκευτικά, φυλετικά ή εθνικά τα υποδέχεται όλα και άμεσα) και  τους  προφέρει   εκτός από φιλοξενία ζεστασιά,  και θαλπωρή,  υγιές πνευματικά  και κοινωνικά περιβάλλον  και προ πάντων Αγάπη. Χαμόγελο αληθινό. Ο άλλος φορέας, η Ιερά Αρχ. Αμερικής έχει δικό της προϋπολογισμό εκατομμύριων δολαρίων, δίσκο που βγαίνει ανελλιπώς σε δεκάδες Ιερούς Ναούς, κάθε Κυριακή για την οικονομική ενίσχυση των Οικονομικών της Ιεράς Αρχ.-υποτίθεται και για το προνοιακό και φιλανθρωπικό της έργο-   έχει ιδρύματα, φιλόπτωχο αδελφότητα με επίσης  μεγάλο οικονομικό προϋπολογισμό-που συνήθως καλύπτει τα ελλείμματα της Ιεράς αρχ. Αμερικής, έχει  τάγματα αρχόντων, δωρητών και ευεργετών...πλούσιους...Κάντε τις συγκρίσεις σας και βγάλτε τα συμπεράσματα σας....    Και όμως κρύφτηκαν όλοι αυτοί, και ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής , πίσω από τα προσχήματα....η υπηκοότητα... Μα αυτό ήταν το ζήτημα; Αυτό ήταν το πρόβλημα; ή η μέριμνα και η φροντίδα και κυρίως και πάνω από όλα η βούληση! και το αληθινό ενδιαφέρον για την τύχη αυτών των δυο παιδιών;

Ας είναι, μακάρι ο Θεός να επισκιάζει πάντα  με την Χάρη και της Ευλογία Του τα δυο παιδιά αυτά που έμελλε μέσα από την αθωότητα  την αγνότητα και  την μη συμμετοχή τους σε παιχνίδα εξουσίας και βρωμιάς  να ξεσκεπάσουν  ένα ολόκληρο σάπιο σύστημα... Το σύστημα της κοινωνίας μας με την ανάλγητη και Απρόσωπη συμπεριφορά της...  Το ρεπορτάζ όμως πίσω από αυτή την πράγματι βρόμικη και άθλια  υπόθεση  της εκμετάλλευσης του πόνου και της δυστυχίας που στήθηκε από κάποιους  για άλλους λόγους συνεχίζεται... Πολύ σύντομα το ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας θα φέρουν ανατροπές και νέες εξελίξεις. Να είστε εδώ γιατί εδώ. Η συνέχεια  του ρεπορτάζ θα καταδείξει πολλά και θα αποκαλύψει  ακόμα περισσότερα για τα συμφέροντα που κινήθηκαν γύρω από αυτή την τραγική ιστορία των δυο ανήλικων παιδιών... Μείνετε εδώ γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της Ομογένειας και του Ελληνισμού. Εδώ χτυπά η καρδιά σας!    

πηγή:  Greek American News Agency  

***

Ο θείος των 2 ορφανών διαψεύδει Αμερικής Δημήτριο και π. Κων/νο Σιταρά

του Θεοδώρου Καλμούκου

από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», Σάββατο, 16 Ιανουάριος 2010

Ο θείος των δύο ορφανών παιδιών από το Κονγκό, του Κωστάκη και του Δημήτρη Σπορίδη, ο κ. Ιωάννης Σπορίδης, από την πόλη της Φιλαδέλφειας, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκάλεσε ως «ψέμα» το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής.

Αποκάλυψε ταυτόχρονα, πως ο π. Κωνσταντίνος Σιταράς, διευθυντής της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, τηλεφώνησε στον γιο του, τον κ. Φίλιππο Σπορίδη, και τον παρακάλεσε να παρέμβει στον πατέρα του, δηλαδή στον κ. Ιωάννη Σπορίδη, να μη σχολιάσει το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον «Εθνικό Κήρυκα» διότι, όπως φέρεται να είπε ο π. Σιταράς, «θέλουμε να τελειώσει το θέμα».

Στην ερώτηση, αν θα σχολίαζε αυτό που αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ότι η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχθεί τα παιδιά και βρίσκεται σε επικοινωνία με την εδώ οικογένειά των, τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ιωάννης Σπορίδης είπε: «Με μία λέξη είναι ψέματα». Εξήγησε, πως «ένα Σάββατο πήγα στην Ακαδημία με μία κυρία από την εκκλησία εδώ στη Φιλαδέλφεια διότι θεωρούμαι 'τυφλός' κατά το νόμο και δεν μπορώ να οδηγήσω.

Εκεί συνάντησα τον κ. Εύαν και του μίλησα για τα δύο παιδιά. Μου είπε πως υπάρχουν δύο τρόποι να φέρουμε τα παιδιά, είτε να πάρουμε φοιτητική βίζα ή θα πρέπει να τα υιοθετήσει ο π. Σιταράς τα παιδιά διότι έχει υιοθετήσει κι άλλα. Μου είπε ότι τα παιδιά πρέπει απαραιτήτως να είναι Ορθόδοξα και πρέπει να τα δούμε.

Του είπα εάν ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής δώσει μία βεβαίωση ότι τα ξέρει τα παιδιά, είναι εντάξει; Κι ο κ. Εύαν απάντησε ' ναι'. Κι έτσι ξεκίνησε η όλη ιστορία, μιλούμε για την Ανοιξη του 2009 τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου. Έπειτα από μερικές μέρες μου τηλεφώνησε ο π. Σιταράς και μου είπε, 'θα βάλουμε δικηγόρο να ελέγξει αν μπορούμε να πάρουμε βίζα για τα παιδιά'. Από τότε και μετά δεν άκουσα ξανά από τον π. Σιταρά».

Ο κ. Σπορίδης εν τω μεταξύ έκανε ενέργειες, εστάλησαν τα πιστοποιητικά βαπτίσεως, η επιστολή του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιου και οι φωτογραφίες των παιδιών. Ολο το υλικό εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, [e-mail] στον κ. Εύαν. «Ξαναπήγα στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου την ημέρα της αποφοίτησης, 20 Ιουνίου, -συνέχισε ο κ. Σπορίδης- και μαζί μου ήταν κι ο π. Νεκτάριος Κοτρότσιος από τον Καθεδρικό Ναό εδώ της Φιλαδέλφειας. Εκεί μιλήσαμε για λίγο με τον π. Σιταρά, ο οποίος με παρέπεμψε να μιλήσω με μία κυρία κοινωνική λειτουργό, η οποία μου είπε να την πάρω τηλέφωνο. Την πήρα δυο-τρεις φορές αλλά μου έλεγαν δεν ήταν εκεί ή ότι ήταν απασχολημένη.

Ο Φίλιππος έστειλε τις πληροφορίες και στον π. Σιταρά και μέχρι σήμερα που μιλούμε δεν έχουμε πάρει απάντηση». Στην ερώτηση «τότε, πώς λένε στο ανακοινωθέν ότι ήταν σε επικοινωνία μαζί σας τους τελευταίους εφτά μήνες;», ο κ. Σπορίδης έδωσε την παρακάτω απάντηση: «Είναι παραμύθι, δεν είχαμε επικοινωνία, έπαιρνα τηλέφωνο και μου έλεγαν ότι και οι δύο (Σιταράς και Εύαν) ήταν απασχολημένοι».

Και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή, μου τηλεφώνησε ο π. Σιταράς και μου είπε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά διότι εμείς ασχολούμαστε μόνο με παιδιά που είναι στην Αμερική. Δεύτερον, υπάρχει πρόβλημα διότι αυτά τα παιδιά δεν ξέρουν αγγλικά. Του απάντησα πως δεν είναι τόσο δύσκολο να μάθουν αγγλικά, παιδιά που ξέρουν γαλλικά.

Ο π. Σιταράς είπε, 'έχω τη φωτογραφία τους μπροστά μου και λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτε'. Δεν μου είπε ποτέ ο π. Σιταράς φέρετε τα παιδιά εδώ και θα τα πάρουμε». Στην ερώτηση, πόσες φορές επικοινώνησαν μαζί του έπειτα από αυτό, ο κ. Σπορίδης απάντησε «ποτέ».

Και συνέχισε: «Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μετά το δημοσίευμά σας ο π. Σιταράς τηλεφώνησε στο γιο μου τον Φίλιππο και του είπε ότι θα πάρουμε τα παιδιά όταν τα φέρετε εδώ. Είπε ακόμα 'να πεις στον πατέρα σου να μην πιέζει το θέμα για να ηρεμήσει, θα σας δώσουμε ένα γράμμα ότι θα πάρουμε τα παιδιά, μόνο δώσε μας το δικαίωμα να κάνουμε μία δήλωση στον Τύπο στην οποία να γράψουμε ότι η Ακαδημία είναι σε επικοινωνία με την οικογένεια επί επτά μήνες και του είπε ο Φίλιππος ότι δεν μπορείς να γράψεις ότι έχεις επικοινωνία με την οικογένεια διότι δεν έχεις».

Τόνισε ο κ. Ιωάννης Σπορίδης, πως «είναι λάθος, είναι ψέμα αυτό που έβαλαν στο ανακοινωθέν». Οταν ρωτήθηκε πώς επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ανέφερε πως «εφόσον είδα ότι μου έκλεισε την πόρτα ο π. Σιταράς, έστειλα ένα γράμμα με φαξ στην Αρχιεπισκοπή στο οποίο έλεγα ότι έχω ένα επίσημο γράμμα από τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής το οποίο θέλω να έλθω να το παραδώσω προσωπικώς στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Η κ. Μαίρη Δούβρη (μία εκ των γραμματέων του Αρχιεπισκόπου) μου είπε 'ο Αρχιεπίσκοπος είναι κουρασμένος, ήταν εδώ ο Πατριάρχης, γιατί δεν το στέλνεις με το ταχυδρομείο;' Της απάντησα πως φοβάμαι μήπως χαθεί και το στείλαμε με τον γιο μου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [e-mail] στις 10 Νοεμβρίου 2009, έχω εδώ αντίγραφο. Τηλεφώνησα την επόμενη μέρα για να δω αν έλαβαν το [e-mail] και μου είπε η κ. Μαίρη Δούβρη πως 'ναι το λάβαμε, το διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος και η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά'.

Της είπα, ότι αυτά που μου λέτε είναι ακριβώς τα λόγια του π. Σιταρά, διότι μου είχε πει η ίδια 'γιατί δεν το στέλνεις στον π. Σιταρά' και της απάντησα πως το έχω στείλει εδώ και μήνες και δεν μου απαντά». Εξάλλου, ο κ. Σπορίδης επεσήμανε, πως «από τις 10 Νοεμβρίου που στείλαμε το [e-mail] στον Αρχιεπίσκοπο μού απάντησε με γράμμα του με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2009 το οποίο το γνωρίζετε».

Στην ερώτηση, πώς εξηγεί αυτό που αναφέρουν στο ανακοινωθέν, ότι η Αρχιεπισκοπή και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτήν την οικογένεια, ο κ. Σπορίδης είπε ότι είναι «μεγάλο ψέμα, θέλουν να δικαιολογηθούν. Δεν είδα ποτέ καμία συμπαράσταση».

Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε όταν έλαβε το γράμμα του Αρχιεπισκόπου της 21ης Δεκεμβρίου στο οποίο του έλεγε ότι «δεν είμεθα σε θέση να πραγματοποιήσουμε την προτεινόμενη λύση» για τα παιδιά, ο κ. Σπορίδης τόνισε πως «ήταν μία από τις πιο δύσκολες και πιο λυπητερές μέρες της ζωής μου διότι μου έκλεισαν την πόρτα και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και ο Αρχιεπίσκοπος».

Και διευκρίνισε: «Κι είναι ψέμα αυτό που λέγει στο ανακοινωθέν ότι δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχθεί τα παιδιά. Αισθάνομαι λύπη διότι οι ιερωμένοι άνθρωποι γράφουν τέτοια πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Διαστρεβλώνουν ένα τέτοιο θέμα για να δικαιολογήσουν τη στάση τους κι αυτό είναι λυπηρό. Το γράμμα του Αρχιεπισκόπου είναι ξεκάθαρο, λέγει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

Ο κ. Σπορίδης αποκάλυψε ότι «την Τετάρτη 13 του μηνός ο π. Σιταράς πήρε τηλέφωνο το γιο μου τον Φίλιππο και του είπε ότι ο πατέρας σου μας έκανε μεγάλη ζημιά, σε παρακαλώ πολύ να του πεις να μην σχολιάσει το ανακοινωθέν στον 'Ε.Κ.' το οποίο κάναμε για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτή την ιστορία».

Ο κ. Σπορίδης υποστήριξε πως «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα λάθη τους και γράφουν ότι μπορεί ο κόσμος να πιστέψει, αλλά το γράμμα του Αρχιεπισκόπου της 21ης Δεκεμβρίου μιλάει από μόνο του». Αποκάλυψε ακόμα, ότι «ο π. Σιταράς είπε στον Φίλιππο πως αν τα παιδιά πάνε στον Μητροπολίτη Παϊσιο, αυτός θα τα κάνει παπαδάκια».

Στην ερώτηση πού βρίσκονται τώρα τα παιδιά, ο κ. Σπορίδης είπε ότι «είναι στην Κινσάσα με την μητέρα τους με την οποία μίλησα σήμερα και με παρακάλεσε να της στείλω λεφτά γιατί τα σχολεία στην Αφρική ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου και θέλει να αγοράσει ρούχα για τα παιδιά και κάτι βιβλία».

Στην ερώτηση τι σκέπτεται να κάνετε για τα παιδιά, τόνισε πως «η μόνη μου αγωνία είναι να φροντίσω να βγάλω αυτά τα παιδιά από την Αφρική σε κάποιο χώρο στον οποίον να μεγαλώσουν πιο ανθρώπινα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τα συντηρήσω όσο μπορώ μέχρι να βρω μια λύση».

Στην ερώτηση, τι θα έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εάν τον είχε μπροστά του, ο κ. Σπορίδης είπε ότι «θα καθόμουν να του εξηγήσω τι θα πει φτώχεια, τι θα πει ορφάνια και τι θα πει Αφρική και πως δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί τόσο σκληρά και να πει δεν τα δέχομαι τα παιδάκια. Επρεπε να μου πει έλα εδώ κ. Σπορίδη κάθισε κάτω να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτά τα παιδιά, ενώ αντιστρόφως μου έδωσε αυτή την αρνητική απάντηση στο γράμμα του της 21ης Δεκεμβρίου».

Όπως είπε, «μας έχει συγκινήσει η κινητοποίηση και η ευαισθησία της Ομογένειας, δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσα τηλεφωνήματα έχουμε λάβει. Μας πήρε τηλέφωνο η κοινωνική λειτουργός της Φιλοπτώχου, η κ. Διαμάντω Πρασάκου, και μας είπε ότι υπάρχει ένα ζεύγος Ελλήνων από τη Φλόριδα που επιθυμούν να τα υιοθετήσουν.

Με πήρε ο Μητροπολίτης Παϊσιος κι έχουμε συνεννοηθεί να πάω να μιλήσουμε». Και συμπλήρωσε: «Ο λαός, ο κόσμος, μόλις διάβασε το δημοσίευμά σας άρχισε να επικοινωνεί μαζί μας κι είπα ότι αυτή είναι άλλη μία απόδειξη ότι υπάρχει Θεός».

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4032%3A---2--------&catid=13&Itemid=123

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel