Logo
Print this page

Στόχος ο Αμερικής Δημήτριος; του Παναγιώτη Τελεβάντου,

Ερωτήματα για την αναταραχή

στην Εκκλησία της Αμερικής

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Δεν ξέρω, πατέρες και αδελφοί, πού πάει αυτή η ιστορία που ξέσπασε στην Εκκλησία της Αμερικής. Δεν φαίνεται πάντως κάτι που θα βοηθήσει την Εκκλησία, την ομογένεια στις ΗΠΑ, τον Ελληνισμό ή το Πατριαρχείο και οπωσδήποτε όχι την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Καταρχήν έχουμε τα δικαιολογημένα μας παράπονα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο που συμπροσεύχεται με τους αιρετικούς και τους αλλόθηρησκους ευκαίρως - ακαίρως. Το ότι το κάνει κατόπιν πατριαρχικής εντολής ουδόλως ελαφρύνει το μέγεθος του παραπτώματός του.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΙΡΕΤΕΟΥ

Ύστερα δεν μου άρεσε η συνηγορία του παπα-Κώστα Μπέη του καθαιρετέου ο οποίος όφειλε να απολογείται για τα δικά του εκκλησιαστικά εγκλήματα. Όχι να υπερασπίζεται άλλους. Τώρα βρήκε τη μιλιά του όταν για μήνες έμεινε μουγγός χωρίς να διορθώνει τα αναρίθμητα κακά εναντίον της λατρείας της Εκκλησίας μας και χωρίς να απολογείται για το συγκρητιστικό πνεύμα που τον διακρίνει; Οσο για την παρέμβαση του Μητροπολίτη που τον χειροτόνησε προκαλεί θυμηδία. Γι’ αυτό ο αιδεσιμολογιότατος παπα-Μπεης καλύτερα να σιωπά αφού δεν έχει “σιγής τι κρείττον” να αρθρώσει. Ας απολογηθεί για όσα άνομα έπραξε και πράττει εναντίον της Εκκλησίας και αυτός και οι υπόλοιποι Νεοβαρλααμίτες. Έστω και αν οι επισημάνσεις του για το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι, σε γενικές γραμμές, ορθές όφειλε να έχει άλλες προτεραιότητες.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ας δούμε τώρα τους κατήγορους του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου. Ο δημοσιογράφος που άρχισε τις επιθέσεις εναντίον του Σεβασμιότατου, όπως και ο εκδότης που τον καλύπτει, έχουν εξαιρετικά βεβαρυμενο παρελθόν με όλες τις αναταραχές στην Εκκλησία της Αμερικής τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Και επί Ιακώβου και επί Σπυρίδωνα και επί Δημητρίου. Υστερα ο Μητροπολίτης Ικονίου, που πήρε τη σκυτάλη, δεν είναι σόι άνθρωπος. “Φαναριώτης” με την πολύ κακή έννοια του όρου. Σημαδεμένο χαρτί από πολλές απόψεις. Είναι φανερόν ότι αποκλείεται εξ ορισμού ένας τόσο ισχυρός Μητροπολίτης του Θρόνου που σχετίζεται άλλωστε με επιτροπή του Πατριαρχείου που επιβλέπει πατριαρχικά ιδρύματα στην Εκκλησία της Αμερικής να έκανε τόσο χοντρή, αήθη και σκληρή ΔΗΜΟΣΙΑ παρέμβαση χωρίς την προσωπική άδεια του Πατριάρχη.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ;

Επομένως κάπου αλλού πάει η ιστορία! Το μόνον σίγουρο είναι ότι Πατριαρχείο θέλει να κλονίσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Γιατί όμως; Οποιος πιστεύει ότι αυτός ο σαματάς έγινε για τα δύο ορφανά παιδιά του Κογκό (που με τη βήθεια του Θεού τακτοποιήθηκαν ήδη σε Ελληνικό ίδρυμα) χρειάζεται ψυχίατρο. Οποιος πιστεύει ότι αυτή η αήθης επίθεση του Σεβασμιότατου Ικονίου εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου δεν έχει την απόλυτη έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα για νόμπελ αφέλειας. Πώς είπατε; Δεν έχει θεσμοθετηθεί τέτοιο Νόμπελ ακόμη; Προσφέρεται θαυμάσια ευκαιρία, λοιπόν, να θεσμοθετηθεί για να απονεμηθεί σε αυτόν που τον διακρίνει τόση αφέλεια.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ;

Το γιατί θέλει το Πατριαρχείο να κλονίσει το Δημήτριο είναι το άγνωστον. Μήπως ο Πατριάρχης επείσθη ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγεί από το Δημήτριο; Αλλά γιατί; Δεν του εναντιώνεται σε τίποτα. Ούτε στις οικουμενιστικές ασχημίες, ούτε στις οικολογικές του κρουαζιέρες. Ισα - ίσα που του διοργάνωσε, με την πολύτιμη έστω συνδρομή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, με απόλυτη επιτυχία, την πρόσφατη επίσκεψη - θρίαμβο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οποίας έτυχε λαμπρής αναγνώρισης και υποδοχής από όλους ανεξαίρετα τους κορυφαίους παράγοντες της Αμερικής. Επιπλέον με την παρουσία του Δημήτριου στο θρόνο της Αμερικής οι έριδες και τα σκάνδαλα μεταξύ των παραγόντων της ομογένειας και της Εκκλησίας ελαχιστοποιήθηκαν. Επομένως και η σταθερότητα της υπαγωγής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον Οικουμενικό Θρόνο.

ΣΠΟΥΔΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ;

Μήπως το Πατριαρχείο διαπίστωσε ότι ο Δημήτριος είναι ακόμη, παρά την προχωρημένη ηλικία του, ακμαιότατος και ότι έχει πολλά ακόμη χρόνια μπροστά του να υπηρετήσει στην Αμερική; Μήπως γι’ αυτό θέλει, ενόσω είναι σε θέση ακόμη να ελέγξει τις εξελίξεις και  να αναδείξει στον περίλαμπρο θρόνο της Αμερικής ένα νεαρό στην ηλικία και απόλυτα αφοσιωμένο στο Φανάρι Αρχιεπίσκοπο; Αν αυτός είναι ο λόγος του σαματά τότε το Φανάρι επέλεξε το χειρότερο τρόπο για να χειριστεί το ζήτημα.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Ένα είναι το σίγουρο. Ο Πατριάρχης παίζει με τη φωτιά. Όφειλε να γνωρίζει ότι οι παράγοντες στην Αμερική είναι εντελώς αστάθμητοι. Καταρχήν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι πολύ πιο σκληρό καρύδι από όσο δίνει την εντύπωση ότι είναι. Η προσωπικότητά του είναι ισχυρότατη και το ακαδημαικό και άλλο κύρος του πανταχόθεν αναγνωρισμένο. Οι διασυνδέσεις του με τους παράγοντες της ομογένειας είναι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αρμονικότατες ενώ τυγχάνει καθολικής και ευρείας αποδοχής από την Αμερικανική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί που παραμονεύουν για να κάνουν τη δική τους παρέμβαση και να οδηγήσουν τις εξελίξεις σε πολύ ασύμφορες ατραπούς. Μια νέα αναταραχή στην Εκκλησία της Αμερικής μπορεί να οδηγήσει το Πατριαρχείο όχι μόνον να μην μπορεί να ελέγξει την πορεία των εξελίξεων, όπως ίσως ελπίζει, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, να χάσει και τα αυγά και τα καλάθια.

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR