Ζωηφόρος

Βρέθηκε προστάτης των δύο ορφανών,

Βρέθηκε προστάτης των δύο ορφανών

***

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχετικά με τα ορφανά

Τις τελευταίες ημέρες παραπλανητικά δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την περίπτωση δυο ορφανών παιδιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συγγενείς των οποίων  στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη βοήθεια της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, υποχρεώνουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής να παρουσιάσει τα παρακάτω αντικειμενικά δεδομένα.

Τον Ιούνιο του 2009, οι συγγενείς των δύο παιδιών στις Η.Π.Α. απηύθυναν το ερώτημα στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου της πόλεως Garrison της Νέας Υόρκης για το εάν το ίδρυμα θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε τα δύο αυτά παιδιά να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνουν δεκτά στην οικογένεια της Ακαδημίας.

Στους συγγενείς αυτούς των παιδιών, η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου κατέστησε γνωστό ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα αμερικανικό μεταναστευτικό νόμο, η Ακαδημία που είναι οικοτροφείο και όχι πλέον σχολείο, δεν θα μπορούσε νομίμως να αναλάβει την διαδικασία ελεύσεως των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, η Ακαδημία συνέστησε προς την οικογένεια να εξετάσει επιλογές που προσφέρονται μόνο σε αυτούς ως συγγενικά πρόσωπα και οι οποίες θα επιτρέψουν στα παιδιά να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ακαδημία θα μπορούσε να παράσχει στέγη προσωρινά με την προοπτική για μόνιμη εγκατάσταση, μετά την απόκτηση της μονίμου κηδεμονίας των παιδιών από τους συγγενείς τους στην Αμερική.

Η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχθεί τα παιδιά και βρίσκεται σε επικοινωνία με την εδώ οικογένεια των, τους τελευταίους επτά μήνες. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα οικονομικής επιβαρύνσεως της οικογενείας για την αποδοχή των παιδιών.

Η Ακαδημία έχει πληροφορηθεί από την οικογένεια ότι ήδη προσπαθούν να εξασφαλίσουν την κηδεμονία των παιδιών ώστε αυτά να τοποθετηθούν στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου.

Τόσο η Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου προσβλέπουν στην υποδοχή του Κωστάκη και του Δημήτρη το συντομότερο δυνατόν.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια. Κάθε άλλη παρουσίαση των ανωτέρω η οποία δίνει αντίθετη εικόνα είναι ανεύθυνη και αξιοκατάκριτη.

Πρόκειται περί αίσχους και πρέπει να αισχύνονται όσοι μπορούν και εκμεταλλεύονται με υπερβολές, με παραποίηση της αλήθειας και αβάσιμες καταγγελίες την δυστυχία οποιουδήποτε παιδιού και ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί ορφανού.

***

Ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος αναλαμβάνει την προστασία των δύο ορφανών

του Θεοδώρου Καλμούκου

από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»

Ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια Νέας Υόρκης, εκδήλωσε την πρόθεση και την επιθυμία να αναλάβει, να προστατεύσει, σπουδάσει και αναδείξει τα δίδυμα αδελφάκια από το Κονγκό, τον Δημήτρη και τον Κωστάκη Σπορίδη, για τα οποία έγραψε διεξοδικά ο «Εθνικός Κήρυξ» την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και επανήλθε προχτές Δευτέρα, με τη δημοσίευση της επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος επικοινώνησε με τον «Εθνικό Κήρυκα» το εσπέρας της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου γύρω στις 5:30 η ώρα και είπε ότι «μόλις διάβασα το άρθρο σας για τα δύο παιδιά από το Κονγκό και επιθυμώ να σας δηλώσω ότι έχω την επιθυμία και την πρόθεση να αναλάβω να τα βοηθήσω».

Την επόμενη ημέρα κιόλας ο Μητροπολίτης Παϊσιος ήλθε σε επικοινωνία με τον θείο των παιδιών, κ. Ιωάννη Σπορίδη, στην πόλη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνιας.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος ανέφερε, πως «από το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» (το δικό σας) πήρα κέντρισμα και αφορμή για να ενεργήσω ανθρώπινα χωρίς δεύτερη σκέψη». Διευκρίνισε πως «ενήργησα προσωπικά ως Μητροπολίτης Παϊσιος.

Είπα ότι είναι ανθρώπινο να ενεργήσω καθότι εγώ ο ίδιος δεν έχω οικογένεια, η οικογένειά μου είναι ιδιαίτερα οι περιπτώσεις αυτές που θα πρέπει να επιμελούμαι και να φροντίζω ως κληρικός της Εκκλησίας κι όταν απαιτείται να προστατεύω». Στην ερώτηση τι είδους βοήθεια στοχεύει να παράσχει σ' αυτά τα παιδιά, είπε: «Την προστασία που θα μπορούσε να προσφέρει ο πατέρας προς τα παιδιά του, αυτή την προστασία την οποία στερούνται έχω κατά νουν να προσφέρω σ' αυτά τα δύο ορφανά παιδιά». Συμπλήρωσε δε, «και για τις σπουδές τους και για τη συντήρησή τους και για την εν γένει προστασία τους».

Στην ερώτηση αν θέλει να τα φέρει εδώ στην Αμερική, ο κ. Παϊσιος απάντησε: «Ο,τι αυτό θα είναι το καλύτερο. Νομίζω -πρόσθεσε- ότι εδώ θα μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότερο διότι θα είναι και σε περιβάλλον ασφαλές». Στην περίπτωση που τα φέρει εδώ, είπε ότι θα διαμένουν «στη Μονή και βεβαίως θα ανατεθεί σε κάποιες κυρίες της Φιλοπτώχου η επιμέλεια των παιδιών, αλλά και σε άλλες κυρίες, οι οποίες θέλουν και αγαπούν και θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και κάθε κόστος για να είναι συνεπείς ως χριστιανές στα καθήκοντά τους». Στην ερώτηση αν θα αναλάβουν ως Μονή ή εκείνος ιδιωτικώς, ο Μητροπολίτης Παϊσιος, επεσήμανε «ιδιωτικώς, απεφάσισα εγώ ως Μητροπολίτης Παϊσιος, όχι ως Μονή».

Αν τα παιδιά μείνουν στο Κονγκό, λόγου χάρη, θα καταβάλει τα απαιτούμενα χρήματα και απαραίτητα μέσα για τη συντήρησή τους. «Βεβαίως, εγώ προσωπικά δεν έχω χρήματα, αλλά έχω τη δυνατότητα να εισηγούμαι και σε φορείς αλλά και σε ιδιώτες για τα περαιτέρω», εξήγησε. Και συνέχισε: «Επικοινώνησα με τον θείο τους εδώ στη Φιλαδέλφεια και προσπάθησα να επικοινωνήσω και με εκεί την Αφρική αλλά δεν στάθηκε δυνατόν ακόμα, όμως θα επικοινωνήσουμε και με την εκεί εκκλησιαστική αρχή, η οποία και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της γι' αυτά τα δύο παιδιά».

«Τι ακούτε Πανιερώτατε από τους ομογενείς μας γι' αυτό το θέμα από την Παρασκευή που το δημοσίευσε ο 'Ε.Κ.' μέχρι αυτή την ώρα Δευτέρα μεσημέρι», ρωτήθηκε ο κ. Παϊσιος, για να μας απαντήσει: «Νομίζω ότι έχει κεντριστεί η φιλοτιμία των αδελφών μας και γνωρίζετε κάλλιον εμού ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ ευαίσθητοι οι ομογενείς και η Ομογένεια σε περιπτώσεις παιδιών εγκαταλελειμμένων ή ορφανών, όπως και με την παρούσα περίπτωση έχουν ευαισθητοποιηθεί πολλοί των ομογενών μας».

Ο Μητροπολίτης Παϊσιος υποστήριξε πως «η Ομογένειά μας έχει αισθήματα, έχει ευγένεια ψυχής και φιλότιμο κι όλα τούτα θα συνεργαστούν και για την παρούσα περίπτωση ώστε να δοθεί στα παιδιά μία πλήρης προστασία». Αναφορικά με το αν ήδη έχει επικοινωνήσει με ανθρώπους που θα συμπαρασταθούν, τόνισε: «Όχι, δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα, αλλά γνωρίζω ότι είναι δεδομένη η συμπαράσταση από πολλούς ανθρώπους».

Στην ερώτηση αν θα σχολίαζε την επιστολή-παρέμβαση του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση της Δευτέρας, είπε: «Νομίζω ότι δεν έχω να προσθέσω ούτε να αφαιρέσω τίποτε, εκείνος είδε από τη δική του οπτική γωνία το θέμα και ενήργησε ως ενήργησε, εγώ το βλέπω ως χρέος εδώ να βοηθήσω την Εκκλησία με μία δική μου προσωπική πρωτοβουλία. Η Εκκλησία αδυνάτισε για τον άλφα ή βήτα λόγο, εγώ όμως μπορώ να παρακάμψω όλες τις δυσκολίες και να πω πως ως Μητροπολίτης Παϊσιος βοηθώ την Εκκλησία, η Εκκλησία αν δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη, την αναλαμβάνω εγώ ως ιδιώτης».

Στην ερώτηση αν είναι στα μελλοντικά του σχέδια η Μονή να δημιουργήσει ένα ίδρυμα γι' αυτές τις περιπτώσεις για παιδιά ορφανά και εμπερίστατα, είπε ότι «δεν έχουν γίνει ακόμη τέτοιες μελέτες και δεν μπορώ να προκαταλάβω ενέργειες του ηγουμενοσυμβουλίου, όμως έχουμε ήδη το υπάρχον Μοναστήρι το οποίο εξυπηρετεί εμπερίστατους ομογενείς και ιδιαίτερα σπουδάζουσα νεολαία. Προσπαθούμε κατά το δυνατόν να συμβάλλουμε σε περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα των σπουδών των, να εξασφαλίσουν διαμονή και διατροφή και προσπαθούμε να παράσχουμε αυτά».

«Θα ήταν σωστό να λεχθεί ότι αν κάποιος εμπερίστατος χτυπήσει την πόρτα σας δεν την κλείνετε;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Προς Θεού, τότε δεν θα ήμασταν Εκκλησία».

Και συμπλήρωσε: «Θα ακούσομε με ευήκοον ους, με ενδιαφέρον και θα συμμεριστούμε ανάλογα». Αναφορικά με τα δύο δεκάχρονα παιδιά και στην ερώτηση δεν νομίζετε πως αναλαμβάνετε μία μεγάλη ευθύνη, είπε, «την ευθύνη νομίζω πως την έχομε αναλάβει από τότε που ξεκίνησε η Μονή, το Ιερό Προσκύνημα, διότι δεν είναι μόνο τα δύο αυτά παιδιά. Μία μεγάλη μερίδα της Ομογένειας είναι υπό την πνευματική προστασία και καθοδήγηση της Μονής. Η ευθύνη είναι δεδομένη. Ήδη έχει αναλάβει η Μονή πατρικά και μητρικά να συμπεριφέρεται και αντιμετωπίζει την Ομογένεια και τους ποικίλους χειμασμούς και δοκιμασίες της».

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3989:2010-01-13-01-45-15&catid=13

και http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3986:2010-01-12-21-52-11&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel