Ζωηφόρος

Αποφάσεις Δ.Ι.Σ Ιανουαρίου 2010,

Αποφάσεις 1ης Συνεδρίας Δ.Ι.Σ

μηνός Ιανουαρίου

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε εγκαρδίως στους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους να είναι ευλογημένη η Νέα Χρονιά, να είναι υγιείς ώστε με δύναμη να εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας και του Λαού. Στις ευχές του Μακαριωτάτου απήντησε αντευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Λημνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την υλοποίηση των Αποφάσεων της Εκτάκτου Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της 18ης Δεκεμβρίου 2009, και όρισε τα Μέλη των Προπαρασκευαστικών Επιτροπών Εργασίας για την εξέταση σε βάθος των αναλόγων θεμάτων της Εκκλησίας και την εντός τριμήνου υποβολή των προτάσεών τους στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Τα Μέλη των Επιτροπών είναι τα εξής :

Επιτροπή Οριοθέτησης Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, οι Ελλογιμώτατοι Καθηγητές κ.κ. Βλάσιος Φειδάς, Σπυρίδων Φλογαΐτης, Χαράλαμπος Παπαστάθης και ο Νομικός κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Γραμματεύς της Επιτροπής ορίσθη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος.

Επιτροπή για το Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ηλείας κ. Γερμανός, Νικαίας κ. Αλέξιος και Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ματθαίος Χάλαρης και ο Ελλογιμώτατος κ. Αντώνιος Παπαντωνίου. Γραμματεύς της Επιτροπής ορίσθη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης.

Επιτροπή για την Παιδεία και την Νεότητα

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και οι Αξιότιμοι κ.κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Ηλίας Λιαμής και Αθανάσιος Παπαθανασίου. Γραμματείς της Επιτροπής ορίσθηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Μπόγρης και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης.

Επιτροπή επί των Οικονομικών και της Εκκλησιαστικής Περιουσίας

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, και οι Αξιότιμοι κ.κ. Αντώνιος Ζαμπέλης, Γεώργιος Κρίππας και Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Γραμματεύς της Επιτροπής ορίσθη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αντώνιος Αβραμιώτης.

Επιτροπή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τον Κλήρο

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, και Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, και οι Ελλογιμώτατοι Καθηγητές κ.κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης και Νικόλαος Ολυμπίου. Γραμματεύς της Επιτροπής ορίσθη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης.

Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος κ. Χριστόδουλος Παπακώστας, ο Οσιολογιώτατος Μοναχός κ. Γεράσιμος Μπεκές, ο Ελλογιμώτατος κ. Νικόλαος Ζίας και ο Αξιότιμος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας. Γραμματεύς της Επιτροπής ορίσθη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Ρέμπελος.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ανέγνωσε εισήγηση ως Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής, αποτελουμένης από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, η οποία, κατόπιν αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μελέτησε το θέμα το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου 2009, «Λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος». Με την Εισήγηση αυτή προτάθηκε ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ Ιεραρχίας, Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Συνοδικών Επιτροπών, στα πλαίσια του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτου. Γενομένης συζητήσεως μεταξύ των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποφασίσθηκε να προταθεί στην Ιεραρχία, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως, η αναδιάρθρωση των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος της Εκκλησίας.

Κατόπιν και μετά από εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος ενήργησε κατ’ εντολήν της Ιεράς Συνόδου, η Ιερά Σύνοδος αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την προσφορά του πολυμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής ώστε οι κτιριακές εγκαταστάσεις της, να παραχωρηθούν για την στέγαση της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Προκαταρκτικό Πίνακα των Υποψηφίων Κληρικών, προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων, κατόπιν προτάσεως της Αρχιγραμματείας.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel