Logo
Print this page

Σχισματική Εκκλησία ζητά να υπαχθεί στο Οικουμενικό, του Αιμίλιου Πολυγένη,

Σχισματική Εκκλησία

ζητά να υπαχθεί στο Οικουμενικό

του Αιμίλιου Πολυγένη

Η σχισματική Αυτοαποκαλούμενη «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία»

προσέφυγε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη  κ. Βαρθολομαίο,

ζητώντας να ενταχθεί κάτω από το ωμοφόριο του.

Εξ’ αιτίας της εξέτασης της διεκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία, η οποία δημιουργήθηκε  μετά από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου, η μία από της δύο Ουκρανικές Σχισματικές Εκκλησίες – η λεγόμενη «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μεθόδιο (Κουδριακώφ), που έχει στην Ουκρανία περίπου 1.500 ενορίες, συγκάλεσε στις 26 Αυγούστου 2009, συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Σχισματικής Εκκλησίας στην οποία ενέκρινε μια επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η εκκλησιαστική διαίρεση στην Ουκρανία έγινε «αξ’ αφορμής της κρίσεως της εκκλησιαστικής συνειδήσεως, που αποσύρθηκε από το ιδανικό της χριστιανικής οικουμενικότητας. Βαδίζοντας προς την οικουμενική ορθοδοξία, η Εκκλησία μας συνοδικώς έχει κατακρίνει την εθνοφυλετική ιδεολογία και δήλωσε την άρνηση της από τον εθνοφυλετισμό σαν μέσω της εκκλησιαστικής οικοδομής».

Οι αντιπρόσωποι αυτής της Εκκλησίας επιδιώκουν να γίνει η ενωμένη Εκκλησία της Ουκρανίας εκδήλωση της χριστιανικής ελευθερίας και οικουμενικότητας. «Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να παραδεχθούμε σαν βάση της ενώσεως τις ιδέες ανανεώσεως του ρωσικού ορθοδόξου πολιτισμού και άλλες κοσμικές αρχές, που μας έχουν προτείνει», επισημαίνουν ιεράρχες αυτής της Εκκλησίας, εννοώντας τις σχετικές δηλώσεις του Μόσχας Κυρίλλου, που τις έκανε κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Ουκρανία.

Επισημαίνοντας, ότι η υπέρβαση του σχίσματος  στην Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει  χωρίς της ενεργής συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι αρχιερείς της Εκκλησίας εκείνης παρακαλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «όχι μόνο να προσεύχεται για την θεράπευση του σχίσματος στην Ουκρανίας, αλλά και να παρέχει σε μας τα φάρμακα, που μπορούν να θεραπεύσουν τα πλήγματα στο σώμα της Ουκρανικής Εκκλησίας».

Επίσης σύμφωνα με την γνώμη των ιεραρχών της Σχισματικής Εκκλησίας αυτά τα «φάρμακα» που υπάρχουν είναι δυο ειδών, όπως η επίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην δημιουργία μιας νέας, πιο οικουμενικής, εκκλησιαστικής συνειδήσεως στην Ουκρανία.

Μεταξύ των μέσων, με την βοήθεια των οποίων μπορούν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί ενδείκνυται η συμμετοχή των γνωστών θεολόγων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην λύση ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, συνεργασία αυτών με τα ουκρανικά πανεπιστήμια και θεολογικές σχολές, ίδρυση της μετοχής ή πολιτισμικού και πληροφοριακού κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο.

Με ευλογία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ώστε η «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία να  υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σαν αυτόνομη Εκκλησία.

Σχετικά για  την υπαγωγή στο Οικουμενικό  Πατριαρχείο στο γράμμα εξ’ άλλου  λέγεται, ότι «όλοι οι αρχιερείς της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας» πάλι δηλώνουν ενώπιον της Μητρός - Εκκλησίας, ότι για την έξοδο από την πλαστή κανονική απομόνωση και ανανέωση της συγκοινωνίας με την οικουμενική ορθοδοξία, η Εκκλησία μας είναι έτοιμη και επιδιώκει να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα δικαιώματα της αυτονομίας. Παρ’ όλο που η παραλαβή της αυτοκεφαλίας ήταν και παραμένει ο στρατηγικός στόχος του ουκρανικού αυτοκέφαλου κινήματος, όμως για την υπέρβαση του σχίσματος είμαστε επίσης έτοιμοι να κάνουμε σημαντικές υποχωρήσεις, θυσιάζοντας τα δικά μάς ενδιαφέροντα για το κοινό καλό της Εκκλησίας».

Να σημειωθεί ότι, το εν λόγω γράμμα εκτός του Σχισματικού Μητροπολίτη Μεθοδίου έχουν υπογράψει ακόμα 10 Επίσκοποι.

Τέλος, πληροφορίες λένε, ότι ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης) είπε, ότι το Πατριαρχείο έλαβε το εν λόγω γράμμα, το οποίο θα εξεταστεί στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου στην Πόλη στις 28 Σεπτεμβρίου. Μετά από τη λήξη της Συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου θα μεταβεί στην Ουκρανία επίσημη αποστολή για την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος.

Για την ιστορία

Ο μακαριστός Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄, είχε κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για σχέσεις με τον σχισματικό πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρωσό-Ουκρανίας Φιλάρετο, με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, ηγέτη της δεύτερης σχισματικής ομάδας της Ουκρανίας, καθώς και τους ηγέτες της ελληνοκαθολικής εκκλησίας και άλλων κοινοτήτων.

Επίσης ο μακαριστός πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄, λίγο πριν επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Ουκρανία, είχε κάνει λόγο για σχέδιο εγκαθίδρυσης "Μητροπόλεως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εν Ουκρανία", η οποία θα περιλαμβάνει στην ιεραρχία της τους σχισματικούς.

Τότε, είχε τονίσει, ότι εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προβεί σε αντικανονικά βήματα, «θα επέλθη εκκλησιαστική διαίρεσις δυναμένη ως προς τα αποτελέσματά της, να συγκριθεί προς τα γεγονότα του έτους 1054"!  

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3026&Itemid=1

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR