Ζωηφόρος

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης (Βίντεο),

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης

(Βίντεο)

 

ΠΑΤΜΟΣ: «Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

του Γιώργου Θεοχάρη

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-Ο Π.ΙΣΙΔΩΡΟΣ, ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ..

To ρεπορτάζ έκανε ο δημοσιογράφος και γενικός διαχειριστής του agioritikovima.gr, Γιώργος Θεοχάρης, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Μega που συνεργάζεται.

Το πλοιάριο με αφετηρία τη Κω ήταν κατάμεστο από τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν προορισμό την Πάτμο, πήγαιναν για πρώτη φορά και ήθελαν να δουν από κοντά, όλα όσα είχαν διαβάσει για το σπήλαιο της αποκάλυψης και το θρυλικό Μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου. Αχνά ,στο βάθος του ορίζοντα άρχισε να διακρίνεται ένα μικρό νησάκι με το λευκό και το μπλε να το..σκεπάζουν και στη κορυφή του λόφου να υψώνεται ένα τεράστιο «κάστρο». «Αυτό είναι το Μοναστήρι του Ιωάννη του Θεόλογου» είπε χαμηλόφωνα μία κυρία στη φίλη της. Πράγματι, ήταν εντυπωσιακό. Η επιβλητικότητα του δεν σου αφήνει... περιθώρια να το προσπεράσεις…

Είναι το νησί που το 1981 ανακηρύχθηκε με ειδικό νόμο από τη Βουλή ως «ιερό», ενώ από το 1999 συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία της UNESCO. Η Πάτμος όπου το 95 μ.X. ο Ιωάννης έγραψε την «Αποκάλυψη», είναι λογικό να αποτελεί μέρος πανελλήνιου -κι όχι μόνο- προσκυνήματος. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για έναν προορισμό από τους πιο αγαπημένους του διεθνούς jet set, που εμπνέεται από την εκλεκτή του αύρα και φτιάχνει εδώ τα θερινά καταφύγιά του. Ένα μικρό νησί, με ιδιοσυγκρασιακή γοητεία, που ισορροπεί μεταξύ μυσταγωγικής και κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πάνω από την ολόλευκη «θάλασσα» από σπίτια, ορθώνεται η θρυλική Μονή του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, αυτό το παγκοσμίως γνωστό «φρούριο» Ορθοδοξίας, που έκτισε ο όσιος Χριστόδουλος το 1088 και που σήμερα δέχεται πάνω από 200.000 επισκέπτες ετησίως. Κατηφορίζοντας ξανά προς τη Σκάλα στα μισά της διαδρομής, συναντάμε το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Σιωπηλοί αντικρίζουμε τη σχισμή στην οροφή, απ' όπου σαν όραμα αποκαλύφθηκε ο Θείος Λόγος στον Ιωάννη. Με ένα αίσθημα δέους αφήνουμε πίσω μας το ιερό αυτό μέρος. Τα πανέμορφα τοπία και οι δαντελωτές ακρογιαλιές του νησιού ήδη μας καλούν σαν άλλες Σειρήνες...

ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΗ ..ΜΑΓΕΙΑ

Λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χώρας ένας μαγευτικός κόλπος επιζητά την προσοχή μας. Εδώ, στην αμμουδιά του κοσμοπολίτικου Γροίκου, στέκει επιβλητικά ο βράχος της Καλικατσούς, πάνω στον οποίο έζησαν ασκητές, λαξεύοντας σκαλιά, αγωγούς και θέσεις -ευδιάκριτα ακόμη και σήμερα. Must αξιοθέατο στην περιοχή αποτελεί και η λίμνη, υδροβιότοπος εξαιρετικού κάλλους, που το χειμώνα φιλοξενεί ερωδιούς, κύκνους και αγριόπαπιες. Εν συνεχεία, ακολουθώντας πορεία προς το βορεινό κομμάτι του νησιού, κάνουμε μια στάση στον Κάμπο με τη μεγάλη και δημοφιλή παραλία και συνεχίζουμε μέχρι τη Λάμπη, τη διάσημη αμμουδιά με τα αστραφτερά, πολύχρωμα βότσαλα. Στα βόρεια βρίσκεται, επίσης, το Λιβάδι Καλογήρων, ένας μικρός κάμπος μπροστά απ' τη θάλασσα με το εκκλησάκι στη μέση, θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Πηγή: http://agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/2322-patmos-spilaio-moni-ioanni-thelogou

Media

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel