Ζωηφόρος

Σύγχρονα θαύματα του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, του π. Κυρίλλου Κεφαλοπούλου,

Σύγχρονα θαύματα

του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού

του Αρχιμ. Κυρίλλου Κεφαλοπούλου


Εφημερίου Ι.Ν. Αγ. Μάρκου Ευγενικού Κάτω Πατησίων

(εορτάζει την 19ην Ιανουαρίου και την 23ην Ιουνίου)

Ο μέγας αυτός άγιος, στύλος και πρόμαχος της Ορθοδοξίας, Μάρκος, αρχιεπίσκοπος Εφέσου, ο Ευγενικός, γεννήθηκε και μορφώθηκε λαμπρώς στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχε, κατόπιν επιμόνου προτροπής του αυτοκράτορος Ιωάννου Παλαιολόγου, στην σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας, μεταξύ Λατίνων και Ορθοδόξων, που κατέληξε στην υπογραφή μιας Ενώσεως υπό τον Πάπα με όρους εκβιαστικούς. Στις εργασίες της Συνόδου (1438-39), ο Άγιος Μάρκος υπερασπίσθηκε με σθένος την Ορθοδοξίαν και αρνήθηκε να υπογράψει την ψευδοένωση. Ο λαός και η Εκκλησία τον τίμησαν ως άγιο, πρόμαχο υπερασπιστή της Ορθοδόξου πίστεως.

"Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού". Μπορεί ο Άγιος Μάρκος να μην είναι ευρύτερα γνωστός ή ιδιαιτέρως διαδεδομένη η ευλάβειά του στους πολλούς χριστιανούς, ωστόσο χάριν της αγιότητος του βίου του, της θερμής προσευχής και αγάπης προς τον Κύριο και των αγώνων για την Ορθοδοξία, ο Θεός έχει δώσει στον Άγιο Μάρκο την χάρη να θαυματουργεί. Ακολούθως θα αναφέρουμε μερικά σύγχρονα θαύματα που επετέλεσε ο Άγιος, όπως έχουν καταγραφεί από αξιόπιστες προσωπικές μαρτυρίες των πιστών και από το αρχείο του Ναού, για να αποδοθεί δόξα στον Πανάγιο Θεό, και για να επικαλούμαστε την ευλογία και την προστασία του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.

Ο Άγιος μεριμνά για την ανέγερση του ναού του. Καθώς οι εργασίες ανεγέρσεως του ιερού ναού είχαν προχωρήσει και η όλη διαδικασία ευρίσκετο σε κρίσιμη φάση, παρουσιάστηκε έλλειψη χρημάτων με κίνδυνο να σταματήσουν οι περαιτέρω εργασίες και το όλο εγχείρημα να μείνει στάσιμο. Η αγωνία του ιερέως του ναού, π.Δ.Α., ήταν μεγάλη και επεκαλέσθη την βοήθεια του Αγίου Μάρκου, που τον διαβεβαίωσε ότι την επομένη ημέρα θα ερχόταν κάποιος κύριος και θα του έφερνε ένα συγκεκριμένο ποσόν για να συνεχισθούν οι εργασίες (ο Άγιος του ανέφερε και το συγκεκριμένο ποσόν). Πράγματι, την επομένη ήρθε στον ναό ένας κύριος από την Βουλιαγμένη ρωτώντας αν αυτός ήταν ο ναός του Αγίου Μάρκου, και ζήτησε να μιλήσει στον ιερέα. Εκείνος του απήντησε ότι ήδη γνωρίζει τι τον ήθελε. Και τότε ο άγνωστος εκείνος κύριος απεκάλυψε ότι την προηγουμένη βραδιά ήρθε στο όνειρό του κάποιος μοναχός, που συστήθηκε ως Μάρκος ο Ευγενικός, και τον προσέταξε να βοηθήσει χρηματικώς την ανέγερση του σπιτιού του στα Κάτω Πατήσια. Ο κύριος υπάκουσε στον Άγιο και προσέφερε δωρεά το ίδιο ακριβώς ποσόν που ο Άγιος είχε αναφέρει το προηγούμενο βράδυ στον ιερέα. έτσι, μπόρεσαν να επαναρχίσουν οι εργασίες ανεγέρσεως του ναού.

Ο Άγιος εμφανίζεται και κάνει γνωστή την ύπαρξη του ναού του. Ένας ευλαβής κύριος από την Κυψέλη συνήθιζε να πηγαίνει προσκυνητής σε όλους τους εορτάζοντες ναούς, δεν γνώριζε όμως την ύπαρξη του ναού του Αγίου Μάρκου. Ενώ πήγαινε στον φούρνο, είδε κάποιον μοναχό να του δίνει ένα πρόσφορο και να του λέγει να το φέρει αύριο στον ναό του. Έκπληκτος ο κύριος ρωτά :"ποιος είσαι, γέροντα? Που βρίσκεται ο ναός σου? Και ο Άγιος του απάντησε: "Μάρκος λέγομαι, ο Εφέσου, και ο ναός μου βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια". Και του έδωσε σαφείς οδηγίες πως θα πάει, ποια διαδρομή θα ακολουθήσει για τον ναό. Πράγματι, ο κύριος εκείνος που ούτε τον Άγιο Μάρκο γνώριζε ούτε την ύπαρξη του ναού του, ακολούθησε την επομένη τις οδηγίες του Αγίου και ήρθε στον ναό του, όπως ακριβώς του είχε πει ο ίδιος ο Άγιος. Ανάλογη περίπτωση που ο Άγιος εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν και τους καθοδηγεί στον ναό του, έχουμε και από άλλες μαρτυρίες, όπως μιας κυρίας από την Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Άγιος επιτελεί θαύματα θεραπείας. Το 2005, ένας νεαρός 20χρονος ονόματι Γεώργιος, υπέφερε από μία σπάνια ασθένεια, και η εγχείρηση που έπρεπε να κάνει ήταν δύσκολη, είχε πολλές πιθανότητες να αποτύχει και πολύ πιθανόν να έμενε παράλυτος για μια ζωή. Η μητέρα του με δάκρυα προσευχήθηκε θερμά στον Θεό για θεραπεία του γιου της. Τότε της τηλεφώνησε μία εξαδέλφη της και της είπε πως στην ίδια εμφανίσθηκε κάποιος μοναχός άγνωστος, της συστήθηκε ως Μάρκος Ευγενικός, και είπε: "πες στην μητέρα του παιδιού, εγώ θα εγχειρήσω τον Γιώργο, μην ανησυχείς". Πράγματι, η εγχείρηση παρ' ότι δύσκολη, έγινε την άλλη μέρα με επιτυχία. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου ανάμεσα στους άλλους γιατρούς εμφανίσθηκε και κάποιος άγνωστός τους γιατρό, φίλος της οικογενείας, ως είπε, ονόματι Μάρκος, και μάλιστα σε δύσκολα σημεία καθοδηγούσε τους γιατρούς πως θα εγχειρήσουν. Ο νέος θεραπεύθηκε, και ο ίδιος και η οικογένειά του ήλθαν στον ναό, διηγήθηκαν το περιστατικό, και ευχαρίστησαν τον Άγιο.

Σε μία άλλη περίπτωση, το 2004, μία νεαρή γυναίκα από την Νέα Φιλαδέλφεια, προσευχόταν θερμά να μείνει έγκυος και να της χαρίσει ο Θεός παιδί. Ένα βράδυ στην προσευχή της εμφανίσθηκε ένας μοναχός, της είπε ότι εορτάζει στις 19 Ιανουαρίου, και της ζήτησε να έρθει να προσευχηθεί στον ναό του στα Κάτω Πατήσια, και θα εισακουσθεί η προσευχή της. Πράγματι, η γυναίκα έτσι έκανε, και σε λίγες ημέρες έμεινε έγκυος, γέννησε ένα υγιέστατο μωρό, και έκτοτε έρχεται στην μνήμη του Αγίου να τον ευχαριστήσει.

Ο Άγιος σώζει παιδάκι από τροχαίο. Μπροστά από τον ναό του Αγίου Μάρκου, μία οικογένεια διέσχιζε τον δρόμο. Κάποια στιγμή το παιδάκι διέφυγε της προσοχής των γονέων, και τότε ένα αυτοκίνητο διερχόμενο το χτύπησε. Οι γονείς, έντρομοι και με φωνές, πλησίασαν φοβούμενοι το χειρότερο. Έκπληκτοι όμως είδαν το αγοράκι να σηκώνεται όρθιο και χαμογελαστό, λέγοντάς τους ότι την στιγμή που τον πλησίασε το αυτοκίνητο, ένας παππούλης με μαύρα (ο Άγιος Μάρκος), τον σήκωσε ψηλά στον αέρα, και τον προστάτευσε. Οι γονείς αμέσως κατάλαβαν ότι ο Άγιος Μάρκος έσωσε το παιδί τους από βέβαιο θάνατο, και εισήλθαν στον ναό ευχαριστώντας τον Άγιο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΟΔΟΣ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 48 (ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ- ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ)

Τηλέφωνο = 210 8310629                    

e-mail= markeug@ otenet.gr

ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

ΜΕΤΑΝΟΙΑ- ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ -ΠΡΟΣΕΥΧΗ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ- ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΟΠΛΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

(αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στα πνευματικά.

Αυτή είναι η "συνταγή" του Θεού).

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration